| Autor |
Zpráva |
Sendy
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2005 15:08
- Nahlásit
Letos v únoru jsem si vzala z útulku skoro 8letého psa. Prakticky od začátku občas, hlavně po delší procházce, ale ne vždy, hůř vstával nebo nadlehčoval zadní nohu. To se pravidelně nepravidelně opakovalo. Myslela jsem si, že má problémy s kyčlemi, ale po RTG DKK se ukázalo, že je nulový i čistý (bez náznaku artrózy). Většinou jednodenní pajdání v různých intervalech pokračovalo bez zjevných příčin. Po dohodě s vetem jsem jela na důkladné vyšetření k ortopedovi. Po odebrání kloubní tekutiny a následné cytologie s výsledkem hnisavá artritida boreliozového původu užíval pes 3 neděle Synulox. Den před plánovaným kontrolním krevním titrem opět chodil po třech, takže na kontrole se místo krve znovu odebrala kloubní tekutina (opět zakalená) s tím, že to tedy bude ta horší varianta, a to hnisavá artritida revmatického původu, a na základě dalšího cytologického výsledku (18.10.) budou nasazeny kortikoidy, možná i doživotně. Na doporučení veta jsem mu nasadila MSM (Alavis, nic jiného jsem neobjevila). A teď čekám na výsledek. Pes jiné problémy nemá, je hravý, žravý.
Omlouvám se za tento román, ale nějak se nemohu smířit s doživotními kortikoidy a proto hledám nějaké jiné alternativní přírodní prostředky, jak ho toho zbavit, existují-li. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Uvítám jakékoli postřehy, odkazy ap.
|
jana33
|
# Zasláno: 13 Říj 2005 15:18
- Nahlásit
Sendy pokud má pes revmatoidní artritidu,tak mu žádné homeopatika ani bylinky nepomůžou. Určitě je nutné brát léky,které ti podle výsledků doporučí vet - běžně to jsou právě kortikoidy nebo imunosupresiva, je možné,že se objeví zlepšení a bude možné léky na nějaký čas vysadit nebo dávat jen udržovací dávky, po čase se opět stav může zhoršit a pak se zase dávky zvýší. Předpokládám,že vám vet dal i nějaká analgetika - rimadil, surgam... Alavis je super, dávaj ho bez přestávky už jenom proto,že ačkoli teď na rentgenu nic vidět nebylo,dřív nebo později se u postiženého kloubu artroza projeví,nehledě na to,že artritida je komplexní onemocnění a pes může dostat kdykoli zánět i do jiného kloubu. Důležitá je dobrá výživa, udržení přiměřené váhy a přiměřený pohyb - je důležitý,aby kloub "nezatuhl", ideální je např. plavání.
V dnešní době už jsou léky na určité úrovni - neříkám,že celoživotní užívání koritkoidů je nějaké štěstí,ale nebála bych se toho, rozhodně pesovi zkvalitní život.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2005 15:42
- Nahlásit
jana33
Tos mě moc nepotěšila ..... jen pro doplnění, nezlobí ho kyčel, ale koleno, ale to je v principu asi jedno. Ano, pokud bude mít bolesti, mám dávat Rimadyl. Ale jak jsem psala, jsou to 1-2 denní problémy, pak 3-4 neděle nic. Výživu má dobrou (HappyDog Newsleend), váhu ve standardu, a pokud nechodí po třech, tak i vycházky. S plaváním, i když vím, že na pohybové problémy je dobré, to je horší. Ani v létě nemám moc možnost kde. Ale protože druhý pes je kachna, tak asi koupím "psí" bazén.
|
jana33
|
# Zasláno: 13 Říj 2005 16:29
- Nahlásit
Sendy, existují daleko horší věci než je artritida,tak neklesej na mysli. Podle toho,jak to popisuješ,nebude ten zánět až tak veliký a rozsáhlý,to by pesan kulhal furt. Hlavní je udržet stav kloubu co nejdelší dobu ve stavu, v jakém je teď. Ještě bych ti doporučila v období chřipek apod. podávat pesovi celaskon jako prevenci, viroza může stav zhoršit.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2005 17:02
- Nahlásit
jana33
Máš pravdu, že jsou horší věci. Já jen ty kortikoidy nějak stále nemohu překousnout, protože máma před rokem, spíš před dvěma, je brala, takže pořád to mám před očima. Ale snad to u psů probíhá líp.
Chřipku sice nechytil, ale ten samý den, co začal kulhat, začal i buchcat ........ chytil psincový kašel, takže viróza v jiné formě. Je pravda, že mu tentokrát zánět trvá už třetí den, ale pomalu se to lepší.
Podrbej ty svoje černochy a dík za podporu.
|
jana33
|
# Zasláno: 13 Říj 2005 17:07
- Nahlásit
Sendy předpokládám,že když bude brát kortikoidy trvale,tak bude mít nízký dávky. Ale uvidíš,jak to dopadne. Budu ráda,když pak napíšeš,co vám naordinovali.
|
haha
|
# Zasláno: 13 Říj 2005 20:10
- Nahlásit
Sendy
s tím plaváním opatrně je to sice dobrý ale ať ti neprochladne ,jinak my jsme dávali na bolesti Metacan a dávala jsem mu jenom v ty dny kdy nemohl chodit ,jinak nebral pesan nic ,akorát jsem davala Gelacan.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 14:03
- Nahlásit
Sali,
Ty bys nevěděla o něčem přírodním alternativním? Nebo se také přikláníš ke kortikoidům? Nemají při dlouhodobém užívání, což dle informací u nás bude, vedlejší účinky?
|
jana33
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 16:08
- Nahlásit
Ahoj Sendy,tak jak jste dopadli s tou cytologiií?
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 16:48
- Nahlásit
Jani, ani se neptej. Cytologie dopadla dobře, negativně na bacily, ale paradoxně je to špatně, protože je to tím pádem ta druhá, horší verze. Psincový kašel jsme zdolali a po dvou dnech nasadili kortikoidy. Od druhého dne užívání je ze psa "průtokový ohřívač"....1/4 l vypije, litr vymočí, a to ještě ne klasicky, ale 2x za sebou po 2-4 min. (stopovala jsem to) v intervalech tak 3/4 - 1 hod. Takže teď chodím spát po 3 hod.ráno, mužský vstává v cca 6,30-7 hod., a stejně to nestačí...v chodbě jsou dvě louže. Na zahradě ho nemohu nechat, protože teď by měl být v teple. Sice venku zima není, ale blb, místo aby ležel v boudě, spí u dveří na betoně. Ke všemu mám pocit, že je noha po ATB horší, už 14 dní buď pajdá nebo ji nadlehčuje, nějak se to nelepší. Jinak žere dobře, chtěl by i na procházky, ale nesmí. Takže tak.
Při brouzdání na netu jsem zjistila, že na revmatickou artritidu by byla dobrá Biolampa (ne Solux). Bohužel nejlevnější jsem objevila za 7.000,-. Nevíte, prosím, někdo, zda a kde by se dala sehnat levnější?
|
jana33
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 16:54
- Nahlásit
Sendy tak to mi je líto, uvidíš jak se to bude vyvíjet s tím čůráním,je možné,že pesan bude potřebovat jiný typ prášků nebo upravit dávkování. A na co teď bere ty antibiotika?
Na lampu bohužel žádný tip nemám,ale upřímně si nedovedu představit,jak to má pomoct.?
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 17:09
- Nahlásit
ATB už nebere, ty bral předtím, protože měl po prvním odběru z kolene cytolog.nález.
Na co vše se hodí .... http://www.mipam.cz/blampa.php
|
jana33
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 17:16
- Nahlásit
Sendy já jsem k tomu hooooodně skeptická a fakt tomu nevěřím. Kdyby to tak pomáhalo,tak by za to za a-dostali nobelovku,za b-byl obecně známý léčebný nebo alespoň podpůrný prostředek léčby artritidy. Ale nechci tě odrazovat, vím,že hledáš vše,co by mu pomohlo.Jinak s tím čůráním ještě počkej,ale kdyby to trvalo,tak se domluv s vetem na změně léků. Jo a já bych ho teda na procházku vzala, nechala bych ho třeba na vodítku,aby nemohl moc řádit,ale aspoň na chvíli bych ho protáhla. Při artritidě je pohyb důležitý,kloub nesmí zatuhnout.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 18:33
- Nahlásit
Tak jsem před chvílí mluvila s mojí vetkou....začínáme dnes snižovat - dobrá zpráva- , protože prý při takovýchto příznacích hrozí cukrovka - špatná zpráva .
Jani, než takovéto nervy, radši budu věřit biolampě . (konzultovala jsem to), cpát ho chondrem a chodit na procházky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 19:31
- Nahlásit
to Sendy:
reumatoidní artritida je u psů velmi vzácné onemocnění, které postihuje zejména klouby prstů, zápestí a kotníky.
Je stanoveno 11 kritérií a pro pro stanovení diagnózy je nutno potvrdit nejméně devět z nich:
- kulhání po ránu nebo po delším klidu
- bolestivost nebo omezení pohyblivosti kloubu
- otok nejméně jednoho kloubu, buď měkká tkáň nebo zvýšení nitrokloubní náplně
- otok nejméně jednoho dalšího kloubu
- symetrický nástup otoku kloubů a příznaků
- podkožní uzly (u psů se ale spíše vyskytuje zvětšení mízních uzlin, sleziny a anemie)
- RTG změny typické pro revmatoidní artritidu
- Positivní reumatoidní faktor
- hlenovitý precipitát v synoviální tekutině
- charakteristické histologické synoviální změny
- charakteristické histologické změny v uzlech
Nezdá se mi, že by Váš pejsek splňoval podmínky pro stanovení diagnózy reumatoidní artritida. Pravděpodobnější se mi jeví opravdu infekční artritida, ale nezdá se mi příliš vhodný způsob terapie. Synulox jen velmi obtížně proniká do kloubů a na pravděpodobné původce infekční artritidy není příliš účinný. Ani pro terapii borreliózy to rozhodně není lék první volby. Navíc doba podávání 3 týdny je velmi krátká. Kultivace ze synovie nebývá krátce po dobrání antibiotik spolehlivá. Borrelie nemusí být v synovii přítomné a jejich zjištění v ní je velmi obtížné. Proto se mi nezdá být příliš správným ani vyšetřovací postup. Ale je možné, že se jedná jen o desinterpretaci. Každopádně bych nedoporučoval nasazení kortikoidů. Nepoužívají se primárně ani u terapie reumatoidní artritidy - zde se používá v první řadě fenylbutazon nebo aspirin a teprve při nedostatečném účinku imunosupresivní terapie. Při infekční artritidě může mít použití kortikoidů fatální následky.
Přeji hezký večer, MVDr. Tomáš Vlach (info@azvet.cz)
|