Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Mladá fenka- změna chování, línání
Autor Zpráva
jura80
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2015 03:02
- Nahlásit

Ahoj,

už dva a půl měsíce mám jedenáctiměsíční fenku, kříženku NO. Asi tři týdny zpátky začala hárat. Teď sice přestala, ale pořád se mně zdá, že je taková klidnější, skoro až bez energie, proti tomu, jaká byla, když přišla z útulku. K tomu začala šíleně línat (je krátkosrstá), za pár dnů z ní vyčešu vodpadkáč chlupů.

Mám málo zkušeností- měl jsem jen tři roky podobnou fenku na dožití, projevy psí puberty neznám, netuším, jak je to s línáním u štěňat a pod. Jen vím, že se fenka hodně rychle domestikuje, zvyká si na mě, takže ta postupná změna chování může být v pořádku. To línání, tož to fakt netuším.

Mám se obávat a radši ji odvést na veterinu, nebo to mám dál sledovat a zbytečně neplašit?

Dík.

Jura

cernej caj
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2015 07:47
- Nahlásit

tak ted lina hodne psu , navic fenka muze byt klidnejsi po harani, pokyd skoncila pred par dny...

veterinu bych asi ted neresila asi. napada me, jak se myze po harani projevit faleska - s tim nemam zkusenost ale nektery feny na ni trpi.

kachna_
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2015 08:32
- Nahlásit

jura80
možná by nebylo od věci přidat do stravy nějaký olej nebo multivitamíny.
Ono to může být všechno dohromady - línání, hárání, změna proti útulku (kvalitnější strava), to je docela nápor.

corgi
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2015 08:42
- Nahlásit

Většinou feny ztratí komplet srst před háráním ("aby byly hezčí") - tahle to třeba prostě jen nestihla a zbavuje se chlupů teď. Na podporu výměny srsti mám dobrou zkušenost se směsí bylin Phytovet Top Shine Coat. Samozřejmě do žrádla oleje (lněný, konopný....), žloutek, pivovarské kvasnice, oříšky atd. Pokud krmíte granulemi, tak vybírat pokud možno nějaké ne úplně odpadové.

K tomu chování po hárání - kdyby byla skutečně skleslá, bez života, nechtěla jíst atd., může to být falešná březost. Také po hárání pozor na projevy zánětu dělohy. Ale to už je jistě zbytečné strašení ;)

jura80
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2015 09:00 - Změnil/a: jura80
- Nahlásit

Dobrý ráno. Díky za vaše názory.

Krmíme Acana Puppy Lerge Breed, k tomu pamlsky od stolu, a taky (bohužel) sežere kde co na zahradě. Takže jídlo má snad kvalitní.

Ta falešná březost, četl jsem teď, že se to projevuje až tak měsíc po hárání, takže to by neměl být náš případ, jest tak?

Zánět dělohy měla moje první fenka, takže vím co a jak vypadá, a zatím to moc nevypadá. I když, ráno při hlazení jsem si všimnul, že Rozárce docela smrdí přirození. (a mimochodem, je poslední dobu podezřele mazlivá)

Spíš by jsem teď přemýšlel, jestli jít na veterinu hned, nebo zajet až zítra do Blanska. Popravdě, mám docela strach, když vzpomenu, jak rychle odešla na rakovinu moje první fenka (den před smrtí mě vytáhla na vcelku dlouhou procházku). Tak ať něco nepodělám a zůstaneme parťáci na hodně roků...

cernej caj
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2015 09:09
- Nahlásit

moje fena je mazlivejsi taky behem harani a chvili po. zaroven dost lina.

ja myslim, ze na veterinu nemusis, ale pokyd te to uklidni a chces dlyset nazor veta, tak zitra staci. ja bych to videla na bezny psi chovani a nestresovala bych.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2015 15:55 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

jura80
Krmíme Acana Puppy Lerge Breed, k tomu pamlsky od stolu, a taky (bohužel) sežere kde co na zahradě. Takže jídlo má snad kvalitní.
Abyste si byl/a jista, že je kvaltní to papu, doporučuji tu Acanu(či jakékoliv jiné granule) osobně vyzkoušet. Aspoň měsíc. Tak si nejlépe uděláte vlastní názor založený na praxi.

jura80
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2015 00:11
- Nahlásit

Dobré večír přeju.

Mně se tak zdá, že ona moje malá Rózička zase zlobí jak zlobila, zase má přebytek energie a honí kočky. Asi měla takový slabší chvilky, možná kvůli tomu hárání. K jídlu taky dostala chuť a línání je čím dál slabší. A to všecko během pár dnů. Taky jsu trochu neobjektivní, já mám po nočních, takže v noci bdím, kdežto Rózička to má opačně a nemíní to měnit. A pak se jednomu zdá nemocná. No, však se spolu sotva známe. Tak snad už bude všecko OK. Každopádně, ještě jednou děkuju za názory.

Granule zkoušet nebudu, jsu vegetarián. Snad jsem jen musel jednou ochutnat a žádná pachuť tam není. Granule pro lidi jsou zase jinčí, třeba tohle: http://www.mojemana.cz/

Zdraví Jura.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání