Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Starý pes versus hyperaktivita
Autor Zpráva
Racisko
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2013 14:27
- Nahlásit

Dobrý den,
mám staršího psa středního plemene. V mládí byl dost hyperaktivní a jelikož já žiju poměrně aktivním způsobem života, pes byl celý život po mém boku v pohybu a byli jsme oba spokojení. Nyní je mu 9 let, zdraví bylo stále v pohodě a najednou přišla ráda shora - ozvaly se problémy s páteří.... bylo mi doporučeno pohyb omezit a se psem chodit pouze na krátké procházky. Pes to však samozřejmě nechápe a pokud ho záda nebolí vyloženě na umření, bere omezení pohybu jako trest a zradu z mé strany. Pokud jdu na náročnější akci s druhým, mladším psem (který toho pohybu vyžaduje trochu více), začne starý pes doma srdceryvně kvílet a dělat u dveří taková salta, že mám strach, že si ublíží... Jenom jak vidí pracovní pomůcky a ví, že se ho to netýká, začne se klepat jak osika.
Řešil jste někdo podobné dilema? Nechat pracovního psa ve stáří žít stejně jako doposud s vědomím, že to není pro jeho zdraví zrovna nejlepší, nebo ten pohyb prostě omezit s tím, že pak pes sejde psychicky? Děkuji za názory.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2013 14:41
- Nahlásit

Racisko
Zkušenost nemám, ale napadá mě: nešlo by starému vymyslet nějaké "klidové" aktivity, které by mu zaměstnaly především hlavu? Třeba klikr?

Racisko
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2013 14:55
- Nahlásit

Pes se celý život věnoval myslivosti .... je to fyzicky i psychicky dost náročná aktivita, kterou mu máloco nahradí. Agility, procházky, hraní s hračkami a podobné - pro mého psa "blbosti" - ho příliš neberou.
Já pracovního psa bohužel potřebuji, takže jeho místo ted nahradil můj druhý, mladší pes. A to je samozřejmě největší rána pro nás oba - když mám jít do lesa a on musí zůstat doma, aby šetřil záda... když ho vyjímečně vezmu sebou, nádnerně maká, dokonce líp než mladší pes. Ale.... moje svědomí pak pracuje. :-/

Maya
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2013 15:09
- Nahlásit

Racisko
Já bych mu ten pohyb dopřála. Lepší kratší šťastný život než dlouhé trápení, byť jen psychické. Asi bych se akorát poradila s vetem, jestli by mu nešly podávat nějaké podpůrné prostředky jako jsou chondra apod. a nechávala bych ho doma jen pokud by měl bolesti.

jana33
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2013 17:14 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit

Racisko
Řešíme něco podobného s nejstarším psem. Labrador,bude mu deset,taky lovecky využívanej. Minulou sezonu začal mírně pajdat po honech,dneska už pajdá i po hodinové procházce. Na hony letos už nechodil,ale ven ho normálně bereme, tam samozřejmě chce lítat po stopičkách a hledat jak za mlada,šetřit se rozhodně nehodlá. v tu chvíli ho ani nic nebolí,to přijde až doma,když si lehne a pak všechno ztuhne,tak než to znova rozchodí. Když člověk vidí,jakou má stále radost z pohybu a elán, nemá to srdce ho vláčet na vodítku. Takže jsme se dohodli s ortopedem, že bude dostávat analgetika (v ideálním případě kůru tří Trocoxilů,pak tři měsíce nic,pokud to bude fungovat) a jen mu budeme hlídat pečlivěji krevní testy, resp. játra a ledviny,že funguje vše,jak má. JEstli tady má být další dva,tři roky,chci aby si je užil s parádou,když sám začne zvolňovat, přizpůsobíme mu procházky,ale dokud má elánu na rozdávání, bránit v pohybu mu nebudu (samozřejmě na hony a celodenní akce už vynechává)

Atika
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2013 17:56
- Nahlásit

Taky máme labinu - 12 let, má dost artrozu na levé přední a od letošního podzimu, kdy jí to vzalo docela hodně je taky na mírné dávce analgetik. Ale na hony občas chodí - miluje to a je nešťastná, když páník vezme flintu a jde sám. Naštěstí ji žádný mladší nenahradil, náš druhý pes je mlaďoch - voříšek a zaměstnává ji doma. Ale už nemůže na celodenní dlouhé hony a taky už ne v chladném počasí do vody. Takže na kachny chodí jen na tahy a na kratší na bažanty - tak 2-3 hoďky. S práškama se docela drží, občas zapajdá, ale denně chodí na klidnější cca hodinu a půl prochajdy, doma řádí s mlaďasem a občas holt si vyjde. Myslím, že je spokojená i když občas zatuhne. U zad bych dávala pozor na prochladnutí.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2013 18:33
- Nahlásit

Racisko
Já bych mu ten pohyb dopřála. Lepší kratší šťastný život než dlouhé trápení, byť jen psychické. Asi bych se akorát poradila s vetem, jestli by mu nešly podávat nějaké podpůrné prostředky jako jsou chondra apod. a nechávala bych ho doma jen pokud by měl bolesti.

souhlasim s mayou..možný bych se pokusila korigovat zátěž pokud to je možné,ale jak pracovní pes přestane pracovat,kde rychle do kelu,páč práce je to co ho drřž při životě..

Racisko
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2013 19:41
- Nahlásit

Děkuji za názory, jsem ráda, že nejsem sama.
U mého "důchodce" je také problém v tom, že neví, kde jsou jeho hranice... s chutí absolvuje celodenní náročný hon a kor když se snaží mi dokázat, že "na to" stále má, i mlaďošku strčí hravě do kapsy. A čím dýl je doma v klidu, tím víc pak venku řádí... dříve se z nahánění vracel už za pár minut, teď ani půl či čtřičtvrtě hodinka není vyjímka. Ale... druhý den pak samozřejmě řev, protože se nemůže ani zvednout. Snažím se ho trochu brzdit a nebrat ho vyloženě na náročné akce, ale přesto ho z toho "pracovního" dění úplně neodepsat.
Mohu se zeptat na bližší info ohledně té kůry tří Trocoxilů, eventuelně jiné podpůrné léčby, která by mohla zmírnit bolesti? I když v našem případě se jedná o blokaci nervů v páteři, proti tomu možná ani žádná prevence není. Vet nám dal prášky, které fungují až při potížích jako úleva.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2013 21:21
- Nahlásit

Racisko
Svojí fence, které vyhřezávaly dvě plotýnku kolem jednoho obratle do páteřního kanálu (obrovské bolesti) plus měla artrozu v kyčlech, jsem musela upravit a omezit pohyb už někdy v jejích 2 nebo 3 letech. Dneska je jí 11 a OK. Naučila se, že se nesmí skákat a dělat psí kusy, že jí tohle netoleruju. Na dlouhé vycházky to samozřejmě už taky nebylo. Tak třeba by šlo omezit jen ty nejhorší pohyby, které nejvíc vadí - rychlé starty, skákání atd. Ne?

jana33
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2013 21:21
- Nahlásit

Racisko
Trocoxil je taky analgetikum,nevyléčí problém,ale tlumí bolest. Ale myslím,že u veteránů už bych to tak nehrotila,akorát sledovat ty játra,ledviny. je to docela drahá,ale zase stačí jeden prášek na měsíc a podle mých zkušeností ten účinek přetrvává i déle. Samozřejmě je otázka,jak u páteře,aby se nepřetěžoval ještě víc a nepřestal chodit. To už je na konzultaci s veterinářem. Jinak u nás je výhoda,že máme psů víc,takže vždyck bereme jen některé,takže to tak nehrotí,ale jakjsem psala,na kratší akce nebo třeba dosledy chodí stále a rád

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání