| Autor |
Zpráva |
Niluska
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2016 20:41
- Nahlásit
Dobry den, chtela bych poradit a zaroven zjistit zkusenosti ostatnich.
Nasi fenuli se podarilo si ulomit kousek predniho zoubku, myslim, ze spodni dvojka. Po precteni nejakych rad na internetu jsem zavitala k veterinari, i kdyz to neni vubec nic hrozneho a na prvni pohled si niceho clovek ani nevsimne. Puvodne jsem to chtela nechat byt, ale veterinar me vyvedl z omylu. Rekl, ze je nutne s tim neco delat, nebot jelikoz je zasazeny nerv, zub postupem casu zcerna, stane se mrtvym a vypadne. Avsak kdybychom cekali az do tohoto stadia, hrozila by infekce, zanet apod. problemy. Nabidl tri moznosti. Prvni moznost zub vytrhnout a nechat byt, s tim ze je jeste mlada a zuby ji porostou tim padem by nebyla mezera tak velka. K teto moznosti se priklanel nejvic. Druha moznost zub opravit, tak ze by ho zapravoval on sam na tu urazenou cast by dal nejakou hmotu a treti moznost - financne nejnarocnejsi, povolat opravdoveho zubare, ktery by udelal korunku presny odlitek atd... U poslednich dvou moznosti vsak hrozi riziko, ze si zub muze za tyden po oprave urazit znova a budem tam, kde jsme byli a jeste s prazdnou penezenkou😞 Tak se to ve me pere, ze mam krasneho mladeho psa s PP, stale zuby ma ani ne rok a uz budou s vadou...jsem tak trosku estet a bavi me o psa pecovat, aby vypadal dobre. Takze nevim co ted? Poradite? Mate nekdo podobnou zkusenost? Dekuji!
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2016 22:35
- Nahlásit
Niluska
Asi bych to nechala být a sledovala a kdyby začal černat, tak vytrhnout. Můj pes měl několk let ulomenou půlku špičáku a zub byl porád normální. Nějaký korunky nebo opravy u psa bych docela pochybovala, ze to vydrzí a spíš to vidím na vyhození peněz.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2016 16:07
- Nahlásit
Niluska
Začnu trochu od konce - od toho PP (napíšu, jak je to v našem klubu, raději ověřte u vašeho klubu). Pokud jste chtěli pejska uchovnit, budete každopádně muset podniknout nějaké kroky k tomu, aby se na něj nepohlíželo jako na chudozubého. Razítko od veta nestačí. Je třeba sehnat komisi (u nás 3 členové výboru klubu), která psa osobně uvidí a potvrdí, že jde o úraz (i kdyby psovi z huby crčela krev proudem, musí přijet komise z druhého konce republiky...). Pak si "smíte dovolit" nechat zub vytrhnout.
V případě, že má opravdu odhalený kanálek, nechala bych asi vytrhnout. Opravy jsou vážně nejisté, většinou to psovi spadne, když ne tentýž měsíc, tak je to celkem zázrak. Varianta nechat být a v nouzi trhat by taky šla, ovšem s tím, že až bude zle, pes bude mít zánět jak prase, bude to pochopitelně v sobotu večer a nikde žádný vet. A v tu chvíli už byste teoreticky měla mít to potvrzení od "komise", že jde o úraz, jinak v tu chvíli sháníte členy klubu a veta zároveň...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2016 16:15
- Nahlásit
http://vladenastrosova.cz/zlomeny-zub/
|
Niluska
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2016 20:00
- Nahlásit
Jeee to jsem strasne rada, ze se alespon nekdo ozval. O tom, ze k vystavam a uchovneni je potreba rentgen jsem slysela, aby byla jistota, ze ten zub tam byl, ale o te komisi jsem neslysela. S psici zatim nemam v planu chodit na vystavy ani uchovnovat, mam ji spise jako spolecnika pro radost, a protoze jsem zastance kontrolovaneho mnozeni, aby nedochazelo k ruznym defektum jak povahy, tak vzhledu, volila jsem s PP. Nevin zda si pro jistotu ty snimky neporidit, kdyby cokoliv v budoucnu. Muze se mi to hodit jeste k necemu?? A jeste pro Mayu: Ten vas hafin to nemel az na nerv nebo to vzdy nemusi byt pravidlo s tim zcernanim??
Me to ani neprijde ze by to zasahovalo hluboko, ale veterinar by to mel poznat lepe. Mozna to overim jeste u jineho, pripadne poslu fotku do nejake stomatologicke psi poradny a uvidim...
|
Niluska
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2016 20:12
- Nahlásit
No tak Corgi, ted jsem si precetla ten tvuj odkaz a lituju toho, ze jsem s ni nesla hned, jak pisou o 2-3 dnech, kdy se da zub zachranit. Zajimave je, ze to trhani doporucuji az v tech vaznejsich pripadech. To si myslim, ze nemame. Tak ja nevim.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2016 21:54
- Nahlásit
Niluska
Nevin zda si pro jistotu ty snimky neporidit, kdyby cokoliv v budoucnu
Pokud by to byl náš klub, tak jsou snímky naprosto k ničemu. Je třeba ta komise, která psa uvidí
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2016 22:00
- Nahlásit
Niluska
Tak ono je to uz 20 let, tenkrát se zádný opravy nedělaly, vet to viděl a rekl, aby se to nechalo bejt, tak jsme to nechali a bylo to fakt v poho celý léta, špičák byl ulomenej tak v půlce. Pes s tím evidentně zádnej problém neměl, normálka na to kousal, jen to blbě vypadalo.
Jinak co píše corgi, ono se to bude lišit klub od klubu, takze nejlepší je kontaktovat vašeho poradce chovu a domluvit se s ním, co je potreba, aby v budoucnu pípadně to nebránilo uchovnění.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2016 00:50
- Nahlásit
Niluska
Myslim, ze byste mela veterinare nakopat mezi nohy a zadat po nem omluvu a odskodne za to, ze se na Vas chtel obohatit.
|
Niluska
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2016 10:10
- Nahlásit
zbrnd Právě že vůbec neee, špatně čtete. Můj veterinář mi doporučil nejlevnější variantu, a to zub vytrhnout a dál nic neřešit...
|