Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Paliativní léčba při rakovině u psa
Autor Zpráva
Sunshine01
Člen
# Zasláno: 15 Říj 2015 14:38
- Nahlásit

Ahoj, mám 8,7 let starou berňačku, tak před měsícem mi přišla "jiná", nic specifického, spíš, že jí bolí záda, je víc unavená. Vet nám dal Movalis - protizánětlivý a protibolestivý lék, což bych řekla, že jí ulevilo. Naplánované CT jsem skoro zrušila, ale nakonec na něj šla - výsledek mě šokoval - menší, ale četnější nádory v plících, u srdce, hrtanu, v bříšku, větší ve slezině a jeden malý také v páteřním kanálu, ten působí bolesti zad. Zítra se mám zastavit pro konzultaci s léčbou, v úterý jsem byla prostě v šoku. Nemyslím si, že bych chtěla fenku vyléčit a nemám v plánu za každou cenu bojovat o to, aby žila co nejdéle oproti všem prognózám. Chci, aby fenka byla šťastná a spokojená co nejdéle, aby se nemusela v posledních měsících svého života trápit výraznými negativními účinky léků...v tuto chvíli máme tři cesty - 1)chemoterapii, která má negativní vedlejší účinky, je u takto velkého psa velmi drahá a výsledky jsou nejisté, fenku bych si bohužel alespoň pár týdnů nemohla nechat doma, prorože máme malé miminko a kojím, takže cytostatika v domě nemůžeme mít, k této variantě se kloním nejméně, pak mi byl nabídnut prednison jako alternativa, ale u něj mě děsí, co má za vedlejší negativní účinky, fena je v tuto chvíli celkem v pohodě, unavenější, ale jinak má tu jiskru v oku, loudí, přijde se pomazlit. Krom toho se k tomu nedají dávat léky na bolest. Pak ještě poslední varianta, kterou vidím asi jenom já - účinně tlumit bolest a dávat nějaké menší svinstvo než prednison a nechat jí být....ale fakt nevím, řeším to poprvé, na nádory se přišlo v době, kdy kromě zad neměla fena žádné výrazné vnější problémy, chcí jí léčbou ulevit ne přitížit. Budu raději za dva měsíce s námi "v pohodě" než za půl roku, kdy jí bude zle. Jinak na výsledky biopsie ještě čekáme, ale nic extra pozitivního nečekám, v plicích budou metastáze mastocytomu, co se jí odstraňoval a největší nádory má na slezině, kde nás upozorňoval vet, že kdyby prasknul, tak může vykrvácet.... Je to poprvé, co něco podobného řeším a nevím, co vybrat, nerozumím tomu, jen chci, aby fence bylo co nejlépe...ne nutně nejdéle....

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Říj 2015 15:33
- Nahlásit

Sunshine01

já bych se klonila k té vaši variantě. Měla jsem ohaře, devět let aktivního života, do poslední chvíle. Pak se mi něco nezdálo, ale nic konkrétního, v podstatě jen menší bobky. objednali jsme se, v den objednání byl ráno trochu unavenější, ale pro nezaujaté by nebylo nic vidět. RTG, sono, v dutině břišní tekutina, otevřeli ho, byla to krev - prasknul nádor měl jich v sobě velké množství. Byl to šok, ale byla jsem moc ráda, že do poslední chvíle si žil tak, jak vždy -t ed y na plný plyn (ještě v čekárně dělal blbiny). Tím jsem si z toho šoku pomáhala. Co by to bylo za život s bolestí a nemohoucností? Bolesti prý necítil, proto byl tak v pohodě, přichází až v terminálním stádiu.
Držte se. Je moc dobře, že jako první vidíte fenku a její potřeby.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 15 Říj 2015 16:44
- Nahlásit

Sunshine01
Vedlejši negativní účinky má vše, i očkování dítěte.
Je to vše strašně relativní.
Všude se dozvíme hlavně to, že tam jsou ty nádory a že teda to není dobrý.
Dozvíme se někde, jak to bylo s obdobnými nádory dříve, kdy se to tak nesledovalo, protože si na nadorech tolik lidi nemastilo kapsy?
Kolik lidí ci zvirat je melo a kolik z nich prezilo, kolik nadoru se vstrebalo, kolik zustalo v urcitem stadiu a postizeny s nimi nejak dozil a treba umrel na neco jineho?
Takovych a podobnych otazek, ktere nikdo nezodpovida, by se dalo polozit nejspise mnohem mnohem vice.
Tim nechci rict nic konkretniho smerem k vasemu pripadu.

Je to poprvé, co něco podobného řeším a nevím, co vybrat, nerozumím tomu, jen chci, aby fence bylo co nejlépe.
Myslím, že píšete rozumně...Vy nevíte..nerozumíte tomu....to je běžné, už méně běžné je to, že si to uvědomujete a i v tomto duchu píšete, to je moc chvályhodné

Neboli bohužel v tom Vám těžko někdo může poradit .... snad jedině konejte podle sebe a nenechte si poplést hlavu nikým.

A nezapomínejte, že v našem systému se majoritně léčí proto, aby se produkoval zisk ....platí u lidí i u zvířat.

Fifi
Člen
# Zasláno: 15 Říj 2015 20:19
- Nahlásit

Sunshine01
Zítra se mám zastavit pro konzultaci s léčbou
Ja budu uprimna, pochovala jsem uz nekolik psu s rakovinou a rozhodovala o ukonceni jejich zivota.
Ono nepujde o lecbu, ale spis o domluvu o doziti fenky. Pokud je majitel rozumny - a to zjevne vy jste. Chemo nema smysl vzhledem k veku fenky a vyctu toho, kde tu mrchu hlodajici vsude ma.
Prednison muze paradoxne pomoci na chvili a vase posledni varianta - tak tu jsem ja pouzila u svych psu s rakovinou. Jen je strasne tezky rozhodnout potom o tom uplnym zaveru, nebyt sobec a rict "uz je toho na tebe moc", tak zitra...
účinně tlumit bolest a dávat nějaké menší svinstvo než prednison a nechat jí být..
Ne, nechat ji byt, ale uspat, kdyz zacne mit potize s pohybem, zradlem, pitim, vyprazdnovanim. Tim ji prokazete nejvetsi sluzbu.
Je to poprvé, co něco podobného řeším a nevím, co vybrat, nerozumím tomu, jen chci, aby fence bylo co nejlépe...ne nutně nejdéle....
Vybrala jste zjevne uz predem, leky tlumici bolest a uzivat si s fenkou kazdou minutu, hodinu, den. S nadorem na slezine (mel nas pes coby metastazi osteosarkomu) je to skutecne riziko, kdy to praskne. A asi by to nebyl pekny pohled.
Drzte se a hodne sil pro vas.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2015 02:43
- Nahlásit

Sunshine01
Na všechno se dá dívat různě.
Jaksi žijeme v době, kdy je až móda nechávat mrzačit své svěřence i sebe a zvířata pak nechávat i zabíjet mnohdy prostě jen proto, že jakýsi vet či lékař řekne, že by to mohlo být vhodné nebo proto, že to tak přeci dělají ostatní.
Bylo by asi zajímavé znát reakce některých z takto konajících lidí ve chvíli, kdy by například nějaký lékař vyčíslil malou procentuální šanci na přežití a velkou šanci na velké bolesti pročež by onoho jednoho dotyčného člověka jeho rodina nechala zabít ... a to člověk aspoň chápe, co to znamená riziko smrti, zvíře to nechápe .. samozřejmě jsou situace, kdy naděje jsou akorát na moc špatnou budoucnost

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2015 08:32
- Nahlásit

Sunshine01
já souhlasim s fifi..některý věci prostě nezměníme

Sunshine01
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2015 18:45
- Nahlásit

Ahoj, díky všem za vaše názory a podporu. Moc si toho vážím, protože jsou to smutná témata. Nakonec jsme na základě mých požadavků s panem doktorem vybrali prednison v nižších dávkách, tak aby působil na bolest a částečně také působil na růst nádorů. Rozhodla jsem se tak i proto, že mi více veterinářů z řad známých potvrdilo, že po prednisonu se pejskům většinou uleví a "pookřejí", pokud by to na bolest nestačilo, ještě by se medikace upravila směrem k většímu tlumení bolesti. Doufám, že to fence pomůže. Když mi pan doktor povídal, že od prednisonu nemůžu čekat zázraky, že to není chemoterapie, skoro omluvným tónem, tak jsem si říkala, že já nečekám, že se vyléčí a musela bych být blázen, aby si myslela, že ano, ale on je rozdíl mezi tím žít s rakovinou a umírat na rakovinu. Zažila jsem to s taťkou (v době dg. už mel metastáze v kostech, takže nešlo vyléčit operací), to neustále vyhlížení informace o zlepšení, hledání všech možných i nemožných alternativních léčeb, ty zvraty naděje a zoufalství, tak vyčerpávající, že si ty dny člověk ani neužil....ale ne, tenhle boj skončí vždycky stejně, takže si ty dny chci užít, bez toho, že bych si něco nalhávala... zatím je jí fajn, tak ať to tak je co nejdéle

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2015 19:26
- Nahlásit

Sunshine01
přeju hodně síly..máte rozumný náhled

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2015 19:42
- Nahlásit

Sunshine01
Pekne spolecne dny, snad jich bude jeste hodne.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2015 21:14
- Nahlásit

davidkova renata

dobrý alibi ... většině stačí .. a největší prča je, že většina si to tímhle způsobem nechá aplikovat i sama na sebe ... pan Darwin by měl radost, kdyby viděl, jak chytrou teorii sestavil

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2015 21:35
- Nahlásit

zbrnd
Prece nechces rozvijet diskusi po svym zrovna tady? Mel si nekdy psa s nevylecitelnou rakovinou? Musel si to resit? Sorry, ale zrovna tady me dost seres. A mlcim.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2015 22:55
- Nahlásit

Fifi
Prece nechces rozvijet diskusi po svym zrovna tady?
Proc ne? Nejaka restricted area nebo tak neco?
Mel si nekdy psa s nevylecitelnou rakovinou?
Ne. To nejak souvisi s tim, o cem jsem psal?
Musel si to resit?
Co, kdy, kde?
Sorry, ale zrovna tady me dost seres.
Sorry, ale zrovna nevím, jak bych ti s tímto tvým problémem mohl pomoci.
A mlcim.
Tak to je u zdejsich velkkokynologu klasika..."polozim nekolik otazek, rypnu si a ukoncim to deklaraci toho, ze mlcim" Mooc chytry

Mel si nekdy psa s nevylecitelnou rakovinou?
No a o tom to je ... proste je to lehci to vzdat, nez se snazit. Pak si to zduvodnime a vyjdeme z toho dobre, protoze jsme vlastne udelali to nejlepsi, co jsme mohli
Tak nekomu to takhle staci no...teda vetsine to takhle staci...,

Kdyz nechces, aby se verejne neco resilo, tak to na verejnost nepis, je to tak slozity na pochopeni?

Proste mi prijde nechutny, jak tady nektery reagujete.

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2015 23:23 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

zbrnd

zbrnd
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2015 02:43
- Nahlásit

Fifi

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání