Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Přetržený vaz a luxace pately
Autor Zpráva
makcule
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2013 11:46
- Nahlásit

Zdravím. Moje feňule (bišon) včera špatně skočila, chvíli pištěla a od té doby se nepostaví na zadní packu. Patrně ji už nic nebolí, nohu jsem jí prohmatávala, natahovala a skrčovala, a nic neříkala. Nicméně na netu jsem našla, že by mohlo jít o přetržený vaz, a tak se chci zeptat: v pondělí jsme objednaní k ortopedovi kůli luxaci pately s tím, že ji chci hned objednat na operaci. Je možné, aby se přetržený vaz (kdyby opravdu přetržený byl) spravil rovnou při operaci té pately? A nemůže se ještě něco stát, když to necham až do pondělí? Normálně běhá, žere, pije, je veselá, jen prostě tu pacinu nepoužívá. A ještě jedna otázka: jak se ten vaz u malých psů operuje? taky implantáty? Díky

Teriseck
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2013 17:17
- Nahlásit

Moje čubina NO, před pár měsíci také špatně skočila, zakníkla, chvíli kulhala, pak už byla dobrá. Ale od té doby chodí sice ok, ale při každém kroku jí cvakne v pravé noze, vypadá to jako, že cvaká kotník, nebo možná nárt. To nevím. Ani nevím, jestli to je vazem. Jak jste dnes dopadli?

Eninka
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2013 17:21
- Nahlásit

Teriseck

já ti nevím, ale radši zajdi na vyšetření, to cvakání není jen tak a může se nějakej problém projevit později a něco se může nevratně "pokazit", asi bych neotálela.

makcule
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2013 18:20
- Nahlásit

Tak vaz je opravdu přetrženej. Příští středu jde na operaci, vet spraví ten vaz a rovnou i tu patelu. Mám z té operace hrůzu, ale nic jinýho se dělat nedá.

Apollo
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 09:11
- Nahlásit

Mám psa po operaci luxace (tada na levé zadní) asi 2 týdny po operaci už normálně běhal, i když jsme měli klidový režim. Nejhorší bylo prvních 48 hodin po operaci. Pes se jenom ležel a při neopatrném pohybu kňučel. Nechtěl nohu používat tak dostal Rymadil od bolesti a asi po 5 dnech začal nožku lehce zatěžovat. Pak už to uzdravování šlo rychle. Dávejte sem zprávy jak se daří a jak probíhá uzdravování třeba by se to mohlo v budoucnu někomu hodit ....

twingas
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 11:03
- Nahlásit

já bych se taky chtěla zaptat, máme ještě štěně, teda spíš puberťáka a v neděli najednou přišel a kulhal. Nikdo jsme si nevšimli, že by kňučel, nebo skákal. Spal na chodbě a když přišel, tak kulhal. Nechtěl na zadní stoupnout a už jen odpočíval. Včera byl hravý, veselý v pohodě ale pořád nohu nadlehčuje, když stojí.
Když skáče apod. nohu používá. Nohu jsme jen prohmatali a procvičili, nikde nebylo vidět, že by ho to bolelo. Tak jsme mu ještě pořádně umyli a namazali. Myslíte, že by to mohli být taky vazy? Jinak k veterináři máme v plánu jít zítra až bude auto.

Apollo
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 12:20
- Nahlásit

těžko říct, mohl jenom špatně došlápnout, natáhnout si sval nebo cokoliv jiného na to musí přijít veterinář

makcule
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 14:19
- Nahlásit

Apollo

My jsme měli jít taky na operaci levé nohy, protože tam je luxace horší, jenže přetrhl se vaz na pravé noze, takže ta je teď primární. Chci se tě zeptat, po té operaci jsi psa držela v nějaké kleci nebo boudě? Bojím se totiž, že když ji necham na volno, tak se bude chtít na tu pacinu stavět a něco si s tím udělá. Navíc čtu úplně protichůdné názory: někdo říká psa hlídat aby na nohu min. 3 dny vůbec nešlápl, někde naopak čtu, aby nohu začal používat co nejdříve. Takže fakt nevím, a zapomněla jsem se zeptat veta.

twingas
Já bych to zakňučení možná taky neslyšela, kdybych nebyla ve stejné místnosti. Každopádně k tomu vetovi určitě jdi.

twingas
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 14:22
- Nahlásit

jj máme to zítra v plánu. Jenom doufám, že to nebude nic hroznýho.

makcule
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 14:28
- Nahlásit

moje druhá feňule loni taky začla kulhat z ničeho nic, trvalo to asi 5 dní a pak přestala a od té doby je to v pohodě. Tenkrát jsme u veta nebyli, protože to nevypadalo jako akutní, nohu občas používala, občas ne, tak jsem si říkala, že počkám týden a pak s ní kdyžtak k vetovi zajdu. A přešlo to samo.

twingas
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 15:28
- Nahlásit

njn já mu dávám 3 dny...taky nohu občas používá, ale když stojí, tak jí nadlehčuje.

Apollo
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 17:32
- Nahlásit

makcule
no my měli pohyb nařízený hned po operaci, ale pes je cíťa a našlapovat na ni nechtěl. Takže proto dostal ten rymadil. Ale jak jsem psala prvních 48hodin stejně chodit nechtěl a pak to zkoušel venku trošku chodit akorát se mu špatně čuralo protože nemohl zvedat nožku

makcule
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 18:30
- Nahlásit

tak problém s čůráním snad u nás nebude, když je to fena. I když .... ona taky při čůrání zvedá jednu zadní packu :-D . Vet mi určitě řekne, co a jak, a protože bude mít spravenej i ten vaz, tak bude omezení možná trochu jinak než u vás.

Co se týče předoperačního vyšetření, tak bude provedeno u jiného veta. Ten, co bude provádět operaci mi doporučil krev a EKG, ale ten, u kterého bude provedeno vyšetření doporučil místo EKG rentgen hrudníku. Můžu se tedy zeptat, jaké vyšetření bylo provedeno u vás? Nechci jí kůli rentgenu uspávat a nevím, jestli bych ji udržela bez uspání.

Apollo
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 19:26
- Nahlásit

Tak u nás jenom vyplnění dotzníku - jestli nebere nějaké léky apod. Jinak doktor, který operoval (MVDr. Jahoda) psa osobně prohlédl, poslechl, zkoukl oči, dásně a tak. Ukázal nám kama povede řez a na maketě ukázal co vlastně bude opravovat. Krev ani EKG netočili. V době operacce měl pes 2 roky.
Před operací nařízená 24 hodinová hladovka. Sama jsem psa držela, když ho uspávali a připravovali k operaci. Pak jsme si s manželem zašli na oběd a po dvou hodinách nám z ordinace vyšel naproti sám po svých sice jen třech a omámeně ale přišel. Druhý den kontrola a sundání obvazů, nasazen ten Rymadil za týden kontrola a pochvala, že už nožku docela používá (běhala jsem s ním po ordinaci jak ve výstavním kruhu a doktor pozoroval krok). Za týden další kontrola a vytažení stehů. Vždy se nám věnoval osobně pan doktor. V práci jsem měla 3 týdny dovolenou a všichni se mi smáli, že budu opatrovat psa

makcule
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2013 19:43
- Nahlásit

Tak mej feňuli je skoro 7 let, takže jsem právě chtěla předoperační vyšetření. Ale obdivuju vás, že jste si zašli na oběd To já se asi ukoušu nervozitou, a když jsem nervozní, tak jíst nemůžu. Takže to vypadá, že budu 5 hodin sedět v autě a čekat (jsme z jiného města, takže domů nepojedeme, a vet jí chce mít ještě tak dvě tři hodiny po operaci u sebe). Popř. prolezu obchoďáky, který u nás ve městě nejsou

Apollo
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2013 09:45
- Nahlásit

Taky jsme byli nervozni. Manžel možná ještě víc než já, ale zrovna vedle kliniky je malá restaurace tak jsme tam zašli, poobědvali a pak se šli chvilku projít. My jsme taky dojížděli do cca 40 km vzdáleného města, takže o nějakém jetí domů nemohla být ani řeč. Jinak si moc nepamatuju kolik kontrol jsme po operaci měli ale tuším že tři nebo čtyři. Celá taková "sranda" nás vyšla na cca 18tis. Ale stálo to za to jinak na druhé nožce má taky luxaci II ale ta zatím drží a nevyskakuje. (jsem zapoměla napsat že jsme měli obě nožky II a II) Takže si myslím, že tu druhou zatím necháme tak, od operace je to už 3 roky a pes běhá bez problému. A jizva na operované nožce není ani vidět. Držím pěsti, ať vám všechno dobře dopadne.

makcule
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2013 16:11
- Nahlásit

Apollo
My měli jít nejprve s levou packou, kde má stupeň skoro tři, a u té pravé jsem doufala, že na operaci nebude muset, protože tam má stupeň dva. Ale za téhle situace musí na operaci obou pacek

twingas
Jak jste dopadli?

twingas
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2013 18:38
- Nahlásit

Docela dobře, vypadá to na slabou disperzi kolena. Dostal injekci a prášky, aby se mu v tom nerozběhl nějaký zánět. A dneska už skoro nekulhá. Akorát doufám, že se nám podaří dodržet klidový režim.

makcule
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 23:33
- Nahlásit

Tak jsme po té operaci. Zatím to vypadá dobře. Na nohu ještě nenašlapuje. Povedlo se jí včera sundat obvaz a ránu olízat, ale stehy drží a rána vypadá neporušeně. Přelepila jsem jí to náplastí a obvázala obvazem, aby nemusela nosit límec. Měla ho včera celej den a urazila se, nechtěla žrát a převrhla misku s vodou (samozřejmě v noci, takže jsem ráno měla doma Labe). Ale začíná si chtít hrát, takže je problém ji uhlídat.

Apollo
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2013 11:42
- Nahlásit

Tak to je paráda je moc šikovná.

makcule
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 13:51
- Nahlásit

Už máme vyndané stehy. Jizva vypadá parádně, začíná to zarůstat chlupama, takže to za chvíli nebude vidět. Teď už jen dodržovat klidový režim, což bude asi ta nejhorší část. Moc se jí nelíbí, že nemůže skákat, lítat a venku musí bejt jen na vodítku, navíc jen asi čtvrt hodiny. Uhlídat ji, aby neskákala na postel a z postele, je prakticky nemožný, takže to už jsem vzdala a jen se modlim, aby se jí s tim nic nestalo

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání