| Autor |
Zpráva |
HakyzPaky
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2013 15:50
- Nahlásit
Zdravím všechny pejskaře,
tak nám u pudlíka (15 let) začaly také problémy s epilepsií. Zatím po týdnu měl druhý záchvat a zajímalo by mě toto. Na stránkách s touto problematikou mě zaujal jeden příspěvek od paní která psala o souvislosti této nemoci a vlivu elektromagnetického pole indukční varné desky. Nám se totiž oba záchvaty projevily na chalupě o víkendu, kde máme kuchyň po rekonstrukci právě s touto deskou. Říkala jsem o tom kamarádce a ta si uvědomila, že lidé, kteří si od nich koupili byt ( rovněž s indukční deskou)tak začali mít po nastěhování u psa tytéž problémy.
Prosím tedy napište na čem vaříte, třeba je to jenom náhoda, třeba taky ne…
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2013 10:20
- Nahlásit
Mam v kuchyni indukci, varim na ni skoro denne, hafani asistuji a zadne zdravotni problemy nemaji.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2013 10:25
- Nahlásit
HakyzPaky
Nám se totiž oba záchvaty projevily na chalupě o víkendu
To bude podle mě spíš psychickým vypětím - jiné prostředí, nové pachy, spousta lítání po venku, míň spánku atd. S indukcí bych souvislost opravdu nehledala.
Vařím taky na indukci a žádné problémy nejsou u nás ani u psů.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2013 12:10 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
HakyzPaky
Trochu jsem na to koukal.
Nejdřív bych chtěl říct, že u tvora, který epilepsií netrpí, nebo k ní nemá sklony, by indukční vařič neměl epilepsii vyvolat. Takže pozorování ne-epileptiků neříká nic o tom, jak mohou reagovat epileptici.
Dál, indukční vařič produkuje rozptylové elektromagnetické pole o kmitočtu asi 20kHz s výraznou magnetickou složkou, o dost značné energii - výkony vařičů jsou v řádu kW. Takže, zvlášť když se náhodou vytvoří dobré podmínky pro šíření pole do okolí, citlivého jedince určitě může ovlivnit. A samozřejmě, pokud bude blíž, tím hůř.
Ty náhodou vytvořené "dobré podmínky" pro šíření pole mě napadají:
- používání levného vařiče někde z trhu, který nemá dobře ošetřené ochrany, nepozná správně přítomnost nevhodné zátěže (nesprávného hrnce) a je schopen generovat pole "Pánu Bohu do oken"
- používání nádobí z neferomagnetického materiálu, přestože takové hrnce s vařičem taky fungují; hrnec z feromagnetického materiálu pole deformuje a omezí jeho šíření
Takže doporučení a varování k používání indukčního vařiče pro citlivé jedince:
- používejte testované typy vařičů, hlavně na elektromagnetickou kompatibilitu
- nenechávejte vařič zapnutý bez zátěže; i kvalitní vařič, když se automaticky vypne, není při tom úplně vypnutý, stále testuje přítomnost zátěže a používá k tomu pulzy o jmenovitém výkonu vařiče, po celou dobu zapnutí vařiče; k vařiči v tomhle módu by se citlivec neměl přibližovat
- používejte hrnce z feromagnetických materiálů, tedy takových, na kterých se udrží magnet; nerezové, hliníkové, duralové a měděné hrnce taky fungují, ale ovlivňují magnetické pole jinak
- nenechte citlivé jedince se přibližovat k pracujícímu vařiči; indukční vařič ohřívá mnohem míň okolí, než ostatní typy (může mít ztráty jen asi 10%, proti třeba 50% a víc u otevřeného plamene), proto pocitem horka tolik nevaruje do okolí, že je tu něco horkého nebo potenciálně nebezpečného; pes si může přijít čuchnout až hodně blízko
- malé kovové věci blízko u vařiče se můžou rozžhavit behěm pár vteřin - řetízáč na krku psa (zvlášť, pokud má svařovaná oka většího průměru z tluského drátu), který si přišel čuchnout, skočí předníma packama na linku, přiblíží se k hrnci na vařiči, obojek mu visí pod krkem a může se přiblížit na těsno k vařiči - každý článek obojku se bude zahřívat zvlášť
Takže já si myslím, že ovlivnění epileptika, nebo jiného citlivce, indukčním vařičem, může za "příhodných" okolností nastat.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2013 12:30
- Nahlásit
Ještě jsem si vzpomněl na jednu věc. Dřív, když se hodně používalo dlouhovlnné rozhlasové vysílání, prý byli lidé, kteří v blízkosti vysílačů vnímali vysílání v sobě i bez rádia. Pokud v blízkosti vysílače bydleli, museli se odstěhovat, jinak by z toho zmagořili.
Takže, co my víme, jak psi vnímají pole indukčního vařiče?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2013 15:32 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
Také bych se spíš přikláněla k tomu duševnímu vypětí a stresu, měla jsem dva pudlíky, obě měly epilepsii a tenkrát jsme žádné indukce neměli. Tohle plemeno na to hodně trpí.
Spíš bych konzultovala s veterinářem, zda se to dá nějak medikovat, nebo něco bylinného, nic o tom nevím, ale lidé tady píší o nějakých vonných esencích na zklidnění.
Mimochodem, také měly záchvaty převážně na chalupě. A tam jsme v té době neměli ani televizi, ani rádio, ani vařič, jen kamna.
|