| Autor |
Zpráva |
Franceska
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2013 21:06
- Nahlásit
Zdravím,
potřebovala bych nějaké rady k pobytu s mojí fenkou v Karibiku. Teď jsme s přítelem přilétli zpět z 3 měsíční cesty a rádi by jsme se tam vrátili i s mojí fenkou na dýl. U známých být může, ale je hodně fixovaná na mě a za ty 3 měsíce co jsem byla pryč jim trochu zničil pokoj a útulek samozřejmě nepřipadá v úvahu. Mám, ale o ní dost strach, aby tam byla v klidu ohledně vedra. Je černá a má delší chlupy. Přes léto jí hodně vypadaj a pak má řítší srst. Jenže přece jen je to Karibik a teploty přesahujou 30 stupňů. Mám pro ní koupenou chladící podložku i chladící obleček, ale bude to stačit? Nechci jí nějak zatěžovat, ale chci jí mít u sebe. Myslíte, že se pes aklimatizuje. Samozřejmě jí nebudu vystavovat slunci a ve dne jen krátké procházky. Doufám, že to není nějaký šílený nápad, jelikož znám plno lidí co jezdí pravidelně se psem k moři a mají chlupatějšího psiska než já.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2013 21:30
- Nahlásit
Franceska
Tak pes si zvykne postupne na cokoliv, kdyz musi. Chladici podlozka je fajna, jen pozor v takovych extremnich rozdilech na nachlazeni mocaku. Vic asi nejde delat, nez vencit vice brzy po ranu a pak vecer, hlavne cubu nestrihat dohola (jak paradoxne mnozi cini).
Neco jinyho je pes docasne u more, neco jinyho dlouhodoby pobyt v tropech. Pokud je fenka zdrava, nema problemy se srdcem, bude dukladne osetrena proti breberkam tropickym - proc ne. Taky zalezi na tom, kolik ji je let a jaka je v danem miste veterinarni pece (jestli vubec nejaka) pro pripad nouze.
Na druhou stranu - najit fence trvaly domov u nekoho znameho, kde by se mela dobre zde v CR - to by byl asi problem, kdyz je vsude prepsovano, ze.
|
Franceska
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2013 23:02
- Nahlásit
díky za odpověď
hehe stříhat dohola by mě ani nenapadlo, už kuli ochraně před sluncem. Ale lidi jsou různí no.
Zdravá je, byly jsme u veterináře na prohlídce. Srdíčko a celková kondice je dobrá i sedativa, už vyzkoušela kvuli letu přes tu velkou louži. Je jí 6 let a je to, což jsem ještě nenapsala, kříženec labradora jen má delší srst.
Veterinární stanici máme naštěstí pár metrů od bytu a řekla bych na ty jejich poměry, že je čistější a modernější, než zdravotní střediska pro lidi.
Jinak v Dominikánské Republice je plno potulných psů a jen pár lidí je má jako mazlíčky, ale péče a krmení je kvalitní. Očkovaná proti vzteklině je a koupím jí plno tich přípravků proti parazitům a jiný havěti.
A právě nechat jí u známých je těžké. Ono by to šlo, ale prostě vím, že to pro ní bylo dost těžké jen ty 3 měsíce.
Jen prostě doufám, že jí tím spíš neublížím. Dost lidí mě od toho odrazuje, jak jí tam bude vedro a špatně, ale já si řikám, že raději bude se mnou než u lidí co ani nezná, výt a ničit tam věci, jak to bylo doposud.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2013 10:56
- Nahlásit
Nech si ji naočkovat proti srdečním červům.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2013 15:51
- Nahlásit
Vlčáčková
Nech si ji naočkovat proti srdečním červům.
Očkovat? Proti dirofilarióze se aplikuje Strongold nebo Advocate. Že by se přímo očkovala nějaká látka se mi moc nezdá.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2013 18:54
- Nahlásit
impact
Jj, očkování existuje.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2013 19:01
- Nahlásit
Maya
Máš k tomu něco víc prosím? Jestli to vyjde třeba líp finančně, než na ně celej rok aplikovat spot-ony.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2013 19:12
- Nahlásit
Maya
To mě taky enormně zajímá, o očkování slyším poprvé. A vzhledem k tomu, že už se dirofilarióza začíná pomalu vyskytovat i u nás...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2013 19:53 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
Vážená paníPoulová,
komárů, kteří přenášejí plicní a srdeční červy je dle literatury na 60 druhů. Srdeční červivost, neboli dirofilarióza je nemoc parazitární způsobená červem Dirofilaria immitis – vlasovec psí. Vyskytuje se především v USA (povodí řeky Mississippi) a také v jižní Evropě. Literatura uvádí, že sporadické případy jsou popsány i v Rakousku a Německu. Dirofilarióza je nemoc vlhkých subtropů, tedy oblastí s ideálními podmínkami pro líhnutí a život komárů. Komár mající ve svém zažívacím traktu (sosáku) larvy dirofilárií, které získal sáním krve od napadeného zvířete, přenese zárodky při náletu na jiného tvora do jeho organismu, resp. jeho krevního řečiště. Larvy krví migrují do velkých cév a odtud do plic srdce. Uszují se ve velkých plicních cévách a pravém srdci. Při pitvě se v srdci objeví chuchvalec červů, tenkých, ale dlouhých až čtvrt metru. S místem přebývání parazita souvisí i klinické projevy nemoci. Zvířata (psi i kočky) mají dýchací a oběhové potíže, hynou na srdeční selhání a chronickou prohlubující se anemii, jaterní a ledvinové selhávání s vodnatelností břicha v důsledku poškození jaterního a ledvinového parenchymu, hnisavé záněty se mohou objevit i v mozku, kůži a sítnici oka. Celkem vzato kolem a kolem pěknej fujtajbl. Osobně nemám s touto nemocí díky českému zápecnictví (víkendy a dovolené na chalupě u Čáslavi) žádné zkušenosti. Američtí veterináři mají dirofilariózu jako u nás my škrkavky, tedy normálka. S tím rozdílem, že na ascaridiózu se neumírá, na dirofilariózu ano. Američané mají prevenci proti vlasovci psímu jako běžnou součást ošetření psů.
Myslím, že když jedete jen do Milána a ne někam do delty Nilu, nemusíte se bát. Asi i v Itálii létají komáři s mikrofiláriemi v sosáku, ale jako kolem New Orleans to nebude. Ve střední Evropě bude mark twain, tedy dobrá voda, na rozdíl od subtropické části USA.
Američané mají na prevenci a léčbu dirofilárií v podstatě jen tři léky Interceptor (účinná látka milbemycin oxim), Carban (diethylcarbamazin – DEC) a Ivomec (ivermectin). Podávají se hlavně ve formě žvýkacích tablet. V České republice nejsou až na Ivomec zmíněné preparáty na trhu. Ivomec by měl, podle literárních údajů na prevenci stačit. Dává se jednorázová injekce každý měsíc (u nás neexistuje v tabletách), poslední třicet dní po návratu s rizikové oblasti. Pozor, ivermectin je toxický pro kolie, šeltie, bobtaily a jejich křížence. Máte-li opravdu strach a nechováte-li uvedené plemeno, nechte psíka píchnout.
Proti invazi agresivních komárů bych spíše použil Bolfo spray jako krátkodobý velmi účinný repelent.
MVDr. Michal Čáp )
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2013 20:55
- Nahlásit
Maya
Jo tak to jo Ivomec není očkování, to je pořád to samé antiparazitikum, jen ve formě injekce místo spotu
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2013 22:21
- Nahlásit
lamalucni
Aha, tak to netuším, všude se to uvádí jako že to je očkování proti srdečním červům.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2013 22:31
- Nahlásit
lamalucni
Ivomec není očkování, to je pořád to samé antiparazitikum, jen ve formě injekce místo spotu
No právě... Tak zas nic.
Než nechat píchat injekce, radši plcnu ten spot-one.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2013 08:52
- Nahlásit
Jenom dodám, že ta toxicita je širší, než jenom na vyjmenovaných plemenech - náhoda je blbec a přijít o psa kvůli splašenému genu...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2013 10:43
- Nahlásit
corgi
Hlavně třeba u bezPP psů kulový víš, co má v sobě za geny, že...
|
Franceska
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 14:51
- Nahlásit
Tak jsem zase o něco chytřejší. Díky za tip určitě se na to vše zeptám veterináře.
Nemáte ještě nějaké další nápady nebo zkušenosti?
|