Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Volné koleni vazy
Autor Zpráva
polarite
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2016 17:49
- Nahlásit

Dobrý den,

před tremi dny jsme si domu pořídili 13-týdenní štěňátko NO. Kulhal uz v den, kdy jsme si pro nej je-li. Chovatelka nám rekla, ze jeste vcera byl uplne v pořádku a ze musel někde spadnout, nebo se prastit a ze ho mame nechat dva dny v klidu a ze to bude v pořádku... No v pořádku to nebylo a tak jsem hned v pondělí zašel k vetovi. Ten nám rekl, ze ma volné koleni vazy na levém koleni zřejmě posttraumatem a ze je mladý a ze by se to mělo samo zahojit. Prý ho mame nechat týden v klidu a dávat prášky na bolest, za týden na kontrolu a uvidi se co dal... Upozornil nas, ze se z toho muže časem vyvinout artroza. Mate s tim prosim Vás někdo nejake zkušenosti??

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2016 19:57
- Nahlásit

polarite
No, tak já se vyjádřím jako chovatel. Máte v kupní smlouvě jasně napsáno, že štěně jste si brali s "vadou", respektive po úrazu? Já bych takové štěně neprodala, lépe řečeno počkala bych, až se u mě uzdraví, pak bych ho prodala. Tolik k postupu chovatele, který se mi zdá slušně řečeno nehezký.
Je pravda, že štěndo lépe "srůstá", ale taky se ve štěněcím věku může stát takový úraz, že máte nadobro po zdravém vývoji kosti nebo kloubu. Nejsem veterinář, ale pokud nebyl proveden RTG, nechala bych štěndo bez prášků (!) v klidu, ale absolutním (což jde blbě, kór v novém domově, a proto to měl taky udělat chovatel, mimo jiné). Klidový režim u vlastních psů, když se pochroumají, dávám 3 dny, pokud není ani náznak zlepšení, vet, RTG, případně další nutná vyšetření. Čekat další týden, když už má úraz tři dny, jestli dobře chápu, ještě mu dát prášky na bolest - dle mého příliš. Jaká vyšetření vet udělal?

Maya
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2016 20:28
- Nahlásit

A hlavně to chce ortopeda a ne obyčejného veta a přesnou diagnozu. Pokud se to nezahojí, můlžou vás čekat operace a podobný radosti a pak už je to na zvážení reklamace štěnete.

polarite
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2016 20:47 - Změnil/a: polarite
- Nahlásit

vet ho pouze prohmatal a natahoval nohy. Rikal, ze kyčle jsou v pořádku, ale ze ma spatne to levé koleno.. prý prodělal postraumaticky úraz a je volnější než to druhé.. Přesne rekl, ze je mladý a ze by se to mělo zahojit samo.. take nas upozornil, ze nemusi, po tom týdnu ho chce vidět a kdyby se to nezlepšilo poslal by nas na RTG ( rikal take, ze ted je RTG zbytečné a ze ho ted nechce trápit) a poté by pravděpodobně následovala operace.. Ano od chovatelky to nebyl moc profesionální krok.. ovšem chyba je i na me straně, ze jsem si ho vzal.. i přesto si celá rodina přejeme, aby u nas zůstal.. s tim pohybem je to v tomto věku opravdu spatne.. výchova bude o to těžší..

Maya
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2016 20:49
- Nahlásit

polarite
A jak ten vet poznal, že je to po úraze a není to vrozená vadná patela například? Být vámí, vezmu psa k nějakému dobrému ortopedovi, protože už jen ta rada dávat prášky na bolest je fakt hodně diskutabilní.

polarite
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2016 20:51 - Změnil/a: polarite
- Nahlásit

vrozená vada by se prý v tak to mladém věku neprojevila.. A nevíte o nějakem odborníkovi v Karlovarském kraji?

Maya
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2016 21:07
- Nahlásit

polarite
Vysoký stupeň luxace pately se projevuje už už štěňat. Ale to je jedno. Každopádně to chce přesnou diagnozu, kterou vám udělá jen ortoped. V karlovarském kraji bohžel nikoho neznám, ale třeba se tady někdo ozve s nějakým doporučením.

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2016 21:51
- Nahlásit

Vím jen v Plzni o Böhmovi mladším. Ty prášky na bolest nedávejte, dejte vit. C

polarite
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2016 06:50
- Nahlásit

Zkusím kontaktovat děkuji, jeste vcera jsem koupil Avalis 5, který vít. C obsahuje.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2016 03:04
- Nahlásit

Prášky na bolest pejskovi uleví od bolesti a bude blbnout a ublíží si.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání