Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / První trojkombinace očkování
Autor Zpráva
hlavkova
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 08:43
- Nahlásit

Chtěla jsem se zeptat zkušených chovatelů pejsků: Setkávám se jak od veterináře, tak i od lidí, kteří chovají psy s velmi odlišným názorem.

Pokud má pes první vakcinaci parvo, ale ne tu základní trojkombinaci, může chodit ven pouze na čůrání a ihned ho zanést domů tak, aby se nepotkal s ostatními psi? Nebo nesmí pro jistotu chodit vůbec?

A dále mi veterinář povídal, že pro jistotu chodit ven až po prvním přeočkování základní trojkombinace.

Co vy na to?

cernej caj
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 09:19
- Nahlásit

a jak je pes stary?
ta trojkombinace se snad dava nekdy v 6, 8 a 12tydnu, pripadne v 8 a 12. tzn pokud uz jednu nebo dve vakciny dostal, tak bych se nebala chodit ven, jen se mozna vyhybala hodne zprofanovanym mistum s velkym vyskytem psu a pokud nedostal jeste zadnou, tak bych asi zbytecne riziko nezvysovala a aspon do toho prvniho ockovani sla spis fakt jen na vycurani a dom.

Ale zas je fakt, ze ja po jednom psu rozhodne nejsu nejakej znalec

hlavkova
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 09:24
- Nahlásit

No má 7 týdnů. Jediné, co zatím fenka dostala, tak to byla vakcína na parvovirózu a byla dvakrát odčervená. Čekáme do 10. týdne na první trojkombinaci a vetem mi bylo řečeno, že až se ta trojkombinace přeočkuje, tak s ní teprve budu moct chodit ven. Přijde mi to za dlouho, držet fenku měsíc a půl doma.

Ostatní lidé, co znám, se svými psi chodili ven na místa, kam nechodí psi a normálně je venčili ta, aby se psem nebyli v kontaktu a nikdy se nic nestalo. Tak nevím.

birma
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 09:27
- Nahlásit

hlavkova
já bych chodila normálně ven a ideálně i ve společnosti prověřených psů. Držet štěně doma do 10 týdnů je blbost hlavně kvůli socializaci, kterou je škoda v tomhle věku prošvihnout

zbrnd
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 09:31 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Ockovani i veterinari jsou metla psu i lidstva.
Takže chodit jak sama píšete. Vyhybat se potenciálně nebezpečným místům a snad i neznámým či zanedbávaným psům.
Nic se nemá přehánět, riziko je samozřejmě vždy a všude, otázka je, jak je velké. Psu a konec jonců i nám se taky klidně může stát cokoliv jiného, může nás přejet auto klidně i na chodníku, může nás někdo zahlušit před barákem + cokoliv jiného.
Rozhodně ale na štěně dávat pozor, aby nic nelízalo apod. Ale to je dobrý dělat vždy hlavně v oblastech obydlených lidmi i zvířaty.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 09:39
- Nahlásit

hlavkova
tak az v 10ti tydnech mi mozna prvni trojkombinace prijde pozde... ale tak nejsu vet. Ale jak rika birma - proverenych psu se neboj a urcite nedrz doma stene az do 10tydne bez moznosti jit ven. Spis si najdi lidi z baraku nebo okoli, ktere znas a maji psa, ze ho maji ockovaneho a zdraveho a pokud budes chodit na ta mista, kde neni psu prehrsel, tak bych se fakt nebala.

a rozhodne si myslim, ze je uplna blbost chodit vubec ven az po komplet preockovani, pac to mas k tomu prvnimu v 10ti tydnech jeste tak dalsi 2 tydny cca...

hlavkova
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 10:03
- Nahlásit

No vet mi povídal, že v deseti týdnech dá první trojkombinaci a až ve 14ti týdnech přeočkování té trojkombinace. Takže mi řekl, že mám toho psa zvykat na trávník až ve 14ti týdnech. Do té doby ho držet doma a udělat z něj gaučáka, který čůrá jen na noviny.

Díky za vaše komentáře.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 10:32
- Nahlásit

hlavkova
no tak pokud mas moznost zmenit veta, nebo jit na konzultaci jinam, tak to udelej... pokud je to tvuj prvni pes a veta sis vybrala podle nejakeho klice a predchozi zkusnosti s nim zadne nemas, urcite neprohloupis poinformovat se jinde a kdyztak ho zmenit

zbrnd
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 10:37
- Nahlásit

hlavkova
No vet mi povídal, že v deseti týdnech dá první trojkombinaci a až ve 14ti týdnech přeočkování té trojkombinace. Takže mi řekl, že mám toho psa zvykat na trávník až ve 14ti týdnech. Do té doby ho držet doma a udělat z něj gaučáka, který čůrá jen na noviny.
Tak změň veta za nějakýho normálního raději.
Očkování té trojkombinace je imo větší zátěž a riziko než když bude štěndo normálně chodit ven za dozoru své paničky.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 10:44
- Nahlásit

hlavkova
Souhlasím s předchozími komentáři. Riziko prošvihnuté socializace je mnohem větší, než riziko, že štěně něco chytne. Rozhodně doporučuju od začátku socializovat, socializovat, socializovat, seznamovat štěně s pohodovými zdravými psy, jít s ním do města, jet autem, autobusem... atd.

LucieS
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 22:42
- Nahlásit

hlavkova
Co je to za plemeno?
Čím menší, tím později a šetrněji by se mělo očkovat.
Ven choď normálně.

hlavkova
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2013 07:18
- Nahlásit

Je to york, 7 týdnů, 750 g.

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2013 08:30
- Nahlásit

hlavkova
No tak to je velmi rozumný vet, že očkování odložil, klidně by mohl očkovat ještě později - až bude pejsek větší, odolnější. Očkování je pořádná pecka pro organismus.
Akorát bych normálně chodila ven, je to sice určitý risk, ale ne moc velký (prošvihlá socializace by byla horší).

impact
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2013 10:55
- Nahlásit

hlavkova
Takže mi řekl, že mám toho psa zvykat na trávník až ve 14ti týdnech. Do té doby ho držet doma a udělat z něj gaučáka, který čůrá jen na noviny.
Uf uf jako.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2013 11:18
- Nahlásit

Čemu se divíš jako Impact? Ono bohužel tendence psovi nejprve zdraví zničt, aby byllo co léčit je bohužel ve veterinární medicíně u nás běžná.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání