Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Šelest na srdci a epilepsie
Autor Zpráva
keen
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2014 13:44
- Nahlásit

Dobrý den, může šelest na srdci způsobit epileptický záchvat?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2014 13:56
- Nahlásit

keen
Může způsobit srdeční záchvat (kolaps). Epileptický ne, ten se srdcem nesouvisí.

corgi
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2014 14:40
- Nahlásit

Pokud vím, tak všechny spouštěče epi přesně známy nejsou, ale podle mě tam teoreticky může být souvislost. Epi může být spuštěna stresem, který může nastat při nějakém srdečním "minizáchvatu" (teď myslím stres fyzický, ne duševní). Ale v té větě je dvakrát slovíčko "může"

keen
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2014 14:51
- Nahlásit

Předevčírem měl náš 15-ti letý pes dva záchvaty.Ležel na boku, nohama házel jako by běžel, kňučel, tekli mu sliny, zatnuté zuby. To byli asi epileptické záchvaty, kolaps je spíš jen bezvědomý, že?
Je to epileptik, ale mívá záchvat tak 1-2 do roka a jen strnulost a třas, tohle bylo poprvé. Veterinářka řekla, že to mohl mít kvůli šelesti na srdci, kterou má cca 3 roky, zatím neléčenou. Dostal tedy prášky na šelest, na epilepsii zatím ne.
Je pořád trochu apatický a slabý, snažíme se do něj dostat dost jídla aby zesílil, ale nevím jak mu ještě pomoci...

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2014 21:16
- Nahlásit

[b]keen[/
predevsim je divne,ze pises,ze je epileptik,ale leky na to nema.

Nicky
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2014 23:14
- Nahlásit

predevsim je divne,ze pises,ze je epileptik,ale leky na to nema.
Kvůli 2 záchvatům do roka? Ničit mu už tak chatrné zdraví těma sajratama, který mu jen přitíží a v 15 letech?

corgi
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2014 23:15
- Nahlásit

Tady těžko radit, když nejsme veterináři a toho psa neznáme.
Pokud máte dobrou veterinářku, které věříte, tak bych spolu s ní pracovala na nějakém řešení šelestu i epi. Zároveň bych s ní konzultovala vhodnost/nevhodnost stravy, případně doplňků. Zda pro něj je v jeho stavu vhodná klasická strava, iontový nápoj, Calopet, atd...

keen
Člen
# Zasláno: 10 Čec 2014 15:28
- Nahlásit

Děkuji za reakce. Záchvatů bylo zatím málo, jak jsem psala 1-2 do roka, tak mu nechceme zatěžovat organismus léky, pokud by začali být častější, tak je dostane. Zatím žádný další nebyl. Jen je slabý a hodně polehává, což už v tomhle věku není nic neobvyklého.
S touto veterinářkou moc zkušeností nemám, právě jsem si nebyla jistá souvislostí šelestu a epileptického záchvatu.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 10 Čec 2014 17:12
- Nahlásit

[b]Nicky[/b
Ano,kvuli dvema zachvatum do roka,protozenikdo nemuze vedet,kolik jich bude pristi rok. Protoze bud epileptik je a nebo neni,v pripade zebylveterinarem za epileptika oznacen,predpokladam,ze mu upravil rezim a poucil majitele,jakse muze pes projevovat a jak se mamajitel v zachvatu chovat.Protoze kdyby toto vsechno bylo,pravdepodobne by otazka v zadani vubec nebyla polozena.

Atika
Člen
# Zasláno: 10 Čec 2014 23:11
- Nahlásit

Můj psík (malý knírač - prý na to trpívají) měl ke konci života - cca od 14 let záchvaty, které byly od epileptických prakticky k nerozeznání - na boku , bezvědomí, křečovité záškuby nohou, většinou se i počural, trvalo to tak 1-2 minuty (i když se to v té chvíli zdá mnohem delší). Dle veterináře (kardiologa) šlo o nedokrvování - dostal lék na roztažení cév a záchvaty postupně opravdu prakticky vymizely. Bral i léky na srdíčko (enap) a při nebo těsně po záchvatu dostal dávku léku vetmedin. Po pár měsících záchvaty vymizely a pejsek s námi byl do cca 16 let a umřel na něco jiného. Protože jsem před ním měla boxera s epilepsií, tak vím jak epileptické záchvaty vypadají a skoro jsem nevěřila, že tohle není taky epilepsie, bylo to prakticky totožné. Jediný rozdíl byl v tom, že po epileptickém záchvatu byl pejsa unavený, dezorientovaný a třeba 4 hodiny pak vyspával, zatímco kníráček po záchvatech byl okamžitě plný života, nikdo by nepoznal, že před 5 minutami měl nějaký záchvat.
Jinak léky na epi se opravdu dávají až při častějších záchvatech, pokud je 1-2 do roka, tak je veti nedávají, je to zbytečná zátěž.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání