| Autor |
Zpráva |
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 12:20 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
Zdravím,
jedna z fenek (2,5 roku) se mi zdá poslední dobou unavená, moc nechce chodit, po pár kilákách začne trochu kulhat (DKK 0/0), nijak nezvykle ji nepřetěžuji, nevím, zda je líná, nebo nemocná, takže bych šla vylučovací metodou. Zažívání má dobré, pravidelně krásný bobečky, dáváme syrový, parazitologie byla dělaná nedávno, to je ok. Mazlivá, vstřícná, hlídací.
Chtěla bych se zeptat, co vše by bylo vhodné otestovat, říkala jsem si klasický KO, štítnou žlázu, borelie. Co ještě vás napadá? Dík
edit: ještě dodám, že je taková zadýchanější, tak nevím jestli počasím jak je dusno, ale asi by bylo možno vhodné vyšetřit i srdce?
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 12:32
- Nahlásit
ssshhhhh
Jestli po zátěži kulhá, tak bych se jako první zaměřila na pohybový aparát. DKK 0/0 je sice fajn, ale to ještě neznamená, že jsou v pořádku i lokty, ramena, kolena, hlezna, páteř...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 12:35
- Nahlásit
pitvora
Ok, dík, to vše se určitě dát zjistit pod RTG, že? Nebo to zkušený vet pozná pohmatem? Je nutno uspat, nebo stačí psa pod RTG podržet při těchto vyšetřeních? Kyčle jí dělali v narkóze když jsme byli na kastraci.
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 12:55
- Nahlásit
ssshhhhh
Zkušený vet pozná hodně už i jen pohledem a pohmatem. A podle toho pak rozhodne, jestli budou potřeba RTG a jaké. Ale každopádně bych šla za ortopedem, ne za běžným vetem.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 13:45
- Nahlásit
pitvora
každopádně bych šla za ortopedem, ne za běžným vetem.
jj, to můžu potvrdit, ten rozdíl je obrovskej.
nevím, zda je líná
kulhající pes bohužel nebývá línej
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 20:19
- Nahlásit
ssshhhhh
Jestli se zadýchává, tak bych nevynechala rtg hrudníku. Kvůli zvětšenému srdci třeba...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 20:35
- Nahlásit
ssshhhhh
Taky bych začala těma nohama, protože jestli kulhá, tak nejspíš nechce chodit, že jí to bolí. Ortoped to pozná, kde jí to bolí, rtg je nutný na kyčle, na ramena a lokty ne, ale pes musí být dost dlouho úplně v klidu, když se rentgenuje všechno, tak to docela dlouho trvá a to většina psů nezvládne. Tak stejně u rtg se nedává narkóza, ale jen sedace a pes za hoďku odejde po svých, toho se neboj.
Chce to dobrého ortopeda a psa tam vzít nejlíp v situaci, když už kulhá, teda jestli po námaze, tak před návštěvou utahat.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 21:33
- Nahlásit
Baggietak bych nevynechala rtg hrudníku
taky jsem si říkala..
kachna_kulhající pes bohužel nebývá línej
toho se právě bojím
Dnes na vycházce se často zastavovala, sedala si. Pak zas najednou jako by nic, honila se se psy, ale převažovala dost pomalá chůze...
Co se týče fixace pod rentgenem ona je hodně klidná, třeba by to šlo i bez oblbováku.
Jinak dobrý ortoped v Praze??? Víte někdo? Prosím jen ne MVDr Duchka...
Dík
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 23:30
- Nahlásit
ssshhhhh
dobrý ortoped v Praze?
My jsme byly, se syndromem cauda equina, u MVDr. Růžičky na www.vetlhotka.cz Není levný, ale zvládá dobře specializaci onkologie a ortopedie a mají dobré vybavení.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2014 06:18
- Nahlásit
ssshhhhh
dobrý ortoped v Praze?
Skala, Čáp
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2014 06:25
- Nahlásit
kachna_aňoňouma Díky moc
Teď holčička spinká u mě v posteli na polštáři, třeba je fakt jen líná a já hysterka, ale nechci nic podcenit ale koneckonců na vyšetření mám nárok ne, když si ho zaplatím.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2014 06:44
- Nahlásit
klíšťata nepřenáší jen boreliózu, ale asi i pět dalších nemocí. Většinou jsou to "breberky" množící se v organismu (stejně jako borélie) a "zpomalují" psa. Unavují ho, pokud napadnou klouby - pak pajdá. Není to přímo život ohrožující, ale to psisko uvnitř bojuje... Někdy je líp, někdy hůř. Existuje velmi rychlý test (jeden) na všechny tyto nemoci. Veterinář by měl vědět (a mít)
Znám příběh psa, u kterého si mysleli, že prostě stárne. Pomalí, připajdává, měl svůj věk... Po správné diagnóze a léčbě (ATB)ožil neuvěřitelným způsobem
Možností je děsně moc... asi bych se domluvila s veterinářem, kterému věříš, ať ti doporučí rozumný postup vyšetření. Od pravděpodobnějšího k nepravděpodobnějšímu, od snadnějších vyšetření, po ta náročná pro psa .... My tady můžeme vymyslet stovky diagnóz... kulhání může způsobovat i bolest v dutině břišní...
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2014 07:23
- Nahlásit
Existuje velmi rychlý test (jeden) na všechny tyto nemoci.
Jmenuje se nějak? Asi to budu se psy řešit, tak ať vím co mám chtít....
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2014 07:28 - Změnil/a: Xerxová
- Nahlásit
nevím název testu - vím, že u nás na veterině na to mají reklamu (test z jedné kapky krve) a tak v případě potřeby budou vědět...
Zkusila jsem googlit a vyběhlo na mě třeba tohle: http://www.veterinanebusice.cz/aktuality?id=19354& action=detail Takže to asi opravdu na veterinách běžně mají a znají
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2014 10:25
- Nahlásit
Xerxová
super dík, takže myslíte, že nejprve běžný KO, pak tuhle "čtyřkombinaci" testu a pak teprve srdce a klouby? Nevím třeba jak je srdeční vyšetření pro psa zatěžující.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2014 11:30
- Nahlásit
nevím, neporadím - nejsem veterinář, neznám psa,.. možností je spousta. Jak říkám - já osobně bych zašla k nám na veterinu a řekla: "Nelíbí se mi pes - není to on. Co mi doporučíte?" (a zároveň bych měla dopředu sestudováno a prokonzultováno kde co )
|
birma
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2014 22:40
- Nahlásit
ssshhhhh
mně se hodně zpomalil pes se spondylózou, pokud po námaze kulhá na zadní přes nulový kyčle, tak bych se zaměřila spíš na kolena a páteř, než na lokty a ramena (třeba nechat nafotit nejdřív to, kouknout na rtg a pak případně dofotit zbytek, když to bude třeba).
Srdce taky můžeš napřed třeba jen nechat poslechnout (přeci jen nějaký šelest a tak by měl vet odhalit) a až když se nenajde nic dalšího, tak řešit nějaké náročnější testy...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2014 23:53
- Nahlásit
Jak moc kulhá...? Nebo převažuje to zadýchání?
Moje chodila pomaleji a udýchaně, byl to nádor na srdci, bohužel jsem to tak nějak tušila .
Výborný kardiolog Najman z AAvet.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2014 17:01
- Nahlásit
ssshhhhh
Prosím tě, můžeš mi napsat, jakou máš špatnou zkušenost s Duchkem? Můj pes bude potřebovat ještě jednu operaci a měl by ji dělat on, protože je složitější (artrodéza ramene) než operace dosud (resekce hlavice).
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2014 15:10
- Nahlásit
Baggie
Co se týče ortopedických zákroků tak je prý velice dobrý.
Tam bych se nebála.
My jsme dojeli na špatnou diagnosu a bohužel to mazlík nepřežil a přitom stačilo málo. A bohužel to byly u nás dva případy. Takže já tam prostě už nevlezu.
Jinak známýho psovi dělal koleno a fakt dobrý. A taky teda fakt drahý no.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2014 15:12
- Nahlásit
LucieS
No spíš to zadýchávání, teď mi přijde asi týden nějaká lepší, vlastně dobrá no, tak nevím, ona je taky hrozná to povaha a asi i dost líná na nějakej "zbytečnej" pohyb, ale to srdíčko vyšetřit nechám raději. Dík za tip
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2014 21:05
- Nahlásit
ssshhhhh
To je mi moc líto. Díky za upřímnost.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2014 11:17
- Nahlásit
Já mám teda s Duchkem taky špatnou zkušenost, dala bych přednost Musilovi v Českém Brodě, nebo tenkrát s konzultací složitého případu jsme jeli k prof. Nečasovi do Brna.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 15 Srp 2014 20:32
- Nahlásit
LucieS
Týká se ta špatná zkušenost ortopedie? Konzultaci nepotřebuji, vím, co mu je... Do Brodu taky ne, jsem z Prahy a po operaci je potřeba další péče.
V záloze mám MvDr. Skalu z Prahy.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 17:57
- Nahlásit
Týká se ta špatná zkušenost ortopedie?
Jo. Doporučil u nás poměrně nevyzkoušenou operaci, neupozornil na rizika (nebo je neznal), "neviděl" špatný vývoj po ní a nic s ním nedělal.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 18:27
- Nahlásit
Baggie
V záloze mám MvDr. Skalu z Prahy
Skala je výbornej, doporučuju.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2014 09:40
- Nahlásit
Únava, zadýchávání, kulhání - naprosto typické příznaky anaplasmosy. Bohužel veterináři to moc neznají a mám mnoho zkušeností, kdy léčili něco naprosto jiného a teprve po dost důrazném vyžádání testu se potvrdila anaplasmosa.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2014 11:15
- Nahlásit
LucieS
Ach jo, ach jo... no, ještě to promyslím, kde tu poslední operaci uděláme.
|