| Autor |
Zpráva |
exBURN
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 07:29
- Nahlásit
Dobrý den. Máme 12 letou kokršpanělku, která sežere co může. Bohužel 14 dní zpátky sežrala pecku z meruňky, která se ji blokla ve střevech. Musela okamžitě na operaci, kde jí bylo odejmuto 10 cm střev a vyndána pecka. 2 dny zvracela všechno i vodu takže zhubla 2,5 kg. Byla jí i odebrána krev, kde nám veterinář sdělil špatně hodnoty a údajně odchází ledviny.
Druhý den následovala infuze na proplach ledvin.
Pes byl po operaci takový oblblý, ale na druhý den už lítal, šmejdil a byl klasicky veselý. Jediný problém je, že se začal hodně počůrávat. Defakto nevydrží mezi venčením neudělat louži doma.
Šli jsem tedy opět na veterinu, kde byla otestována moč a znovu i krev. V moči nic nenašli a krev se vrátila do normálu (kreatin byl 320 a ted je snad 50). Takže i ledviny by měli být ok. Navíc holka je teď ve falešce. Už jí vařenou dietu (kuřecí+brambory/rýže,mrkev,vejce) a řekl bych že i normálně pije (cca 700-900ml/10kg. Pořád ale hodně močí. Přes noc nevydrž a ráno při venčení opět čůrá. Veterinář vypadá že neví (těžko se v nich vyznat - tváří se jak tajemný hrad v karpatech a asi mu udělali čáru přes rozpočet ty ledviny). Jedinné co má, tak má nateklé třetí víčka.
Nemáte někdo tip co by to mohlo být? Aspoň orientačně? Doma už z toho pomalu nespíme. Faktem je, že jsme jí čistotnosti učili dlouho a ještě nebyla úplně 100%, ale zhoršení z jedné nehody/měsíc na 4x deně...(vzali jsme si jí před rokem teprve)
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 09:13 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
exBURN
Já bych to viděla tak, že narkóza ty ledviny odrovnala, buďte rádi, že se hodnoty vrátily tak rychle do normálu (pokud tomu tak skutečně je - dělali komplet rozbor, nebo jen pár ukazatelů?). Ledviny jsou od té chvíle "načaté", takže předpokládám, že moč je hodně světlá, řídká (dá se to doma změřit papírky dekaphan, ale není to 100% vypovídající). Já bych po svých zkušenostech pejska s nabořenými ledvinami nechala minimálně vyšetřit, ještě lépe hospitalizovat na klinice s celodenní péčí. Bohužel, ledviny nejsou jako játra, která se zregenerují a fungují vesele dál jako nová....
Edit: Plus navíc toto: Veterinář vypadá že neví by mě poslalo hned jinam
|
birma
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 09:21
- Nahlásit
exBURN
a řekl bych že i normálně pije (cca 700-900ml/10kg
to mi přijde strašně moc. Tady v článku píšou, že průměr je 35 -50 ml na kg psa, což je polovina tvou udávaného množství. Nevím teda nakolik je článek fundovaný, ale přijde mi to jako reálnější číslo...
|
exBURN
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 09:22
- Nahlásit
Na ověření dělali jen několik ukazatelů. Celodenní péči měla na druhý den po operaci kdy dostala infuze a kontrolní testy potvrdili že jsou ledviny zase v normálu. Ony zvýšené hodnoty před operací mohli být údajně i kvůli tomu že 2 dny vkuse zvracela a měla silný zánět v tom střevu.
|
exBURN
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 09:23 - Změnil/a: exBURN
- Nahlásit
Mám ty psy 2 tak se to blbě měří, ale pije stejně jako před operací. Na iFauně atd uvádí až 100ml/kg kor teď v tom horku. Moč je někdy světlá, někdy žlutá. Mě to přišlo jak zánět močáku ale vyšetření moči (jakýmsi papírkem) to nepotvrdilo
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 09:50
- Nahlásit
exBURN
Já bych pro jistotu držela ledvinovou dietu (stejně po operaci asi nějakou dietu má) a nechala udělat pořádný rozbor krve u nějakého fundovanějšího veterináře. V tomhle věku si zahrávat s ledvinami není radno - ostatně to není radno v žádném věku
|
exBURN
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 10:02
- Nahlásit
Ano, ledvinovku vařím. Jako mě ten veterinář (klinika) přijde OK. Jen mě přijde že by pořád vyšetřovali a teď by do ní chtěli rvát antibiotika.
|
exBURN
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 10:03
- Nahlásit
Není nějaká bylina preventivně působicí na močák a celé uro ústrojí? V neděli jdem tahat stehy tak bych to chtěl do té doby zkusit alternativně než do ní pumpovat chemii.
Jinak mě přijde že prostě pije nárazově - jdem na procházku, tam dostane žízeň, přijdem domů a nárazově se napije 1-2 decky a neudrží to...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 10:27
- Nahlásit
exBURN
pro lidi na močák bezinka, ledviny celík zlatobýl, vřes. lichořeřišnice
ale počítejte s tím, že jsou ty byliny močopudné, takže bude určitě chtít chodit víc čůrat.
|
exBURN
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 10:39
- Nahlásit
No volal jsem veterináři, který jí léčil před změnou bydliště a ten doporučil ještě vyčkat a podat celaskon. Že teď v krátkém sledu dostala spoustu léku (injekce, ATB, narkoza inhalační) tak že se s tím to tělo může pořád vypořádávat.
Tam kam jezdím v Brně už pojedu jen vytáhnout stehy, teď jsem tam volal a zase by vyšetřovali, prohmatávali atd... na to že jí tam měli tento týden 3x a nic nenašli jen strašili selháváním ledvin a teď nově metastázema z bulky v mléčné žlázce, kterou má už 5 let podle původních majitelů a kterou by taky nejraději řezali komplet i s lištama a kastrací. Ve 12 letech....
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 11:07
- Nahlásit
exBURN
Prej jdou dávat psovi brusinky a i urologický čaj pro lidi.
Asi bych nechala vyšetřit i cukrovku, tam je nadměrný pití hlavní příznak.
|
exBURN
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 11:19
- Nahlásit
To by snad poznali z krve kterou dělali 2x a nebo z moči (aspoň nálezem glukózy).
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2013 12:02
- Nahlásit
Je před svátkem a víkendem, já bych pro klid duše skočila do lékárny pro dekaPhan papírky a změřila si tu moč každý den doma sama
|