Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Lupání v kloubech
Autor Zpráva
LexLexter
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 09:42 - Změnil/a: LexLexter
- Nahlásit

Zdravím,

mám dotaz. U mého psa se projevuje tzv "lupání v kloubech". Hlavně při vstávání nebo podklesu nohy při protáhnutí nebo lehnutí. Je mu rok a půl. Řešil bych to více, kdyby mi veterináři neřekli, že je to jen růstem, kdy kloubní chrupavky na sebe nedoléhají přesně a mají trochu futr, při postoji se na sebe nalepí a když se odlepí, lupne to.

Co jsem si všiml, nikdy mu to nijak nevadilo, známky bolesti jsem také nikdy nepozoroval, běhá normálně. Jen prostě lupe (zvláště večer, kdy už je vylítaný). Má sice odmala trvale zraněnou nohu, ale ta mu nelupe. Projevuje se to u levé přední. A tedy (pokud dobře poslouchám) u kloubu nad packou.

Nechci zrovna všechno nechat na náhodě a tvrzení veterinářů i když to je pro mě klíčové.

Tak bych se rád zeptal, co pro to mohu udělat já. Kloubní výživa? Přídavky do stravy? Pokud ano, jaké?

Co říkáte na kloubní výživu Alavis?

V současné době chodíme každý druhý den na hodinku plavat (kvůli nasvalení špatné nožky), provádíme masáže, omezeně i kolo. Přikrmuji bílými jogurty (tvarohu se ani nedotkne) a obecně věcmi bohatými na vápník, kalcium.

Mám zakoupen Alavis, ale nerad bych se uchyloval k nějakým medikamentům.

Díky za Vaše poznatky!

Honza

Neumi
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 11:06
- Nahlásit

Tohle jsi měl probrat s veterináři, zkusila bych i různé internetové poradny, ať máš víc názorů.

Přidávání vápníku může být negativní (záleží, čím krmíš), přečti si třeba tohle :
http://lajdn.unas.cz/jaggy/rizika_vapniku.htm

Co se týká kloubní výživy - nejsou to léčiva, z tohoto hlediska bych se toho nebála, ale je otázka, jestli mají skutečně nějaký význam (žádné výzkumy v této oblasti pokud vím neprobíhaly) a jaké látky a v jakém množství a formě (pilule x sirup) by byly vhodné konkrétně pro tvého psa a jeho problém - opět otázka na veta, zkus i tuhle poradnu :
http://www.deutsche-dogge.cz/bonoda/poradna.html (ale trpělivost, neodpovídá průběžně a okamžitě)

Rtg jste měli?

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2013 16:37
- Nahlásit

jestli nebyl RTG, tak bych nedávala nic. Čubís taky "vrže", jako štěně to bylo horší, teď o něco míň. DKK má 0/1, takže to může být tím, jak píšeš, má to jen když vstává nebo se protahuje.

Vet říkal, že 0/1 je dobré, že by jí to nemělo omezovat a to ani při běhu u kola. No a co se pohybu týče zatím jí to rozhodně neomezuje. Má taky cca rok a něco, nechám časem udělat kontrolní rtg (až bude nějaký úraz nebo budem čistit zuby laserem, narkóza jen tak je opruz), pokud by měla potíže při pohybu tak dřív.

Krmím maso kosti a tak, takže vápníku bych řekla má hodně. Takže vápníkové suplementy ne, ty opravdu mohou být spíš kontraproduktivní jak píše Neumi

Co se kolagenové výživy týče, je to značka od značky, někdo mi kdysi říkal, že na psy má nejlepší efekt nějakej kolagen primárně určený pro koně, no a že to jí i jeho babička a prý super. Tak ale to ber s rezervou, člověk slyší různé věci.

Veterinář má obvykle smlouvu s nějakým dodavatelem, můj vet ji má a i přesto řekl, že není kloubní výživa potřeba. To jen na okraj, nekteří veti ti budou snažit něco prodat a pes z toho bude mít tak leda srajdu.

Ale každopádně udělat RTG pokud tedy už nebyl.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2013 16:53
- Nahlásit

Mám fenu na Alavisu už mraky let. Když jí byly asi 2 roky, tak se zjistilo, že má artrozu jak prase a navíc dvě vyhřezávající plotýnky kolem jednoho obratle. Dneska je jí 11(?) nebo 12 (už jsem se v tom nějak ztratila...). A dost dobrý. Veterinář říkal, že počítal, že tak do 8 let při tom postižení kyčlí jí budeme muset pro bolesti utratit. No a je jí o hodně víc a žije, akorát už teď hůř vstává. KDyž vstane, protáhne si tlapky a pak už je schopná lítat. Dlouhé procházky ale neděláme.
Je to trošku od tématu, no.
Jinak v nožkách lupe jiné mojí fenečce. A to hodně. Má luxaci pately. A nejen že to lupání slyším, ale ho v ruce i výrazně cítím. Fenka ale neříká, že by jí to přitom bolelo. Dostává Alavis taky. U ní se mi ale zhoršení chůze zdá být viditelné za ty dva roky, co jí mám.

LexLexter
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2013 07:34
- Nahlásit

Tak děkuji za rady. RTG nemá, nechám ho udělat. Jen mě to štve, nestačí že má zmrzačenou nohu, ještě toto.

Každopádně se to horší. Lupe skoro pořád. Na pohybu je to znát.

Holt jedeme na RTG, aby se vědělo.

Ještě jednou díky, Honza

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání