Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Trojitá osteotomie pánve u bernského salašnického psa
Autor Zpráva
TheryH
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2014 18:13
- Nahlásit

Dobrý den, absolvoval jste zde někdo trojitou osteotomii pánve u bernského salašnického psa? Zajímal by mne výsledek operace a průběh pooperační péče. Čeká nás tento zákrok a všude čtu jen teorii o něm, ale zajímala by mne hlavně ta praxe, zda operace opravdu pomohla. Děkuji!

Rezavec
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2014 12:19 - Změnil/a: Rezavec
- Nahlásit

Dobrý den,
moje odpověď bohužel není plně shodná s vaší otázkou, ovšem říkám si, lepší nějaká než žádná.
TPO mám za sebou. Já, ne můj pes. Mám DKK nejvyššího stupně, plnou luxaci (v podstatě 4, u lidí je ovšem stupňování jinak), plus nekrózu hlavice kyčle a další libůstky. Ale proč o tom píšu. Myslím, že psát o bolesti je zbytečné, to si každý asi dovede představit. Ovšem proč nechat psa, který nechápe, že je to zákrok pro jeho dobro trpět pro nejistý výsledek. Člověk chápe, že mu je takříkajíc "ubližováno" pro jeho dobro, ne však pes. Dá se namítnout, že "ubližováním" by se dala nazvat většina operací, které jsou mnohdy nutné v rámci zachování zdraví a života. Takhle operace mezi ně dle mého názoru nepatří. Proč o tom mluvím - v mém okolí se vyskytuje setr po prodělané TPO. Operace byla provedena v 6,5 měsících věku, kdy bylo indikováno postižení kyčlí. Každopádně, ač se operace zdárně povedla (ve smyslu pooperačního stavu, srůstů a celkového hojení), pes před nedávnem (v roce a půl) podstoupil TEP obou kyčlí a čekají ho lokty. Myslím si (a je to můj názor jako laika), že tato operace je jedna z těch, které jsou spíš zdravotní přítěží a snahou napravit něco, co se napravit nedá. Ovšem je pravdou, že důležitá věc, ve které je samozřejmě mezi těmito příklady rozpor je tělesná konstituce psů, přeci jen, atletický setr s maximálně 40 kily se zavalitým berňákem bude srovnávat jen těžko. Čím víc jsem se o tento zákrok zajímala, tím víc začínám propadat dojmu, že v tomto případě je zákrok víc než kontraproduktivní a spíš než by pomohl, je realita jinde. Opravdu nejsem alternativní bláznivka, která by hanila jak doktory, tak veterináře, ale myslím si, že v tomto případě je poměr bolest/výsledek víc než jasně nakloněn na stranu bolesti.
Zcela upřímně - mít můj pes kyčle čtyřky, budu se soustředit na nasvalení, podávání kvalitních chonder a dalším postupem při začínající artóze by byla investice do PRP injekcí. Ale pánevní osteotomii nikdy. Hloupě řečeno, myslím si, že z dysplázie se v dnešní době stal přiživovaný strašák a velmi lukrativní podnik.
Přirovnala bych to k usilovnému snažení držet psa při životě (jinak to ani napsat nejde) na chemoterapii v případě potvrzeného osteosarkomu s metastázami na plicích. To znamená naprosté trápení pro nic. Toť můj názor zasvěceného laika.

Mimochodem, pokud se tu vyskytuje nějaký veterinář, docela by mě zajímal jeho názor na danou problematiku.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2014 13:00
- Nahlásit

Rezavec

TheryH
osobně nikoho neznám,,ale kdysi u desenskýho na poradně byla dívčina co to měla s retrívrem,je to teda už pár let a jak se to vyvíjela v dlouhodobým horizontu několika let tam už neni.,ale zkus počíst(asi budeš muset bejt registrovaná abys to viděla)
http://www.psycholog-psu.com/poradna/viewtopic.php ?f=45&t=4048&p=125717&hilit=marcelka#p125717

TheryH
Člen
# Zasláno: 8 Lis 2014 20:06
- Nahlásit

Děkuji za reakce. Operace jsem se obávala, ale nakonec na ní nejdeme - dle rentgenu a vyšetření u odborníka nemá pejsek v kloubní jamce místo, není tedy tento zákrok možný. Budeme nasvalovat, dbát na stravu a užívat dále kloubní výživu. Na jedné kyčli má cca 3. stupeň a na druhé 1. stupeň, může se to ještě vyvinout k lepšímu. Tak snad se nám to povede

Vlasta
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2014 19:09
- Nahlásit

TheryH výsledek 3/1 není nic tragického - jak jsou na tom lokty? Pokud je má v pořádku tak bych se nebála ničeho....a o operaci bych neuvažovala ani kdyby to šlo.

TheryH
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2014 22:37
- Nahlásit

Lokty by měly být v pořádku - respektive rentgen jsme zatím nedělali, ale nejeví žádné obtíže a doktorovi se zdály ok. Mně právě vylekal doktor po prvním rentgenu když pravil, že je to trojka nebo čtyřka a že doporučuje tu operaci...tak jsem jak šílená sháněla informace a stresovala se tím, jak to bude probíhat a jaká bude léčba. Nakonec to vyšlo mnohem lépe a věřím, že to zmákneme ještě k lepšímu Je mu 7 měsíců.

Vlasta
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2014 17:40
- Nahlásit

TheryH přední nohy nesou 2/3 váhy psa - postižené lokty jsou větší průser než kyčle. Držím palce!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání