Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Komplikace po kastraci
Autor Zpráva
matespor
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2015 21:20
- Nahlásit

Dobrý den,

před 14 dny mi kastrovali roční fenku. Je po prvním hárání. Po kastraci vypadalo vše OK, fenka měla límec, ránu si nijak neolizovala, ale asi po 10 dnech se zašitá rána začala v jednom místě malinko šklebit, natékat. Nyní (po 14 dnech) je rána zahojená až na malou dírku, vedle které je velká tvrdá boule, z dírky neustále vytéká růžová tekutina.

Fenka se chová normálně, chce si hrát, tulí se a nejraději by běhala za míčkem.

Veterináře, ke kterému chodím a který kastroval znám roky a nikdy nebyl problém. Fenku viděl o počátku komplikací téměř denně, ránu vždy vyčistí. Doporučil doma proplachovat betadinou, vymačkat veškerý obsah a hlavně zamezit "zapouzdření" rány - tj. udržovat otvor průchozí. Dnes nasadil antibiotika.

Máte s tím prosím někdo zkušenost? Přestává se mi to líbit?

Moc děkuji za reakci
Martina

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2015 21:49
- Nahlásit

matespor
A antibiotika dostala i hned po kastraci, nebo poprvé až teď po dvou týdnech?

impact
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2015 11:05
- Nahlásit

matespor
Fotka by nebyla? Pár průserů po kastraci už jsem viděla a zažila.. Ale neumím si to podle popisu moc představit.

impact
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2015 11:08
- Nahlásit

Jinak mě akorát napadá, rána se většinou nechce hojit a vytéká růžová tekutina, když je prasklý některý vnitřní steh. To pak může být léčba i na tři, čtyři týdny, než se to zatáhne.

matespor
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2015 09:09
- Nahlásit

Ahojík, děkuju za reakce.

Antibiotika dostala až 27. 5., tedy skoro 14 dní po kastraci - týden po objevení boule.

Vnitřní stehy by prý měly být OK, Šťourali se jí v tom takovou kovovou "špejlí" a podkoží je prý krásně srostlé.

Včera jsme byli na jiné veterině, udělali nám hromadu testů, odebrali vzorky asi úplně všech tekutin a čekáme na výsledky. Ale jinak schválili dosavadní postup, máme pokračovat v proplachování, brát antibiotika a dál se uvidí podle výsledků ...

První výsledky - v krvi nic není - takže by měl být problém lokální, zatím se to nikam nerozlezlo ...

Dnes ráno to vypadá o poznání lépe (předpokládám, že zabrala antibiotika), tak uvidíme jak to bude vypadat dál.

Tady je fotka, ale není na ní moc vidět, jen otvor mezi stehy.
https://drive.google.com/file/d/0B4OMs9aoC--aLUtzN 2ZCYzlWLVVmTG5TQ3NRa3pvSEZIOGVF/view?usp=sharing

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2015 13:20
- Nahlásit

matespor

Zásadní chyba byla, že se antibiotika nedala ihned po operaci, normálně se to dělá. A pak se jí do toho mohlo něco dostat (úplně sterilní se rána udržet nedá) a nechtělo se to hojit.
Na obrázku to vypadá klidně, tak snad se to po ATB zatáhne už bez problémů.

Maya
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2015 13:26
- Nahlásit

matespor
Zkus si tady někde sehnat Tintu76, řešila nedávno to samý.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2015 13:31
- Nahlásit

ssshhhhhZásadní chyba byla, že se antibiotika nedala ihned po operaci, normálně se to dělá.
tak tak dulezita je prevence ... mozna mela dostat preventivne i kortikoidy, kosti, polit bachovkama a trikrat kliknout do levyho ucha! aspon tak to delame my celebrity

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2015 13:36
- Nahlásit

zbrnd
hmmm, je vidět, že si hodně krát prodělal nějakou operaci, případně tvůj pes. (což samozřejmě podle tebe s tématem jistě nesouvisí)
Taky nejsem zastánce dávat na vše ATB, alejako fakt nedat je po tak velký operaci je obrovskej hazard.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2015 14:06
- Nahlásit

ssshhhhh
hmmm, je vidět, že si hodně krát prodělal nějakou operaci, případně tvůj pes.
samozrejme mas pravdu, vzdyt normalne se to dela ... kortikoidy se oproti tomu preventivne nedavaji...rozhodne ne ... ani omylem.....

a vlastne kastrace je taky z vetsiny dnes jiz prevence ze? nebo ne? takze je to vlastne ok, tak proc nepolit tema bachovkama a nezaklikat? ublizit to nejspis neublizi
i v lidskem lekarstvi se spousta veci dela proto, ze se to tak preci dela bezne nebo proto, ze co kdyby nahodou...fakticky je realnym duvodem mnohdy jen profit pharma-lobby

Pokud ty muzes na zaklade informaci, ktere mas k dispoici, napsat, ze Zásadní chyba byla, že se antibiotika nedala ihned po operaci,, mohu myslim ja napsat klidne, co jsem napsal ... navic narozdil od tebe ja jednoznacne nekonstatoval, ty ano a pritom jsi nemohla vedet, jestli treba nahodou ten vet nemel nejaky duvod, ze je nedal.

(což samozřejmě podle tebe s tématem jistě nesouvisí)
správně, nesouvisí

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2015 17:04
- Nahlásit

zbrnd
Tak rozdíl mezi tvým tvrzením, že se klidně mohly dát preventivně i kortikoidy a mým, že se měly dát ATB je ten, že ATB brání vzniku infekce způsobené bakteriemi při kontaminaci rány okolními vlivy a tudíž mohou výrazně zabránit komplikacím při hojení a kortikoidy potlačují imunitu, sice pomáhají na zánětlivé stavy, ale zároveň zpomalují hojení.
Tudíž moje tvrzení, že se měla dát ATB je zcela na místě, na rozdíl od tvého, že se klidně mohly dát steroidy.

Mmch mi bylo jasný, že se toho chytneš.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2015 17:57 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

ssshhhhh

Ty jsi konstatovala, že byla chyba, že se ATB nedaly, což nemůžeš vědět, opakuji ještě jednou, vet mohl mít důvod.

Já napsal, že možná měla dostat kortikoidy atd ... což na rozdíl od tvého výroku není konstatování třeba právě proto, že tam je to slůvko možná.

A zrovna tak by klidně mohla nastat situace, kdy by vet měl důvod dát kortikoidy.

Hlavní rozdíly jsou tedy v tom, že Ty jsi svůj příspěvek myslela vážně ... t usuzuji i z toho, jak nyní reaguješ, já ten svůj myslel v duchu "možná" , jak jsem napsal - pokud jsi jej pochopila jako pokus o odbornou debatu, velmi se Ti omlouvám.

A druhý rozdíl je tedy v tom, že Ty jsi konstatovala, hodnotila, že jednoznačně bylo špatně, že ATB nebyla, já nic jednoznačně nehdnotil.

Tak to jsou ty rozdíly.
Tak rozdíl mezi tvým tvrzením, že se klidně mohly
Takové tvrzení nemůže být nikdy chybné, v podstatě není tvrzením ničeho jednoznačného.

Je to stejné jako když napíši, že ssshhhhh včera mohla zmoknout, je můj výrok pravdivý i když ssshhhhh včeranezmokla. není to složitý.

Tudíž moje tvrzení, že se měla dát ATB je zcela na místě
Jedině v případě, že máš více informací než ty odsud a ty co máš navíc, o tom svědčí.

impact
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2015 11:09
- Nahlásit

matespor a ssshhhhh
Vím o veterinářích, kteří dají feně ATB injekčně na 48 hodin a pak už nic.. Moc s tím nesouhlasím, je to poměrně velkej zásah do organismu na to, aby se to ATB nepřekrylo..

Jestli zkoušeli ty vnitřní stehy, tak super. A vypadá to pěkně, to se zatáhne.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání