Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Nález na mléčné žláze
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Eninka
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2014 11:01
- Nahlásit

Ahoj holky

před pár dny jsem našla Báře (BŠO) na břichu zespoda bulku. Dnes ráno mi vet. sdělil, že to vypadá na nádor mléčné žlázy (bulka cca 3x2 cm - měkká, pohyblivá). V pátek jdeme na rentgen plic a utz ostatních orgánů a krev z důvodu, jestli (pokud je zhoubný) nejsou někde metastáze. Řekl mi, že pokud by byly, nemá cenu bulku odstraňovat (to mi přišlo divný, ale budiž...). Pročetla jsem tady různá témata a "rady", ale jsou staršího data. Dokud nebudu vědět co to je, nechci o tom obšírně polemizovat, nemá cenu spekulovat, ale prý pravděpodobnost že je to zhoubné je 50:50. Chtěl mě "jen" ukludnit, nebo to opravdu může být i nezhoubné, když je to ihned vedle cecíku? Jsem z toho úplně KO, ach jo p.s. kastrovaná je, prý že aspoň toto může zmírnit eventů růst.

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2014 11:06
- Nahlásit

Eninka
:-/

chápu jak Ti je. Moc se v tomhle nevyznám,ale - Bubi má jednu lištu odebranou a u té druhé má sem tam taky nějakou bulku. A nedělají nic - zatím. máme jí teď rok a půl??? a furt je to stejný. Je jí dvanáct a půl. Takže ne všechny bulky musí znamenat konečnou.

Evey
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2014 11:15
- Nahlásit

Eninka
opravdu může být i nezhoubné Ano, opravdu to může být i nezhoubné. Vím teď aktuálně o jednom případu z mého okolí, desetiletá fena - byl to jen tuk.

Eninka
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2014 11:42
- Nahlásit

PetraK
Evey
holky, kéž by bylo, to je zbožný přání každýho, komu se něco zdravotně přihodí u psíka, Bára má už 10,5 roku. Uvidím co mi řekne další vyšetření, když jsem právě pročítala tady ty další příběhy, běhá mi mráz po zádech

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2014 11:50
- Nahlásit

Eninka
může to bejt cokoli,i nezhoubný,ale i kdyby bylo ,zas neni nic ztraceno,může to klidně spát několik let nebo nafurt,to nikdo neví..potěšim tě příběhem z žumpy,kdy kámoška nechala kastrovat a odebrat jednu lištu 11 letý feně,bylo to zhoubný,ale v lednu to bude 2 roky a čuba je furt OK
ale kdyby měla nedejbože už metastázy viditelný vyšetřenim,tak se nedivim,že nechce nic dělat

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2014 11:55
- Nahlásit

Eninka

hele - Bubi má vyndanou jednu tu lištu- a už jí má vyndanou poměrně dosti dlouho- nevím, jestli z důvodu rakoviny, nebo třeba úrazu, ale pokud to byla rakovina, tak minimálně taky tak těch 2,5 roku (když sečtu pobyt v útulku, kam už s tím přišla a to s dobře zahojenou lištou, a plus dobu co je u nás) je to zatím v klidu.
tak držím palce.

Eninka
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2014 12:26
- Nahlásit

holky děkuju moc za podporu, fakt díky, dám vědět co a jak

Gerda
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2014 19:02
- Nahlásit

Eninka
aktuální zkušenost - fena z práce, starší kousek, 10 let, bulka na mléčné liště, operace, kastrace, nezhoubné, tuková záležitost. Oni i ty zhoubný bulky mají různou progresi, zhoubnost se určuje stupněm progrese podle nálezu v histolce. Podle aktuálního stavu feny bych zvážila odebrání, furt je to prostě 50 na 50, může to začít růst rychle, nemusí. pokud to začne růst, může to růst strašně rychle, fakt, během pár dnů o několik velikostí, nemusí se s tim dlouho nic dít. Odebrání bulky nebo celé lišty záleží na tobě, jak ty se rozhodneš a jak je fena v kondici. Operace i neoperace je risk, to je jasný. Kastrace je v těhlech případech plus, vesměs nádory bejvaj vázaný na hormonální činnost a zvyšování hladiny hormonů v době hárání, takže ano, kastrace může pomoct v pomalejším růstu. Metastázy jsou na rtg vidět až od určité velikosti, může to být pomalejší a může to být rychlejší, nikdo ti nezaručí nic, zda operovat, nebo ne, to si každej musí rozhodnout sám se svým vetem....Přeju ti, ať je to jen tukovka a nic zásadního.

Fifi
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2014 19:12
- Nahlásit

Eninka
Ja jsem byla v podobny situaci s nejstarsi cubou.
Presne jak rikas, nejdriv se udelalo rtg a krev, vse bylo ok. Tak sla ven cela jedna lista mlecna + kastrace. Histologii jsem ani nenechala delat, proc taky. Babu desetiletou bych nejaky chemo nevystavovala.
Ty mas fenu kastrovanou, jak pises. Tak at jde jen o tukovku. Ono tohle rozhodovani rezat/nerezat je strasny. Vzdycky si clovek pak zpetne rika, ze se rezat melo, nebo naopak nemelo, vzdycky se vyskytnou nejaky vnitrni vycitky.
Tak hlavne, at v patek dopadne rtg a sono a krev v poradku. Drzim palce. A ty se drz.

Eninka
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 21:35
- Nahlásit

Gerda
Fifi

ufff, je právě těžký to rozhodnutí a člověk se nikdy nedozví, jestli kdyby se rozhodl obráceně, jestli by to bylo dobré rozhodnutí, to je na tom celém to pekelné. Odeberu, může to okamžitě začít růst znova a rychle (tohle jsem zažila u fretky) a neodeberu, může to pokračovat dál stejně, jde jen o tu rychlost toho či onoho. Anebo to bude tukové, ale podle pohmatu a výrazu veta, nevím, nevím....Určitě dám vědět co výsledky a pak uvidím, psice je v dobré kondici, to by dala, ale kurnik u té fretečky jsem nechala odstranit a okamžitě se nadělaly další a další, 3 x operace a stejně na pytel

zizkovaj
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2014 12:06
- Nahlásit

Ahoj,
kolega v práci má fenu jezevčíka s opakovanými nádory mléčné žlázy. Po rozboru prvního nádoru se ukázalo, že je zhoubný. Byl vyoperován a dalšími okolními navazujícími mléčnými žlázami. Pak dva roky pokoj. Poté opětovně bulka a opět operace. Fena má již jen dva struky u předních nohou. Vše zvládla bez problémů. Veselá hravá a bez problémů. Ovšem byly to zhoubné nálezy a tak je možné očekávat recidivu. Od prvního nálezu uběhly tři roky a feně je nyní deset let. Nelze očekávat, že se dožije kmetského věku, ale nic jí nechybí a proto není zapotřebí se trápit. Je jí věnována větší péče a pozornost, protože je předpoklad, že tu s ohledem na výše uvedené nebude tak dlouho jako by mohla být bez těchto potíží. Z vlastní zkušenosti, kdy mám značně nemocného pejska doporučuji pokud to půjde, tak udělejte vše co doporučí lékař a pak se s tím dál netrapte a pejska rozmazlujte co to půjde. Nepřenášejte na něj své obavy. Namísto zbytečného malování čerta na zeď nebo trápení se si raději spolu víc hrajte. Spoustu nemocných pejsků může být i přes své zdravotní nedostaky poměrně šťastní a veselí a pokud jste vy.
P.S: ta feňule jezevčíka opravdu neřeší kolik má struků a ani to jaký to byl nádor

Eninka
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2014 22:26
- Nahlásit

zizkovaj

děkuju....zítra dopoledne budu vědět víc, tak uvidím co dál, jen mě to trošku děsí, ale zvládnu to, určitě jo

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 11:52
- Nahlásit

Eninka

...zítra dopoledne budu vědět víc,

tak držím ty palce

Eninka
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 16:15
- Nahlásit

Ahoj všichni....tak RTG se i napodruhé nepovedl, protože strašně rychle dýchala a bylo to celé rozmazané, sono vše vpořádku, krev vše vpořádku, akorát prý pokud by to metastázovalo tak v 80% případů do plic a ty nevíme. KAŽDOPÁDNĚ mi navrhli buď vyndat bulku s rkání kolem, udělat histolku a pak event. druhá operace a ven celá lišta, anebo rovnou vyndat vše najednou. Jde jen o to, že ta celá lišta je daleko invazivnější zákrok než vyndat nádor sám o sobě, vet. mi radí ať to udělám rovnou celé ven, tak a teď "babo raďˇ. Co mám udělat? Radši bych vyndala jen bulku a počkala na rozbory ale zase když to bude blbé, tak znova narkóza atd....

PetraK
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 16:19
- Nahlásit

Eninka

přemýšlím a co mě napadá - a jak bys to chtěla, aby postupovali v tvém případě? Stejně tak bych postupovala u psa . Ale asi je to možná blbě. Sama nevím.
Budu přemýšlet nahlas - když to bylo s Ešusem - RTG neukázal nic, resp. byla špatná viditelnost /jak se pak ukázalo, špatná byla proto, že tam byla tekutina v dutině břišní/, ale sono ukázalo, že tam průser je. Nevím co z těch dvou metod je průkaznější - já se doktorům snažím vyhýbat, takže se neorientuju. leda se ještě poradit s jiným veterinářem. Já bych asi konzultovala.

Eninka
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 16:22
- Nahlásit

PetraK

zkusím taky konzultovat i jinde, je hrozný udělat to rozhodnutí, protože když to bude blbý, člověk se už nedozví, jestli jiné rozhodnutí by přineslo lepší výsledek. Mně je milejší varianta vyndat bulku a počkat na rozbor, akorát by byla pak dvakrát pod kudlou ale zase ten odběr lišty je prý daleko horší i po operaci a třebas bych se tomu vyhla kdyby to nebylo zhoubné, uffff

Baggie
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 16:47
- Nahlásit

Eninka
Kamarádka má yorkšírku, která měla záněty mléčných žláz. Vyndali jí jednu celou lištu, a za rok a půl se jí to dělalo na druhé.
Nyní tedy vyndali celou druhou - rekonvalescence v pořádku, žádné komplikace.
Ovšem - je to malý pes....

kachna_
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 17:38
- Nahlásit

Eninka
"babo raď
my jsme se rozhodli pro vyndání celé lišty, ale Milča měla nějaký problém, takže se vyndala jen bulka. Histolka ukázala, že to bylo ve stadiu změny z nezhoubného na zhoubný. Pak se objevila druhá bulka cca dva roky nato a tu už jsme vyndavat nenechávali.
Ale co je správně, to nevím.

Eninka
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 18:35
- Nahlásit

kachna_

kachničko děkuju za zkušenost, mně moc pomáhají právě ty názory jak to měl někdo jiný, abych se rozhodla co se mi bude zdát jako nejlepší.

Baggie

taky děkuju za zkušenost...

Holky, dám vám vědět jakou cestou jsem se vypravila a pokud někdo cokololiv napíšete ještě, budu ráda

Gerda
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 18:49
- Nahlásit

Eninka
Oni možná ti veti maj zkušenosti spíš s tím, že se bulky zvrhávají v metastázující nádory, možná proto radí vyndat to všechno. U té operace stejně nikdy nevíš, co se může stát, těžko něco poradit, snad jen osobní názor - feně je 10,5. Je to velký plemeno. Ne že by měla hned umírat, jasně že ne, jen velkej pes v tomhle věku neni úplně mladík. Rána po odběru lišty JE veliká. Je přes celýho psa. Starej pes se může hojit hůř než mladej. Je kastrovaná, tzn možná něco, co tam může růst, poroste stran kastrace pomalejc. Vzhledem k věku psa bych spíš volila menší zákrok. Než naroste eventuální nová boule, může to trvat a čuba si bude žít v klidu dál. Pokud to metastázuje, může to bej taky pomalej proces. Podle typu nádoru. Pokud je to tukovka, nebo nějakej nezhoubnej "věc", nebudeš muset měsíc hojit fenu z velký operace. Notabene to trvá docela dlouho, takže čuba je v hluboký narkóze dlouhou dobu. Asi bych fakt vzhledem k věku psa volila šetrnější zákrok. Nebo, pokud to roste velmi pomalu, se na operaci vyprdnout. Zvažuj podle kondice svýho psa.

Fajka
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 19:49
- Nahlásit

Eninka

...Vzhledem k věku psa a velikosti pokud bych já něco takovýho řešila bych nechala vyříznout tu bulku a udělala rozbor, velký operace bych se bála...pokud by se ukázalo že je to blbý tak bych do velký asi nešla...nechala bych jí užívat si co jde a pak jí včas ušetřila trápení....

Prvního psa jsme sice nechali operovat skoro ve 12-ti letech a život mu tím o další skoro 4 roky prodloužili (bez operace by se nedožil) ale to bylo malý celkem dlouhověký plemeno.

Držíme palce ať se netrápíte ani jedna a můžete bejt co nejdýl v pohodě !

vlk
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 20:21 - Změnil/a: vlk
- Nahlásit

Eninka
zkušenosti nemám žádný tak teda aspoň budem držet palčáky aby to dopadlo jak nejlíp může....

Eninka
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 20:52
- Nahlásit

holky, nejvíc do čeho půjdu bude odebrání bulky, do té velké věci zatím prostě nejdu, nedávno ji sedovali jen na chvíli kvůli blbině a dva dny to nemohla "rozchodit", byla KO a to bylo fakt do žíly "na chvíli"...uffff, budu věřit a doufat, pokud to bude zhoubné, zvážím co dál, a jak píše Gerda, je to velké plemeno v určitém věku, i s bůhvíjakým nálezem může tu být kliidně i nějakej rok ještě i bez velké operace, díky všem, fakt díky

Eninka
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2014 20:57
- Nahlásit

jen jsem chtěla ještě říct, že oproti dřívějšku zhubla a to na zimu se mi feny vždycky spíš kulatily trošku, běžně byla její váha 45 kg, před měsícem měla najednou 39,5 kg a za měsíc dneska) zase o dvě kila míň, to se vetovi moc nezdálo právě že tak hubne a přitom žere furt stejně

Petka86
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2014 07:57
- Nahlásit

Ahoj, přidám vlastní nedávnou zkušenost. Dině (téměř 10ti leté feně rr mých rodičů) se taky objevila bulka na mléčné žláze. Rozhodli jsme se to zatím neřešit, což nám bylo i doporučeno, pokud to neporoste rychle. Bohužel to rychle rostlo, nádor začínal praskat. Ale fena nebyla kastrovaná, tak to ji taky asi v tomhle případě uškodilo. Byla na vyšetření, rtg plic údajně ok a tak šla na operaci. Vyndali ji celou mléčnou lištu a vykastrovali. Rána se zahojila relativně rychle, ale fena několik týdnu jenom ležela a nechtěla téměř jíst. Asi po 6ti týdnech začala být veselá, dokonce si hrála i jídlo se zlepšilo a z ničeho nic v noci zkolabovala. Okamžitý odvoz na veterinu ji už nepomohl, veterinář řekl, že už pro ni nemůže nic udělat a uspal ji Rozhodně nepíšu abych tě děsila! Ale spíš aby tady nebyly jen samé happy endy, jelikož to není pravidlo i když se člověk snaží udělat co se dá a dobře sis to rozmyslela. Pokud bulka neroste, fena je velké rasy, starší a kastrovaná, tak bych se snažila o co nejmenší možný zásah do jejího těla a nechala ji si užívat života dokud to jde.. Doufám, že tvoje feňulka tu pobude ještě dlooouho!

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2014 08:17
- Nahlásit

Eninka nejvíc do čeho půjdu bude odebrání bulky, do té velké věci zatím prostě nejdu
To považuju za rozumné.
byla její váha 45 kg, před měsícem měla najednou 39,5 kg a za měsíc dneska) zase o dvě kila míň,
To se obávám je spíš ta horší varianta.
Bohužel už není nejmladší a operací bys jí (pokud to bude zhoubný) prodloužila život třeba o půl roku rok, nebo bys jí ho taky radikálně zkrátila.
Já bych vyndala bulku ať se ví co to je a s čím počítat a pak bych už jen čekala. Nechci malovat čerta na zeď, ale ten drastickej pokles váhy nevěstí nic dobrého. Držím palce a hodně sil.

kachna_
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2014 09:49
- Nahlásit

Eninka
Ještě to tu nepadlo a veterináři to nějak moc nezohledňují, ve stravě by neměly být sacharidy, páč to podporuje růst rakoviny.
A Milča, když měla ten lymfom, tak taky strašně žrala. Jako fakt asi dvojnásobek běžné denní dávky, aby vůbec byla "na svém". Veterinář tenkrát říkal, že když se nám to podařilo stabilizovat, tak dobrý.
(samozřejmě bych nejdřív stabilizovala váhu, pak až upravovala jídelníček a dělala cokoliv)

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2014 10:08
- Nahlásit

já sama za sebe bych asi volila taky nejdřív vyndat tu bulku, plus konzultovat tedy jinde a pozeptat se, zda sono může mít velkou vypovídací schopnost ohledně těch metastáz, pokud lepší než rtg, asi by mě to trochu uklidnilo, protože jsi říkala, že sono je čisté.

držím palce

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2014 11:18
- Nahlásit

Eninka

Naše třináctiletá kočka má fibrosarkom. Už dvakrát se to vyndavalo, jednou před třemi lety, poté to bylo úplně dobrý, kočka ready.

Pak začla hubnout a byla celá taková na nic, to bylo loni v létě. Zjistilo se že to zas roste, tak se to vyndalo, po operaci během pár dní ožila, no jak kotě.

Akorát hrozně moc žere, žere furt, jakoby jí ta rakovina vyžírala a ona musí jíst mnohonásobně víc než dřív aby přežila. A na svý běžný váze teda není, je vychrtlá. Aktivní je, myši chytá, mazlivá.

Letos v létě se to objevilo zas. Malá boulička, ale přirostlá k žebrům, zatím čekáme, nezvětšuje se to. Vet nebyl moc optimista, přeci jen to prostě jednou skončí metastázema na plicích. Když to poroste, skouknem jestli tam už nějaké nejsou a podle toho a případně podle její kondice se rozhodnem zda operovat. Zatím je dobrá, nemá žádné potíže.

Svému vetovi věřím, udělám co řekne, že si myslí že je nejlepší, vím, že vše co udělá bude pro dobro kočky.

Pokles váhy není dobrá věc. Pokud si nejsi jistá, zkusila bych konzultaci i jinde jak radí PetraK.

Eninka
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2014 20:12
- Nahlásit

tak jsem nyní mluvila se svým "dvorním" vetem - nález a vyšetření mi dělali kousek ode mě kam chodím s očkováním a drobným šitím...vet mi řekl že vyndat celou lisštu je velmi bolestivé a špatně hojitelné atd atd, že by rozhodně nejdřív vyndal bulku a zjistil co to je a pak že se lze rozhodovat dál....nechám to vyndat a uvidím, dám vám vědět jak to dopadlo, každopádně moc moc moc ještě jednou díky za všechny názory a příspěvky

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání