| Autor |
Zpráva |
šavlozubka
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2013 19:21
- Nahlásit
Zdravím,
mám takový obsáhlejší dotaz. U našeho psa (5 let, jezevčík) mám podezření, že má nejspíš něco s kolenem, asi luxaci čéšky, na pravé zadní. Je normálně pohyblivý, nekulhá ale čas od času si s tou nožkou jakoby pohodí. A tady je problém. Doma nikdo nechce slyšet, že by psovi něco bylo a o tom, že by se s ním jen tak "pro jistotu" jelo na veterinu už vůbec. Nechci se s nikým dohadovat, tak jsme se rozhodla, že pro svůj klid s ním zajdu k nějakému ortopedovi sama tajně. Ráda bych se ale připravila předem, co můžu čekat... Z článků které jsem si našla, jsem vyčetla, že se to dá řešit pouze operativně. Tak bych ráda věděla jestli to je opravdu tak, nebo jestli se to dá řešit třeba i jinak. Pro psa bych udělala první poslední, ale limitují mě finance a doma mě nejspíš tomhle mém "výmyslu" nepodpoří. Mám jistou rezervu pro případ "co kdyby" a jsem ochotná ji použít, ale stejně bych se ráda zeptala těch, kteří tohle u pejska řešili, kolik je léčba zhruba vyšla. To abych se mohla psychicky připravit.
Taky by mě zajímalo jestli má někdo zkušenosti s veterinou v Jesenici. Doporučila mi jí kamarádka, ale osobně tam nikoho neznám. Případně uvítám i další typy na dobrou veterinu. Náš vet psovi prohlížel obě nohy už dříve a tvrdil, že má nožky v pořádku, takže s tímhle za ním nechci. Díky moc.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2013 19:43
- Nahlásit
šavlozubka
Nechat posoudit stupeň luxace pately má smysl jen u veterináře s akreditací na toto posuzování, seznam je tady http://www.vetkom.cz/ordinations/patela
U normálního veta, byť ortopeda, který s tím nemá zkušenosti, to je škoda peněz. Posouzení se dělá pohmate a stojí pár stovek.
Operací se řeší vyšší stupně, protože jinak může dojít k trvalému vykloubení a nebo artroze. Bohužel jestli to má váš pes už dlouho, tak je pravděpodobný, že v koleni už tu artrozu mít bude, ale to by vám měl zjistit ten odborník.
Cenu operace nevím, ale pár tisícovek to bude a určitě se to bude od dost lišit jak kde.
Doma vysvětli, že psa to trvale bolí, protože jde vlastně o to, že mu koleno vypadává z kloubu a tím pohazováním si ho nahazuje zpátky a bude to jenom horší a horší. Ať si doma představí jak by bylo jim s něčím takovým denodenně žít.
|
šavlozubka
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2013 20:09 - Změnil/a: šavlozubka
- Nahlásit
Děkuji za odpověď. Mohla bych se zeptat jestli máte zkušenost s panem doktorem Čápem nebo Bonkem? Co se týče přístupu, ale i financí... Ve Stodůlkách prý mají obecně ceny dost "natažené" a bohužel je to pro mě dost zásadní otázka v rozhodování, kam s pesanem na vyšetření půjdu. Doma se vysvětlovat snažím jak to jde, ale i když připustí, že asi teda s nožkou něco má, tak mi jen řeknou "ale co s tím kdo udělá?". Oni ho mají rádi... Jen k veterinářům nemají moc důvěru. Přijde jim, že z nás jen tahají peníze a výsledky nikde.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2013 22:01
- Nahlásit
šavlozubka
Čáp je jeden z nejlepších, Bonka neznám. Že by ve Stodůlkách měli nějaký natažený ceny, o tom jsem neslyšela. Každopádně to vyšetření je levný, osobně bych to nechala udělat u Čápa, pokud to je pro tebe schůdný a podle toho co ti řekne se můžeš rozhodnout co dál. Třeba to na operaci nebude. Pak se můžeš pozeptat na cenu operace i jinde a nechat psa operovat když tak taky jinde. Zásadní je hlavně zjistit jak na tom ten pes vůbec je a jak už jsem psala, vyšetření patel fakt drahý není. Nejlepší je se objednat, zavolej si tam přímo tomu danému vetovi a řekni že chceš u psa vyšetřit luxaci patel a popiš jaký má potíže.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2013 22:04
- Nahlásit
JInak ten přístup co maj doma je fakt "zajímavej" , jako když jim něco je, tak předpokládám že k doktorovi taky nejdou, protože jako ale co s tím kdo udělá?
Ale chápu, že takový lidi přesvědčit je těžký, jedině fakt argumentovat, že s tímhle přístupem se nejspíš stane, že za pár let ten pes bude bez funkční nohy s atrotickými bolestmi.
|
šavlozubka
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2013 22:39
- Nahlásit
No mi to někdo říkal o těch Stodůlkách, ale to je asi taky podle názoru, co jednomu přijde normální, je pro druhého drahé a napokak. Po Praze se se psem dopravím kamkoliv, je zvyklý se mnou cestovat Předpokládám, že po vyšetření může odejít po svých... Ještě jednou díky moc za rady.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2013 08:12
- Nahlásit
šavlozubka
Předpokládám, že po vyšetření může odejít po svých
jj, jak jsem psala, dělá se to jen pohmatem, bez narkozy, v podstatě vet se rukama snaží vykloubit tu čéšku a tím pozná pevnost vazů, proto to chce ty zkušenosti
|
makcule
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2013 11:12
- Nahlásit
Já jsem loni v listopadu ve Stodůlkách dávala za vyšetření patel asi 600 Kč. Protože mi to ale nestačilo a chtěla jsem ještě jeden názor, tak jsem zajela k Mvdr. Skalovi a tam jsem platila myslim 300 Kč. A co se týče ceny samotné operace (prasklý vaz a luxace pately) u Skaly, tak mě to vyšlo se vším všudy na nějakých 12 tisíc. V tom jsou započítány i náklady na dopravu na operaci a kontroly, protože jsme z Plzně, předoperační vyšetření tady v Plzni, a protože jsem člověk, co se vším radši jede k veterináři, tak i dvě kontroly tady v Plzni. Pes je nyní bez problémů, noha drží. Ale na druhou nohu asi nepůjdeme (měla luxaci na obou), dávám jí Aptoflex sirup, a vzhledem k tomu, že žádné subjektivní příznaky nemá, tak nám bylo doporučeno to zatím neřešit.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2013 11:56
- Nahlásit
šavlozubka
http://www.terierka.com/veterina.html
|
šavlozubka
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2013 17:22
- Nahlásit
Veterinu Na Hrádku znám, jezdila jsem tam za paní doktorkou Nečasovou s chromým papouškem a byla jsem spokojená. Takže asi zkusím pro začátek pesana objednat panu doktoru tam. No a budu doufat, že to nemá v obou nožkách. Ono až budu mít v ruce pádné argumenty, tak se mi taky bude doma líp argumentovat. Všem děkuju moc.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2013 19:40
- Nahlásit
šavlozubka
Můžeš si nechat vystavit oficiální protokol, třeba by to na podporu argumentů pomohlo.
|
šavlozubka
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2013 21:56
- Nahlásit
No dneska jsme mluvila s mamkou a ta souhlasila s vyšetřením. To je dobrý posun Ještě bych měla jednu otázku... totiž k tomu článku od impact. Píšou tam, že na luxaci nemá vliv zátěž, ale čas. Takže tomu rozumím tak, že dokud mi nebude řečeno jinak nemusím nějak omezovat procházky třeba délkou, cvičení (samo-domo). Je to tak? Omlouvám se jestli jsou moje dotazy krapet hloupé, ale jsme pejskaž začátečník a defacto "z leknutí".
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2013 22:21
- Nahlásit
šavlozubka
Procházky a normální cvičení se určitě omezovat nemusí, jen bych asi psa nenechala moc skákat. Čas má vliv, protože vazy se povolujou víc a víc jak koleno vypadává a luxace se zhoršuje a tím jak je špatně postavný kloub, tak začne artroza, s kterou už pak nejde nic dělat. Můžeš dávat psovi třeba nějaký chondra ke zpomalení tý artrozy, ale na samotnou luxaci to vliv moc mít nebude.
Jinak super, že doma souhlasili alespoň s tím vyšetřením, od výsledku se pak můžete odpíchnout co dál.
|
šavlozubka
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2013 22:48
- Nahlásit
Máme doma Alavis a docela často mu dáváme různý kližky a chrupavky. Skákání se pokusím ohlídat co nejvíc a nosit ho radši budu i do schodů ne jen směrem dolů. Ještě jednou díky.
|
šavlozubka
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2013 20:38
- Nahlásit
Zdravím,
tak před dvěma týdny jsme byli na vyšetření. Skutečně jde o luxaci nízkého stupně ale operace zatím není nutná a to psiskovo hopsání se mu zdá z větší části jako zažitý zlozvyk. Každopádně ho máme hlídat, kdyby se to horšilo a nějakými přípravky na podporu chrupavek prý taky nic nezkazíme. Tak se mi alespoň pro zatím trochu ulevilo. Všem děkuju za rady a doporučení.
|
martinp
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2014 20:09 - Změnil/a: martinp
- Nahlásit
Zdravím,
chtěl bych nasbírat nějaké rady. Mám skoro už dvanáctiletou fenku toy pudla a co jsem se tak dočetl, tak právě toto plemeno je na klouby zejména náchylné a má problémy. My se tu naši snažili celou dobu držet aktivní, aby se neválela doma a myslím že i díky tomu se s ní pořád i v tomhle věku dá chodit ven, nosí balony a kdesi cosi. Každopádně má problém s levým zadním kolenem, a to asi obdobně jako u kolegyně. Při normálním stavu nekulhá, noze neodlehčuje a nic, prostře zdravá noha. Ale občas (tak jednou za 2-3 týdny) jí koleno vypadne. To pouze při nějakém nečekaně rychlém pohybu, když něčemu uskakuje, někde zakopne nebo uklouzne. Nohu pak má pokrčenou a jako kdyby schovanou pod sebou, vubec na ni nedošlapuje. Ale kdyby viděla balon tak za ním běží po třech, takže myslím že jí to zas až tolik nebolí. Sama si ale nohu nahodit neumí a musím to dělat já.
A tady je proč píšu, chtěl bych se zeptat, jestli někdo neví, jak na to nejrychleji. Já se jí vždycky snažím nohu propnout dopředu, aby ji uplně natáhla a pak je většinou koleno na místě, ale někdy ne a kvedluju s ním pěknou chvíli. Prsty strčím pod koleno a snažím se odsud nohu narovnat tlakem dopředu k tlapce. Ale chtěl bych vědět, jak se to má správně dělat aby to bylo co nejrychlejší.
Díky za rady.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2014 21:51
- Nahlásit
martinp
Zkušenost nemám, ale logika věci říká, že by to asi chtělo ani ne tak kroutit celým kolenem, jako spíš chytnout přímo samotnou čéšku a dostat ji zpátky do žlábku. Většinou vyskakuje na vnitřní stranu kolene, takže tam by měla jít nahmátnout a zatlačit na ni, aby zaskočila, kam má. Ale to jen teoretizuju, třeba je na to nějaký speciálnější chvat
Pro představu - normální patella vlevo, luxovaná patella vpravo. Je to taková "fazolka" kousek nad samotným kolenem:
|