Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Nádor na varleti
Autor Zpráva
Marhule
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 08:02
- Nahlásit

Ahoj,
mám 9-letého pejska vizsly. Včera jsme byli na veterině, protože jsem mu našla v podpaží malé bulky asi 1cm velké. Paní doktorka udělala opravdu důkladnou prohlídku. Bulky v podpaží prý jsou tukové, ale nezdály se jí nestejnoměrná varlata (ty má ale pes odjakživa) a na sonu se její podezření potvrdilo. Našla tumor na varleti. Doporučila tedy kastraci. Pes je absolutně bez potíží, veselý a plný energie. Hodnoty v rozboru krve jsou naprosto v normě.
Máte někdo zkušenosti s kastrací pejska ve vyšším věku??
Nezmění se povahově a nemůže mu kastrace způsobit nějaké jiné zdravotní potíže??
Když nechám udělat histologické vyšetření a ukáže se, že nádor byl zhoubný co dál??

Atika
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 09:26
- Nahlásit

U tří z pěti psů se mi ve vyšším věku (cca 9-10 let) objevil nádor na varleti, prostě jedno varle se o dost začalo zvětšovat. Vet vždy doporučil kastraci s tím, že i kdyby nádor nebyl zhoubný, tak produkce hormonů může způsobit, že se "zvrhne". Dva jsem nechala vykastrovat v 10 letech (pořádné vyšetření, inhalační narkoza), oba to zvládli bez problému, změny na povaze absolutně žádné, navíc kastrací předejdete i problémům s prostatou, která starší psíky taky dost často trápí. Třetí měl nemocné srdíčko, tady mi vet řekl, že to riskovat nebude, ale tomu už bylo 13, kouličku měl docela velkou, ale v 15 umřel na něco jiného. Jinak veterinář je dobrý známý, operace dělal za hubičku, takže to nebylo o tom, že chtěl kastrovat, aby vydělal.

Marhule
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 10:29
- Nahlásit

Děkuji za rychlou odpověď. Mám tedy žádat inhalační narkozu? Nevím jestli ji na této veterině mají, ale paní doktorka říkala, že zákrok bude trvat cca 30 minut a pejsek "odejde po svých".

birma
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 11:05
- Nahlásit

Marhule
nechávala jsem kastrovat 8mi letého psa kvůli prostatě. Vetku jsem upozornila, že se hůř budí z narkózy, takže dostal sice do žíly, ale cca 1/3 dávku a vše OK. Jen on se teda trochu změnil, protože ho pak začali obtěžovat jiní psi.

Atika
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 11:08
- Nahlásit

Já inhalačku chtěla, jeden psík odcházel po svých, druhý byl probuzený, ale motolivý, takže toho jsme si odnesli. Doma pak ještě vyspávali. Zákrok byl opravdu krátký, po cca 30 min. jsem za ním šla a vet už dočišťoval zuby (vzal to jedním vrzem).

corgi
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 11:27
- Nahlásit

Marhule
Po osobních zkušenostech bych jinou než inhalační nechtěla, připlatila bych si klidně i za kliniku - ovšem já jsem výjimka, mě se drží samé "lepší" problémy...

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 22:17
- Nahlásit

Já bych rozhodně chtěla i monitoring EKG během operace, nám se to vyplatilo. Začalo selhávat srdíčko, a tak to rychle ukončili a psa vzbudili, jinak by jim tam zůstal (nebyla to kastrace, ale TTA kolene).

Dáška
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 22:56
- Nahlásit

Ahoj, náš Čenda měl taky cosi takového, byl zván Trojkulkinem prvním . Tehdá Čendu odhadovali na 12 - 14 let (útulkáč), měl inhalační narkózu i monitoring kvůli věku a vše v pohodě, vyzvedávali jsme si ho asi za hoďku a fakt odcházel po svých... Už je to nějakou dobu a je v pohodě povahově se nezměnil. Nádor jsme vyšetřovat nenechali, vyšetření byly v pohodě, on bez jakéhokoliv problému, tak jsme ho nechali osudu, v těchto letech...

Aladole
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2013 23:15
- Nahlásit

Já mám právě stejný problém jako autorka dotazu. Mám 9 letého psa, malého, krycího, a zjistili jsme asymetrii varlat. Na sonu zjistili nádor. Včera jsme byli na kastraci (inhal.nark)a materiál byl poslán na histolog.vyš. Teď čekám a bojím se. Co jsem pročetla o nádorech na varlatech, tak je všechno špatné...
Změny po kastraci - přibírání či povahové změny apod.-vůbec neřeším. To je v tuto chvíli naprosto nepodstatné.
Co dělat "po tom" taky zatím nevím. Podle typu- chemo, doplňky, víc asi nepůjde

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání