Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Svědění, okusování - alergie na bleší kousnutí?
Autor Zpráva
myskosi
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2013 16:49
- Nahlásit

Zdravím všechny,
již před několika měsíci si naše fena (NO, 10 let) vykousala místo nad ocasem. Nikde jinde nic podobného neviděla. U veta jsme dostali Prurivet. Mazala jsem a vše se zahojilo a bylo v pohodě. Přes léto měla obojek Scalibor, už po třech měsících nošení se jí v kožichu zabydlely blechy. Měla trochu lysé vnitřní strany stehen, ale jinak nic. Žádné vykusování srsti nebo něco podobného. Okamžitě jsme jí vykoupali v Arpalitu, blech nebylo tolik, ale ve vaně i na bílem prostěradle jsem je mrtvé nacházela. Koupel jsem opakovala a poté aplikovala Frontline spot-on. Na prostředí používám Biokill a dala jsem si dost práce aby žádna mrcha nepřežila.
Od blech byl pokoj a k vetovi jsme jeli kvůli osině v uchu. Poprosila jsem ho, aby se na tu její kůži podíval. Občas měla tendenci se tam kousat, ale nebylo to "do živého". Vymačkal anální žlázy, odčervil a zkonstatoval, že na kůži nic nevidí.
Nedělala jsem si s tím hlavu. Fena nevypadala, že by ji něco trápilo, srst měla dobrou. Žádná lysá či rozkousaná místa.
Teď o víkendu si opět pěkně ošklivě rozkousala stejné místo. Oholila jsem, namazala zbytkem Prurivetu. Ulevilo se jí a v pondělí jsme byli u jiného veta. Vet po prvním pohledu diagnostikoval alergii na bleší kousnutí. "Hele, teď jedna vyskočila." Já ani přítel jsme ji neviděli, ale rozhodně by jsme se nehádali. Dostali jsme roztok na koupel a opět Prurivet. Fenu jsem polévala roztokem, co jsem dostala (smrdělo to asi jako technický benzín, či nějaké ředidlo). V zašpuntované vaně jsem nenašla jedinou blechu. Stejně tak při praní veškerých potahů, povlečení i pelechu, jsem ve vodě, vypouštěné z pračky, nic nenašla.
Vím, že blecha ji mohla kousnout někde venku a příznaky této alergie mohou trvat i několik týdnů, ale nejsem si jistá rozhodnutím veterinářky, právě proto, že na údajně zablešeném psovi, jsem jedinou nenašla.
Mám tedy dvě otázky. Za prvé, máte/měl jste někdo se psem podobný problém? Za druhé, mám u veta požádat o lepší vyšetření, popř. navštívit jiného?
Předem všem děkuji za odpověď.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2013 12:34
- Nahlásit

myskosi

a co nechat z toho místa udělat stěr a rozbor?

Neumi
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2013 12:52
- Nahlásit

Můj pes se kousal, kousal až si vykousal - poprvé na začátku září - ošetřeno betadinou, vyléčeno. Podruhé před 14ti dny (se nám nějak zasrstil, takže jsme si všimli pozdě), už mu to hnilo, vet to nazval "hot spotem" - pes dostal atb. + ošetřován betadinou, nyní vyhojeno. Obávám se, že s tím budeme bojovat celý život.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2013 13:16
- Nahlásit

Neumi

a se právě zeptám - stěr na rozbor se bral?? Ptám se proto, že takhle podobně léčili mého prvního psa, šest debilních let. Až pak přišel Herčík s tím, že první co se musí udělat je stěr a jeho rozbor, jinak se - zcela logicky - střílí naslepo a nelze léčit, když nevím co. My jsme měli svým způsobem výhru, protože rozbor vyloučil alergii - pak by se muselo řešit jaká, na co...., ale měl pesan "Jen" strepto, či stafylo - koka(tyhle potvory si pletu). No a pak už to jelo. Bylo skvělý vidět časem, jak se psovi ulevuje, jak se nedrbe, zarůstá a hlavně, jak zůstal zarostlý až do těch skorem šestnácti let kdy umřel. Vždycky je důležitý najít příčinu a neléčit naslepo.

myskosi
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2013 16:02
- Nahlásit

Prave kvuli lab. rozborum jsem jela k jinemu vetovi. Vet se tvaril, ze jsou to jednoznacne blechy a ja nejsem takova, ze bych se s nim hadala. Navic to neni stav alarmujici, takze mozna i tak trochu chapu tento postup. Zatim je psici evidentne lepe (po koupeli, osetrovani Prurivetem), tak uvidim. Pokud by se to vratilo, proste si u lekare vydupu seskrab, popr. prick test.
Ale je fakt, ze nema (krom toho jednoho mista) vubec zadne problemy se srsti. Ma ji krasnou, lesklou, hustou. Vykousanou nebo proridlou srst nikde jinde nema.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2013 16:08
- Nahlásit

myskosi

tak zas vy jste zákazník, pokud si ty rozbory zaplatíte a budete je pro klid duše chtít, proč by je neudělal? Jasně, třeba pozná že to je okamžitě tohle řešení, takhle na dálku těžko něco odhadovat. Já jen, že se to opakuje, třikrát, podle toho co jste psala, asi jste sama z toho nejistá, tak pokud je chcete, vyžádejte si je. Maximálně se přeci nezjistí nic.

Neumi
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2013 07:22
- Nahlásit

strepto, či stafylo - koka(tyhle potvory si pletu)
tak tyhle by se tam našly v každém případě, protože tvoří osídlení tlamy a pes si je na kůži zanese lízáním a kousáním a proto se rozjede hnilobný proces.
Alergologické testy jsou údajně spolehlivé (nevím jestli to padlo tady nebo jinde) tak na 30%.

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2013 08:54 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Neumi

on měl opravdu jeden z těchto sajratů v kůži, uvnitř, ne na povrchu, a neblo to v otevřené ráně. a nebylo to nic hezkýho,Léčbu vedl podle toho a dovedl jí do zdárnýho konce, po šesti letech neumětelství. edit - to neumětelství nebylo směřováno na Herčíka, kterej ho z toho dostal, ale na jeho předchůdce, jsem to blbě napsala.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání