Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Pejsek po kastraci
Autor Zpráva
Petiska
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 22:12
- Nahlásit

Dobrý den,

prosím u radu. Našemu pejskovi nesestoupilo varle a nechali jsme jej tedy operovat a vykastrovat. Od té doby skoro nic nežere, svého jídla se nedotknul, maximálně si vezme nějaké ty mlsky. Na zákroku jsme byli v úterý a od té doby vlastně pořádně nejedl. Je to normální? Pitný režim má v pořádku, při venčení taky vykoná obě potřeby. Jinak pořád jen polehává, nehraje si, ale občas na nás zavrtí ocáskem když na něj promluvíme.

Díky za rady

birma
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 22:19
- Nahlásit

Petiska
A s vetem jste konzultovali? Něco proti bolesti doszal? Buď špatně snáší bolest, narkózu, nebo je něco hodně špatně a co z toho to je zjistí jen vet.

Petiska
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 22:23
- Nahlásit

Nedostal právě vůbec nic, jen mi po operaci říkal, že dostal antibiotika který budou zabírat 48 hodin, ale nic víc + to že se máme připravit na nějaký to nechutenství..Přijde mi spíš jako by byl uraženej, protože když mu nabídneme jeho oblíbené pamlsky nebo jíme naše jídlo, tak normálně loudí..

birma
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 23:00
- Nahlásit

Petiska
To mi přijde trochu zvláštní, my nafasovali atb na asi 14 a dostal injekci proti bolesti i po normální kastraci bez otevření břicha. Pokud je fakt bez léků na bolest, tak se nedivím, že nežere, taky bych neměla chuť k jídlu po tom, co se mi někdo vrtal v břiše bez následného tlumení bolesti.

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 23:48
- Nahlásit

Petiska
Nechutenství po operaci je normální i týden a víc, hlavně že pije, to by byl větší problém. S těma práškama je to fakt divný, my měli prášky na bolest na pár dní určitě a ATB na dva týdny a to byla taky normální kastrace s jedním stehem.

Petiska
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 10:09
- Nahlásit

Já se taky divila že nám nic nedal, ale říkal, že není nic potřeba a nevíte třeba, jestli by nám mohl pomoct alespoň nějakej bylinkovej obkládek? nezkoušeli jste? Díky

Evey
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 15:14
- Nahlásit

Petiska
Já se taky divila že nám nic nedal, ale říkal, že není nic potřeba Myslím, že po operaci dostal kromě těch antibiotik určitě i nějakou látku proti zánětu a bolesti (meloxicam apod.)
a nevíte třeba, jestli by nám mohl pomoct alespoň nějakej bylinkovej obkládek? Jako na jizvu? To bych raděj nezkoušela.
Hlídala bych tu jizvu, aby byla v suchu a čistá. Antibiotika na delší dobu a léky na bolest opravdu nemusí být nutné. Myslím, že je lepší když se s tím tělo vyrovná samo. Hlídala bych jen případně teplotu a mělo by to být vše OK.

Petiska
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 15:31
- Nahlásit

No, tak jako tak jsme museli jet dneska k vetovi, protože mu rána začala hnisat takže jsme dostali opravdu antibiotika a máme ránu otírat řepíkem, to že nežere je prý u psů normální...

worick
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 15:34
- Nahlásit

Petiska
Přijde mi spíš jako by byl uraženej, protože když mu nabídneme jeho oblíbené pamlsky nebo jíme naše jídlo, tak normálně loudí.. - nám berňáka jen přispali, oholili mu pupek na sono a pak mu rentgenovali přední nohy. Když se probral začal pokňukávat a kňučel takhle dva dny. Myslím, že bolet ho moc nemělo co, možná, mu víc pokroutili těma nohama, ale také nám to spíš připadlo psychické, byl z toho doslova sesypaný, jen tak divně koukal, pokňukával a nejedl dva dny, trochu pití jsme do něj dostali skoro násilím. Jídlo se upravilo snad až za 5dní...

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 17:34
- Nahlásit

Evey
Antibiotika na delší dobu a léky na bolest opravdu nemusí být nutné. Myslím, že je lepší když se s tím tělo vyrovná samo.
Tak u léků na bolest souhlasím, ale co se antibiotik týče, tak to ani náhodou, přijde mi to hroznej risk je nedat. My měli po kastraci feny antibiotika na deset dní. Po jakýmkoliv větším zákroku bych bez nich neopustila ordinaci, je to hrozně rizikový. Samozřejmě, nic se stát nemusí, ale já bych se bála. Zahnisaný břicho, to je strašák.
Petiska protože mu rána začala hnisat
O tom právě mluvím, měla se dát rovnou antibio. Držím palce, ať je pejsek v pořádku.
worick
oholili mu pupek na sono a pak mu rentgenovali přední nohy. Když se probral začal pokňukávat a kňučel takhle dva dny
No mě fena když jsme nechávali dělat sono břicha absolutně nerozdejchávala to oholení, furt se točila do kola jak jí to svědilo.

Maya
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 18:39
- Nahlásit

ssshhhhh
to já zase s tím nedáním léků na bolest nesouhlasím, člověk by to bez nich nedal, tak nevidím důvod, když je ta možnost, proč by měl trpět pes, pár dní analgetik ještě nikoho nezabilo
worick
mě takhle celkem asi den vyváděl pes po normální narkoze, po inhalační byl v pohodě za pár hodin, asi dost záleží na tý látce, co se mu dá

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 19:50
- Nahlásit

Maya
Tak já si taky po operacích léky nebrala, to je individuální, každý člověk to snáší jinak. Mě nevadí analgetika pro psa, jen u aktivnějších psů si myslím to má výhodu, že když je rána bolí, tak víc polehávájí a míň blbnou. Jako injekci na bolest co se dává hned to jo, ale prášky na doma mi přijdou zbytečný.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 21:51 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

Je prokázané, že léky proti bolesti výrazně zlepšují a urychlují hojení rány. Bolest způsobuje stres, a stres brání hojení. A to i v případě, že se pes tváří, že si z toho moc nedělá.
Nedat po operaci v břišní dutině nic na bolest podle mě hraničí s týráním.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 22:06 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

Netvrdím nedat nic. Mně připadá injekce analgetik na 24hodin dostačující. U jinak zdravého mladého psa úplně.
Tak každý považuje za týrání něco jiného, někdo kastraci, někdo elektriku, někdo když se nedávají analgetika víc jak jeden den, někdo nechat hárat fenu 2x do roka, samá faleška a nikdy štěňata.
Týraní jako takové není asi ani jedno, ale každý si najde svý, co on by nikdy svému psovi neudělal a jiný to považuje za normální. Takže tak
Navíc pokud je pes po zákroku úplně bez bolesti a hopsá si po bytě jak nic, tak to taky moc hojení neurychluje.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 22:09
- Nahlásit

ssshhhhh
Mně připadá injekce analgetik na 24hodin dostačující. U jinak zdravého mladého psa úplně.
Díra do břicha se nezahojí za den. Minimálně ten týden to chce - u zdravého mladého psa. A jak píšu výš, když není bolest tlumená, tak se rána hojí o dost dýl, snadněji se infikuje atd. Zbytečně.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 22:15
- Nahlásit

aňoňouma
Já nevím, nechci úplně oponovat, žádnou studii jsem o tom nečetla, jen že lidem taky nedávají týden po operaci léky proti bolesti... Kdyby to bylo tak zázračný, tak by je snad dali ne... nebo alespoň doporučovali.

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 22:39
- Nahlásit

aňoňouma
Díra do břicha se nezahojí za den. Minimálně ten týden to chce - u zdravého mladého psa.
To si nemyslim. Mlady a zdravy pes? - pak analgetika napichana od veta vydrzi jeden den, pak dat tak dva, tri dny max, dle stavu pacienta. Naopak prasky proti bolesti u zdraveho psa po operaci spis privodi problemy, neciti bolest a dela kraviny.
Nenasadit antb mi prijde jako prasarna. Snad by to mel byt standard, do stehu aby byl pes pokryty antibiotiky.
Petiska
Ze nezere normalni neni, od uterka? Kor jestli se mu hrabali v brise kvuli ukrytymu varleti.
Asi bych sla k jinymu veterinari. Zvlast, jestli mu rana zacla hnisat (nejaky limec ma, aby si nemohl jizvu blemcat? ).

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 22:50
- Nahlásit

Fifi
Nenasadit antb mi prijde jako prasarna
Asi bych sla k jinymu veterinari
Souhlas.

Maya
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 23:23
- Nahlásit

ssshhhhh
Po operaci břišní jseš pár dní v nemocnici a tam ti něco na bolest dávají buď do kapačky a nebo prášek celou dobu bez ptaní ani o tom nevíš

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 23:35
- Nahlásit

Maya
Já šla domů naposledy po dvou dnech, vždyť kdo by se staral o psy, manžel někde v zahraničí a pesové sami na zahradě. Jako bylo mi divně to jo, hlavně po pár hodinách ve vlaku. Pak další dva dny doma trochu zimnice, ale v klidu.
Já jsem hroznej detektiv, vždy se ptám, co to je, jak se to jmenuje, aby mi třeba neuniknul nějakej fajn přípravek, třeba infuze proti zvracení po narkóze, ty byly dobrý, hlavně zabíraly! No a prášek tak tam jsem extra obezřetná, co já vím, co mi dají, ve špitálech se už snad může stát úplně všechno...
Ale fuj, operaci nechci aspoň pár let, vždycky je mi pak hrozně na blití.

Petiska
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2014 10:42
- Nahlásit

Fifi
byli jsme pak u jiného veta, který mu ránu vypláchl,nasadil antibiotika. Jako nežere to, co se mu dá do misky, z ruky sežere skoro vše. A límec samozřejmě má

Gerda
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 12:50
- Nahlásit

aňoňouma
Souhlasim s tebou absolutně!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání