| Autor |
Zpráva |
werous
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 11:12
- Nahlásit
Ahoj,
potřebovala bych poradit s kastrací.. Nebo spíš bych ráda slyšela názory lidí, kteří nějakou dobu chovají pejsky a ráda bych zvážila pro a proti.
Mám tříletého pejska (křížence jezevčíka s pouliční směsí), který je klidný, hodný, nezdrhá za fenkama, nevyje a nebrečí v době hárání, jenom po háravkách venku očichává a olizuje moč.
A údajně z toho jsme letos už po druhé (konec dubna a začátek listopadu) absolvovali gastritidu doprovázenou zvracením a vylučováním krve ve velkém množství. Vzhledem k tomu, že tohle onemocnění není nic přijemného, jsem se ptala na prevenci. Prý žádná není, kromě kastrace, kdy vlastně ten pes ztratí zájem o fenky a neolizuje venku po nich ty kapičky a nenalízá se tak bakterií.
Proto bych ráda, aby jsem mi pomohli vyřešit toto dilema, zda za to ta kastrace stojí.
Bojím se totiž změny povahy (že začne být nervózní a vzteklý jezevčík), začne tloustnout a budu z něj mít tlustou štangli salámu a už to nebude ten můj rozkošnej, mazlivej, miloučkej koblížek
Uvítám jekékoliv Vaše názory.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 11:38
- Nahlásit
Mám teď druhýho kastrovanýho psa. Změny směrem k nervozitě a stresu bych se nebála. Může se změnit chování ostatních psů k němu a následně pak i jeho k nim. První pes mi netloustl, druhý k tomu po kastraci sklony má, tak prostě dostává míň krmení, tlustá štangle salámu se ze psa nestane, když to nedovolíš. O vlivu kastrace na gastritidu nic nevím, pokud se ti do kastrace nechce, zkus konzultovat s více vety, jestli to opravdu může jako prevence fungovat.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 12:10
- Nahlásit
werous
o vlivu kastrace na to, ze pes nebude olizovat po fenach moc a nebude je ocichavat - no, nespolihala bych na to, muj kastrat mi fenu klidne obskoci a klidne i olizuje venku - nevim, do jake miry hraje roli to, ze fena s nim zije v domacnosti, ale i jinou haravku klidne ocichava nebo ma vetsi zajem o misto, kde haravka mocila. Takze nejsem si jista, zda s tim lze fakt 100% pocitat, ze ten zajem ztrati.
zmena povahy nastat muze a nemusi, ja puvodni povahu svyho kastrata neznam, pazravej je porad a kdyz se to proste hlida se zradlem, tak urcite neni nejaky vyrazne vetsi riziko ze by abnormalne pribral. Pridas bud pohyb nebo min tucny granule treba. Nekdy to muze mit vliv na kvalitu srsti, ale spis vyjimecne.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 12:19
- Nahlásit
jo to má cernej caj pravdu, že u dospělýho zvířete se vztah k fenám vůbec změnit nemusí, nebo jen málo...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 12:20
- Nahlásit
werous
Mám tříletého pejska (křížence jezevčíka s pouliční směsí), který je klidný, hodný, nezdrhá za fenkama, nevyje a nebrečí v době hárání, jenom po háravkách venku očichává a olizuje moč.
no jako za mne..jestli je ten pes tak pohodovej a jedinej "problém" je ,že líže po čubách chcány,tak bych ho to prostě nenechala dělat,to zas neni tak složitý,kvůli tomu bych ho teda nekastrovala
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 12:20
- Nahlásit
werous
já bych se zkusila zaměřit na to, aby se pesan naučil na povel přestat s tím olizováním . Vím, je to o tom, že člověk má psa pořád na očích, ale tak to by měl mít normálně.
protože jak píše černej čaj, nespoléhala bych že s tím po kastraci přestane
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 12:30
- Nahlásit
werous
Mě tedy přijde celkem divné (až nepravděpodobné), že by důvodem gastritidy bylo zmíněné olizování moči.
To by tím musel trpět každý druhý pes, měla jsem psů (samců) hodně a nikdy nebyly trávící obtíže. A že všichni vylizovali moč fenek ze země.
Pokud je to pro Vás jediný důvod proč psa kastrovat, rozhodně bych to předem konzultovala s více veterináři a vyslechla si jejich názory. Opravdu se mi moc nezdá, že by tohle opakovaně způsobovalo záněty trávícího ústrojí. Důvod může být úplně někde jinde a kastrací by jste tomu nepředešli.
Naví, jak píše cernej caj i kastrát může mít zájem o fenky, znám takových několik.
Změny povahy u psa kluka bych se já bála, nicméně znám psy co se vůbec nezměnili (a ani nepřestaly olizovat moč fenek) a znám psy co hodně zlenivěli (a ano ti se o fenky moc nezajímají).
Osobně bych opravdu konzultovala s nejméně třemi veterináři.
Pokud je pes (samec) co se týče pohlavních orgánů zdravý, zároveň poslušný, z háravek nešílí, není přehnaně konfliktní atd nekastrovala bych.
Všeobecně psi po kastraci přibírají (ač u fenek mi to přijde častější) nicméně to zda kila nabere nebo ne je jen na Vás a na tom, jak ho budete krmit.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 12:31 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
úplně teda mimo, tohle jsem našla na wiki, to je vtipný, fakt jsem nevěděla, že pes kastrát je "fešák"
Názvy kastrovaných zvířat
hřebec – valach
býk – vůl
beran – skopec
kozel – hňup, cap, cyp
kanec – vepř
prasnice – nunva, svině
pes – fešák
fena – fešanda
kocour – macek, vomelík
kočka – fešanda
králík – kapoun
kohout – kapoun
slepice – pulard
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 12:42
- Nahlásit
ssshhhhh
Mě tedy přijde celkem divné (až nepravděpodobné), že by důvodem gastritidy bylo zmíněné olizování moči.
ale jo, prý to psi z toho mívají. Já se přiznám, že jsem hned od začátku tohle psa nenechala dělat, učila ho poslechnout, když se zaseknul. ani jsem tehdy netušila, že to u někoho tohle může způsobovat, ale mi to prostě z lidskýho hlediska vadilo
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 12:53
- Nahlásit
ssshhhhh
hm, asi prestanu pouzivat pri chvaleni cizich fen slovo "fesanda"
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 13:02
- Nahlásit
PetraK
Tak to se fakt divím, protože žádnýmu z mých psů to teda potíže nedělalo, ale máš recht, že řešit to přes poslušnost je určitě lepší (a účinnější) než kastrací.
cernej caj
No právě!
"Ty jsi teda fešák" to je jako "ty jsi teda eunuch"
To jsem fakt netušila
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 13:33
- Nahlásit
werous
Blbá otázka: čím krmíš?
|
impact
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2014 18:48
- Nahlásit
Mám kastrovanýho kluka a háravý feny ho tak nějak postupně přestaly zajímat. Po asi pěti letech od kastrace.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2014 09:03
- Nahlásit
werous
tak jak ses rozhodla ?
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2014 09:10
- Nahlásit
Jen přidám svou troškou do mlýna Mám sice labradora. Ale je to hrozný vylizovač chcanek. Často trpíval na průjem a zvracení. A co mu pomohlo byla změna granulí na vet. dietu. Takže můj názor je, že kastrace v tomhle nepomůže.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2014 02:20
- Nahlásit
davidkova renata
tak bych ho to prostě nenechala dělat,to zas neni tak složitý
nojono, my stary lidi jsme proste blby ... takovej nesmysl, jak vas to mohlo napadnout draha...
btw ja bych hlavne sel nakopat to hovado, co si rika vet mezi nohy
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2014 02:22
- Nahlásit
PetraK
ale jo, prý to psi z toho mívají.
pokud to teda prý z toho mívají, nebylo by řešeni začít dávat homeopatika?
|