| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Zář 2005 12:43
- Nahlásit
Máte někdo zkušenosti s narkózou? Slyšel jsem o "sedaci" a "inhalační narkóze"? Kdy se co používá? Jaká jsou rizika? Jak je po tom pejskovi? Za jakou dobu se probere?
|
haha
|
# Zasláno: 22 Zář 2005 13:21
- Nahlásit
já teda o tomhle moc nevím, mí psi dostávali vždy injekci,záleželo na tom jakou dávku, např na vyšetření jenom slabší, probral se za chvíli, jenom byli takový omámený, nebo normální to si pospali tak ještě tři , čtyři hodiny,někdy potom zvracej,v době kdy spí je lepší přikrýt je dekou aby neprochladli a do tý doby než se začnou sami otáčet tak hlavně hlídat jazyk aby koukal z tlamy ven aby se nezadusil,hlavně nedávat uspanýho psa třeba do postele, vžycky zásadně na zem , mohl by vám spadnout
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 13:29
- Nahlásit
Anonymní
Sedace (může to být injekce, či jen prášek či pasta) je pouze na oblbnutí psa. Utlumí ho to a zpomalí jeho reakce. Je to šetrnější a pesa zůstává při vědomí. Inhalační narkóza je dle mého názoru to samé co u lidí, tedy uspání "rajským plynem" nikoli podáním anestetik nitrožilně. Rozdíl v tom příliš nevidím, snad jen možná, že z krve se to dostává dýl a hůř, ale to se jen domýšlím.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Zář 2005 13:37
- Nahlásit
Pred mesicem jsem mela 4kg psa na mensim zakroku, bala jsem se narkozy a tak jsem pozadala o nejakou setrnou. Nabidli mi inhalacni s tim, ze je drazsi. Zakrok trval necelou hodinu. Psa mi prinesli jeste spiciho, na probuzeni mu zavedli kapacku. Po asi 30 minutach byl pes probuzen, vse jako pred zakrokem. Bezel se ven vycurat a sam skocil do auta, doma se hned vrhl na papu, nemotal se, nezvracel.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 13:49
- Nahlásit
Vás "pobavím" pravdivým příběhem z jedné nejmenované ZOO. Měli tam pštrosa. Jediného samce širokodaleko (tzn. téměř jediný množitel pro část ČR). Pštros byl nemocen a tak se jej rozhodli operovati, aby tento jedinečný kousek zachránili. Vet tedy přišel s uspávací flusačkou a vystřelil. V domění, že nebohého pštrosa minul, vystřelil znova. Bohužel byl však lepší veterinář než-li střelec a tak se trefil 2x a operaci už nemusel ani začínat. Ono i takový pštros může mít citlivé srdce...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 13:50
- Nahlásit
Obráceně! Byl lepší střelec než-li veterinář, samozřejmě.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 13:54
- Nahlásit
můj ovčoun byl uspaný celkem 3x. 2x operace, 1x úraz a šití. narkóza byla do žíly a po zákroku byla jinoun injekcí "vyrušena" pse se probral po chvíli. Při operacích DLK jsem ho do auta nesla na dece, aby se nehýbal, z ordinace po úrazu odešel sám v pohodě. Do auta jsem mu pomohla, aby nemusel skákat. Jen při první narkóze v autě dost mlátil hlavou, a byla omámený, takže jsem byla ráda, že s ním jedu v kufru a držím mu hlavu.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 13:57
- Nahlásit
Já s narkózama u psů taky problém neměla. Fakt je, že byly vždycky mladí a silní. Jen chudák Gaf byl hrozně srandovní jak byl úplně pitomoučkej a vůbec nechápal, nemohl se nikam trefit... No chudinka malá.
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 14:06
- Nahlásit
Můj pejsa měl nitrožilní a protože to bylo v šest večer, tak prospal celou noc. Probudil se poprvé tak v deset, byla u něj dcera a on byl zmatený, hrozně začal naříkat a když jsem na něj promluvila, tak pak se zorientoval a uklidnil. Vyprázdnil cisternu a spal až do rána. Vše v poho, jinak jak psala HaHa - trošku hlídat.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 14:39
- Nahlásit
Garfield
Zase si z toho chudáčka děláš prdelky???
Sára po narkóze, RTG kloubů, nezvracela nic, jen jí v tom uvolnění pustily anální žlázky. Uspali jí injekcí a doktorka mi pak nabídla probuzení, ale tím, že jsem tam byla sama a čekala mě cesta autem, tak jsem si řekla, že bude lepší, když bude spát.
Doma spala ještě tak dvě hoďky, hned po probuzení se snažila vstát, i když jsem jí uklidňovala, tak prostě přese všechno musela ven a chtěla čůrat. Hrozně mě překvapilo, že pak během odpoledne vyžahla snad dvě misky vody...
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 14:41
- Nahlásit
My jsme byli pod narkózou 2x. Jednou při menším chirurgickém zákroku a jednou při RTG, obojí bylo nitrožilní. Inhalační narkóza se pokud vím dává při operacích. Co se týče rizik poprvé můj pes zvracel, to patří mezi rizika a proto se pes lační, aby v průběhu spánku nedošlo ke zvracení a on zvratky nevdechl, to když se stane tak to pejsek bohužel většinou nepřežije, obvykle se pejsek vyzvrací než usne a to je normální a v pořádku. Při druhé narkóze ovšem dostal tonickou křeč, vypadalo to jako 2 min epileptický záchvat, vet mi řek, že se to může stát, ale bylo mi to velmi nepříjemné. Prý tomu lze předejít podáním diazepamu společně s narkózou.
|
sara03
|
# Zasláno: 22 Zář 2005 15:09
- Nahlásit
Ahojky.
Já se setkala jen s nitrožilní.Naše minulá pesa měla zánět dělohy,tak ji ji braly.Spala ještě doma.Celou noc jsme se u ní s mamkou střídaly.Každé dvě hodiny jsme ji přetáčeli na druhou stranu,ale přetáčeli přes nohy,ne přes hřbet.Z počátku to byla fuška.Taky byla přikrytá dekou a hlídal se jazyk a dýchání.Jak jsem u ní pozorovala dýchání,tak jsem zapomínala dýchat já.
Jo a pesa se probrala asi tak za 2 hoďky,ale neměla sílu se otočit.Když jsem byla s hafem na paspárkách,tak ten dostal potom vyrušovačku a odcházel s čekárny skoro bez pomoci.Jednou měl jen takovou oblbovačku.Nespal,věděl co se děje,ale nemohl se bránit/kontrola kolene/.A naše stávající pesa měla narkózu při RTG kyčlí.Už ve 4 měsících měla 3/4 a doktor se mě ptal,jestli ji nemá dát hlubší a nechat ji uspat,že až bude starší,bude mít hrozné bolesti.Ale já nenohla od veta přijít domu bez pesy.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 15:35
- Nahlásit
kocour snášel narkózu hůř, měl také nitrožilní a bez probouzení. Bylo to také večer a tak celou noc prospal a mezitím prozvracel. Byl chudinka malátný, vyhublý, jako kdyby týden nic nežral. Celou noc jsem ho hlídala v postýlce. Také to byl jediný den, kdy v té posteli vydržel a neprostestoval.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 17:12
- Nahlásit
My sme boli pod narkozou raz natvrdo a 3x len zlahka. Pri RTG DLK sme ho odniesli domov, ked vstal, tak vypustil asi kybel ale bol na neho strasny pohlad, lebo hlavu mal na zemi, hoci nohy vystrete, nedokazal sa posadil, lahnut uz vobec nie. Zazrak bol, ze sa postavil. Museli sme ho polozit, potom prespal celu noc a az rano bol OK. Samozrejme, ja som bola pri nom celu noc, kruhy pod ocami striehla na jazyk a pod.
Pri tych naladovkach mi ho vzdy injekcne zase prebrali, raz dokonca mu dali asi trochu vic, lebo bol ako vymeneny a hyperaktivny.
|
haha
|
# Zasláno: 22 Zář 2005 17:47
- Nahlásit
Bora
u koček je to asi horší,přinesla jsem jí po kastraci domů,bylo to večer, vet mi jí nařídil položit pod prádelní koš a zatížit kýblem vody, znělo to jako blbina ale udělala jsem to,měl pravdu , kočky když se probíraj trošku šílej,a asi by se zapasovala někam pod nábytek apod. že bychom jí potom nevyndali,tak se nám to osvědčilo ,ale zotavila se fakt rychle ,za dva dny už nevěděla o ničem.Jinak jeden můj pes se kolem sebe snažil kousat i v narkóze jak ucítil že se mu doktor motá kolem čenichu ,to bylo taky docela zajímavý.to je zajímavý s tou vyrušovací injekcí, to já ani neznám,asi máme u nás zastaralé pracoviště
|