| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Zář 2005 07:00
- Nahlásit
Psi jsou v našich podmínkách očkování pochopitelně povinně proti vzteklině a většina lidí z jiných preventivních vakcinací volí hlavně trojkombinaci (parvovirosa, leptospirosa a psinka). Jak jste na tom vy? A jaké máte zkušenosti s onemocněním či neonemocněním psincovým kašlem?
|
haha
|
# Zasláno: 27 Zář 2005 08:09
- Nahlásit
psincový kašel očkuju, ale zkušenosti s ním nemám, pak ještě lymskou boreliosu
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 08:55
- Nahlásit
Psincový kašel neočkuji, ať je pes očkován nebo ne, stejně to schytat může. My očkujeme osmikombinaci Duramune s Cv (coronaviróza), ta je narozdíl od kašle smrtelná. Asi před pěti lety na ní uhynulo i mnoho dospělých a zdánlivě odolných psů, natož psů z ulice nebo oslabených.
|
*sara*.
|
# Zasláno: 27 Zář 2005 09:18
- Nahlásit
Doporučujete v tomto očkování i vzteklinu? Já nechávala vždycky vzteklinu zvlášť a veterinář se diví, čeho se bojím. Jak to očkujete vy? Zvlášť nebo v kombinací psinky, parvovirózy atd.?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 09:35
- Nahlásit
Já vám neřeknu přesně co očkujeme je to Duramune nějaká x kombinace a vzteklinu očkujeme společně. Pokud pesa není alergický na očkování, tak bych se toho nebála.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 09:41
- Nahlásit
fromeli
Ja nechavam kazde zvlast... (Taky mame xkombinaci + vzteklinu+borelku)
Pejsek totiz muze mit nejaky skryty problem, ktery se pak projevi pri hromadnem ockovani. Ockovani je velka zatez na organismus. A kdyz mate pejska s vrozenou oslabenou imunitou (coz proste nepoznate predem), tak pri hromadnem ockovani to muze udelat peknou neplechu (jemne receno!)...
Mozna bych souhlasila s hromadnym ockovanim u dospeleho naprosto zdraveho psa, ale kdyz uz ma zas od mladi cyklus ockovani trochu posunuty, tak proc to menit... Pro me neni tak velky problem zajit za vetem 3x misto jednou...
|
*sara*.
|
# Zasláno: 27 Zář 2005 09:53
- Nahlásit
No já právě taky zvlášť vzteklinu. Bojím se, protože jsem ho jednou nechala naočkovat kombinací, po týdnu preventivně na plíseň kůže a když jsme přišli z očkování, tak mi zkolaboval. Nevím jestli to bylo tou očkovací látkou proti plísni a nebo srdcem. Teprve v dospělosti, ve čtyřech letech jsme zjistili, že má vadu srdce.Tak proto se bojím.
Jenže mi zarazilo, že veterinář se divil, že to nechci pohromadě, že prý se nemám čeho bát, že se mu nic nemůže stát. Právě si myslím, že když by tam byla i vzteklina, že to může být pro něj dost silný.
Jen jsem chtěla vědět, jak to očkujete vy a jsem ráda, že nejsem sama, kdo očkuje tu vzteklinu zvlášť.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 09:58 - Změnil/a: Artemis
- Nahlásit
wami
Nestraš. Hromadné vakcinace jsou vakcinace psů na návsi, kde se hromadně sejde celá vesnice k očkování svých psů. Očkování polyvalentními vakcínami tudíž kombinacemi je něco trošku jiného. Tolik k pojmům.
V dnešní době jsou vakcíny vyráběny tak, aby se "netloukla" jedna s druhou. Titry protilátek se vytváří u monovalentních (jednotlivých) vakcín ve stejném množství, jako u polyvalencí (kombinací). Za dob totality jsme skutečně očkovali podle očkovacího kalendáře, ale dnes už jsou staré typy monovalentních vakcín překonány.
Samozřejmě borelka nebo tetanus se do kombinované vakcíny v týž den nehodí, ale to jistě veti vědí a sami vám doporučí opakovanou návštěvu. Podobné je to s Cv, kde se při prvním očkování proti tomuto viru musí tato po měsíci zopakovat a pak už stačí jednou za rok s klasickou kombinací. Ale že bych očkoval vzteklinu zvlášť, to jsme zažili skutečně v dobách dávno minulých.
Kromě jiného, pokud se do útulku dostane pes, také si očkovák nenese v zubech a po době karantény, cca za 21dní se po odčervení prostě oočkuje, bez ohledu na to, zda mohl být v den jeho útěku očkován. Je pravda, že tuplovaná vzteklina očkovaná v době do dvou měsíců za sebou způsobovala mírné výtoky z očí. Ovšem ještě nikdy jsme se nebáli, že by to se psem "praštilo".
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 10:08
- Nahlásit
*sara*.
Nevím jestli to bylo tou očkovací látkou proti plísni a nebo srdcem.
Vakcina proti plísni, borelce nebo tetanu patří mezi atipické nebo také nadstandardní vakcíny, které od ostatních oděluji, ale vzteklina je vždy modifikována tak, aby vyhovovala běžným kombinacím parvo-psinka-hepatitis-..., proto proč ten strach? Kdyby jste očkovali několik tisíc psů třeba i z ulice, kdy nikdy nevíte, jak na tom pes se zdravím je, tyto obavy by vás jistě také přešli.
Daleko větším zlem je odčervování a pořád ještě mnoho lidí dělá chybu v tom, že odčervují a očkují zároveň (týž den).
|
*sara*.
|
# Zasláno: 27 Zář 2005 10:11
- Nahlásit
Artemis: takže myslíš i v našem případě (vrozený mezikomorový defekt) to nevadí očkovat spolu? Já jen se bojím, aby to na to srdce nebylo moc silné.
|
*sara*.
|
# Zasláno: 27 Zář 2005 10:13
- Nahlásit
Odpověděl jsi mi dřív, než jsem to napsala.
Jak tedy správně odčervovat. Spíše se ptám kolikrát za rok, protože tady se názory liší.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 10:16
- Nahlásit
Mixnout vzteklinu do běžných kombinací nám ještě žádného psa neodepsalo a to tu mívám i kardiaky nebo epyleptiky. Já osobně očkuji své psy po 11ti měsících a mnohdy i dřív, abych sjednotil očkování ve své smečce alespoň do pololetí, jinak bych musel očkovat skoro každý měsíc. Také to nedělá žádné problémy.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 10:20
- Nahlásit
Artemis
Sorry, blbe jsem se vyjadrila - mas pravdu, hromadna je vakcinace na navsi a polyvalentni vakcinace jsou taky neco jineho...
Mela jsem na mysli kombinaci nekolika polyvalentnich vakcin nebo jedne polyvalentni a treba vztekliny...
To s tou imunitou mam bohuzel ze zkusenosti, bohudik ne primo moji, ale znameho. Pes mu pri kombinaci nekolika vakcin opravdu zkolaboval, dostali ho z toho - no se snizenou imunitou bojoval cely zivot. Netvrdim a nemyslim si, ze nasledkem vakcinace, ale proste se u mladeho psa o snizene imunite nevedelo a malem o nej prisli.
A uvedom si, ze je jina situace u tebe, kdyz potrebujes naockovat zaroven 20 (a vice) psu, to je opravdu lepsi jim to napichat vsechno vsem v jeden den (to nemyslim ironicky, ale chapu to, predpokladam, ze jim to bud pichas sam nebo prijede vet k tobe, tezko bys ty psy zvlaste zpocatku prevychovy vezl nekam k vetovi).
Pokud maji lidi jednoho, dva psy, osobne davam prednost prevenci pred resenim nasledku (i kdyby to mel byt jeden pripad z tisice, pokud se mu da prevenci predejit, jenom dobre).
A rdim se, priste budu prispivat az se uplne probudim, rozespala pisu nepresnosti...
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 10:29
- Nahlásit
Systém odčervování je následující:
Psy na samotách nebo ti, kteří nejsou ve styku s jinými psy nebo kočkami (a to i nepřímo), se očkují jednou až dvakrát ročně. Psi, kteří jsou ve styku s jinými psy, třeba na sídlištích nebo venčených na místech, která jsou společná pro více psů, tam by se mělo odčervovat tak třikrát až čtyřikrát do roka. Ne každý pes je totiž pravidelně odčerven a stačí, když si pes očichá po neodčeveném psu exreent a potom si olízne čenich nebo také když pes chytí nějakou blešku. Každá druhá blecha je přenašečem zárodků tasemnice.
U mne se psi střídají často a ještě bydlím na samotě, kde okolo nás pobíhají srnky a zajíci (hostitelé všech možných parazitů), proto odčervuji v průměru jednou za dva až tři měsíce různými preparáty kvůli rezistenci.
Další chybou, kterou lidé často dělají je, že odčervují tabletami postupně (občas jednu) nebo je poddávkovávají, čímž způsobují rezistenci a tím odolnost parazitů vůči účinným látkám. Odčervit se musí celou dávkou naráz.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 10:36
- Nahlásit
My očkujeme vzteklinu a kombinaci zvlášt, když jse jednou očkovali dogromady, ak mi psice natekla :-/
|
*sara*.
|
# Zasláno: 27 Zář 2005 10:45
- Nahlásit
Artemis:Tak díky. Asi tedy odčervuji, jak to má být.
|
haha
|
# Zasláno: 27 Zář 2005 14:50
- Nahlásit
my očkujeme všechno dohromady na tu coronavirosu jsem zapoměla ta je taky v tom , akorát borelyosu očkujeme zvlášt, protože v tý kombinaci není, nikdy jsme žádnej problém neměli
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 15:11
- Nahlásit
já nechávám psy očkovat tou trojkombinací psinka-parvovir-hepatitis a samozřejmě vzteklinu......jinak jsem slyšela, že očkování proti borelióze je dost ošemetné - že se musí vystihnout správné roční období, aby si pes stihl vytvořit protilátky a současně nebyl oslaben....nevím co je na tom pravdy...jaké máte s očkováním proti borelce zkušenosti? Mě už totiž mockrát napadlo, že bych měla pesany chránit před rizikem boreliózy...
Pokud se týče odčervování, tak já odčervuji taky tak nějak 3 - 4x ročně...(občas i "mimo termíny", když mi pesani náhodou sežerou myš či jiný fuj...)
|
haha
|
# Zasláno: 27 Zář 2005 15:44
- Nahlásit
Evik
myslím že to jde jenom o to očkování poprvé, když potom přeočkováváš v řádném termínu tak už je pes chráněnej pořád, zrovna jako u kterýkoliv jiný nemoci.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 15:52
- Nahlásit
wami
My očkujeme najednou na doporučení veta, borelku, tetanus a další doplňkové neočkujem.
Za štěněcího období měla vzteklinu zvlášť, ale při přeočkování po roce to vet sjednotil.
Odčervujeme 2x ročně a alespoň 2 týdny před očkováním.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 16:02
- Nahlásit
fromeli
Koukam, ze co vet, to nazor...
Nas to povazuje za zbytecnou zatez pro organismus, takze mame ockovani rozdelene. A ja poucena tim pripadem psa s oslabenou imunitou jsem taky pro.
Z doplnkovych ockuju borelku, uvazuju o tetanu, ale ten asi zatim ne...
Jinak odcervuju 2x rocne, pokud mam podezreni mezi tim, necham udelat rozbor trusu.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2005 16:06
- Nahlásit
No asi to musí posoudit veterinář podle reakce psa na očkování. Ale nejspíš je pravda, že každý má jiný názor
|
maruska
Člen |
# Zasláno: 28 Zář 2005 22:39
- Nahlásit
Dobrý večer,
chtěla bych se zeptat : Co mám dělat se štěňátkem-včera byl na injekci proti vzteklině a na druhý den mu napuchla hlava až mu nejdou vidět ani očka??Poraďte mi prosím
Děkuji moc
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2005 07:43
- Nahlásit
maruska
No nejspíš se zeptat veta a ne laiků
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2005 08:26
- Nahlásit
Také bych to řešil rychlou návštěvou veteriny.
|
JERDA
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2005 08:50
- Nahlásit
Kamarádka v první chvíli dávala studené obklady a hned jela zpátky na veterinu!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2005 08:57
- Nahlásit
Mojej kamaratky pes dostal po ockovani afylakticky sok! Takze vzdy je dobre pockat aspon zopar minut u veterinara, ci sa nieco neprejavi. Objavi sa to sice len u par psikov, ale pohlad na psa, ktory vam odchadza pred ocami je naozaj smutny... Havina sa podarilo zachranit, ale odvtedy sme vsetci opatrni, co sa ockovania tyka.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2005 19:54
- Nahlásit
Kolko tyzdnov (mesiacov) je este stale v krvi dostatok protilatok proti besnote pokial pes bol ockovany presne pred rokom? T.j. o kolko sa clovek moze "seknut" a pes bude este stale chraneny?
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2005 20:24
- Nahlásit
pigie
minimálně další rok a u některých vakcín i dva roky po projetí vakcíny
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2005 20:33
- Nahlásit