| Autor |
Zpráva |
Ivushqa
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 18:13
- Nahlásit
Dobrý den, mam dotaz...mozna spis i jde o zjisteni, jak vy s vasime "stejne postizenymi psy" to resite., vcera mi prisly ofiko vysledky DLK, DKK me feny border kolie (pracovni linie) - no trochu pro mne negativní prekvapení Neb veterine, kde jsem nechala RTG delat - podotykam, ze na te veterine venuji ortopedii, mi rekli, ze je to v pohode...neb jsme se dohodli, ze kdyby to bylo pruser, ze mi doktor rekne at to neposilam, ze mi to rekne neofiko, nic nerekl. A k me otazce,jestli mohu s cubou behat canicross a delat agi, mi rekl, jasne nevim tam zadny problem proc ne...tak jsem to s klidem poslala na posouzeni, ze to bude nejhur DKK B/B ....a co mi neprislo DLK 0/0, DKK C/C (uhly 100/100), OCD free...fenka je hodne drobna, cca 14,4kg(takovej chrti typ)...takze v sobe ted resim, co dal...zda sportvat nebo z ni v roce a pul udelat psa na prochazky pocitam s tim, ze bude cvicit na balancnich cockach, pres zimu chodit slapat na podvodni pas...aby byla stale nasvalena...ale co ten sport... je mi to dost lito..neb cuba je proste sikovna, pohybove nadana.. tak jestli treba nekdo nemate zkusenosti..nebo jak to s takovy vysledkem vypadalo u vas.... jako doplnky dostava kolagen a delam ji kury s doplnky Chassoton nebo Aptus Aptoflex. Dekuji vsem ta rady...
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 18:21
- Nahlásit
Ivushqa
Rozhodně sportovat. U DKK je pro stav kloubu klíčové správné nasvalení, a to na gauči nezíská Lokty a ramena jsou nulové, to je super - tím pádem může i skákat a všechno. Canicross (a tah obecně) je na nasvalení kyčlí fantastický, a agility ničemu nevadí, maximálně se slalomem bych byla trošku opatrnější. Zařadila bych běh do kopce, běh měkkým terénem (oranice, vysoká tráva apod.) a plavání, to taky hodně pomůže. Ale pokud čubina nemá žádné obtíže, není důvod ji v pohybu nějak zásadně omezovat.
A hlavně klid, u takhle lehkého psa je DKK C/C diagnóza, se kterou může klidně žít naplno až do vysokého věku a prakticky bez příznaků
|
Ivushqa
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 18:34
- Nahlásit
aňoňouma
Dekuji za radu!!, tak nejak jsem si to myslela a doufala v to jsem na fenu trochu pecitlivela...ve stenecim veku si tyden polozela na veterine...kdy nechodila vubec (sepse organismu, vysoke teploty) + zanet v kloubech (po navratu z veteriny kulhala) a vypadalo to, ze to vubec neprezije a z veteriny si odvezu max jeji obojek... u jedne kycle mne pak pripravovali na resekci (neb se jim zdalo, ze ma nekrozu v hlavici, nastesti se to na nasledujicich RTG nepotvrdilo) a sami koukali, jak se ta cuba dala dokupy...takze na druhou stranu..muzu byt rada, ze ten vysledek je, jaky je...mohlo byt hur..nemusela tu byt...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 18:36
- Nahlásit
Ivushqa
Kamarádky fenka (erdelka) dělá s DKK 3/3 záchranařinu. Je jí deset a ještě nezakulhala
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 18:45
- Nahlásit
Ivushqa
určitě sportovat. Jen teda u agi bych se bála stahovaček a prudkých změn směru a rychlosti, možná bych hledala jiné sporty pro kyčle míň náročné (třeba právě tu záchranařinu, různé poslušnosti, stopařinu...). Na druhou stranu fenečka je lehká, tak třeba ani to vadit nebude
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 18:47
- Nahlásit
Teď jsem si uvědomila, že C/C jsou vlastně dvojky! Já jsem si nějak zafixovala, že jsou to trojky. No s dvojkama můžeš být úplně v klidu, máš prakticky zdravýho psa
Držím palce, ať už jste si všechnu smůlu vybrali!
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 18:54
- Nahlásit
aňoňouma
C/C jsou vlastně dvojky! Já jsem si nějak zafixovala, že jsou to trojky
Tak to si to vybavuju taky blbě
máš prakticky zdravýho psa
souhlasím
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 18:57
- Nahlásit
JO, Céčka jsou dvojky, u psa velikosti bordery naprosto v pohodě, však se to pouští i do chovu u většiny plemen.
Ivushqa
Céčka vůbec neřeš, buď ráda, že nemá OCD.
Naopak sportovat a hodně, ať má pěkný nasvalení, ve stáří jako když to najde.
|
Ivushqa
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 19:01
- Nahlásit
diky, doufam, ze ano...ted uz ma povolene jen ockovani.. jj, ja kdyz ty vysledky otevrela...tak jsem si to myslela taky...ze za C= za 3...pak mi doslo, ze je to 2/2...coz ano...dokonaly to neni, chovat jsem na ni nechtela ani s nulama..ale po te vsech starostech s klouba jsem to chtela mit ofiko...neb ta jeji lecebna anabaze i s rehab mne prisla na 120 000...a i tak si myslim, ze chovatelka na tom mela svuj podil...i kdyz to nechtela a nechce priznat...
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 19:02
- Nahlásit
Ivushqa
ta jeji lecebna anabaze i s rehab mne prisla na 120 000
a kurňa!
|
Gwen a Dinulka
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 19:55
- Nahlásit
Mám čubu, gróňáka, DKK v roce 3/1, celej život tahá, canicross, kolobka, skijoring, dogtrekking... Teď je jí 11,5 a minulej tejden jsme šly dogtrekk 101 kiláků a zvládá to stále v pohodě.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2014 13:33
- Nahlásit
My jsme sice trochu jiný typ "postavy", ale můj pes má neofiko DKK 2/3 - v 6 a půl letech není nic poznat, naopak na výstavách vyniká právě pohybem. Neděláme sice závodně žádný sport, ale nejsme flákači, cvičíme, tancujeme, vystupujeme...
Zrovna nedávno jsem četla velice hezky zpracovaný článek o nesmyslnosti posuzování DKK stejně u všech plemen, zmiňovali tam jiný systém, který zohledňuje stavbu těla plemene - zkusím to najít a dát sem
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2014 18:21
- Nahlásit
corgi
na tom něco bude, kdysi jsme byli se špicounem u ortopeda posuzovatele ovčáků a retrívrů a ten prej že mi pes nějak divně chodí, holt asi nikdy neviděl cupitající plemeno s ostrým úhlením zadních nohou
|
Ivushqa
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2014 21:12
- Nahlásit
corgi
pokud to najedes, celkem by mne to zajimalo..je pravda, ze ja jsem to dost taky projizdela...je tu klasicka OFA na DKK, pak je tu pen hip test...a kolikrat psum, kterej vysel pen hip test lip a mereni DKK dle "OFY" hur...byli na tom kolikrat lip nez psi 0/0 DKK ale horsim pen hip testem..tzn stret zajmu dvou zpusobu mereni kycli ))a stejne mi posouzeni od jednoho doktora prijde neobjektivni...melo by to byt jako v USA - 2-3 lekari ..no myslim, ze s boc stejne gaucaka neudelam..takze dokud to pujde, se bude hybat..a pak se uvidi...tzn budu doufat, ze to bude ok i v pozdejsim veku
|