Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / neurologické postižení zadních končetin
Autor Zpráva
kachna_
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 00:10
- Nahlásit

Mamčin jedenáctiletý pes (vlčí špic) při chůzi neudrží rovnováhu, při chůzi občas spadne, nekničí a nevypadá, že by jí to bolelo, jinak nekulhá..., DKK se nedělalo nikdy. Onemocnění vypadá jako syndrom cauda equina, ale rentgen se ještě nedělal.

Jde mi konkrétně o tohle - je normální postup, že lékař pouze nasadí léky, neomezí pohyb (mamča se výslovně ptala) a rentgen navrhuje pouze v případě opakování nebo neustoupení potíží?

kachna_
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 00:12
- Nahlásit

jo ještě řeším to z důvodů snadné dostupnosti té kliniky

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 00:38
- Nahlásit

kachna_
Jde mi konkrétně o tohle - je normální postup, že lékař pouze nasadí léky, neomezí pohyb (mamča se výslovně ptala) a rentgen navrhuje pouze v případě opakování nebo neustoupení potíží?
U 11lety feny by se mel asi predne udelat rtg, bez toho prece nemuze vet nic specifikovat, muze to byt cauda, spondyloza, nebo treba problem v hlave feny, i treba borelka - bez rtg a vysetreni krve nasazovat leky bez diagnozy je k nicemu, se mi zda tedy, ac nejsem vet - treba to nekdo vyvrati,, potvrdi.

Benda
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 00:58
- Nahlásit

Fifi
kolik lidi ktere noli zada funguji tak ze si vezmou prasek a srovnaji se treba na rok nebo jinou dobu .

corgi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 09:10
- Nahlásit

kachna_
No to mi tedy rozhodně nepřijde normální - nevím, co dal za léky, jestli jen proti bolesti nebo jiné, ale já bych požadovala aspoň RTG vyšetření, když už ne víc. Zavání mi to postojem veterináře "vždyť už je mu 11, to nebudem řešit"...

birma
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 09:22 - Změnil/a: birma
- Nahlásit

kachna_
taky bych určitě nechala udělat rtg, protože takhle to může mít víc příčin a to musí zjistit. Řeším teď u psa něco podobného jen v mnohem větším měřítku a nedovedu si představit, že bych to dělala bez toho, abych měla v ruce rtg. (na druhou stranu někteří veterináři si to představit umí - na pohotovosti psovi napíchli kortikoidy a když ráno nevstal, tak ho chtěli uspat a to bez jakéhokoliv vyšetření! )

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 19:29
- Nahlásit

kachna_
A pomohly ty léky? Teda popravdě řečeno já už jsem taky vyléčená v takovýhle případěch dělat hned všemožná vyšetření, jestli ty léky zabraly, tak bych počkala. Může to být cokoliv, u špiců třeba i nastydlý záda po ocasem, když se tam pes hodně zamokří a pořádně neuschne a je zima, nekoupala se teď někdy venku?

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 19:40
- Nahlásit

Maya
dělat hned všemožná vyšetření,
Vzdyt rtg neni nikterak narocny, pokud je fena klidna, je to otazka par minut a bez narkozy. Krevni testy jsem psala prave kvuli pripadnym lekum, aby se to nemlatilo s nejakym vnitrnim problemem feny.
Může to být cokoliv, u špiců třeba i nastydlý záda po ocasem,
No z "mrtvyho ocasu" by asi fena neztracela stabilitu na zadnich, nepadala...

kachna_
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 21:26
- Nahlásit

Maya
A pomohly ty léky?
no právě, že ne.
Teda popravdě řečeno já už jsem taky vyléčená v takovýhle případěch dělat hned všemožná vyšetření,
to chápu, jen jak mám celkem čerstvou zkušenost s Cirovýma bolavýma zádama a ten přístup byl úplně opačnej - RTG, léky až po RTG, striktní omezení pohybu.
Kdyby se tu ale našlo pár lidí se stejnou zkušeností jako má mamča, tak bych se mamče nevnucovala, že pojedeme jinam (což znamená, že mamča bude závislá na mojí dopravě, a to se jí moc nechce)

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 23:08
- Nahlásit

Fifi
Nemyslela jsem mrtvý ocas, ale problém se zádama, špic má ocas stočený na záda a pokud pod ním zůstane dlouho v zimě mokrá srst, která kvůli tomu ocasu neuschne, tak se mu můžou bloknout záda.
Jinak rtg není náročný, pokud se ví, co se má rentgenovat, pokud se dělá víc rtg, protože se hledá, tak už to může být problém s uposlušněním psa, když mě dělali rtg všech kloubů u psa, trvalo to půl hodiny, pes se musel furt přeštelovávat do jiných poloh apod.. nevím jak fenka od kachny, ale můj vlčí špic se musel sedovat neb ono hodně špiců se lehce vytočí do obrátek a to už na něj prostě bylo moc, i když ona ani ta sedace není žádná tragédie.
kachna_
Jestli ty léky nepomohly, tak to bych asi jinam jela, i když chápu ty komplikace s dopravou, ale u stávajícího veta riskujete, že dá zase jiný léky, který zase nemusí zabrat.

makrel
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 10:07
- Nahlásit

kachna_
Já se vyjádřím jen k lékům a pohybu. Pokud má léky proti bolesti, tak pohyb by měl být omezený určitě.

danajasa
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 11:16
- Nahlásit

kachna_ Esli vet poznal,že je to todle ta ti rači asi nic neříkal,rentgen je zbytečný,já tedka nechávala odejít jednoho psa stouto diagnozou,nechali jsme ho odejít důstojně dokud se to nezhoršilo na neunosnou míru http://www.cswolfdog.cz/index.php

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání