Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Starecek a nemoci
Autor Zpráva
cuketka
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2014 19:39
- Nahlásit

Dobry den,
potrebovala bych par rad hledne pejska od zkusenejsich, doufam, ze se setkam s pochopenim a najde se nejaka dobra duse, ktera mi bude schopna poradit.

Muj kamarad si porizuje pejsky zasadne stare z utulku, coz beru jako krasnou cinnost, on je aktivni clovek a chce zustat flexibilni, proto porizovat si psa na deset i vice let pro nej neni. Nicmene v roce 2011 si vzal takhle uz nekolikateho, tehdy 10-11ti leteho RR s pravdedopodne pohnoutou minulosti, byl hodne pohubly, mel zdravotni problemy, takze si myslel, ze ho necha spokojene dozit. Nicmene rok se s rokem sesel a pejsek se ke vseobecne radosti ne a ne odporoucet (nadsazka ). Pred nekolika mesici jsem si ho prvne vzala k sobe, ma rad zenske obecne, takze jsme si od zacatku padli do oka a travime spolu spoustu spokojeneho casu. Ze zacatku to bylo jen denni hlidani, ale casem jsme si na sebe zvykli, panicek je rad, ze si od nej odpocine a ja jsem rada, ze se mam o koho starat a tak tu spolu travime uz treti mesic, pejsek prospiva, pribira, zlepsila se mu srst i zanety dasni, je aktivnejsi, stravu jsem mu upravila a dostava pul napul granule a co mu doma varim.
Nicmene vzhledem k jeho velikosti (ma okolo 50kg) a uctyhodnemu veku ma jiste zdravotni problemy a ja sama mam zkusenosti jen s lecbou lidi a ac se mi i u nej nektere neduhy dari resit, na neco jsem proste kratka.
Predem rikam, ze sama psa na veterinu brat nechci, neresime nic, co by ho primo ohrozovalo na zivote a vzhledem k veku nam i veterinar rekl(naposledy byl prohlizen v breznu), ze cokoliv moc resit muze zpusobit vic skody nez uzitku. Ale i tak chci psovi v ramci moznosti doprat co nejspokojenejsi stari.
Konkretne nas trapi hlavne dva problemy - zuby a zapach z pusy a pravdepodobne plisen mezi prsty a na hube. A tu bych rada resila jako prvni. Mezi brisky prstu to ma mastne, kvuli spatnym zoubkum si to moc nekouse, ale jsem si temer jista, ze je to plisen a nevim jak s ni bojovat. Nemate nekdo zkusenosti, jak na to? Nedavno se mu udelala plisen na bradavce a tu se mi podarilo zalecit Canestenem, ale nevim, jestli to bude mit stejny efekt i na miste, ktere nemuze vubec dychat. Zatim mu to cistim aspon peroxidem, ale nejsem si jista ucinosti.
K tomu jsem mu objevila mokvajici mista na brade, jak je stary, ma chudak zbytecne moc kuze a ta mu previsuje prave i v okoli huby tesne pod dolnim rtem, takze mam pocit, ze mu to tam mokva, taky cistim zatim asi treti den peroxidem, ale nevim jak dal si s tim poradit. On je statecny a krasne drzi, ale vzhledem tomu, jak mu tam ten peroxid bubla je mi jasne, ze to ani pro nej nic prijemneho neni. Mate nekdo nejake zkusenosti? Je potreba mast primo veterinarni na psi plisen, nebo to muzu zkusit treba hypermanganemnebo tim Canestenem?
Predem moc dekuji za reakce
M.

kachna_
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2014 20:07
- Nahlásit

cuketka
Mně se osvědčilo plísně řešit s veterinářem (ale v té době ještě canesten nebyl, je fakt, že je to zázračná mastička ) a z lidské léčby bych zkusila i tu úpravu stravy - omezit pšenici a mléčné výrobky tuším.

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2014 20:17
- Nahlásit

cuketka
A proc ho nevzit na veterinu? Rozbor seskrabu kuze na plisen, pripadne jiny breberky a pak cilena lecba? To same preventivni rozbor krve...Nez nejak naslepo improvizovat a doufat, ze amaterska lecba lokalne neuskodi a snad zabere? Ale ok, amatersky muj pohled na vec:
Konkretne nas trapi hlavne dva problemy - zuby a zapach z pusy a pravdepodobne plisen mezi prsty a na hube.
Jestli ma zanet dasni nebo silny zubni kamen, celkem zahul pro organismus psa. To nejmensi, co muzes zkusit, je koupit morskou rasu kelpu nebo komercni pripravek PlagueOff a pravidelne pridavat do zradla, po nejake dobe by mel jit zubni kamen odloupnout pouhym seskrabem doma.
Packy bych koupala ve slabem roztoku hypermanganu, vysusuje. Pripadne desinfikovat betadinou. A na mokvajici mista, muze jit o zapareniny, muze zabrat kortikoidni krem typu Prurivet.
+ zkontrolovat analni zlazy psa, zda je nema zanesene, mezi polstarkama muze mit jak plisne, tak kvasinky, kozni projevy muzou byt znakem nejakyho vnitrniho selhavani..
Ja bych proste starika prave pro komfort doziti vzala k vetovi.

birma
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2014 20:20
- Nahlásit

cuketka
na zuby (tedy zubní kámen, ne přímo vady zubů) a zápach z huby podle mě skvěle zabírá kelpa.
Mokvající místa na bradě měl můj předchozí pes, vet doporučil betadinu - minimálně ho to oproti peroxidu nebude štípat.

corgi
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2014 20:20
- Nahlásit

kachna_
omezit pšenici a mléčné výrobky tuším.
Není to na kvasinky? Které mimochodem jsou rády právě mezi prsty - takže bych u psíka tohle přeci jen řešila s veterinářem, ať pořádně zjistí, co to je. Z babských rad, pokud něco mokvá, je na to dobrá třezalková tinktura (a jistě ještě spousta dalších přírodních věcí)

kachna_
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2014 21:01
- Nahlásit

corgi
Není to na kvasinky?
nevím, nám to určitě doporučovali na plíseň, jestli to nebude tak, že to obecně pomáhá při nemocech kůže?

hancaw
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2014 09:15
- Nahlásit

pokud nechceš psa stresovat cestou k veterináři je možné se domluvit a vet přijede domů k tobě. Psa prohlédne a seškrab kůže může udělat i u tebe doma v klidu a pohodě. Zuby pokud jsou hodně špatné ho asi pěkně bolí takže bych mu je nechala ošetřit protože sama jistě víš jak je bezva když tě bolí...... Jinak jak píšou holky, kelpa nebo plagueoff což pomůže na kámen ne na zkažené zuby. Zápach z tlamy také může značit problémy s trávením.

cuketka
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2014 18:18
- Nahlásit

Dekuju vsem moc za nazory.
Kdyz byl posledne u veterinare, ten packy videl a prohlasil, ze pokud s tim on nema problem, coz nema, nemame to resit. To stejne se zuby, dokud ji, nemame se stresovat. Nevim jestli je to lajdackosti veta, nadory na nohou mu odoperoval krasne, ale prislo mi zvlastni, ze rekl proste nic neresit. On je statceny, nefnuka, je to obecne spokojeny pes, ale stejne si myslim, ze mu trochu te pece udela lip. Zkusim tedy zatim mazat jendou denne Canestenem, je celkem chapavy a snazi se se vzdy zavdecit, takze kdyz se zacne nekde okusovat a okriknu ho, necha si to byt.
Zoubky ma chudak dost osklive, ale zubni kamen nema, spis zanicene dasne u vrsku zoubku, ma to odvrtane, chyta se mu tam plak a asi i hnis, cistila jsem to jemnym kartackem a cisticim gelem od Platinum - naprosto bez efektu. Zacala jsem tedy delat silny hrebickovy vyvar a cistim mu to tim, zanety se znatelne lepsi a zapach z pusy se redukuje. Hrebicek mu pridavam i do vyvaru a dech ma celkove lepsi, ale prijde mi, ze by o chtelo nejakou dlouhodobou pomoc. To nam ale veterinar odmita, ze je to zbytecne u psa jeho veku. Diagnozu zadnou nema, ale vet rikal ze ma nejspis rakovinu kuze nebo varlat.

Premyslela jsem, ze ho vezmu k vetovi kam jsem jezdila se svym psem, ale uplne narovinu se mi nechce za 'ciziho' psa platit nejake horentni sumy a konkretne kam jsme jezdili jsou sice vyborni, ale nechaji si to zaplatit. Uz tak do jeho stravy a vsech pitomin okolo sazim docela slusne penize.

Diky jeste jednou, uvidime jak nam zabere ten Canesten.
M.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání