Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / jak se chovat ke slepému psovi
Autor Zpráva
Homer237
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2013 09:41
- Nahlásit

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda máte někdo zkušenosti se slepým psem. Mám 5,5 roku starého Šarplaninského pasteveckého psa a ten ze dne na den ztratil zrak. Veteřinář mi sdělil, že se jedná o trvalé poškození. CHtěl bych poprosit o nějakou radu jak se k němu chovat atd. Zvažoval jsem rovněž jestli mu nepořídit nějakého "společníka"... díky všem za rady

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2013 09:54
- Nahlásit

Homer237

já mám zkušenost jen se situací, kdy pes přicházel o zrak postupně - vzhledem k věku, takže situace jiná, ale důležitý je, nechat v prostoru věci při starém, tak jak byl pes zvyklý, nestěhovat, neměnit. Taky počítat s tím, že pes může být lekavý - chybí mu jeden ze smyslů, musí se naučit s tím fungovat. Takže bych určitě na psa vždy, když bych k němu přistupovala, promluvila. Společníka - nevím- těžko říct, teď bude nejístý, bude mít třeba hodně potíží se s tím sžít, vyrovnat. I když pochopitelně nemusí, každý jedinec takovou věc bere jinak. Jsou psi, kteří se s tím vyrovnají dobře, pro jiné je to těžko spolknutelný zvrat. Uvidíte časem.

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2013 11:18
- Nahlásit

Homer237
No já mám taky zkušenost jen se starým osleplým psem, ale četla jsem v nějaký knížce, že je dobrý psovi označit některé věci vůněmi, třeba jednou vůní nebezpečené, okraj schodů a tak a jinou ty pozitivní, třeba pelíšek a tak. Se mi to zdá jako dobrý nápad, i když by to člověk asi musel pořád obnovovat.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2013 14:16
- Nahlásit

Stillwelová také doporučuje ty vůně, konkrétně vonné svíčky (nezapalovat!) do každé místnosti jinou, aby pes věděl, kde je.
Také koberec nebo rohož na okraj schodů, psa párkrát provést, aby pochopil, že změna povrchu doma - schod dolů. To mi přišlo celkem pěkný, dělali to se starou dogou. Tak nevim.

Jinak znám mladou shibu co přišla o zrak a snáší to až překvapivě dobře, jako by jí nic nechybělo, normál vycházky a tak. Má ale k sobě ještě dvě parťačky shibový.

Takže co se parťáka týče, pokud je to pes, raděj bych volila fenku, aby starší slepý nebyl ještě odstrkován novým psem klukem.

Homer237
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2013 14:34
- Nahlásit

psa máme na zahradě, takže má volný pohyb po celý den.
Bohužel k mému časovému vytížení je většinu času sám, možná proto ten dotaz na parťáka

Kimina
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2013 14:35
- Nahlásit

Já mám také zkušenost se starým psem, ten k sobě měl mladého parťáka a ten ho všude vodil, když se na procházce vydal špatným směrem, doběhl ho a otočil, kam bylo třeba .....myslím, že společník by mohl pomoci, ale pečlivě vybraný a až po nějaké době, teď by toho na pejska asi bylo hodně nového....držím palce

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2013 14:36
- Nahlásit

ssshhhhh

Stillwelová také doporučuje ty vůně, konkrétně vonné svíčky (nezapalovat!) do každé místnosti jinou, aby pes věděl, kde je.
Také koberec nebo rohož na okraj schodů, psa párkrát provést, aby pochopil, že změna povrchu doma - schod dolů. To mi přišlo celkem pěkný, dělali to se starou dogou. Tak nevim.

hm, to zní jako dobrý nápady.

u nás má paní fenku boloňáčka tuším, či havaňáčka?? já se v nich nevyznám v těch bílých kuličkách. A ta taky oslepla takhle narychlo. Je z toho docela špatná, hodně hodně nejistá a skleslá.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2013 13:00
- Nahlásit

Zamotám se do debaty ani ne tak s radou, jako s otázkou, zda víte proč se tak stalo? Je to nějaká rodová vada, nebo nějaká nemoc?

Homer237
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2013 15:43
- Nahlásit

bohužel se jedná pravděpodobně o kombinaci obojího. Na jedno oko neviděl už asi 2 roky (neznám lékařský termín, ale fyzicky se to projevilo tak, že se mu nemocné oko zvětšilo). Byl pod pravidelnou kontrolou lékaře, ale stejně to nakonec dopadlo takhle

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2013 17:43
- Nahlásit

Tak to je mi moc líto, doufám, že to brzy překoná.

Jinak díky za odpověď, kamarádka má tuto rasu také, tak jen jestli si má dát na něco pozor, nebo je to zkrátka nešťastná souhra náhod.

kamila svobodova
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2013 15:02
- Nahlásit

Homer237
Dobry den, moc prosim, bylo, by mozne mi poradit, jakmse jmenuje kniha, od VictoriemStilwellove, kde popisuje, jak se slepym pejskem. Dekuji moc

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání