Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Hárání - krvácení po dvou týdnech
Autor Zpráva
RetroCrew
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2013 14:37
- Nahlásit

Zdravim,mám čivavu které je 7 let v květnu jí bude 8 a 9 února začala hárat.Problém je že ještě dnes (28.února) trochu krvácí.Nejsem si jistý jestli je to pořádku.Nikdy se to předtím nestalo.Nemá výtok jenom krev.

jana33
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2013 15:01
- Nahlásit

RetroCrew
20 dní je naprosto normální

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2013 20:04
- Nahlásit

RetroCrew
Je to normální, ale kdyby to trvalo déle, tak 8 let je právě prý statisticky nejtypičtější věk pro zánět dělohy po hárání. Což je tedy smrtelné. Ale to nastává tak kolem jednoho měsíce po hárání. Nicméně to je jen nejčastější, není to jistota. Kdybys měl pochybnosti, tak radši val na veterinu - zánět dělohy doprovází například větší příjem tekutin a fence většinou evidentně není dobře.
Jinak tedy moje fenka si jednou protáhla hárání na dva měsíce (přibližně).

pajda222
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2013 13:28
- Nahlásit

To je normál, mě fena hárá min. 5 týdnů a z toho se nechá tak 3 týdny nakrejt, takže moji psi jsou z ní úplně nadšení. (myšleno ironicky)

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2013 13:33
- Nahlásit

RetroCrew
Což je tedy smrtelné
smrtelné to samosebou neni,to se nebojdá se to řešit ,ale záleží hodně na čase,včasná diagnostika a řešení situace je nanejvýš žádoucí
mý feně to trvá 3 neděle

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2013 13:40
- Nahlásit

RetroCrew
Zánět dělohy: http://www.muj-pes.cz/zdravi-a-nemoci/pyometra-hni savy-zanet-delohy-293.html
Jen bych ještě dodala, že povětšinou veterináři doporučují řešit to chirurgicky rovnou, protože s dalším háráním je prý vysoké riziko opakování s horším průběhem. Všichni veterináři, které jsem tím zatím obšťastnila, doporučovali neodkladnou operaci, a to i ve fázi, kdy byla ještě otevřená forma, proto, že se to může velmi rychle zvrtnout (během pár hodin) a pak už nemusí pomoct ani operace.
Jak to vůbec s Vámi vypadá?

impact
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2013 13:52
- Nahlásit

davidkova renata
Samozřejmě, že se to dá při včasné diagnostice řešit. Nám stačily týden ATB, že.. Povětšinou doporučují řešit to chirurgicky rovnou ti, kteří si bezodkladně potřebují vydělat.

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 14:54
- Nahlásit

impact
Nám stačily týden ATB, že.. Povětšinou doporučují řešit to chirurgicky rovnou ti, kteří si bezodkladně potřebují vydělat.

S tím nesouhlasím. Když měla zánět dělohy Tonička, tak vzhledem k jejímu věku bych raději volila neinvazivní cestu. Dva veterináři (ani jeden z nich ze mne za dobu cca 10 let netahal prachy zbytečně), mi sdělili to, co už napsala Vlčáčková:
Doporučují řešit to chirurgicky rovnou, protože s dalším háráním je prý vysoké riziko opakování s horším průběhem.

Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 14:56 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

RetroCrew

Pokud by se jednalo o zánět dělohy a neřešil by se včas, je to smrtelné onemocnění. Fenka by zemřela na celkovou sepsi.

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 15:06
- Nahlásit

impact

davidkova renata

Samozřejmě, že se to dá při včasné diagnostice řešit

no hele nejsem žáden odborník, ale tak lehce bych to neodmávávala. Vím o feně, kde i přes včasnou diagnostiku, přes ATb léčbu jí šlo nakonec o kejhák. A o další, která si prošla tím stejným a byla to mladinká fenka malýho plemene. Nejsem příznivec kastrací, ale - pokud na tohle už dojde, žádná legra to určitě není, o život opravdu může jít a je to slušnej hukot. Takže určitě sledovat, hlídat.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 18:32
- Nahlásit

PetraK
jako já bych to řešila též kastrací,nezdržovala bych se s atb pokud by to nebyla třá chovná fena a nechtěla jsem štěnda..
koneckonců jsem to u té bývalé tak i řešila.
nicméně napsat že pyometra je tedy smrtelná je podle mě kravina páč smrtelná z tohoto úhlu pohledu je i otevřená neléčená zlomenina neb když se do ní dostane infekce,následuje sepse a konec..smrtelná je třeba vzteklina,ale pyometra jako taková rozhodně ne.

Fifi
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 19:02
- Nahlásit

davidkova renata
To je hezky slovickareni. Ja bych klidne napsala, ze dusledky pyometry mohou byt smrtelne (kor u uzavreny formy). Coz de facto se nevylucuje s tim, co napsala vlcackova.
impact
Nám stačily týden ATB, že.. Povětšinou doporučují řešit to chirurgicky rovnou ti, kteří si bezodkladně potřebují vydělat.
Zlehcujes to. Tyden atb vam ted treba zabral, vsadim se, ze se bude problem opakovat po dalsich haranich a stejne skoncite pod kudlou - ne, ze bych to fene prala, ale je to klasicky scenar.
RetroCrew
Jestli se ti cokoliv na harani feny nepozdava, zajed za vetem na kontrolni sono feny.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 19:08
- Nahlásit

Fifi
To je hezky slovickareni
tojo.. nicméně já bejt začátečník a někdo mi rezolutně napsat že je pyometra smrtelná tak se asi dost vyděsim a rozhodně mi to neudělá dobře to mi jako přijde dost zbytečný..důsledky lecčeho můžou být smrtelné vo tom žádná,ale to je trošku rozdíl.Konec hlášení

Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 19:11 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

impact
Fifi

Zlehcujes to. Tyden atb vam ted treba zabral, vsadim se, ze se bude problem opakovat po dalsich haranich a stejne skoncite pod kudlou - ne, ze bych to fene prala, ale je to klasicky scenar.

Na tohle opravdu hodně velkej pozor... A fenka nemusí mít typické příznaky (teplota, výtok, zápach, žíznivost...), Tonička byla jen "jiná", zdála se mi trošku nervóznější... ale jinak byla v pohodě - čiperná, normálně jedla, pila... Operace proběhla za 5 12, viděla jsem, co z ní vyndali...

Fifi
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 19:17
- Nahlásit

davidkova renata
nicméně já bejt začátečník a někdo mi rezolutně napsat že je pyometra smrtelná tak se asi dost vyděsim a rozhodně mi to neudělá dobře
Ale tak v tomhle pripade jsem radsi za plaseni a vydeseni zacatecniku (kdyz ma nekdo 7letou fenu, je zacatecnik?) a i treba zbytecnou navstevu veta, nez nad tim mavnout rukou...
Slovickareni, tyjo, si uz nevzpomenu, co to bylo pred lety, kdy se i Ustav jazyka ceskeho obtezoval, kdo ma pravdu...

Pokud nekomu temer 8leta fena hara podivne, nikdy predtim se to nestalo, tak bych proste preventivne toho veta navstivila, nemusi to byt hned pyometra, ale nejaky cysty apod, nebo taky nemusi jit o nic. Ale sem preventista, kor po zkusenostech s Doroty uzavrenou pyometrou.

Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 19:17
- Nahlásit

davidkova renata
Fifi
nicméně já bejt začátečník a někdo mi rezolutně napsat že je pyometra smrtelná tak se asi dost vyděsim

Jj, Vlčáčková tohle nenapsala moc šikovně, opravdu to vyznělo tak, že jakmile má fenka zánět dělohy, je to konečná...
Zapoměla napsat důležitý slovo: "NELÉČENÝ" zánět dělohy je konečná...

Fifi
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 19:22
- Nahlásit

A fenka nemusí mít typické příznaky (teplota, výtok, zápach, žíznivost...), Tonička byla jen "jiná", zdála se mi trošku nervóznější... ale jinak byla v pohodě - čiperná, normálně jedla, pila... Operace proběhla za 5 12, viděla jsem, co z ní vyndali...
Prave, prave... Dorota nemela taky zadny priznaky, pila umerne teplejsimu pocasi, hrala si s cubama, nedala nic znat...a lup ho, dala na sobe neco znat, az kdyz uz bylo velky ouvej. Temer sepse, nizka teplota, tachykardie - u ni vetka rikala, ze to bylo minutu po 12 a jsem ji doted vdecna, ze v so vecer po sonu nevahala sehnat sestricku a slo se na sal. Huuuf, radsi nevzpominat.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 19:34
- Nahlásit

Fifi
co to bylo pred lety

tušim že neřešitelný..

eště že ten hipík to pochopil..

Fifi
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 19:42
- Nahlásit

davidkova renata
tušim že neřešitelný.
versus ?
opravdu to vyznělo tak, že jakmile má fenka zánět dělohy, je to konečná... Zapoměla napsat důležitý slovo: "NELÉČENÝ" zánět dělohy je konečná...
Ano, je fakt, ze takto napsane to zni lepe, neumim se vyjadrovat.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 19:45
- Nahlásit

Fifi
versus ?

nevyřešitelný

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 22:26
- Nahlásit

davidkova renata
..smrtelná je třeba vzteklina,ale pyometra jako taková rozhodně ne.
no tak v tomdle významu jasně, to máš pravdu, ale je mi jasný - a to asi všem - jak to Vlčáčková myslela. A fakt si, stejně jako Fifi myslím, že tohle je lepší, když je člověk kapek vyděšen a mastí třebas k vetovi zbytečně, než si říkat, klídek, nohy v teple a pak se nestačit divit.

eště že ten hipík to pochopil
ale tak to myslím pochopila i Fifi i já, jen to vidíme tak, že je lepší to nezlehčovat, neodmávnout to a spíš toho veterináře doporučit navštívit a fenku sledovat. I když já mluvím opravdu čistě teoreticky, fenky nikdá nemaje - mám info posbírané jen z okolí. Každopádně tohle by byl můj velkej strašák. A pokud by byl zadavetel začátečník a věděl houby, je lepší, aby to neodmávnul

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání