Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Narkoza a šelest na srdci
Autor Zpráva
makcule
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 15:33
- Nahlásit

Ahoj. Dneska jsem byla s fenkou na vyšetření bulky na mléčné žláze. Bulka je hodně malá, bylo doporučeno vyndat bulku a rovnou provést kastraci. Při poslechu ale vet konstatoval lehkou šelest na srdci. Teď jsem přečetla nějaké články o šelestu a dostala jsem strach z narkozy. Feně je 7 let, před půl rokem prodělala operaci kolene a tenkrát šelest nalezena nebyla. Máte někdo zkušenost s narkozou a šelestí na srdci? Popř. s opakovanou narkozou během půl roku? Díky

lamalucni
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 15:38
- Nahlásit

makcule
Šelest (mimochodem je to ten šelest, ale to je fuk ) není nemoc, šelest je jen příznak. A čeho přesně, to se bez dalšího podrobného vyšetření říct nedá. Může to být naprosto nevýznamná věc, nebo naopak vážné onemocnění srdce. Nebo může šelest být jen v uchu veterináře (což je bohužel častější, než by člověk čekal)
Osobně bych nechala fenku vyšetřit kardiologem a zkonzultovala vhodnost operace s ním.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 15:39
- Nahlásit

makcule
Dneska jsem byla s fenkou na vyšetření bulky na mléčné žláze. Bulka je hodně malá, bylo doporučeno vyndat bulku a rovnou provést kastraci
To stihle rovnou histolku nebo jak zjistil, co je zač ta bulka?

makcule
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 15:48
- Nahlásit

Už jsem pár let ze školy ale stejně mi ta šelest zní nějak líp Jinak ten veterinář je kardiolog, takže mu věřim. Říkal že je to jen lehký šelest, úměrný jejímu věku, ale podle mě je ještě mladá. Jinak co si vybavuju po té předchozí operaci, tak veterinářka trochu šelest slyšela, druhý veterinář ji také poslechl a řekl, že nic neslyší. Následně ji vyšetřil jiný veterinář s tím, že šelest neslyší, ale že pár dnů po operaci tam šelest být mohl. Nicméně tenhle vet je přímo kardiolog, takže pokud ho slyšel, tak tam určitě je. Vzal ji krev a zítra mám zavolat na výsledky, ale krev o šelestu na srdci asi nic neřekne, co?

makcule
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 15:49
- Nahlásit

zbrnd

Na histologii se to pošle až to vyndají, ne? Říkal, že to může být cokoliv, proto je lepší to vyndat a zjistit o co jde.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 16:18
- Nahlásit

makcule
Na histologii se to pošle až to vyndají, ne? Říkal, že to může být cokoliv, proto je lepší to vyndat a zjistit o co jde
Tak já to neviděl, histolku nemá, prý je bulka hodně malá a preventivně ji vykastruje ... hmmmm ...co dodat, já nejsem váš vet.

corgi
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 16:40
- Nahlásit

makcule
Kdybych s ní na tu operaci šla, tak jedině někam, kde budou v průběhu sledovat životní funkce přístroje, inhalační narkóza by asi měla být samozřejmostí.

makcule
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 16:52
- Nahlásit

zbrnd
Co jsem pročítala diskuse, tak je prý normální, že se nádor odstraní a teprve pak pošle na histologii a často u toho rovnou fenu vykastrují. V tom nevidím žádný problém, štěňata neplánuji a do narkózy pude tak jako tak, tak proč ji rovnou nevykastrovat. Za rok se může objevit např. pyometra a půjde znovu do narkózy??? Nebo mám čekat, až se nádor zvětší a udělá víc neplechy?

corgi
Samozřejmě by byla použita inhalační narkóza, o jiné jsem ani neuvažovala.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 17:35
- Nahlásit

makcule
Co jsem pročítala diskuse, tak je prý normální, že se nádor odstraní a teprve pak pošle na histologii a často u toho rovnou fenu vykastrují. V tom nevidím žádný problém, štěňata neplánuji a do narkózy pude tak jako tak, tak proč ji rovnou nevykastrovat. Za rok se může objevit např. pyometra a půjde znovu do narkózy??? Nebo mám čekat, až se nádor zvětší a udělá víc neplechy?
jasný, ono se to tak dělá ... to je pravda ...ono se dělá spousta věcí a konec konců je to jen pes, proč ho nevykastrovat preventivně, však člověka to nebolí.
Píšeš o nádoru nyní. Před chvíli jsi psala o malé bulce.
Ale jo, nebudu Ti do toho kecat, klidně ji nech vykastrovat, však co ...

makcule
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 17:46
- Nahlásit

zbrnd

Bulka, nádor, nějaký útvar, to je snad jedno, ne? Mě se to jeví jako bulka, může to být nádor. Prostě je to na mléčné žláze a nemá to tam co dělat. Já prostě nebudu čekat, až se z toho vyvine něco horšího. Teď je to malá bulka, co to bude za měsíc, za dva? A co se týče kastrace - tady nejde o mladou fenu, u které bych si z rozmaru řekla, že ji nechám vykastrovat, ale o fenu, která má nějaký problém a pokud ho můžu vyřešit, či alespoň nějak eliminovat kastrací, tak proč ne???

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 17:59
- Nahlásit

makcule
Mam zkusenost s trpaslici jezevcici znamych, nema srdicko uplne cajk - bere pravidelne Enap. V 9 letech ji praskl meniskus a urval vaz v koleni - operaci zvladnula v pohode. Ale veterinari byli velmi opatrni, narkozu hodne hlidali, samozrejmosti bylo predoperacni vysetreni (krev, moc..).
Bulka je hodně malá, bylo doporučeno vyndat bulku a rovnou provést kastraci.
S timhle souhlasim, mela jsem fenu s "bulkou" u ceciku, nechtelo se mi ji kuchat (i kdyz vetka silne doporucovala opak). Tak byla pod vet dozorem a sledoval se rust. Samoze vzdy po harani doslo ke zbytneni. Po roce se vyndavala prokrvena hrca velikosti orechu. A do roka mela fena uzavrenou pyometru, takze kastrace skorem pet minut po dvanacty.
Druha fena - tu mam cerstve po operaci - taky zpocatku "jen" bulka velikosti spendlikove hlavicky. U ni jsem necekala tak dlouho, ma ted komplet vyndanou jednu mlecnou listu (kde uz mela rozsev) a je vykastrovana. Ony ty hormony pri harani s rustem bulek/cyst/nadoru v mlecne liste hodne souvisi. A nez riskovat casem zase pyometru, dalsi narkozu, vzalo se to pri jednom. Je ji 9,5 a zvladnula to krasne, zitra jdeme na stehy.

Takze po svych zkusenostech (a ze ja opravdu nerada nechavam rezat do psa) ted uz plne souhlasim s tim, co rikas: Prostě je to na mléčné žláze a nemá to tam co dělat. Já prostě nebudu čekat, až se z toho vyvine něco horšího.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 18:03
- Nahlásit

No a děvčata nebylo by teda lepší ty pesany rovnou uspat? Přeci jen nikdy nevíš, co se jim může stát....

makcule
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 18:11
- Nahlásit

Fifi

Moc díky za info, trochu jsi mě uklidnila. Já právě taky nejdřív chtěla čekat, jestli to poroste nebo ne (zatím velikost právě té špendlíkové hlavičky), ale několik známých mi radilo, ať s tím jdu hned, dokud je to hodně maličký. A i vet řekl, že je vhodný to odstranit co nejdřív.

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 18:14
- Nahlásit

makcule
trochu jsi mě uklidnila.
Ono stat se pri operaci muze cokoliv, pokud mas veta, kterymu veris a je sikovnej, tak bych nevahala.
A i vet řekl, že je vhodný to odstranit co nejdřív.
Ano, protoze pak se psice rychleji zhoji a neni to pro ni takova zatez. Tak jen vychytat, kdy se bude harat, udelat vysetreni predem a budu drzet palce.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 18:19 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Fifi
Ano, protoze pak se psice rychleji zhoji a neni to pro ni takova zatez. Tak jen vychytat, kdy se bude harat, udelat vysetreni predem a budu drzet palce.
Jistě, proto fakt, ze by se treba nemusela hojit po kastraci vubec nema smysl zohlednovat. No to da rozum. Velice se vomlouvam za své neuvážené úvahy.

Závěrem mi už jen dovolte zvolat:
"Ať žije Angelina Jolie, nejchytřejší ze všech chytrých žen"!

makcule
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 18:26
- Nahlásit

Fifi

Hárala před dvěma měsíci. Před háráním to tam určo neměla, prohmatávám jí pravidelně cca od 5 let, takže se to objevilo až po. Na zákrok půjde pravděpodobně někdy příští týden a snad bude všechno OK

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2013 18:31
- Nahlásit

makcule
Hárala před dvěma měsíci.
Uvidis, co ti rekne vet, jestli ma falesku nebo ceciky vic prokrveny, odlozi to nejak za dyl.

makcule
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2013 01:51
- Nahlásit

Tak už to máme za sebou. Corinka to zvládla v pohodě (zato já se zase jako před minulou operací málem složila). Ještě před operací jsem váhala, zda ji mam nechat kastrovat nebo jen vyndat nádor, nakonec jsem zvolila i tu kastraci a ještě že tak, prý už děloha nevypadala moc dobře, byl tam počínající zánět nebo tak něco. Každopádně to má za sebou, daří se jí dobře, zvládá to líp než já, dokonce mi přijde, že toho využívá a dělá si ze mě služku - podej mi vodu, podej mi jídlo Ještě zítra ji to budu tolerovat a pak už bude mít smůlu. V noci jsem z ní dokonce málem měla infarkt. Spíme na zemi, gauč je otočený ke zdi, aby na něj nemohla. Kolem třetí ráno jsem se probudila a Corina nikde. Prohledala jsem celou místnost a nakonec jsem ji našla v klidu spát na gauči. Musela se tam dostat takovou malou škvírkou. Takže dostala satelit (s tím nevyskočí), sice se urazila, ale aspoň nikam neskákala. Ráno jsem ránu zkontrolovala, vypadá to neporušeně, ale na místě, kde měla ten nádor, to má dost červený, vypadá to jako modřina, tak doufam, že si s tim při tom skoku nic neudělala. Teď už jen čekat, co ukáže histologie

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2013 18:20
- Nahlásit

makcule
Tak preju rychle a bezproblemove hojeni a hlavne zadnou hruzu pri histolce.
Ja cubu mela prvni dve nejhorsi noci radsi ve velky kleci, prave proto, aby necestovala. A pak mela pod gaucem matraci, aby nemusela skakat a lip se ji na gauc "nastupovalo".
ale na místě, kde měla ten nádor, to má dost červený, vypadá to jako modřina
To snad bude dobry, hlavne, kdyz si to neblemca a netece ji z toho. Kde presne to mela - u ceciku v trislech nebo vyse k prednim noham? A vzal ji vet jen ten "nador" nebo i cecik, u kteryho to mela?

impact
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2013 18:25
- Nahlásit

makcule
Ráno jsem ránu zkontrolovala, vypadá to neporušeně, ale na místě, kde měla ten nádor, to má dost červený, vypadá to jako modřina, tak doufam, že si s tim při tom skoku nic neudělala.
Modřina se určitě vymodrat mohla. Ale horší by bylo, kdyby se tam udělala "boule" - prasklé vnitřní stehy. Nějaká modřina je proti tomu hitparáda, neboj.

Artistické kousky sešitých fen jsou někdy infarktový stavy. Už jsem jich též pár měla.

Držím ťapky, ať histolka dopadne co nejlíp, jak to jen bude možné.

makcule
Člen
# Zasláno: 10 Zář 2013 18:52
- Nahlásit

Fifi
vzal ji jen nádor, měla ho u druhýho ceciku (počítáno od pipiny). Rána je suchá, nikde nic neteče, jen druhý den tekla trocha krve, ale to bylo tím, že měla gázu přilepenou k ráně. Jinak samotná jizva je krásně růžová.

impact
Bouli tam žádnou nemá. Vypadá to, že ty modřiny začínají ustupovat.

Jinak mi přijde, že má na tak velkou jizvu docela málo stehů. Jizva je kolem 8 cm a stehy jsem napočítala jen tři. Ale rozšklebený to nemá, drží to. Doufám, že to vydrží do vyndání stehů, protože dneska už chce lítat, chce si hrát s ostatníma a neustále chce skákat na postel a z postele. Jsem z ní fakt na mrtvici.

Fifi
Člen
# Zasláno: 10 Zář 2013 19:29
- Nahlásit

makcule
Tak to se dobre hoji, jen nejak udrzet klidovy rezim, at nejsou problemy.

makcule
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 15:01
- Nahlásit

Dneska při kontrolování jizvy jsem si všimla, že trochu praskla. Celá jizva až na ten kousíček je již srostlá. U toho prasklého místa je ze strany něco jako vyvýšenina, není to boule, jen mi přijde, že z jedné strany ta kůže je trochu výš než z druhé. Nic z toho neteče, jen je to v té ráně červené, vlastně spíš do růžova. Možná už jsem fakt paranoidní a moc ji prohlížím. Myslíte, že to zaroste? Kdyby se ta vyvýšenina nebo to prasknutí zvětšovalo, tak pomažu hned na veterinu, ale zatim ji nechci stresovat

makcule
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2013 16:28
- Nahlásit

Tak jsme byly na vyndání stehů. Histologie dopadla dobře, bylo to nezhoubné - adenom. Nicméně se ji objevila další boule jakoby v třísle. Máme to sledovat, kdyby se to zvětšovalo, tak hned přijít. Prý to může mít souvislost s hormony a samo to zmizet, tak v to doufám. Jsem ráda, že to máme celý za sebou.

Díky za podporu.

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2013 17:01
- Nahlásit

makcule
Histologie dopadla dobře, bylo to nezhoubné
Tak preju uspesne dohojeni a zadny dalsi boule atp!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání