Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Kastrace
Autor Zpráva
lukavska
# Zasláno: 12 Říj 2005 12:46
- Nahlásit

Zdravím všechny a opět prosím o rady a zkušenosti!

Jak se dají zvládnout v bytě pes a fenka? Kastrace? Ano či ne?
Jak moc to změní povahu pejska /fenka už nepřipadá v úvahu/?
Hodně lidí má na to názor: "chudák". Proč?

Předem moc a moc děkuju

janina
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2005 13:37
- Nahlásit

lukavska

Mám v bytě fenku i pejska. Fenka je kastrovaná, ale ne proto, že jsme chtěli i psa, ale proto, že je bez PP a nechtěli jsme mít štěňata. Navíc fenka trpěla falešnou březostí, tak jsme si nechali poradit a nechali ji kastrovat. Když už byla kastrovaná, tak jsme raději volili druhou rasu psa. Naprosto skvěle spolu vycházejí. Bylo mi to doporučeno zkušenějšími kynology, že se snese líp pes-fena než dvě feny.
A změny po kastraci vůbec žádné, jen musíme hlídat váhu, aby nepřibrala. Je to GR a ti k tomu mají větší sklony. Tudíž je na lightkách a váhu si drží. Ale je fakt, že má i dost pohybu.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2005 14:36
- Nahlásit

Pouze a jen můj názor, který nikomu nevnucuju:
Kastrace feny, která není uvažována do chovu, je v pořádku a žádoucí i ze zdravotních důvodů. Jedna moje fena je kastrovaná až ve vyšším věku (pyometra) a je v pohodě, nijak se nezměnila povahově, chováním, je pořád stejná.
Ke kastraci psa -i nechovného- bych já osobně nepřistoupila. Myslím, že ten samec tím přichází o část své osobnosti.

Anonymní
# Zasláno: 12 Říj 2005 14:53
- Nahlásit

Kastrovaná fenka - fantazie. Mám zkušenost s 11 letou fenou dobrmana, která byla 7 let vykastrovaná kvůli zdravotním problémům při hárání, které volně přecházely ve falešnou březost se záněty. Vše ustalo. Byla to paráda. V osmi letech ale přišla inkontinence. Slyšela jsem, že u kastrovaných fen přes 20 kg se to stává velmi často. Byl to venkovní pejsek, tak se to dalo zvládnout ( pouze denní přestýlání pelechu v zimě) ale u domácího pejska si neustálé odkapávání moči v bytě nedokážu představit. Váha se nezměnila, protože jsme nezměnili velikost krmné dávky i složení zůstávalo stejné. Povaha se nezměnila všechno bylo jako dřív.

janina
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2005 23:51
- Nahlásit

Taky jsem měla obavu z inkontinence, ale zatím je všechno OK. Veterinář mi řekl, že jsou plemena psů s větší dispozicí a naštěstí s GR má prý dobré zkušenosti, takže snad nás to mine. Není to zákonité, že každá velká fena má tyhle problémy.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2005 06:53
- Nahlásit

janina
Anonymní
Ta inkontinence prý po kastraci postihne 4% fen. Ale i když to vyjde zrovna na vás, není to žádná tragédie-kámoška má takovou labradorku a prý to vyřeší nějaký lék - jeden prášek týdně.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2005 07:33
- Nahlásit

Ketrin

plně souhlasím s tím, že kastrace psa zanechá změny v osobnosti.... Já mám psa "úchyláka" - byl by z něj skvělý krycí pes, ale bohužel nemůže být uchovněn (DKK 3/3). A na veterině mi radili, abych ho nechala vykastrovat. Už jsem se o tom radila se zkušenými známými a všichni (a teď i ty) říkali to, co jsem si dávno myslela. Takže bych svého pesana za žádnou cenu vykastrovat nedala.
Slyšela jsem od známých o několika případech, že pes, který byl vykastrován "proto aby se zklidnil" se poté stal naopak agresívním. A ještě vím o případu dvou fen, které spolu žily od malička a jedna z nich musela být vykastrována ještě jako poměrně mladá ze zdravotních důvodů, a že vztah obou fen se radikálně změnil - ta kastrovaná byla čím dál víc terorizována tou druhou, že majitelé museli tu kastrovanou dát k babičce, aby ji ta druhá nezabila....

janina
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2005 08:19
- Nahlásit

Ketrin
Ano, přesně tak, na ty léky jsem úplně zapomněla, kdyby něco ....

Evik
Ani já bych po zkušenostech ostatních psa kastrovat nenechala.

wami
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2005 08:36
- Nahlásit

Ja mam psa kastrovaneho v sedmi letech ze zdravotnich duvodu (dostal 2x behem pul roku zanet prostaty, muselo se to lecit antibiotikama a hrozilo, ze by takhle trpel furt, jedine reseni byla kastrace).

Povaha furt stejna, neni agresivni, ani se nejak extremne nezklidnil.

Fenu je schopny nakryt porad, ale uz za nimi neutika a je u fen snadneji ovladatelny.

Netloustne sam od sebe, jen mu zacalo vic chutnat, takze vic hlidam, co dostava zrat.

Jedina zmena, ktera je: chodime spolu dogtreky, po kastraci po case najednou ho to prestalo bavit. Proste uz nema to "srdicko", spis mi zacal prekazet, tvari se otravene a jak ho to nebavi, driv zavody miloval... Ale mimo treky je porad stejny.

Ale nenechala bych ho kastrovat, kdyby to nebylo nutne, stejne tak jako zadneho jineho psa. Je smutne koukat, jak ho najednou nebavi neco, co cely zivot miloval...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2005 08:51
- Nahlásit

Evik
Já s kastrací psa (samce) žádnou zkušenost nemám, ale prostě si to myslím, a vy mi to teď potvrzujete.
U těch fen co píšeš, to ale mohlo nastat i bez kastrace, není to pravidlo.
Naše Salina byla alfa před kastrací a je alfa i po ní. A to jí je skoro 10, nikdy neměla štěňata a mladší čuba, která štěňata měla, se jí pořád podřizuje.

Lukavsku
# Zasláno: 13 Říj 2005 10:06
- Nahlásit

Děkuju všem za názory - ani já z toho nemám dobrej pocit - dát pejska kastrovat. Ale dá se to vůbec vyřešit i jinak? Na cvičáku mě straší, že mi pes může udělat třeba i díru ve dveřích - když ucítí háravou fenu.
Na jiném fóru psali, že je lepší nechat podstoupit operaci fenu. Ale ona je dobrá na agility - hrozně zapálená - a já nechci, aby se zklidnila a ztratila ten zápal, který nemá žádný jiný pejsek, kterého jsem měla možnost vydět. Je výjimečná a já bych to nechtěla zkazit.
Jak byste se rozhodli?

wami
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2005 10:52
- Nahlásit

Lukavsku
Neznam fenu, ktera by se po kastraci povahove zmenila...

Co se tyka chovani ostatnich fen k ni, tak zalezi, jak je na tom fenka pred kastraci. Jestli je submisivni, tak je mozne, ze se budou po ni vozit vic. Jestli je ale dominantni, tak si to nenecha libit nadale.

Mam kamaradku s cubinkou, nechala ji kastrovat v roce a pul, po nafoceni DKK (fena ma 3/1), nechtela, aby se dysplazka dostala do chovu. Fenka je ted pres rok po kastraci, spokojena, stale velmi hyperaktivni a ziva, muzou na vsechny zavody (nemusi se omezovat kvuli harani), porad stejna i v ohledu na zradlo - nepribere a nepribere, stejne aktivni. Ma fenka snesla kastraci taky bez problemu, ale bylo ji tehdy uz osm, takze ani nebylo na cem pozorovat zmenu povahy.

Proti mluvi hlavne to, ze se tim narusi vnitrni rovnovaha zvirete (preci jenom tam k necemu ty hormony jsou), ale pokud je to zvire mlade, zase se zvysi sance na to, ze se predejde zanetum delohy a rakovine...

Rozhodnout se musis ty sam, taky ne kazdy pes proziva harani tak desive, existuji psi, kterym jsou haravky skoro jedno. Musel bys vedet, ze je opravdu dokazes pohlidat celou dobu harani, oddelit od sebe v dobe tve nepritomnosti tak, aby nebyla sance, ze se k sobe dostanou. Zalezi na podminkach, jake mas (jestli mas kotec, moznost dat psa/fenu po dobu harani k pribuznym, dva pokoje v byte s pevnymi dvermi a zamkem... proste zalezi, jake mas moznosti).

kery
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2005 14:36
- Nahlásit

Připojuji se a kastraci doporučuji. Naše útulkové feny i psy jsou všichni kastrovaní a jsou v pohodě. V útulku tak panuje větší klid a pohoda, nově přijaté "háravky" pejsky nerozhodí, nedochází ke zbytečným rvačkám, trucovnému hladovění, útěkům.... Proto si myslím, že i doma budete mít všichni větší klid. A na procházkách váš pejsek nebude otravovat jiné feny, za fenkou se nepotáhnou davy nápadníků. A hárání vám nepřeruší žádný závod ani trénink.. Pejskům ubyde velký důvod pro útěk. A dobře víme, že na toulačce může pejska zajet auto, někdo zranit....

Anonymní
# Zasláno: 26 Říj 2005 11:36
- Nahlásit

Prosím o radu.
Mám fenku, která je poměrně dominantní. Ze zdravotních důvodů mi byla vetem doporučena kastrace. Vím, že když se fena vykastruje, produkuje její tělo jen jakousi část hormonů, které jsou samčí a tím pádem se její dominance může ještě zvýšit. Máte s tím někdo zkušenost?
Adéla

Sali
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:13
- Nahlásit

wami
k tvým zkušenostem s kastrací psa mohu jen dodat,že u mého dobrmana kastrovaného v 6 letech se zájem o feny jen výrazně snížil,návyky zůstaly,byl po vydráždění fenou ochotný na ní vlézt a i se s ní na chvilku svázat,ale předtím i potom byl schopný se věnovat jiným věcem naplno,dá se říct že jí jen vyhověl a pak šel třeba zvedat stopu,aniž by ztrácel soustředění.Povaha se nezměnila,jen zmizel takový ten testosteronový drive.

wami
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:45
- Nahlásit

Sali
Souhlas...
S jednim rozdilem, Deny proste prestal mit chut na jakoukoliv praci...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání