| Autor |
Zpráva |
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2014 19:15
- Nahlásit
Ráda bych věděla, zda někdo nemá zkušenost s nálezem zmenšené játry. Fence kerna je 6 let a náhodně se u odběru krve objevily špatné jaterní testy. Sono ukázalo zmenšená játra. Zkoušela jsem hledat na internetu, ale stále mi padaly odkazyn a portosystemický zkrat, což je ovšem bez operace pro psy fatální. Zajímá mě, jestli zmenšená játra může mít i jinou příčinu než ten zkrat a zda s tím pes může žít - třeba na dietě. Dík za odpovědi.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2014 21:21
- Nahlásit
Na shunt by se podle mě přišlo v rannějším věku a fenka by navíc měla jisté příznaky. Jak je to s ní jinak?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2014 21:25
- Nahlásit
Teď jsem jenom namátkou zagooglila - zajímavé je např. tohle (vlevo dole na str. 98) - pro neangličtináře: USG zjišťování velikosti jater se neukazuje jako 100%ně průkazné.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2014 21:32
- Nahlásit
Jinak strejda gůgl mi prozradil, že zmenšená játra můžou mít různé příčiny, ale u všech těch nemocí jsou příznaky jako zvracení, hubnutí atd.
Takže otázka zní - má skutečně zmenšená játra?
Jak moc byly "špatné" ty jaterní testy? Udělali jí komplet biochemii? I moči?
Podle mě hrozí reálné nebezpečí, že vám veterinář nacpe granule od Hill's a to bude vše - a třeba to bude i zbytečné...
|
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2014 22:47
- Nahlásit
Protože na vyšetření byl s fenkou můj muž, který se na nic nezeptal a o nic se nezajímal, nevím nic bližšího - zítra zavolám vetovi, co dělal vyšetření. Z muže vypadlo pouze to, že "má menší játra". Sama doufám, že to nebude až tak vážné, protože by se na to nepřišlo nebýt náhodného odběru krve. Moc děkuji za názory zde, poptám se na biochemii a další postup a dám sem vědět.
|
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2014 22:50
- Nahlásit
I když napadá mě, že pesena je chováním odmala jiná než jiní kerni - je vážnější, hrát si přestala asi v roce. Občas se chvilku třese, ale pak to přejde. Hodně vybíravá v jídle a s boruřlivými projevy falešné březosti. Ale nevím, jestli něco z toho může souviset se špatným vývojem játry. Mno, uvidím, co poví vet.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2014 22:52
- Nahlásit
Hanulaov
Každopádně bych chtěla komplet biochemii a posouzenou odborníkem (běžný veterinář nepřečte to, co laboratorní diagnostik), než se nad játry "udělá křížek". Jak jsem psala výše - všechny ty nemoci se projevují výrazněji - zvracení, průjem, hubnutí.... Že je vybíravá (granule?), že si nehraje, to všechno může být jen její povaha, vůbec to nemusí s játry souviset.
|