| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 12:27
- Nahlásit
Informujte prosím neználka, nikdy jsem fenu neměla, nic o tom nevím, potřebuju znát okamžitě všechno
Zánět dělohy - můj největší strašák
- múže přijít kdykoliv? či zpravidla po hárání? Kdy být tedy bdělá? pořád, či jen po hárání?
- příznaky?? Pište, pište, pište - co mám hlídat. Fenka je stará paní v dobré kondici
- prevence - můžu to nějak omezit to riziko (jasně kastrace,a le je i něco jiného? Myslím, že ne, ale ptám se pro jistotu.
-a k hárání - z čeho můžu vypozorovat, že se hárání blíží? Zase piště všichni všechno, jak se vám feny chovají.
- hárací kalhotky - lze vyrobit doma? Jak na to?
- jak dlouho tak asi hárání trvá?? Kdyže jsou ty kritický dny - nerada bych měla březí důchodkyni
- a k falešce: přijde to hned po hárání? jak se vám feny chovají. Pomáhá vám úprava režimu (trochu ubrat jídlo, přidat na aktivitě? - i když to nevím jak víc přidat důchodkyni na aktivitě, než teď, kdy dvanáctiletá fena zvládá plně režim osmi a půlletýho psa ) a pokud ano, tak kdy tenhle režim zavést? ke konci hárání už, nebo až na začátku falešky, nebo jak?? Piště, piště prosím.
Díkuju všem předem.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 12:49
- Nahlásit
Přímo o zánětu tady jsou vlákna od zkušenějších, tak já přidám jen svou trošku:
můžu to nějak omezit to riziko
No asi obecně silná imunita, protizánětlivý je česnek, propolis, snad řasy, takže možná tyhle doplňky.
hárací kalhotky - lze vyrobit doma? Jak na to?
Kalhotky úplně nezatracuju, krvavý gauč není nic skvělého, ale někdo zastává názor, že to pro zdraví pohlavního ústrojí není to pravé ořechové (znemožnění čištění fenou, zapaření, bakterie v rozkládající se krvi na vložce...). Takže na chvilku třeba jo, ale já je třeba feně dám tak 1x za hárání, když je výtok hodně silný a ona se zrovna rozhodne hópnout na gauč. Jinak mám všude přehozy a holt jsem smířená s praním.
z čeho můžu vypozorovat, že se hárání blíží?
Fena mi začne blbnout a lézt mi na mozek. Třeba najednou začne kousat vlastní pelíšek, kterýho si rok nevšimla. Nebo boudu. Nebo na procházce tolik neposlouchá a doma je hyperaktivní. Ona je taková labilní, takže v tu dobu vždycky zvažuju nasazení uklidňunjící směsi bylin od Phytovetu, ale většinou se za nějaký čas (dva týdny, tři, jeden?) dostaví značkování. Prostě čůrá častěji, přečůrává značky. A pes její moč flémuje. Čím intenzivněji flémuje a čím víc ona značkuje, tím je to blíž. Přezka jí před barvením neotéká. No a pak to přijde
jak dlouho tak asi hárání trvá?? Kdyže jsou ty kritický dny
V dnešní době asi kus od kusu, s tím, jak příroda blázní, i feny blázní a je jich podle mě minimum "tabulkových".
My to máme úplně na bednu, první "krycí" den (souzeno podle psa prubíře ) máme 12. až 19. den po začátku barvení! To kritické období u nás trvá max. 7 dní, pak už můžou být se psem zase spolu. V to kritické období pochopitelně neexistuje, že by šla ven bez vodítka, sama aktivně vyhledává jakéhokoliv psího nápadníka a byla by schopná za ním utéct jakkoliv daleko. Míň poslouchá, nevěnuje mi pozornost.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 12:53
- Nahlásit
Jo, a ještě dodám, že mlaďoši a nezkušení psi po ní jedou většinou od začátku barvení a cítí to zní ještě po skončení říje, takže většinou máme před vratama a na procházkách tak 4 týdny veselo
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 13:13
- Nahlásit
Zánět dělohy - můj největší strašák
- múže přijít kdykoliv? či zpravidla po hárání? Kdy být tedy bdělá? pořád, či jen po hárání?
- příznaky?? Pište, pište, pište - co mám hlídat. Fenka je stará paní v dobré kondici
- prevence - můžu to nějak omezit to riziko (jasně kastrace,a le je i něco jiného? Myslím, že ne, ale ptám se pro jistotu.
Já myslím, že tak do měsíce po hárání, ale to ti neřeknu přesně. Hlavní příznak - fena více pije. Zánět máš buď uzavřený - neteče hnis, nebo otevřený - teče z ní bordel. Uzavřený samo nevidíš, nejčastěji poznáš právě na tom pití. Teplota nebývá. Nastává posléze apatie, nechutenství.. Ale to pití si pamatuj. prevence? Prý nedávat kalhotky. Většinou též nedávám, stíhají se čistit samy a doma jsou holt přehozy, které denně peru.
-a k hárání - z čeho můžu vypozorovat, že se hárání blíží? Zase piště všichni všechno, jak se vám feny chovají.
Začnou víc značkovat. Mým fenám vždycky napřed sjede frnda níž, to je vidět i měsíc dva před háráním. No a pak jim oteče a je to tu.
- hárací kalhotky - lze vyrobit doma? Jak na to?
Starý kalhotky, vyšmiknout dírku na ocas, na straně zauzlovat, a je to.
- jak dlouho tak asi hárání trvá?? Kdyže jsou ty kritický dny - nerada bych měla březí důchodkyni
Cca tři týdny s tím, že ten 10 - 14 den jsou kritický. Ale! To je průměr, může to bejt dřív i míň. Lepší hlídat dýl jak míň. Jo a bacha, nějaký nezamčený dveře, který si doteď pes nikdy neotevřel, fakt nejsou překážkou.
- a k falešce: přijde to hned po hárání? jak se vám feny chovají. Pomáhá vám úprava režimu (trochu ubrat jídlo, přidat na aktivitě? - i když to nevím jak víc přidat důchodkyni na aktivitě, než teď, kdy dvanáctiletá fena zvládá plně režim osmi a půlletýho psa ) a pokud ano, tak kdy tenhle režim zavést? ke konci hárání už, nebo až na začátku falešky, nebo jak??
Režim zavíst cca měsíc po hárání, v polovině "březosti". Ale zase, víš jak. Třeba vůbec falešku mít nebude. Je to fena od feny. Některý na to prostě nemaj čas.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 13:21 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
Jinak já na svejch fenách nikdy zánět dělohy neměla a doufám, že ani nikdy mít nebudu.
Pár fen s tím přijelo, u některých se to rozehnalo ATB, některé musely rovnou po kudlu. Ale zatím teda bez vážnějších následků, díky Bohu.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 14:28
- Nahlásit
Mojí feně natekly cecky hned po skončení hárání a to teda vydatně a měla je tak dva měsíce.
Jinak zabřeznout může klidně i třicátý den hárání takže hlídat radši pořád - může většinu psů už odhánět a pak se najde nějakej frajer (rozuměj ten nejhnusnější čokl široko daleko) a nechá se.
Aktivita myslím nemá co dělat s faleškou, všeobecně "se říká" nedávat moc mléčných produktů (zní to logicky).
Hárání většinou začne nateklou pipkou (nám teda jo) (během celého cyklu až několikanásobně), výtokem a špiněním (sledovala jsem tu její pipinu denně aby mi nic neuniklo), druhý třetí den začne krev a to někdy i fakt dost, kritický to bývá cca od 9 do 14dne, ale spoléhat se na to prostě nedá, navíc poslušnost bere za svý. Mně fena rvala na vodítku jak magor že chtěla psa, nastavovala se psům přes plot a tak a to i 21. den. Krvácení ustává po cca sedmi dnech a to pak je to kritický období, ke konci hárání u některých fen se krvácení objeví znovu u některých ne.
Teoreticky je "ukázkový hárání" 1. týden krev, 2. týden krev není (to je to kritický) 3. týden znovu krev 4. týden ještě psům voní ale už nekrvácí. Moje jedna to měla úplně takhle ukázkově, druhá vůbec
Při druhým hárání (teda jako druhým pro tebe už budeš vědět jak se chová a nebudeš jí muset mít na šňůře celé čtyři týdny.
Kalhotky (výroba snadná, stačí udělat díru na ocas ) jsou humus, chudák fenka se nemůže mýt, máma to kdysi feně dávala, ale jako před nakrytím to neochrání, lépe je přikrýt sedačky něčím tmavším a pratelným. Jinak moje holky po sobě doma vždy uklidily, když jim to ukáplo na dlažky hned to olízaly, ale to je individuální. Ale zato u tchýně jsem běhala s hadrem za nima.
O zánětu psala impact
Já se bála tak, že jak začla mít dva týdny po skončení hárání slabej výtok, hned jsem jela na veterinu na sono. Naštěstí ok. Pak dělali i výtěr, měla jen nějaký vnější bakterie tak se to přeléčilo.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 14:56
- Nahlásit
corgi
ssshhhhh
impact
ddíky - zatím jsem jen proběhla a zapsala si do hlavy, že bombarďáky tedy raději ne.
impact
Režim zavíst cca měsíc po hárání, v polovině "březosti".
z toho mi vyplývá, že teda faleška nenastupuje ihned, jak se dohárá?? Je to tak?
corgi
No asi obecně silná imunita, protizánětlivý je česnek, propolis, snad řasy, takže možná tyhle doplňky.
supr, díky - zkusím dávat Echinaceu taky.
. Čím intenzivněji flémuje a čím víc ona značkuje, tím je to blíž.
jo, takže Ešátor, až jí začne brát na vědomí, tak by mohl hlásit.
ten zánět - je to tedy taky spíš až po hárání, jo?? Je to míň pravděpodobný uprostřed běžného času, jo?
Jéžiš, mě je z toho špatně, do čeho jsem to vlezla zase, pomoooct.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 15:27
- Nahlásit
PetraKten zánět - je to tedy taky spíš až po hárání, jo?? Je to míň pravděpodobný uprostřed běžného času, jo?
ju přesně tak Ale jako objevit se může kdykoliv. A radši stokrát na veterinu zbytečně, než jednou pozdě.
Obvykle by faleška měla být cca 20. - 30. den po hárání, ale jak jsem psala mojí feně natekly cecíky hned jak dohárala, měla je chuděra obrovký a zatvrdlý. Ale je fakt, že zhruba po měsíci měla takovou smutnou náladu.
Jéžiš, mě je z toho špatně, do čeho jsem to vlezla zase, pomoooct.
Já byla taky na prášky, moje první fena a vůbec jsem nevěděla co bude a kdy a jak, jen matné vzpomínky na to, když jsem byla dítě a měli jsme dvě pudlinky (jedna umřela na raka dělohy). Ale ten můj strach ze zdravotních rizik byl takovej, že jsem raději nechala po prvním kastrovat. Ale to je ve dvanácti letech blbost, že. To bude dobrý, akorát budeš asi muset oddělovat, aby pesana nekleplo. I když bývalej pes co jsem měla chtěl feny jenom některý a to mu bylo fuk jestli háraj nebo ne, jiný ho zas nebraly ani když byly v nejlepším.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 15:38
- Nahlásit
ssshhhhh
A radši stokrát na veterinu zbytečně, než jednou pozdě.
ach bóže, já tam budu furt!! potíž je, že tu fenku ještě neznám, mám jí třetí neděli. Jsem si uvědomila, že mi něco může uniknout (a nebude to ani myšlénka, ani moč, kde by to bylo proti tomudle fučik ) ááách jo.
Ale je fakt, že zhruba po měsíci měla takovou smutnou náladu.
no a už bych tam byla!!
moje první fena a vůbec jsem nevěděla co bude a kdy a jak
já to věděla, věděla, že si fenu nemám nikdá pořizovat, nebyla jsem tehdá při smyslech a teď to mám! budu šedivá i přes barvu!
jiný ho zas nebraly ani když byly v nejlepším.
ježíš to by byla krása. ale to u Ešátora nehrozí tuhleto. u něj ne. I když jí teď nesnáší, tak jestli na to dojde......... zabiju ho, sebe, jí. vyvraždim to doma a bude.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:08
- Nahlásit
ssshhhhh
Aktivita myslím nemá co dělat s faleškou, všeobecně "se říká" nedávat moc mléčných produktů (zní to logicky).
Ale má... Obecně platí, a za tím si stojím, ubrat feně z krmné dávky bílkoviny (když se rozjede mlíko) a přidat práce, aby doma padla na hubu a nevymýšlela, kde má štěňata. V létě ideální plavčení, protože je to dřina a zároveň si chladí mléčnou lištu.
S mlíkem a mléčnýma výrobkama to podle mě do činení moc nemá.
PetraK
z toho mi vyplývá, že teda faleška nenastupuje ihned, jak se dohárá?? Je to tak?
Falešná březost je prostě březost. Trvá stejně, jako březost. Prapůvodní smysl falešky je ve smečkách, štěnce měla třeba jen vůdčí fena, ale ostatní feny měly falešky proto, aby mohly štěnce přiživovat, když fena-matka nebyla dostupná. z toho vyplývá, že nejvíce se začne projevovat cca těch šest týdnů po hárání, protože osmý týden by fena fena rodila. Ty dva týdny předem se začne nalévat mléčná lišta, fena může začít upouštět mléko. tam bych až nastoupila s dietou a přidáním práce. V rámci možností a úměrně věku..
Ale zase - platí to obecně. Samozřejmě výkyv může být takový, že bude fena ukňouraná a protivná celý dva měsíce po hárání a nebo naopak si ani nevzpomene, že by mohla nějakou falešku mít..
A co to máš za fenu, kdes k ní přišla, že o ní nic nevíš?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:16
- Nahlásit
impact
Falešná březost je prostě březost.
ježíš nojo!! ach bože, proč já nepoužívám ten mozek?? O tý doby co je Blanimíra u nás se chovám naprosto nemožně (teda víc než kdy jindy, mám zaklapnutý někde ty dvě buňky mozkový )
Ale zase - platí to obecně. Samozřejmě výkyv může být takový, že bude fena ukňouraná a protivná celý dva měsíce po hárání a nebo naopak si ani nevzpomene, že by mohla nějakou falešku mí
jo , jasně, jasně, to by byla krása a vůbec nejvíc krása by byla, kdyby byla kastrovaná.
A co to máš za fenu, kdes k ní přišla, že o ní nic nevíš
pomatení mysli, děfče. Dvanáctiletá vižla z Troji. Došlo na mě. Jsem nadšená, ale občas mám bobky, co jsem to provedla - pes, fena, panelák - pravda spousta lidí v případě hárání slíbila pomoct, ale????? Má venku mlíčnou lištu, pak ještě jizvu v podbřišku, či jak to říct, ale ne klasickou jizvu po kastraci. Asi byla sešrotovaná autonehodou (jizva na přední pravý, jizvy na levé zadní, divný žebra). KDyž přišla k nám měla šíleně nafouklý břicho, to už po masíčku pěkně splasklo. Zuby má krásný i když jí asi dva chybí, je to děsnej energetik, kráva blbá kradačská , hodná, milá učenlivá vražedkyně živých tvorů, rychle se učící, ale taky pěkně tvrdohlavá, když chce, aby bylo po jejím. To je prostě Blanimíra
http://zrzavec.rajce.idnes.cz/BLANICE/
první a asi taky poslední fotky páč mě stávkuje foťák. To bylo hned po příjezdu na chalupu, první víkend s námi. teď jí mám 3 týden.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:16
- Nahlásit
PetraK
zabiju ho, sebe, jí. vyvraždim to doma a bude
Můžu tě uklidnit, chceš? Za takových pět hárání už bude pes-pes domácí natolik otrlý, že bude kvičet jen v ty nejlepší dny..
Máfo už pokročil. Z nějakých 30ti dní před háráním a 30ti dní hárání, kdy jsem myslela, že ho utopím ve studni, se po pěti letech dopracoval k tomu, že je mrsklej jen těch kritických pět dní...
Ale zase z toho vznikají takový vtipný historky. Třeba já štípu třísky, fena je doma, pes venku stojí u mě a dělá "písk, písk, píííísk, písk" (třeba hodinu v kuse) a já, s nervama na pochodu "ty kikote, essi ještě jednou pískneš, tak tě písknu tou sekerou mezi uši". Nebo brácha stojící s kámošem na dvoře u kotce, v kotci Máfo, na dvoře háravka a Máfo zase jede "písk, písk, píííísk, písk". Brácha mrkne na kámoša a říká "představ si, že bysme tak taky pískali, když uvidíme hezkou holku"...
No, nic... Uvidíš sama. Ovšem větu "já tě zabiju" bych v období hárání mohla na zeď čárkovat hráběma.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:18
- Nahlásit
impact
Za takových pět hárání
nás vyhoděj z baráku
Třeba já štípu třísky, fena je doma, pes venku stojí u mě a dělá "písk, písk, píííísk, písk" (třeba hodinu v kuse) a já, s nervama na pochodu "ty kikote, essi ještě jednou pískneš, tak tě písknu tou sekerou mezi uši"
panebože, panebože, proč to píšeš?? Jedu rovnou k chocholoušovi!
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:20
- Nahlásit
PetraK
pomatení mysli, děfče
Aleee, tak už i na tebe došlo, jo? No dlouho jsi odolávala, dlouho. Kyš kyš.
Zjizvená je teda pěkně...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:22
- Nahlásit
PetraK
panebože, panebože, proč to píšeš?? Jedu rovnou k chocholoušovi!
Já si z toho musím dělat srandu. Aspoň v období, kdy neháraj.
Protože vím, že přijde doba temna a já si budu rvát vlasy po trsech, po večerech v koutku plakat a zpívat si za co pane Bože za co..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:22
- Nahlásit
impact
Kyš kyš
Zjizvená je teda pěkně...
jo. říkám si, že se o ní ale tím pádem musel někdo starat, jak to , že jí nikdo nehledal?? byla tam 3/4 roku.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:23
- Nahlásit
impact
a já si budu rvát vlasy po trsech
tak to při svý kvalitě vlasů budu brzo Skinhead Ou Konnor.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:33
- Nahlásit
PetraKale taky pěkně tvrdohlavá, když chce, aby bylo po jejím
Prostě ženská Moje fenek je taky pěkná "sviňa" když na to přijde. Kluci jsou víc vyrovnaní, ale už bych dnes neměnila, je to sranda jak si baba hodí zadkem a má to na háku.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:33
- Nahlásit
PetraK
říkám si, že se o ní ale tím pádem musel někdo starat, jak to , že jí nikdo nehledal?? byla tam 3/4 roku.
V jejím věku? Nechtěný dědictví.. Páneček se buď obrací v hrobě nebo pláče v důchoďáku. Lidi jsou divní...
tak to při svý kvalitě vlasů budu brzo Skinhead Ou Konnor.
Však budeš mít půl roku na to, aby ti dorostly. A pak znova, no.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:37
- Nahlásit
PetraK
ještě jedna nevýhoda bombarďáků - pořídila jsem své trikolorní šeltii několik svojich vyřazených černých (v jinak barevných se mi nelíbila a byla hned vidět každá skvrnka, což nedělalo dobře mužům v domácnosti) kalhotek - nohy navlíknout do děr na nohy, a nahoře zavázat, měla je dost volné takže čumákem (taky šletií špičatý roh se propracuje všude) se mohla i krásně čistit...
Kalhotky jsem zrušila potom, co jsem třetí den za sebou ji je zapomněla na noční čůrání sundat...
Dnes praktikuju, to co holky - přehozy a praní a čištění pelíšků a koberců hned po hárání, z podlahy uklízí sama.
Jo a ještě jedna věc, měla jsem i psího kluka, a těch pár problémových týdnů za zbytek klidu během roku stojí .
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:39
- Nahlásit
Tony
co jsem třetí den za sebou ji je zapomněla na noční čůrání sundat...
Jo, to je taky někdy ftipný, no. Kor když je to na velkou, se mi jednou taky povedlo. Naštěstí tvrdý, po barfu. Sypaly se z ní, jak klusala domů.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2013 16:42
- Nahlásit
impact
u nás to bylo při malé, většinou chvilku po té co dostala čisté... najednou krev nebyl ten hlavní problém.
Jo mimochodem, první večer se mi nechtěla vyvenčit, musela jsem ji dát několikrát povel, další dny už se naučila, že se čůrá i s tím, byla zima, tak ji alespoń nestudil sníh na pipku...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2013 09:29
- Nahlásit
ssshhhhh
Moje fenek je taky pěkná "sviňa" když na to přijde. Kluci jsou víc vyrovnaní
jo jo, přesně, za zakousne a skorem nic s ní nehne. Teda hne, ale dá to fušku a hodně mýho ovládání se (asi jí mám za trest , abych se lépe učila se ovládat, ne dělám si srandu, není to nijak častý a ona si pak dá říct, je opravdu zlatá)
ale už bych dnes neměnila, je to sranda jak si baba hodí zadkem a má to na háku
já nevím, mi jsou ti kluci blžší ,ale je pravda, že je teda děsný tulítko, což u kluků zas tolik neznám
.impact
V jejím věku? Nechtěný dědictví.. Páneček se buď obrací v hrobě nebo pláče v důchoďáku. Lidi jsou divní...
asi jo, byla prý děsně tlustá (taky má povislou kůži a moc jí má), myslím, že byla u někoho postaršího původně. No snad se páníček neobrací v hrobě, když je teď u nás, ten důchoďák mně nenapadl. Pořád přemýšlím, jestli pátrat po tom, kdo to byl. nerada bych zase na druhou starnu, abych jí musela dát někomu, kdo by jí ubližoval. Ale zase - kdybych zjistila to s tím důchoďákem a ten člověk by věděl, co s ní je... kurnik... hm.
Však budeš mít půl roku na to, aby ti dorostly. A pak znova, no.
mno to nedaj si myslim, budu už na věky Hála ale, koukala jsem dneska podrobnějš na tu jizvu - má jí protaženou až k pipině, takt třeba???? Ošetřovatelky říkaly, že nehárala, ošetřovatelé říkali, že hárala... si vyber
Tony
co jsem třetí den za sebou ji je zapomněla na noční čůrání sundat...
pomooooooooooooooooooct ! Já vím, že se to takhle stalo Fifijový Sádlu, byla neščastná, že jí honí houno
měla jsem i psího kluka, a těch pár problémových týdnů za zbytek klidu během roku stojí .
díky za naději. uvidíme. Od včera zase víc miluju svýho muže. říkala jsem mu, že jsem chytla nerv z toho, jak to bude, až dojde na hárání..... doteď jsem to měla tak nějak pod kontrolou, ale včera jsem se vystíhovala. Říkala jsem mu, že se bojím co bude. A von říkal, že von se teda nebojí! tak mě tak pěkně uklidnil, takže už se nestíhuju a vrátila jsem se k původnímu postoji, že to nějak pořešíme
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2013 21:51
- Nahlásit
Pár postřehů, co tu ještě myslím nepadlo.
Faleška je hodně fena od feny, nějaká má sklony, jiná ne, opatření často nemají vliv. Někteří lidi chválí homeopatika, někdy dá vet prášky (nepamatuju název, ale je to blicí dryák).
Já ve finále falešku neřešila, projevovala se pouze mlíkem po zmáčknutí cecíku, jinak ne. Jen jsem teda vždycky ubrala žrádlo.
Zánět dělohy se stává spíš po hárání, já jsem pokaždé, kdy mi fena nepřišla ve své kůži, jela pro jistotu na sono (byť mi vet řekl, že jeden den to může být ok a druhý den průšvih, že to prostě může postupovat rychle). Teď si tak říkám, že vet zároveň kontroluje zvětšení dělohy pohmatem, takže tenhle hmat by se možná dal i naučit (nevím, nezkoušela jsem, napadlo mě to teď).
Poznání hárání - teď u druhé fenky jsem byla na rozpacích, protože hárání začíná tím, že couvá psovi zadkem do čumáku a pes "odchází zvracet". Pak se to ale stejně vyvine tak, že prostě pes začne jevit zájem. Tím to podle mě poznáš bezpečně. Dokud jeví zájem, ale ještě poslouchá, ještě nejsou kritické dny - ty přijdou, kdy už pes poslechnout fakt nechce, má nepřítomný pohled a jakmile se dostane k feně, chce hned naskakovat. Aspoň teda ten můj, ale mohlo by to být podobné.
Pokud jsou psi zavření na noc v domě, tak nějaké řvaní či kňučení neprovozujou. Resp. nová fenka jo, protože musí být v koupelně (je za dvouma dveřma a na zámek), kde není zvyklá a kňučí proto, že tam není zvyklá. Pes je v klidu. Když jsou venku a vidí na sebe, tak si zakňučí oba, ale taky je to hodně tím odloučením.
Třeba to budete mít taky tak.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2013 08:38
- Nahlásit
LucieS
díky za další postřehy, to prohmatání břicha- to mě taky napadlo, jestli by si to člověk nemohl alespoň nějak jakoby nacvičit, jestli by aspoň nevěděl co hledat, se zeptám.
jsem na nás hodně, hodně zvědavá.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2013 16:09
- Nahlásit
HALOOO, jsem tu zas
a prosím všechny co kdy měli fenu a nejlépe fenku starou o sdílení zkušeností.
Vypadá to teda, že můj sen o kastrované Blanidůře se nenaplní. Jestli dobře čítám, začala hárat .Ovšem vím kulový kdy - můžu odhadovat - v pátek měla už tu pipinu jako větší, Ešus asi tak třikrát čuchnul a dál se zaplať Nadbůch zatím nezajímá. Krev zatím nic, až dneska ráno jsem našla jednu uschlou kapku krve na dlažkách. Trochu, ale fakt jen trochu se čistí, nepozorovat jí furt, ničehož si nevšimnu. Budu tedy počítat s tím, že pravděpdobobně hárá od pátku 6/9. Tak.
No a je možný, že když hárá stará fenka, tak to toho psa nebude nějak výrazně brát ?? Mohlo by se mi něco takového připoštěstit? Zažil někdo? Já jen že bych se chytla toho plovoucího stébélka a ještě pár nocí klidně spala .
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2013 16:28
- Nahlásit
PetraK
je možný, že když hárá stará fenka, tak to toho psa nebude nějak výrazně brát ??
u lidí každopádně
ale u psů? Netuším
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2013 17:45
- Nahlásit
PetraK
Na to bych nesázela, spíš je Ešus chlap chytrý a začne jí chtít teprve až ona bude ochotná počítej tak plus mínus kolem příštího víkendu to začne a pak obvykle týden (někdy míň).
Naše stará pudlice co jsme měli byla atraktivní až do smrti.
Ale tak doufat můžeš, že jo
Eninka
u lidí každopádně
Ale nééééé
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2013 18:08
- Nahlásit
impact
díky Bohu
není zač dcerko
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2013 19:32
- Nahlásit
ssshhhhh
Na to bych nesázela,
to ne, to já nesázím. Je jsem si říkala, jak by mi to ulehčilo situaci, kdyby tu neječeli dva pazhřivci, co k sobě chtějí .
Mně teď zaráží to, že on nemá vůbec, ani malej zájem právě . tak ale jak psaly holky, no, nejdřív zvrací a pak chce. Zatím nechcou ani jeden. Jsem si právě bláhově myslela, že když nechcou můžu to brát jako bernou minci a řídit se podle toho, ale říkala mi Fifi, že se to může změnit během pár hodin tak to mi sebralo vítr z plachetky
|