Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Mozková mrtvice u 4-letého psa???
Autor Zpráva
Lucy8465
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2014 20:24
- Nahlásit

Zdravím všechny!

Máme doma fenku jorkšírského teriéra, Sofinku, v únoru jí byly 4 roky. V neděli celý den čuchala pod garáží žábu, pak jsem ji viděla jak otřásá hlavou, hlavně uchem na jedné straně, jako by se snažila z ucha něco "vytřást". Taky od té doby začala padat na jednu stranu, má horší koordinaci, je jak "po 5ti poovech" . Tlamu měla plnou slin, mysleli jsme, že žábu sežrala, ale nezvracela, pozorovali jsme i stolici, nic zvláštního nenašli, a tak jsme usoudili, že žábu nesnědla.

Ta špatná motorika mi vrtala hlavou, a tak jsem dnes zašla k veterináři. Řekl mi, že by to mohla být mrtvička. Zděsila jsem se - u tak mladého psa??! Sofinka dostala 2 injekce, Béčko a kortikoidy, prý aby nedošlo k otoku na páteři. Pokud se to nezlepší, mám přijít za 3 dny a píchne další injekci, aby nedošlo k otoku na mozku.

Nedalo mi to a chtěla jsem slyšet názor ještě dalšího veterináře - a tak se jelo. Veterinářka zkontrolovala reakce zorniček při náhlém přechodu ze šera do přímého světla ( posvítila do očí baterkou). Řekla, že jedno oko hůře reaguje, a že by opravdu mohlo jít o mrtvičku. Mám si prý koupit B komplex v lékárně a ten svému psovi podávat. Pokud by se pejskův stav nezlepšil a Sofinka se dál motala a padala na stranu, udělají se krevní testy ( proč je neudělají hned?!) a uvidí se co dál.

Co si o tom myslíte? To čekání je hrozné. Stále nemohu uvěřit, že by tak mladého psa mohla postihnout mozková mrtvice. Nevím, co bude dál..? Pejsek se z toho dostane, otrká se a bude dál fungovat? Nehrozí v blízké době po mrtvici nějaké další komplikace, či další příhoda? Nevím co od toho čekat a zda naše Sofinka bude zase "normální".

Jinak normálně reaguje, pije, žere, venku lítá za pejskama, ale teď ji držíme v klidu, tichu a v šeru, jak nám bylo od veterinářky nařízeno.

Za všechny vaše reakce předem děkuji!!

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2014 20:44
- Nahlásit

Lucy8465
Mrtvička po čuchaní žaby? A co tak jed,ktery zaby produkuji kuzi,to veterinare nenapadlo? Proste muze byt priotravena.

corgi
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2014 21:00
- Nahlásit

Podle mě je nejpravděpodobnější, že prostě olízala tu žábu. Zvlášť, jestli je feňule malinká a žába byla veliká.
Inu, ale študovaná na to nejsem, peníze za to z lidí netahám, takže....

Lucy8465
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2014 21:01
- Nahlásit

Doktor říkal, že to s tou žábou nemusí mít nic společného, že je jen shoda náhod, že se mrtvička stala právě v tu samou dobu. Také řekl, že by byla velká náhoda, kdyby žába byla jedovatá.

Naopak paní doktorka měla na žáby jiný názor, přikláněla se k možnosti, že by pes mohl být přiotrávený, přecejen jorkšír má necelé 2 kg, ta otrava by byla možná.. Ale po vyšetření očí se přiklonila spíše k možnosti mrtvice. Ale mně se to nějak nezdá...

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2014 21:14
- Nahlásit

Mrtvičku měl můj kocour, točil se dokola, na jednu stranu napadal, kňučel a pokadil se a počůral.
Co se žáby týče, jedovatá mohla být, může to mít z toho, ale ty příznaky jsou divný, spíš by měla křeče v břiše a zvracení nebo průjem. Teda pokud by šlo o ropuchu jiný jedovatý u nás snad ani nejsou. Ale jork je dost malinkej, tak třeba to mohlo působit nějak víc.
Osobně bych věřila spíš tý mrtvičce, když to říká vetka po vyšetření očí, by to snad poznala bez rozborů krve a případně CTéčka nebo magnet. rezonance bych si netroufla tvrdit nic.
Každopádně pokud dostala adekvátní léčbu na mrtvici (to nevím, nemám šajna co se dává) tak asi nezbývá než počkat.
nebo zkusit třetího veterináře k čemu by se přikláněj.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2014 21:31
- Nahlásit

Lucy8465
Podivej se na žabí jed na internetu. S nejvetsi pravdepodobnosti lizala ropuchu,neb skokan je rychly a bojacny.Ropucha jed vylucuje,jeho ucinky maji vliv na rovnovahu,dle meho nazoru jasne priotravena. Mrtvicka oproti tomu je opravdu velice velice malo pravdepodobna a pripadne zmeny na mozku trvaji dele,nez zdrava tkan prebere funkci poškozene,nebo jsou trvale nasledky.Ano,sousedi maji fenku po mrtvici,chodí uz rok dokola Takze,pokud je ted v pohode,otrava.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2014 21:39
- Nahlásit

Lucy8465
Teda zacinam dost pochybovat o vzdělanosti mezi veterinari.ja kdyz jsem si jako dite hravala s ropuchami u nas na chalupe na rybnice,babicka mi vzdy rikala,ze mi uz nikdy nepoda ruku neb ropuchy jsou jedovate,chytrejsi babicka nez veterinar.Pro lidi jed nebezpecny od ropuch neni,ale samozrejme muze byt mistni reakce.jó to kdyby lízala pralesnicku ,coz je šípová žába,uz nebude mezi zivimi

Lucy8465
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2014 21:51
- Nahlásit

Žába, se kterou si pes hrál se mi ale nezdála být tak velká, jako ropuchy bývají. Měla tak 5 cm, hnědé zbarvení, spíš mi to přišlo jako skokan, ty jedovatí nejsou. Tak jsem z toho teda jelen...

Šípovka to snad nebyla, myslím, že má i nápadné zbarvení, toho bych si všimla a tenhle druh žáby se u nás asi jen tak nevidí. Ale také jsem o ní četla, jak je jedovatá.

birma
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2014 21:55
- Nahlásit

Lucy8465
Ony i mladé ropuchy jsou malé.
Já se neodvážím hádat, co fenečce je, jen mě napadlo, že příště až se ti nebude zdát, že vet odkládá nějaké vyšetření, tak mu řekni, že ho chceš hned. To není jak u doktora - ty jsi majitel, ty platíš, ty rozhoduješ...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2014 23:34
- Nahlásit

birma

je to hodne podobny jak u doktora .... jakoze ne ve smyslu, ze u doktora by to bylo dobry...

worick
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2014 00:20
- Nahlásit

Ha, ha, já kecala s mužem, pak to dopíšu, odkliknu(no bylo mi divné, že nikdo nereagoval ) a vzápětí zjistím, že je to tu dvakrát

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání