Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Zánět žvýkacích svalů - Beagle
Autor Zpráva
ZdenekBeagle
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2013 23:29
- Nahlásit

Dobrý den,
Dnes jsem byl u veterináře. Můj pes (Anglický Beagle 9,5roku dosud ve výborné fyzické kondici a velmi aktivní) odmítal jíst a pít přičemž dnes jsem pozoroval, že mu tečou sliny a má pootevřenou tlamu. Dnes ho veterinář prohlédl (teplota 38.5) a po prohlídce tlamy řekl, že v tlamě není patrný žádný příznak zánětu či něčeho zapíchnutého. Následně seznal (prohmatal oblast spodní čelisti), že by se mohlo jednat o zánět žvýkacích svalů - pes dostal injekci kortikoidů a injekci ANTB. Po 6 hodinách je patrné zlepšení - sliny už mu netečou a dokonce velmi opatrně snědl pár rozmočených piškotů.

Jelikož jsem se na internetu dočetl, že není známý původ ani příčina tohoto onemocnění a tím pádem není známa ani účinná a dlouhodobě fungující léčebná metoda chtěl bych se zeptat, zda s tímto někdo nemáte nějaké zkušenosti případně zda Vám veterinář neřekl napoprvé stejnou diagnozu ale později se ukázalo, že se jedná o něco jiného (zánět zubu, zubní kaz,...) Případně zda by se nemohlo jednat o jiné onemocnění mající podobné příznaky.

Podotýkám, že jsem cca před měsícem byl u veterináře s podobným problémem, tenkrát se veterinář o tomto možném onemocnění nezmínil a diagnostikoval to na pravděpodobný zánět - dostal jsem ANTB na 1 týden. Po třech dnech bylo vše OK - pes začal normálně jíst a zdál se být zase v pořádku. Tehdy jsem nechal udělat i kompletní krevní rozbor a všechny hodnoty byly zcela v pořádku. Dnes ho k této diagnoze zřejmě vedlo, že se příznaky po velmi krátké době opakují.

Poslední věc, která mě napadá v této souvislosti, zda by původem tohoto zánětu nemohlo být namožení žvýkacích svalů (před 3 dny jsem psovi dal velkou vepřovou kost na žvýkání, kterou vydržel neúnavně žvýkat zhruba hodinu a půl)

Předem děkuji za Vaše reakce a případně i zkušenosti

Zdeněk

zbrnd
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 00:40 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

ddddddd
a po prohlídce tlamy řekl, že v tlamě není patrný žádný příznak zánětu či něčeho zapíchnutého. Následně seznal (prohmatal oblast spodní čelisti), že by se mohlo jednat o zánět žvýkacích svalů - pes dostal injekci kortikoidů a injekci ANTB
Se teda divím, že ho nevykastroval rovnou. Nemá pan vet náhodou vystudovanou vysokou drevenou v Popradě?

Tak může to být cokoliv. Je vidět, že se zajímáte, to je pro psa snad jen dobře. Ovšem vety, které zmiňujete, bych vyměnil, pokud ne nakopal, hlavně toho s těmi kortikoidy.
oFšem je dobře, že se ptáte zde, tady je totiž velké množství odborníků, kteří Vám diagnózu stanoví klidně takto nadálku a to zadarmo, tudíž i bez DPH!

ZdenekBeagle
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 01:17
- Nahlásit

S veterináři je to těžké, ale tomuhle veterináři důvěřuji. V kraji má velmi dobrou pověst, v ordinaci má celou jednu stěnu diplomů a "certificate of attendance" a navíc, když měl pes zapouzdřený (zřejmě) zánět /diagnozu už si nepamatuju/ čehosi co si píchnul do stehna a 2 veterináři nevěděli jak to vyléčit, resp. léčili to bez úspěchu, tak právě tenhle veterinář celý problém vyřešil ambulantně bez zbytečné narkózy a "operace" ke které se ti dva předchozí přikláněli. Během jednoho týdne bylo pak po problému.

Na internetu jsem četl, že kortikoidy je jediné řešení. Že v případě nepoužití kortikoidů zánět třeba i časem odezní ale může dojít k atrofii žvýkacího svalstva a zánět se může velmi rychle vrátit (nejsem si však jist, zda kortikoidy nějak pomohou proti opětovnému návratu zánětu) Je pravdou, že teď jsem byl ještě se psem chvili venku a pes je již schopen plně otevřít tlamu, což odpoledne rozhodně nebyl.

Je mi jasné, že kortikoidy nejsou pro organismus žádná výhra, ale řekl bych že atrofované svaly budou mít k zánětu větší sklony?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 06:41
- Nahlásit

ZdenekBeagle
Celá stěna diplomů ještě nemusí svědčit o odbornosti veta. Navíc i sebelepší vet se může seknout. Taky bych zkonzultovala jiného.

ZdenekBeagle
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 11:41
- Nahlásit

Dnes jsem se stavil ještě u jednoho jiného veterináře a detailně mu popsal celou situaci. Řekl mi, že medikace mého veterináře byla správná a že by tak také postupoval. Poradil mi ať zkusím psovi dát vitamíny, že mu mohou jen pomoci. Dále se zmínil, že dle jeho zkušeností se imunitně podmíněný zánět žvýkacích svalů po nasazení kortikoidů nevrací. Dále jsme diskutovali možnost namožení svalů způsobenou žvýkáním kosti a řekl, že toto je možná příčina, protože se první příznaky zánětu objevily už dva dny po zvýšené námaze.

Ohledně kortikoidů mi řekl, že v tomto případě jsou kortikoidy spíše "prospěšné", protože organizmus psa přehnaně reagoval na nějaký podnět a tuto reakci je třeba potlačit, protože reakce organismu sama o sobě (bez nasazení kortikoidů) by měla daleko horší následky, než může mít jedno nasazení kortikoidů. Takže mě přesvědčil, že v tomto případě je nasazení kortikoidů opodstatněné.

Za Vaše další reakce budu rád
Zdeněk

zbrnd
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 12:00 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Ohledně kortikoidů mi řekl, že v tomto případě jsou kortikoidy spíše "prospěšné", protože organizmus psa přehnaně reagoval na nějaký podnět a tuto reakci je třeba potlačit
A on zjistil na jaký podnět a jaká je to reakce někdo?
Nebo se ty kortikoidy hodí na každou nadstandardní reakci organismu? A ta antibiotika mu dával na co teda? Nebo jaká byla ta diagnoza? To vychazel ten první z toho pohmatu a ten druhej z toho, co jste mu řekl a na základě toho tvrdil, že kortikoidy byly správná volba? Jsem zmaten

Občas mi to tu připomíná odborné veterinární diskuze ze Sandřiny poradny na mujpsu a nejen tam, pokud ještě někdo náhodou vzpomene.

ZdenekBeagle
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 12:39
- Nahlásit

Teď už (po aplikaci kortikoidu) asi těžko někdo něco bude zjišťovat. Pes se chová normálně, neslintá, otevírá pusu, jí (zatím tedy jen rýži), pije, běhá, čmuchá, jen snad trochu víc pospává. Takže ten druhý veterinář mi mohl jen radit na základě mého popisu. Protože když i krevní rozbor je v pořádku, co víc může o psu zjistit. K injekci ANTB se vyjádřil ve smyslu, že by postupoval stejně.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 13:52 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Tak hlavně, že je pes v pořádku!

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 14:12
- Nahlásit

ZdenekBeagle
Pes se chová normálně, neslintá, otevírá pusu, jí (zatím tedy jen rýži), pije, běhá, čmuchá, jen snad trochu víc pospává
To zní dobře, injekce zřejmě zabrala. Je dobře že jste vyhledal i dalšího veta. Uvidíte, zda se to vrátí, nebo ne. Pokud pes začne normálně žrát, víc už bych to neřešila. Hlavně že je rozbor krve ok.
Osobně si myslím, že Ohledně kortikoidů mi řekl, že v tomto případě jsou kortikoidy spíše "prospěšné", protože organizmus psa přehnaně reagoval na nějaký podnět a tuto reakci je třeba potlačit, protože reakce organismu sama o sobě (bez nasazení kortikoidů) by měla daleko horší následky, než může mít jedno nasazení kortikoidů. je zcela správný názor, nemám zkušenosti s kortikoidy u psů, ale co se lidí týče, obvykle mají lidé zbytečné obavy z léku, který zachraňuje životy. Navíc injekční aplikace je téměř bez vedlejších účinků (oproti tabletkám).
Psa mějte v teple, nenechat prochladnout, nepouštět do potoka a tak. Vyhýbat se nemocným pejskům. Přeci jen kortikoidy snižují imunitu (čímž také pomáhají při přehnané reakci organismu a zánětu.)
Držím palce aby byl pes v pořádku a už se to nevrátilo.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 14:40 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

ssshhhhh

To zní dobře, injekce zřejmě zabrala.
A to plyne z čeho? Nebyl žádná nález, dostal injekce a ejhle ty zřejmě zabraly? To mi prosím vysvětli z čeho to vyplývá teda. Fakt nechápu

je zcela správný názor, nemám zkušenosti s kortikoidy u psůTak jak víš, že je to správný názor? To vyplývá z čeho? A proč je ten názor správný, když to pes dostal bez konkrétního nálezu? To mi taky hlava nebere.

. Navíc injekční aplikace je téměř bez vedlejších účinků (oproti tabletkám).
Tak to slyším poprvé, že by podávání imunosupresiv v jakékoliv formě bylo téměř bez možných vedlejších účinků. Dá se o tomto převratném odhalení někde dočíst více prosím?

ZdenekBeagle
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 19:53
- Nahlásit

2 zbrnd: A tak mi řekni, co jsem měl já nebo veterinář dělat aby to bylo správně? Nejsem veterinář, ale jelikož maximálně chci, aby pes byl ok, tak se ptám tady.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2013 21:10
- Nahlásit

zbrnd
Hele, jednoduše... Snažím se poradit nebo říct svůj názor lidem který chtěj slyšet názor jiných, ne argumentovat s někým, kdo nemá do čeho píchnout. (To nemám podložené, jen čirá dedukce na základě toho co zde od tebe čtu).
Takže, kortikoidy beru už dvacet let a žádné vedlejší účinky nepozoruju. Navíc v tomto případě šlo o jednorázovou aplikaci, kdy (krom případné alergické reakce které se téměř nevyskytují) případný prospěch z léčby převyšuje riziko.
Dá se o tomto převratném odhalení někde dočíst více prosím?
Jistě. Stačí si najít informace o inhalačních kortikosteroidech užívaných k léčbě bronchiálního astmatu, nosních sprejů k potlačení chronické rýmy alergického původu, mastí, kapek do očí atd. Stejně tak jako aplikace injekční do místa zánětu mají tyto lokální způsoby užití daleko menší (u mě za dvacet let žádné) vedlejší účinky nežli kortikosteroidy podáváně orálně, kdy se vstřebává žaludkem do krve a celého těla. Vedlejší účinky tablet pak zahrnují zadržování vody, nespavost, nízkou odolnost vůči infekcím, u mužů ztrátu potence atd (a to již po dvou týdením užívání středních dávek).
Podle toho, že pes žere a chová se normálně jak píše tazatel, bych řekla, že léčba byla správná. Mimochodem je spousta situací, kdy neexistuje nějaký test nebo zkouška na tu kterou nemoc, kdy jediným řešením je pokus - omyl. Nasadit léčbu a podle toho zda zabere pak určit diagnosu. Typickým příkladem je např. Parkinsonova nemoc.

Milan8
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 11:24
- Nahlásit

Borďas, fena, 2 a 3/4 roku, diagnoza: eozinofilní myositida žvýkačů, terapie: prednison.
Nikdy jsem o ničem takovém neslyšel. Byl jsem s fenkou na honu, druhý den byla naprosto v pořádku, žrala, pila, jen byla unavená po brutální námaze, následující den však nemohla pootevřít mordu, sotva pila, měla vyboulenější oči a vystoupla "třetí víčka" v očích.
Tak jsem raději zašel k veterináři a teď se začínáme léčit. Co jsem se dozvěděl a dočetl, je důležité přijít včas, nepodcenit toto onemocnění a náhle nepřerušit léčbu, postupně se má snižovat dávka.
Má někdo konstruktivní informace/zkušenosti? (chytračení a přebíjení argumentace je k ničemu).

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání