Mankabella
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2013 12:07
- Nahlásit
Máme pětiletého aktivního psa menšího plemene, je s pp ale není uchovněný, je to jen domácí kamarád. Občas na zadní nohy jakoby poskakuje, proto jsme ho nechali vyšetřit na pohybový aparát a nic nezjistili (nemá ani DKK ani luxaci patelly ani nic jiného). Prý by to mohlo být nervového původu – toto vyšetření jsme ale nedělali, protože prý je velmi drahé a navíc se stejně nemusí na nic přijít. Poskakování zadních nohou ho v ničem neomezuje, jen je raději v klusu než by chodil pomalu (v běhu a trysku tolik neposkakuje). Párkrát se ale stane (za jeho pět let se to včera stalo potřetí), že má jednu nohu jako s křečí. Já tomu říkám „rychlá noha“, protože se mu noha cuká a hrabe. Bolesti asi nemá, může na ni normálně došlápnout a když s ní „cvičím“, tak pes neprotestuje. Jen mi v té chvíli přijde pes nervózní – nemůže třeba usnout, když leží, noha mu začne sama „hrabat“ a cukat sebou (jako by se s ní chtěl drbat). Když nohu chytnu a podržím, cítím takové pulsování. Noha mu cuká celá, má ji takovou zatuhlejší, když hýbu prsty, tak jsou také trochu zatuhlejší než na druhé noze, ale ohnu je. Mám pocit, že asi v těch prstech má možná nějaké mravenčení, protože si občas do tlapky kousne, aby nohu „uklidnil“. Když v tomhle stavu chodí, tak je to tak kdy – včera mu chůze nevadila, byl klidnější než když ležel, nohu si asi tím protáhl. Minulé léto si ale lehl na zem a nechtěl jít (tenkrát jsem si myslela, že ho štípla včela nebo něco, ale bylo to tohle). Na noze není nic vidět, žádný otok – jen je opravdu ztuhlejší a pulsuje.
Krmíme Orijenem, jen ten mi žere (není to zrovna pes žrout). Pes je aktivní a hodně pohybu mu dopřáváme, protože si to vyžaduje (aport, několikakilometrové procházky denně, cvičíme poslušnost). Doma je to pak spokojený gaučák. Včera možná měl i více pohybu než obvykle, ale ne nějak moc (více skoků než pro něj obvyklejšího běhu a klusu). Problém minulého léta ale nebyl pohyb. To si pamatuji, že bylo velké vedro a to ho nenechávám ani aportovat, protože neví, kdy má dost. To jsme vzali jen procházkou lesem s přestávkami na vodu.
Už jste se někdo u psa s tímto setkal? Mohou to být nějaké svalové křeče? Nebo uskříplý nerv? Dá se tomu nějak zabránit? Psa jsme včera nechali odpočívat, dnes ráno už problém nemá, tak snad to bude v pořádku. Dnes má ještě klidnější režim, ale dlouho to bez pořádného pohybu nevydrží. Nechci mu ale ublížit.
|