Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Zkušenosti s metodu PRP-léčba krevní plazmou na artrózu kolene
Autor Zpráva
Karlovsj
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2013 10:29
- Nahlásit

Dobrý den, byla bych ráda, kdyby měl někdo zkušenosti s léčbou psa metodou PRP (plazma obohacená o krevní destičky) na artrózu kolene. Jestli to zabralo a na jak dlouho, kolik bylo potřeba injekcí atd?
Máme 4 letou fenku leonbergera - 69 kg. V září letošního roku jsme byli na operaci TTA levého kolene na klinice Vetcentrum Stodůlky - MVDr. Duchek operoval. Vše proběhlo v pořádku, fenka nekulhá, ale protože jsme chodili dříve ke špatnému veterináři (nejsme z Prahy), který rupturu vazů před 2 roky nepoznal, tak má naše fenka pokročilou artrózu v obou kolenech. Ještě nás čeká druhá TTA operace pravého kolene . Za 14 dní půjdeme k MVDr. Duchkovi na PRP do obou kolen.
Prosím o jakoukoli informaci. Načteno mám o této metodě hodně, hlavně u lidí, ale potřebuji spíše vědět, jaké jsou výsledky u psů, je to novinka cca 3-4 roky stará a zatím jsem na toto téma našla jen jednu diskuzi a článek http://kladenskelisty.cz/40770/rozhovor-metodou-pr p-jsem-zatim-lecil-asi-deset-psu/. Děkuji Jarka

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2013 10:59
- Nahlásit

Karlovsj
myslím,že toto absolvuje se svým psem již po několikáté uživatel walda..chodí právě taky k Duchkovi,zrovna tenhle týden měli jít.. třeba dorazí a poví ti (doufám,že je to to samé) co říkal,je to lepší..má 9letého zlatáka..

Walda
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2013 16:06
- Nahlásit

Karlovsj

Ano Renata má pravdu. Můj devítiletý GR Indy má v loktech pokročilou artrózu.
Na aplikaci PRP jsme byli loni na podzim u Duchka, 3 aplikace vždycky s měsíční pauzou. Přes rok se mi zdál Indy lepší, jemu dělá největší problémy sezení (může špatně úplně narovnat přední tlapky - je jako voják, buď běží nebo leží) a teď podle mě sedí daleko radši.
Takže jsme asi před týdnem dali po roce další aplikaci a ještě na jednu se do vánoc chystáme.

Jako doplněk k PRP Indy užívá Alavis Triple Blend a nosí loketní ortézu od Dog Leggs.

PRP jsme nakonec vybrali jako lepší ze dvou možností, kmenových buňek a PRP.
Jednak PRP se aplikuje bez narkózy, kdežto u kmenových buněk jsou potřeba dvě, při odběru i při aplikaci.
Aplikaci jmenových buněk u psů jsem nějaký čas sledoval a zdá se mi, že to nějak nefunguje. Buď v Epona Cell dělají špatně separaci/kultivaci, nebo nevím. Mě se nepodařilo zjistit ani jednu doložitelnou úspěšnou aplikaci, kromě TV reportáže, a ta byla asi komerčně orientovaná.
A pak je rozdíl v ceně - 3 aplikace PRP vyjdou asi na 8-9 tisíc, aplikace kmenových buněk odhadem 40-60 tisíc.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2013 11:37 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Co se týče léčby aplikací pomocí těch kmenových buněk, tak souhlas s Waldou. Vypadá to, že to je spíše tahák na peníze a to i u lidí...ostatně jako většina tzv. lékařských a veterinárních služeb.

Karlovsj
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2013 11:40
- Nahlásit

Díky moc za odpověď. Tak snad to u Belušky také zabere, má už tu artrózu kolen v pokročilém stavu. Také jsem zvažovala a koukala na stránky Epona Cell - velká reklama, jak je vše úžasné, ale nikde žádné reference od lidí, kteří to se svým pejskem podstoupili. Jen jedna, jenže jde údajně o spřízněnou osobu s touto firmou.
Ještě bych se ráda zeptala, jestli měl Indy po aplikaci PRP oteklý kloub a jestli jste měli naordinovaný klidový režim po PRP. Také do budoucna zvažujeme tu Aquaterapii nebo masáže, co má na starost ve Vetcentru p. Kateřina Plačková. Kloubní výživu také dáváme, dříve s pauzami, teď už napořád. Osvědčilo se mi lidské Proenzi 3+, pak jsme také dávali Alavis, Aptus Aptoflex a nyní po operaci dáváme Gelacan Fast.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2013 12:37
- Nahlásit

Pokud chcete nějaká fakta o léčbě pomocí kmenových buněk u lidí (u psů to dost pravděpodobně bude obdobné), zkuste třeba blog pana Jana Hnízdila (doporučuji oba posty)
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil. php?itemid=21490
Pan Jan Hnízdil je jedním z velmi uznávaných propagatorů celostní medicíny u nás a rozhodně velmi chytrý a znalý lékář.
A zrovna ty jeho texty na tohle téma jsou plné faktů, ne subjektivních pocitů ani reklamy.

Walda
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2013 13:15
- Nahlásit

Karlovsj

Po aplikaci PRP může prý být několik dní v kloubu víc tekutiny, ale já jsem nic nepozoroval, možná taky proto, že jsem pár dnů po apliaci dával Indymu ortézu častěji než normálně a v ní má klouby docela stažené.
Klidnější režim prý stačí tak dva dny po aplikaci. Na procházky jsme chodili normálně.

Gelacan Fast jsme taky nějaký čas používali a pak jsme přešli, na doporučení několika vetů, právě na koňský Alavis Triple Blend.

Karlovsj
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2013 07:59
- Nahlásit

zbrnd
Díky za odkaz, opravdu zajímavé oba články. Potvrzují moje domněnky na celou tu věc ohledně kmenových buněk.

Walda
Tak doufám, že vše po aplikaci PRP bude OK. Ortéza prý pro Bellu není zapotřebí, tak nevím. Koňský Alavis Triple Blend zkusím na netu objednat až dobereme Gelacan Fast. Dávala jsem jiný Alavis fáze 1-2 a koňský Alavis MSM, ale ten je spíše na bolesti a zánět, než na výživu kloubu, protože je tam jen to MSM. Díky

Walda
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2013 10:45 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Karlovsj

Ortéza prý pro Bellu není zapotřebí

Ortéza je podle mě doplněk. Mě Duchek taky říkal, že jí Indy nemusí mít, a když jsem jí objednal a koupil a na větší zátěže jí Indymu dávám, tak to Duchek chválí, jak to dobře funguje.
Navíc si myslím, že na přední tlapky je důležitější než na zadní.
Nejen, že mu částečně fixuje lokty, ale taky v ní má podle mě lepší držení těla. Možná to taky trochu funguje jako TTouch bandáže.
Od každého kousek, je to skládačka
Držím palce.

Karlovsj
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2013 14:40
- Nahlásit

Walda

Ještě mám poslední dotaz, kde se dá pořídit ortéza Dog Leggs? Nějak jsem se na netu nedopátrala, mají je tam, ale jiné značky. Zatím jí nechci kupovat, ale do budoucna, člověk nikdy neví . Díky

Walda
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2013 18:14 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Karlovsj

Tady

zbrnd
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2013 21:00
- Nahlásit

Díky za odkaz, opravdu zajímavé oba články. Potvrzují moje domněnky na celou tu věc ohledně kmenových buněk.
Tak tak. Já jsem původně nic konkrétního dávat ani nechtěl, ale když jsem si všimnul, že jsi snaživý a přemýšlivý tvor, tak jsem to sem přeci jen dal.
On ten pán autor je zajímavý celej se svou činností. I ten zájem o jeho služby o tom svědčí.
Jinak ono bohužel skoro celá veterina i lidské lékařství je hlavně o prodeji preparátů a úkonů a o třeba o nalezení příčiny jde většinou jen mizivě..bohužel.
Tak ať vám to dobře dopadne

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání