| Autor |
Zpráva |
Michaelami
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 09:20
- Nahlásit
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na co jste ne chali očkovat vaše štěňátko. Budeme si pořizovat štěně. Tak abych nějak předčasně veděla o co půjde.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 09:34
- Nahlásit
Ahoj, tady máš očkovací plán http://www.dejavu-clanky.estranky.cz/clanky/pes/oc kovani.html
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 09:43
- Nahlásit
Nevím, dle veterinářů vzteklina do půl roku věku a rozestup mezi očkováním 3 týdny. Týden - 10 dnů mezi očkováním a odčervením.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 09:45
- Nahlásit
Michaelami
První očkování by mělo dostat štěně ještě u chovatele, takže pak stačí pokračovat v doporučeném schématu přeočkování - to by mělo být napsané v očkovacím průkaze, kdy má jít na další dávku. Očkuje se kombinovanou vakcínou proti psince, parvoviróze, hepatitidě, leptospiróze a psincovému kašli. Hodně veterinářů s posledním přeočkováním ve třetím měsíci očkuje zároveň i vzteklinu, ale já osobně dávám přednost tomu, počkat s vzteklinou až těsně před půl roku věku, od kdy je očkování povinné ze zákona - vzteklina se v ČR už víc než deset let nevyskytla, takže riziko nákazy štěněte je prakticky nulové.
A mimo tohle běžně doporučené schéma očkuju u štěněte i tetanus, u nás se pohybuje docela dost koní a štěňata pochopitelně ochutnají hlínu a koňský trus, což může být v období přezubování nebezpečné, takže se snažím stihnout aspoň první dávku před začátkem přezubování. Ale na očkování proti tetanu jsou různé názory - je pravda, že je to poměrně vzácné onemocnění, takže je to na zvážení každého, zda chce očkovat, nebo ne.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 09:46
- Nahlásit
Já bych hlavně vřele doporučovala ještě očkování proti borelióze. Ale to až později.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 09:50 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
dejavu
Ono existuje víc různých vakcinačních schémat. Dnes se doporučuje první očkování štěněte pokud možno spíš později - až v osmém či dokonce devátém týdnu. Ale to pak taky samozřejmě vyžaduje, aby šlo štěně později k novému majiteli...
Pěkně je to shrnuté tady: http://www.veterina-tynec.eu/proc-vakcinujeme-jina k/
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 09:53
- Nahlásit
Mně se líbilo hlavně to, co mi řekla Müllerová o tom imunitním oknu mezi přeočkováními, to jsem shrnula do toho svého schématu. Bohužel se tím moc vetů neřídí.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 09:59
- Nahlásit
dejavu
očkování proti borelióze.
tohle mě zajímá, protože můj vet mi řekl, že to je jen vytahování peněz lidem z kapes, že nelze očkovat účinně proti borelioze, dokonce mi i odborně, čemuž jsem nerozumněla, vysvětloval proč se tím očkováním nelze vyhnout event.nákaze, či jak to říct.
zkopírováno z ifauny:
(Vložil: Anonymní XXX.XXX.20.102 - 23.05.2013 14:55:05) Nikde se mi nepodařilo najít, jaká vakcína je u nás v současné době pro psy v prodeji......Jen jsem našla ještě toto: ..."Vakcína LYMERIX - (Lyme Disease Vaccine Recombinant OspA) uvedená na trh v roce 1998 firmou GlaxoSmithKline byla stažena v r. 2002 pro údajné nízké prodeje, došlo k mnoha soudním sporům s poškozenými pacienty. U lidí s genem HLA - DR4 (má jej asi 30% Američanů) docházelo ke vzplanutí revmatoidní artritidy a dalším projevům podobným onemocnění lymskou boreliózou. V současné době není na trhu žádná vakcína pro humánní použití.
Momentálně jsou OspA vakcíny používané pro veterinární účely (zejména psi a koně, pro kočky nemá význam), zaručenou ochranou vašeho domácího mazlíčka ale nejsou.
U lidí se kvůli podobnosti OspA antigenu a molekul na povrchu lidských kloubních tkání od této formy vakcíny ustoupilo. Ve vývoji je humánní OspC vakcína (v ČR na ní pracuje firma Bioveta), ale vzhledem k variabilitě povrchových antigenů borelií a nutnosti zacílit na všechny kmeny borelií vyskytující se v ČR asi v dohledné době na trhu nebude. A vzhledem k vedlejším účinkům Lymerixu budou první naočkovaní vskutku odvážlivci.
já nechci to očkování nijak vymlouvat, ale mně to právě vět nedoporučoval, že můžu nadělat víc škody, než užitku
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 09:59
- Nahlásit
dejavu
Hele a s tím očkováním proti borelióze máš nějaké zkušenosti? Já tomu pořád nějak nevěřím, protože vím, že u lidí se očkování nepodařilo zatím vyvinout, jelikož v Evropě je nevímkolik různých druhů borelií a očkování fungovalo max na jeden z nich...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 10:00
- Nahlásit
Eninka
Jo a vidíš, tohle jsem ani nevěděla... díky za informaci
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 10:05 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit
Já mám čubu očkovanou a boreliozu jsme nechytili, i když nosí klíšťata z lesa více než hojněji, navzdory veškeré ochrané. Což ovšem neznamená, že to očkování funguje, to nemohu dokázat. Nevím, jestli má vytvořeny protilátky, nebo nemá a prostě měla zatím štěstí a nelapla nakažené kliště.
Na druhou stranu má sestřenice má fenu, která boreliózu měla a tak tak se jí podařilo zachránit a je z ní zdravotní a naprostá troska, takže tohohle se bojím.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 12:37
- Nahlásit
Borelku mám očkovanou u všech tří psů, vzhledem k tomu, že tady u nás je zvýšený výskyt (přítel ji měl dokonce od komára). Pokud mě paměť neklame, tak očkování skutečně není 100% ochrana, ale pokrývá určité kmeny (druhy?) boreliózy, u nás ty nejčastější. Takž náhoda je blbec, ale mám tak nějak dobrý pocit, že jsem naočkovala - stejně jako kdybych byla u koní, měla bych dobrý pocit, kdybych očkovala tetanus...
|