Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Jak je to s varlátky u štěňat?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Zpráva
jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 09:52
- Nahlásit

Byl jsem dnes se svým štěňátkem na třetím očkování po dvanácti týdnech a veterinářka mě vyděsila. Prý nemá pořád sestouplé jedno varlátko a že jestli jej nebude mít na místě do měsíce (očkování proti vzteklině), tak mi štěníka vykastrují. Vemou mu i to sestouplé, prý aby se genetická vada nemohla dál přenášet. Málem jsem se jí tam rozbrečel. Na můj šokovaný pohled mi začala vysvětlovat, že varlata mají být normálně sestouplá do šesti neděl. Já jsem štěníka přebíral v devíti nedělích a jedno varlátko měl, podle chovatelky, "na půl cestě". Prý je to jenom třeba masírovat a ono sestoupí. Zkoušel jsem... nevím, zda správně.
Zajímaly by mě vaše zkušenosti v tomhle směru. Jakou mám šanci? Jak to s varlaty doopravdy je? Nejde mi o chov, nechci na pejskovi vydělávat, kašlu i na výstavy, jde mi jen o to, aby byl zdravý. Prostě pes, se vším všudy.
Nechal jsem kdysi ze zdravotních důvodů kastrovat svého huskyho v téměř třinácti letech. Těžko jsem to nesl a stejně to bylo zbytečné. Když si představím, že mi za měsíc vykastrují krásné, inteligentní a hodné štěně BŠO, tak už teď brečím, kudy chodím...

Baico
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:18
- Nahlásit

Obraťe se na chovatelku. Vysvětlí vám to nejlépe.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:19
- Nahlásit

jindra 22
Vemou mu i to sestouplé, prý aby se genetická vada nemohla dál přenášet
si děláš srandu?maj tě za nesvépravnýho debila co bude množit cíleně na nechovným zvířeti?
jinak si počkej na baico,ta ti řekne,ostatně má k tvému štěněti jistou mateřskou vazbu

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:30
- Nahlásit

Baico

Obraťe se na chovatelku. Vysvětlí vám to nejlépe.

Lépe, než veterinární lékař?

Baico
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:32 - Změnil/a: Baico
- Nahlásit

jindra 22
Ano, stejně jako ona nesouhlasím se zbytečnou operací popřípadě úplnou kastrací. Můj Baico má také jen jedno varle. Vzhledem k této skutečnosti jsem si o tom dost nastudovala a přečetla. Co veterinář, to jiný názor. A já se kloním k názoru své veterinářky a chovatelky, že nenechám zybtečně řazat zdrvé zvíře. Ano je nutné větší pozornost a sledovat zdravotní stav, aby se při problémech mohla zakročit včas.

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:33
- Nahlásit

davidkova renata

Dík za radu, která mi je prozatím k ničemu. Jde mi o zkušenosti jiných. Jak to bylo u nich, zda se s něčím podobným už setkali a jak to dopadlo...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:38
- Nahlásit

jindra 22
Jak to bylo u nich, zda se s něčím podobným už setkali a jak to dopadlo...
to je ale dosti indivindi u každýho,mustr nenajdeš že..
Když si představím, že mi za měsíc vykastrují krásné, inteligentní a hodné štěně BŠO, tak už teď brečím, kudy chodím...
pokud radí tohle,tak skutečně ano..tam bych nepáchla už ani na odčervení...štěně může kastrovat akorát čuně.

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:38 - Změnil/a: jindra 22
- Nahlásit

Baico

Jenže až to bude nezbytně nutné, může mít metastázy rakovinového nádoru... Tak mi bylo vysvětleno. Prostě nesestouplé varle musí ven. A sestouplé taky pryč, aby se nemohla přenášet genetická vada v rukách nezodpovědných chovatelů.

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:43
- Nahlásit

davidkova renata

pokud radí tohle,tak skutečně ano..tam bych nepáchla už ani na odčervení...štěně může kastrovat akorát čuně.

A poradíš mi, kam mám jít? Jedna veterinární klinika mi huskyho operovala za deset tisíc tak, že jsem jej za měsíc musel nechat uspat. Další mi chce kastrovat štěně. Co mám ku.va dělat? Komu mám v tomhle poje... světě věřit?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:43
- Nahlásit

jindra 22
Běžná praxe u kryptorchidů je odebrat nesestouplé varle a to z důvodu, že varle potřebuje nižší než tělesnou teplotu (proto je taky venku, že jo ) pro svou správnou funkci. Pokud je v bříšní dutině, je vystaveno vyšší teplotě a mívá pak tendence k rakovinnému bujení. To je důvod proč se běžně doporučuje odstranit nesestouplé varle. Rozhodně nevidím důvod proč by se mělo odstraňovat i to sestouplé. Pokud má majitel aspoň trochu rozumu, nebude takovým psem krýt a vytvářet tak bez PP štěňata.
S jedním varletem může pes prožít normální pohodový život, stejně jako se dvěma, jediný problém je, že nikdy nemůže být chovný.

Baico
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:44 - Změnil/a: Baico
- Nahlásit

jindra 22
může mít metastázy rakovinového nádoru
Bujení, které vzniká tím, že je vystaveno vyšší teplotě, je ve většině případů nezhoubné. A pokud se o problému ví, dá se řešit zavčasu, než se rozvinou metastázy.
A sestouplé taky pryč, aby se nemohla přenášet genetická vada v rukách nezodpovědných chovatelů.
Nechcete na něm chovat, tak proč normálně sestouplé varle odstraňovat. Je to vaše zvíře a do toho vám nemá veterinář co mluvit.
Jak jsme psala, mluvím z vlastní zkušenosti. Baicovi je šest let a žije si spokojený život zdravého psa.

Eninka
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:46
- Nahlásit

jindra 22

A poradíš mi, kam mám jít

a odkud seš?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:52
- Nahlásit

jindra 22
A poradíš mi, kam mám jít
neblbni..už ti to napsaly holky..ale nenech proboha zmrzačit štěně kastrací!

Alexa
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:54
- Nahlásit

jindra 22
znám pejska, kterému sestouplo varle kolem půl roka, bylo tzv.putovní chvíli bylo sestouplé, chvíli hmatné na cestě a chvíli nehmatné. Majitelka poctivě masírovala a jak píšu kol půlroka sestouplo a už je několimk let tam kde má být. Rozhodně se přikláním k názoru ostatních a nevidím důvod v kastraci 4 měsíčního štěněte

petl
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 10:54
- Nahlásit

Ve třech měsících je brzy na diagnózu. Zkusila veterinářka varle nahmátnout a jemně stáhnout dolů? Znám hodně psů kde stačilo udělat jen tohle a varle zůstalo tam kde mělo být...

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:07
- Nahlásit

Eldoguero

Dík za info, která mi bohužel nic nového nesdělila. To vše vím. Jen nevím, zda veterináři nemají nějaký kodex, který je nutí z profesního hlediska k tomu, aby odebrali i to druhé varle. Já nevím...

Eninka
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:09
- Nahlásit

jindra 22

nevím, zda veterináři nemají nějaký kodex,

hlavně ber vpotaz, že mnoho veterinářů má svůj osobní
kodex - vydělat peníze...souhlasím se vším, co se tady napsalo,
ohledně nutnosti či nenutnosti kastrace a těch důvodů.
Vetové mnohdy doporučují a provádí kastraci zcela nesmyslně
a jejich argumenty jsou prostě

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:10
- Nahlásit

davidkova renata

ale nenech proboha zmrzačit štěně kastrací!

Nenechám, protože na to nemám psychicky. To snad radši budu riskovat toho raka...

Baico
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:12
- Nahlásit

jindra 22
Jen nevím, zda veterináři nemají nějaký kodex,
Kašli na veterináře, tn nemá žádný právo tě nutit. Je to tovje zvíře a tvoje zodpovědnost!!!!

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:12
- Nahlásit

jindra 22
Nenechám, protože na to nemám psychicky. To snad radši budu riskovat toho raka...
ježiš fakt neblbni!! hele můžeš to udělat tak n apůl..nech psa v klidu dospět a pak to jedno zlobivý varle nech vyndat..to normální ale nech! udělala to tak spousta lidí..pro svůj klid třeba..

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:14
- Nahlásit

Eninka

Vetové mnohdy doporučují a provádí kastraci zcela nesmyslně
a jejich argumenty jsou prostě

Já ti rozumím, ale to má člověk studovat veterinu, pak třeba gynekologii, nebo kardiologii, vyučit se automechanikem, jak je potřeba? Až tam jsme to dotáhli?

Baico
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:14
- Nahlásit

jindra 22
Můžu se zeptat, proč nereagujete na moje rady? Jednak mám s tímhle problémem praktickou zkušenost, ktero jste žádal. A druhak se jedná o pejska po mém psovi a jeho osud mi jaksi není vůbec lhostejný!!!

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:15
- Nahlásit

Baico

Kašli na veterináře, tn nemá žádný právo tě nutit. Je to tovje zvíře a tvoje zodpovědnost!!!!

Já vím. Ale stejně mě to sere. A moc...

Baico
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:17
- Nahlásit

jindra 22
Já vím. Ale stejně mě to sere. A moc...
Není proč. Varlala psa nedělají.

Eninka
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:21
- Nahlásit

jindra 22

Já ti rozumím
Až tam jsme to dotáhli?

bohužel, až tam jsme to dotáhli...sám musíš okolo sebe všude
vidět - ve všech oblastech života - jak blaho peněženek různých "odborníků" je nade vše, natož nad zájmy člověka -
pacienta, klienta, daňového poplatníka a tak...Já sama jsem
už párkrát v životě "naletěla" dobrým radám odborníků (vet, zubař apod.) a věřila, že jejich doporučení je správné, neboť
je to přece odborník a pak jsem zjistila, že bylo pouze v jejich
prospěch, nikoliv v můj

se jedná o pejska po mém psovi

tak to je náhoda, potkat se tady s někým, kdo má po mém
psu štěndo

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:27
- Nahlásit

Baico

A druhak se jedná o pejska po mém psovi a jeho osud mi jaksi není vůbec lhostejný!!!

A mně taky ne... jinak by mi to bylo přece jedno, jestli bude mít kule nebo ne...

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:29
- Nahlásit

Baico

Varlala psa nedělají.

Tak to máš o samcích dost zkreslenou představu...

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:31
- Nahlásit

Eninka

je to přece odborník a pak jsem zjistila, že bylo pouze v jejich
prospěch, nikoliv v můj

Právě to je ten důvod, Eninko, proč mám problém někomu věřit.

Baico
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:31
- Nahlásit

jindra 22
jinak by mi to bylo přece jedno, jestli bude mít kule nebo ne...
Ale myslím si první s kým se tohle mělo řešit je chovatel. V tomhle případě obzvlášť, když se jedná o chovatele zopovědného a se spoustou zkušeností.

Eninka
Člen
# Zasláno: 17 Dub 2012 11:35
- Nahlásit

jindra 22

to je ten důvod, Eninko, proč mám problém někomu věřit

a to je dobře, že nevěříš, pochybuješ, protože tahle vlastnost
přiměje člověka se o tu věc zajímat, hledat informace, názory
jiných lidí a pak si na ten problém udělat ucelenější názor.
Nevěš hlavu, že pejsek nemá varlátko sestouplé, je dost
času si vše rozmyslet, dost času na to, že se to může ještě
spravit a vyřešit. Spíš bych ale zkusila jiného veta, pokud budou
ti tví trvat na tom, co jsi tady napsal

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání