| Autor |
Zpráva |
hlavkova
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 08:43
- Nahlásit
Chtěla jsem se zeptat zkušených chovatelů pejsků: Setkávám se jak od veterináře, tak i od lidí, kteří chovají psy s velmi odlišným názorem.
Pokud má pes první vakcinaci parvo, ale ne tu základní trojkombinaci, může chodit ven pouze na čůrání a ihned ho zanést domů tak, aby se nepotkal s ostatními psi? Nebo nesmí pro jistotu chodit vůbec?
A dále mi veterinář povídal, že pro jistotu chodit ven až po prvním přeočkování základní trojkombinace.
Co vy na to?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 09:19
- Nahlásit
a jak je pes stary?
ta trojkombinace se snad dava nekdy v 6, 8 a 12tydnu, pripadne v 8 a 12. tzn pokud uz jednu nebo dve vakciny dostal, tak bych se nebala chodit ven, jen se mozna vyhybala hodne zprofanovanym mistum s velkym vyskytem psu a pokud nedostal jeste zadnou, tak bych asi zbytecne riziko nezvysovala a aspon do toho prvniho ockovani sla spis fakt jen na vycurani a dom.
Ale zas je fakt, ze ja po jednom psu rozhodne nejsu nejakej znalec
|
hlavkova
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 09:24
- Nahlásit
No má 7 týdnů. Jediné, co zatím fenka dostala, tak to byla vakcína na parvovirózu a byla dvakrát odčervená. Čekáme do 10. týdne na první trojkombinaci a vetem mi bylo řečeno, že až se ta trojkombinace přeočkuje, tak s ní teprve budu moct chodit ven. Přijde mi to za dlouho, držet fenku měsíc a půl doma.
Ostatní lidé, co znám, se svými psi chodili ven na místa, kam nechodí psi a normálně je venčili ta, aby se psem nebyli v kontaktu a nikdy se nic nestalo. Tak nevím.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 09:27
- Nahlásit
hlavkova
já bych chodila normálně ven a ideálně i ve společnosti prověřených psů. Držet štěně doma do 10 týdnů je blbost hlavně kvůli socializaci, kterou je škoda v tomhle věku prošvihnout
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 09:31 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Ockovani i veterinari jsou metla psu i lidstva.
Takže chodit jak sama píšete. Vyhybat se potenciálně nebezpečným místům a snad i neznámým či zanedbávaným psům.
Nic se nemá přehánět, riziko je samozřejmě vždy a všude, otázka je, jak je velké. Psu a konec jonců i nám se taky klidně může stát cokoliv jiného, může nás přejet auto klidně i na chodníku, může nás někdo zahlušit před barákem + cokoliv jiného.
Rozhodně ale na štěně dávat pozor, aby nic nelízalo apod. Ale to je dobrý dělat vždy hlavně v oblastech obydlených lidmi i zvířaty.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 09:39
- Nahlásit
hlavkova
tak az v 10ti tydnech mi mozna prvni trojkombinace prijde pozde... ale tak nejsu vet. Ale jak rika birma - proverenych psu se neboj a urcite nedrz doma stene az do 10tydne bez moznosti jit ven. Spis si najdi lidi z baraku nebo okoli, ktere znas a maji psa, ze ho maji ockovaneho a zdraveho a pokud budes chodit na ta mista, kde neni psu prehrsel, tak bych se fakt nebala.
a rozhodne si myslim, ze je uplna blbost chodit vubec ven az po komplet preockovani, pac to mas k tomu prvnimu v 10ti tydnech jeste tak dalsi 2 tydny cca...
|
hlavkova
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 10:03
- Nahlásit
No vet mi povídal, že v deseti týdnech dá první trojkombinaci a až ve 14ti týdnech přeočkování té trojkombinace. Takže mi řekl, že mám toho psa zvykat na trávník až ve 14ti týdnech. Do té doby ho držet doma a udělat z něj gaučáka, který čůrá jen na noviny.
Díky za vaše komentáře.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 10:32
- Nahlásit
hlavkova
no tak pokud mas moznost zmenit veta, nebo jit na konzultaci jinam, tak to udelej... pokud je to tvuj prvni pes a veta sis vybrala podle nejakeho klice a predchozi zkusnosti s nim zadne nemas, urcite neprohloupis poinformovat se jinde a kdyztak ho zmenit
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 10:37
- Nahlásit
hlavkova
No vet mi povídal, že v deseti týdnech dá první trojkombinaci a až ve 14ti týdnech přeočkování té trojkombinace. Takže mi řekl, že mám toho psa zvykat na trávník až ve 14ti týdnech. Do té doby ho držet doma a udělat z něj gaučáka, který čůrá jen na noviny.
Tak změň veta za nějakýho normálního raději.
Očkování té trojkombinace je imo větší zátěž a riziko než když bude štěndo normálně chodit ven za dozoru své paničky.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 10:44
- Nahlásit
hlavkova
Souhlasím s předchozími komentáři. Riziko prošvihnuté socializace je mnohem větší, než riziko, že štěně něco chytne. Rozhodně doporučuju od začátku socializovat, socializovat, socializovat, seznamovat štěně s pohodovými zdravými psy, jít s ním do města, jet autem, autobusem... atd.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2013 22:42
- Nahlásit
hlavkova
Co je to za plemeno?
Čím menší, tím později a šetrněji by se mělo očkovat.
Ven choď normálně.
|
hlavkova
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2013 07:18
- Nahlásit
Je to york, 7 týdnů, 750 g.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2013 08:30
- Nahlásit
hlavkova
No tak to je velmi rozumný vet, že očkování odložil, klidně by mohl očkovat ještě později - až bude pejsek větší, odolnější. Očkování je pořádná pecka pro organismus.
Akorát bych normálně chodila ven, je to sice určitý risk, ale ne moc velký (prošvihlá socializace by byla horší).
|
impact
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2013 10:55
- Nahlásit
hlavkova
Takže mi řekl, že mám toho psa zvykat na trávník až ve 14ti týdnech. Do té doby ho držet doma a udělat z něj gaučáka, který čůrá jen na noviny.
Uf uf jako.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2013 11:18
- Nahlásit
Čemu se divíš jako Impact? Ono bohužel tendence psovi nejprve zdraví zničt, aby byllo co léčit je bohužel ve veterinární medicíně u nás běžná.
|