| Autor |
Zpráva |
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 19:12 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
Zdravím všechny,
bohužel to vypadá, že můj pes má zřejmě PRA. Diagnóza ještě není jistá, bude se potvrzovat novým vyšetřením koncem roku, ale vypadá to blbě Oba rodiče jsou testovaní, leč test zachytí jen jednu formu PRA (tu nejčastější), ale PRA může způsobit dalších ix desítek nebo možná i stovek jiných genů, na které test není. Sice jsou vzácné, ale náhoda je sviňa...
Takže otázka: máte někdo zkušenosti s PRA, případně obecně s životem se slepým psem? Nejblbější je to, že ten můj kretének je totálně hyperaktivní přetáčivé nukleární hovado... u klidného psa by to takový průser nebyl
(aby to nevyznělo blbě: všechny tyhle přezdívky jsou výrazem našeho velmi láskyplného vztahu - neměnila bych ho za nic )
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 19:21
- Nahlásit
Nemám žádnou vlastní zkušenost, jenom vím z doslechu, že příliš horlivým psům hodně pomáhají obojky s "tykadlama".
Přeju hodně sil a co nejlepší výsledek!
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 19:23 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
corgi
Obojky s tykadlama? To zní zajímavě, nemáš nějaký odkaz?
Jinak můj pes je ten typ, co je v zápalu běhu schopný narvat to do stromu i teď, když vidí naprosto normálně... Pořád doufám, že to nakonec snad bude dobrý, ale zároveň se mi v hlavě honí ty nejhorší scénáře... protože jestli se to potvrdí, tak zrovna u něj to bude fakt hustý.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 20:06
- Nahlásit
aňoňouma
No já teda měla slepého psa jen starocha, tak to asi moc neporadí, ale mám hluchoně a vím, že někdo na hluchý psy používá vibrační obojek, třeba by to taky šlo nějak využít?
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 20:43
- Nahlásit
Maya
Díky, ale vibrační obojek mi přijde zbytečný, když pes slyší - to stačí slovní povely nebo píšťalka...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 20:50
- Nahlásit
aňoňouma
tady:?
https://www.google.cz/search?q=collar+for+blind+do gs&hl=cs&biw=1680&bih=931&source=lnms&tbm=isch&sa= X&ei=3Y7KVLPPMci3PObkgagI&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 20:56
- Nahlásit
PetraK
Super, dík moc! Zaujalo mě, že to nemusí být nic pevného a masivního, stačí plastová páska na svazování kabelů
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 21:01 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
aňoňouma
tak! a to si asi žiškovný člověk může udělat i sám??
mně to nedalo, zkusila jsem zadat heslo a obrázek a vyjelo to. Je to dobrý nápad. určitě bych začala pesana zvykat už teď, když vidí a otestuje si to.
je mi to líto, co vás potkalo. Zrovna tuhle jsem si říkala, co chorob se na psy a zvířata s náma žijící navázalo .
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 21:01
- Nahlásit
tady v okolí chodila dívčina se slepým labroušem. A jak se horšil, důrazně pilovala povely doprava, doleva, stůj!!... a to i v běhu. Aby ho dokázala před překážkou v budoucnu zastavit nebo odklonit. Vyplatila se ta práce - dlouho psisko mohlo běhat i na volno a nikdo nic nepoznal
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 21:03 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
Xerxová
Ahááá, dík! Tak to abych začala trošku zkulturňovat naše tahání koloběžky - koneckonců ono by to nebylo úplně od věci, i pokud čoklid nakonec slepej nebude
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 21:09 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
PetraK
Děkuju moc. No s tím zvykáním teď to asi neklapne, on by to akorát ignoroval a zdemoloval. Až pokud začne být jasné, že by to bylo potřeba... páč i pokud fakt má PRA, tak bude vidět normálně ještě minimálně rok, dva, možná pět... nikdo neví. Tohle určitě půjde vyrobit samodomo, dobrý tip!
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 21:09
- Nahlásit
ona fakt dřela. Nakonec pokud zařvala levá, tak to pes ihned stočil v pravém úhlu doleva, když houkla stůj, zastavil na centimetru.
Ale když byl úplně slepý, tak on věděl, že když může lítat a řádit, že jí může věřit. A ona pak z něj opravdu nespustila oči a hlídala bezpečí. Jinak tak nefungovali stále (to by bylo hodně náročné), chodil na vodítku - v neznámém rušném terénu pak i na krátkém postroji
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 21:12
- Nahlásit
Xerxová
To je úžasné, takový vztah a důvěra.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2015 21:13
- Nahlásit
aňoňouma
Děkuju moc. No s tím zvykáním teď to asi neklapne, on by to akorát ignoroval a zdemoloval. Až pokud bude potřeba... páč i pokud fakt má PRA, tak bude vidět normálně ještě minimálně rok, dva, možná pět... nikdo neví. Tohle určitě půjde vyrobit samodomo, dobrý tip!
není vůbec zač. máš pravdu - když si s tím představím některýho z těch našich pometláků............ nedožilo by to švestek. Budu držet palce, ať ta mrcha nevystrčí drápy!
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2015 11:17
- Nahlásit
aňoňouma
bude slepnout(pokud vůbec) postupně? jestli ano,je to "lepší" než najednou..to některá zvířata ne úplně dobře nesou(jiná zas vcelku bez problémů),pokud to je zvíře labilnější či bázlivější,obvykle se ty projevy spíš umocní jak se cítí ohrožené a může reagovat strachově či agresivně.máš jednoho psa nebo dva? kamarádka jich má teda víc a jedna taky oslepla,ale ostatní psi jí dokážou docela dobře nasměrovat,docela jim to v tý smečce funguje..venku na ní taky neni skoro nic poznat,hlavně pokud je ten prostor nezáludnej a bez nějakejch častejch překážek.Doma to zná,tam se orientuje docela dobře,takže je dobrý nepřestavovat zákeřně nábytek a tak aby pes neměl zbytečný problémy..dá se i třeba vyrobit taková jako cestička z koberců ,která psa směruje třeba ze začátku.Jinak jak píše xerxová,poslušnost je dost klíčová a dá se s ní pořešit hodně věcí.Nevim kde bydlíš,ale je dobrý začít pod nějakým povelem nebo nápovědou trénovat schody,ty jsou záludný krapet.No a v cizím neznámým prostředí holt vodítko ale to je asi zbytečný řikat..přeju at je to cajk a ptáš se tu zbytečně
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2015 13:53
- Nahlásit
davidkova renata
Postupně a nenápadně. Nejdřív se zhorší vidění za šera a periferní vidění. Vím, že je to lepší, než ze dne na den... aspoň něco.
To je hlavní problém, že on je právě dost solidní labil. A navíc hyperaktivní (to o něm prohlásila Wami, že je to jeden z velmi mála psů, které si opravdu troufá tímhle termínem označit), nabušený svalovec s kotlem energie... Máme ještě čubu, ale oni spolu venku moc nepečou. Mají se rádi, to jo, ale mají úplně opačný temperament a naprosto jiné zájmy - čubina si v klídku ťape po pěšince, kdežto pes lítá nadzvukovou rychlostí kolem nás, všechno musí pročuchat, prozkoumat... Kdyby to potkalo čubu, tak z toho nejsem až tolik hotová, u ní si umím představit, že by to šlo vcelku v pohodě zvládat.
No uvidíme, no. Nejhorší je ta nejistota...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2015 18:24
- Nahlásit
aňoňouma
No někde jsem četla, že nebezpečný místa doma jako schody se daj pořešit různými parfémy, který se nastříkaj na začátek a konec, různý vůně a pes se naučí co to znamená a cejtí to tam dlouho, stačí jednou za čas přestříkat.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2015 18:29
- Nahlásit
Maya
nebezpečný místa doma jako schody se daj pořešit různými parfémy,
to by šlo možná i učit a vůbec práci s pachama a zvukama, třeba potmě hledat zvoneček nebo něco takovýho.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2015 09:02 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
aňoňouma
Ten obojek s tykadly - stačí zadat do gůglu něco jako "blind dog collar" nebo tak. V podstatě by se měl nasadit, dokud pes má nějaký zbyteček zraku, aby pochopil, jak to funguje (kde ucítí tlak, když narazí). Ale i náhle osleplý se to naučí, jen se asi víckrát vybourá, než to pochopí.
Edit: Teď koukám, že už mě někdo předběh
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2015 09:04
- Nahlásit
aňoňouma
Jo, a nedávno bylo v PPČ o nějaké útulkandě s vyndanýma očima, pohybovala se dobře, ale dělaly jí problém stromy - do těch narážela. Takže majitelka naučila nějaký povel (něco jako "bacha"), který pro psa znamenal, že nemá letět jako šuspajtl, že někde poblíž je strom nebo jiná překážka.
|