Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Opakované hárání
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Eldoguero
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 15:29
- Nahlásit

Měla bych dotaz, jestli jste se někdy setkali s následujícím problémem osobně nebo z u někoho známého a jak jste ho event. řešili?
Fenka momentálně 16. měsíců se poprvé hárala v 7 měsících - normálně. Podruhé na roce, po tomto hárání měla falešku, kdy se jí i spustilo mléko. Fena během falešky zhubla 5 kilo, které se jí doposud nepodařilo nabrat. Momentálně se na 16. měsíci začala hárat znovu.
Prodělala prý všemožná vyšetření a je naprosto zdravá. Jediný problém je v tom opakovaném hárání a v tom, že zatím nenabírá váhu.
Je to mladá fenka, s tou váhou bych to tak tragicky neviděla, ovšem to 3. hárání mi v pořádku rozhodně nepřipadá. ¨
Majitel by měl jít dnes k veterináři, tak uvidíme co mu poradí a jak to budou řešit.
Máte prosím někdo s tímto nebo něčím podobným zkušenosti?
Podle mě je fenka v hormonální nerovnováze, ale nejsem si jistá, jestli je u takhle mladého, v budoucnu možná i chovného, zvířete rozumné řešit to podáváním hormonů. Majitel je ochoten i přistoupit na možnost kastrace s tím, že pokud to nepůjde jinak a bude to pro zdraví feny, proč ne. Ale pokdu by byla jiná cesta, určitě by to bylo lepší.

LucieS
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 15:44
- Nahlásit

Takže hárala po 5 a pak po 4 měsících? Co je to za plemeno? Nezdá se mi to tak strašné.
Moje fenka měla první tři hárání taky rozhozené po pár měsících, přitom pak se jí to ustálilo na 1x za rok, vždycky v září.
Myslím si, že zezačátku to tak fenky prostě mají, než si to hárání "sedne", tak je v tom zezačátku malinko chaos.
To zhubnutí nejspíš ovlivnil majitel, záleží jak moc a na jak dlouho jí ubral žrádlo, čím krmí atd.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 15:51 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

LucieS
Je to argentina.
Hárala po 5 a po 4 měsících, mě to přijde dost. Navíc vlastně poslední hárání přišlo ani ne 2 měsíce po skončení falešky. Její sestry se zatím hárali jen jednou. Tu falešku řešili na veterině, ale bohužel nevím jak, protože nakonec prý feně skončila sama od sebe laktace, mléčná žláza se jí stáhla a byla ok.
Majitel prý krmí stále stejně - graule Acana a dává i maso. Čubina prý žere v pohodě, ale nepřibírá, to bych zase neviděla jako tragédii já, ono se to s věkem srovná.
Nevím, jesli ji přímo při falešce ubral žrádlo, spíš si myslím, že ne.

corgi
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 15:53
- Nahlásit

Já jsem si dělala úplně opačné starosti - fena se mi ne a ne rozhárat. A co jsem tak naštudovala, tak první hárání se jakoby "nepočítá" - nedá se podle něj určit pravidelnost nebo nepravidelnost. Jinými slovy pravidelný cyklus většinou nastoupí od druhého hárání dál. Ten rozestup mi připadá taky normální jako LucieS, zvlášť pokud je to nějaké predisponované plemeno (některá běžně hárají 3x do roka, jiná 1x ročně...).
K falešce - je tady o tom tuším i samostatné vlákno. Samozřejmě roli hraje i majitel, do jaké míry dokáže být "drsňák" nebo je to naopak nerváček. Ale pokud by měla mít falešku po každém hárání nebo by se mělo do cyklu zasahovat a pak doufat, že se fena rozmnoží (a přenese to pravděpodobně na dcery), určitě bych zvažovala kastraci...

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 15:58
- Nahlásit

corgi
zvlášť pokud je to nějaké predisponované plemeno
To není. Její matka se hárá pravidelně, stejně tak se hárala pravidelně i její babička a prababička - 2 krát ročně.
Stejně tak i příbuzné feny, které znám.
Ale pokud by měla mít falešku po každém hárání nebo by se mělo do cyklu zasahovat a pak doufat, že se fena rozmnoží (a přenese to pravděpodobně na dcery), určitě bych zvažovala kastraci...
Po prvním hárání falešku neměla, až po tom druhém, potřetí se ještě neví, zatím se hárá.
Kastraci zvažují, ale až jako úplně poslední možnost.

Dines
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 16:32
- Nahlásit

Eldoguero
Hele teta má rotvice a ty můry se jí běžně hárají 4x ročně - bez jakýchkoliv zdravotních problémů. Jen je to dost na palici.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 16:54
- Nahlásit

Eldoguero
nemohla se " chytit " s jinou fenou? Mě taky holky hárají jak mají, ale občas některá hárá i mimo cyklus třeba s jinou fenou a třeba po dvou měsících od posledního hárání.Pokud hárání bude normální a nebude extra dlouhé asi bych ji sledovala a neřešila, pokud bude problém, bude hárat dlouho apod...tak bych to řešila s veterinářem

jana33
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 17:09
- Nahlásit

Eldoguero
Naše labradůra hárala poprvé v devíti měsících. Následovala psycho faleška. Po čtyřech měsících další hárání, za dva měsíce další faleška. Měsíc po této falešce šla na kastraci, vetka říkala,že podle stavu vaječníků se už opět chystala na hárání, plus mínus za měsíc,takže by to opět vyšlo na ten čtyř až pětiměsíční interval. Vaječníky prý byly zduřelé,ale zatím bez cyst, ale vetka říkala,že většinou se takhle častým háráním vznik cyst vyprovokuje (pokud to není opačně,čuba nehárá normálně a pak se jí najednou výrazně nezkrátí interval). Jo a první hárání měla pět týdnů, krycí dny od 21. dne, druhé hárání stejně dlouhé, krycí dny cca od 18. dne.
Čuba šla na kastraci, protože by stejně nebyla chovná, nicméně i pokud by byla jinak OK, tak s takovýmhle háráním/faleškama by stejně pod kudlu šla,protože to byl fakt děs. Když měla falešku,byla ještě větší hyperaktiv než normálně a tak tři čtyři dny nežrala (chystala se rodit).

MaggieM
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 17:09
- Nahlásit

Mě hárala fenka bobtaila po třech měsícich. Nakonec jsem kastrovala. Sice z jiných důvodů, ale vet mi řekl, že by to bylo stejně nezbytné.

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 17:58
- Nahlásit

Eldoguero
-> http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_12258_0.html
Ale ťukám, ťukám, zatím klid a ticho po pěšině.. Je fakt, že jsem ji nějak nenechávala vyšetřit. Beru to jako mladickej úlet. Teď je to tedy pět měsíců od hárání a nechystá se nějak zjevně. Ale kdyby něco, tak holt půjde pod kudlu natrvalo.

PS: Nechápu, jak jsem mohla ondá napočítat po třech měsících, když od 14/7 do 14/11 jsou to 4 měsíce...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:43
- Nahlásit

Eldoguero
Zdeny 2. čuba . taky ovčanda ..hárá celej život po 4 měsících..problémy žádný s tim nemá..čuba teda

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 20:43
- Nahlásit

Dines
a ty můry se jí běžně hárají 4x ročně

Mě se kdysi ovčanda hárala 3 krát, někdy to stihla i 4 krát do roka a byla jsem z toho na prášky.
Doufám, že tohle ho nepotká.
kejtlin
nemohla se " chytit " s jinou fenou
Ne, ne, mají starou kříženku a starou am. kokřici a obě jsou kastrované, takže žádná háravka tam není.
jana33
Vaječníky prý byly zduřelé,ale zatím bez cyst, ale vetka říkala,že většinou se takhle častým háráním vznik cyst vyprovokuje
Toho se trochu bojím
Čuba šla na kastraci, protože by stejně nebyla chovná
Tahle má právě nejlepší pravděpodobnost, že chovná by být mohla, ale majitel sám prohlásil, že je mu přednější zdravá fena než chovat. Jen to prostě bere jako poslední variantu.
Gi a smečka
Takže Gaře se to srovnalo jo?
No, myslela jsem, že to druhý hárání je sice trochu dřív, ale ok, je to mladá čuba, puberťačka. Jenže teď začala potřetí a to už mě dost mate. K tomu ta faleška.
davidkova renata
hárá celej život po 4 měsících
Vůbec zakazuju psát sem takovýhle komenty to mu nemůžu říct tohlencto, myslím, že by se zhroutil

No, dnes měli být na veterině, tak počkám na zprávy.
Posledně ji brali krev, jeslti nemá třeba zánět dělohy nebo čehokoliv jinýho, dělali jí nějaký testy na slinivku (neptejte se mě jaký, páč to nevim), kvůli tomu zhubnutí, pak játra - vše ok, prý naprosto zdravé zvíře. Dělali ji i sono pro jistotu, nic neobvyklýho.
Tak já jdu vyděsit majitele, že se mu čupka bude asi hárat patnáctkrát do roka

Alexa
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 20:49
- Nahlásit

Eldoguero
Vůbec zakazuju psát sem takovýhle komenty
tak to tě nepotěším, mě ovčanda taky hárala pravidelně po 4 měsících celej život, absolutně žáden vliv na to neměla štěňata a vždycky hárala pravidelně po 4 měsících, a vydrželo jí to až do 14
jo ale nezhubla a nikdy neměla falešku

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 21:09
- Nahlásit

Alexa
Naše ovčanda co se hárala prakticky celej život taky nikdy neměla falešku a nikdy nehubla. Já si prostě myslím, že má nějaký hormony rozhozený, ale je to jen názor.

jana33
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 21:13
- Nahlásit

Eldoguero
Hele,tak naše čuba má taky všechny podmínky pro chovnost splěny, i víc a slyším furt,proč teda jako nemáme ty štěňata
Kdyby hárala a nefaleškovala, tak bych to asi nehrotila, ale jestli bude i po tomhle hárání mít falešku,tak bych se nad tou kastrací zamyslela, ten hormonální kolotoč hárání, faleška po dvou měsících je fakt masakr a pro tu fenu to musí být děsná zátěž

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 21:22
- Nahlásit

jana33
Kdyby hárala a nefaleškovala, tak bych to asi nehrotila, ale jestli bude i po tomhle hárání mít falešku,tak bych se nad tou kastrací zamyslela, ten hormonální kolotoč hárání, faleška po dvou měsících je fakt masakr a pro tu fenu to musí být děsná zátěž
To je jasný, já bych na takový feně chovat nechtěla a její majitel to vidí stejně. Jestli se jí to nesrovná, zřejmě půjde pod kudlu. Jen si myslím, že by to mohla být hormonální nerovnováha, která se třeba věkem, nebo nevím čím upraví. Obzvlášť, když je jinak zdravá.
Jde mi jen o nějaké typy, zkušenosti, cokoliv ...

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 21:23
- Nahlásit

Eldoguero
Takže Gaře se to srovnalo jo?
No 14týho budeme načínat šestej měsíc a zatím je klid.
Uvidím, jak se rozháraj malý, essi půjde s nima. Čítám, že tak do měsíce to přijde.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 21:28
- Nahlásit

Gi a smečka
Po 6. měsících už je to v pohodě.
Ok, takže to nakonec byla jen ojedinělej exces. Doufám, že u týhle feny to bude taky tak.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 10:55
- Nahlásit

Znám fenku, která celý život hárá 3 x ročně.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 22:25
- Nahlásit

Takže mám nové info.
Byli u veterináře a je to tak, jak jsem předpokládala - fenka má hormonální nerovnováhu. Prý má hormony hodně rozházené.
Byly jim navrhnuty 3 varianty řešení. Buďto hormonální tablety, ale ty sám veterinář nedoporučil s tím, že nejsou moc "bezpečné". Nebo nakrýt - na to je fena příliš mladá, první krytí přichází v úvahu nejdřív za rok. Anebo kastrace.
Majitel se prozatím nerozhodl.
Jaký máte názor na daný problém? Máte nějakou zkušenost s hormonální nerovnováhou mladé feny?
Napadla mě ještě homeopatie nebo nějaký alternativní druh léčby. Poslala jsem majiteli fenky odkaz na doktorku Mullerovou. Máte někdo zkušenost s touto veterinářkou?

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 22:40
- Nahlásit

Eldoguero

Já. S nádory u Bekynky - a nic.
Kamarádka. S kožními problémy naháčka - pomohla.

Na homeopatii a alternativy nevěřím. Pro sebe bych si to nikdy nekoupila. Ale pro pesana je to něco jiného, to jsem homeopatika pořídila hned. Nevím teda, co poradit. Ale p. M. je jinak velmi sympatická, je to i veterinářka, přistupovala k diagnoze racionálně, nic neslibovala, nedávala planou naději, takže jestli bude zle, tak bych tam s fenou, být těmi lidmi, zašla. Nemyslím si, že by to byla návštěva úplně na nic nebo dokonce že by uškodila. Člověk si z toho může vybrat, co chce, každopádně uslyší názor jiného veterináře, než kam chodí, a pak si to může zkonzultovat.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2012 12:47
- Nahlásit

Vlčáčková
p. M. je jinak velmi sympatická, je to i veterinářka, přistupovala k diagnoze racionálně, nic neslibovala, nedávala planou naději
Tak na mě působí i ve svých článcích a na webu. Osobně ji neznám, ale vesměs jsem na ní slyšela pozitivní ohlasy. Majitelé feny jsou ze Slovenska, takže by to do Brna neměli ani tak daleko.
Prý paní dokrorku zkontaktují a domluví se, tak uvidíme.

Uvítám další typy a nápady

jana33
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2012 12:52 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit

Eldoguero
Ještě zkuste MVDr. Šťourače a jeho poradnu,a´t tam někdo z vás napíše,je to veterinář,ale zabývá se i homeo a celkově je to profík. Nebo mu je možný napsat i mail, zavolat,nevím odkud jsou,samozřejmě má ordinaci.
Určitě bych v takovéhle situaci vyzkoušela něco přírodního, zrovna na hormony je podle mě dost bylinek a něco by mohlo pomoct a koneckonců i falešky jdou někdy vyřešit homeopatiky.
Müllerová je zvláštní,střelená,nicméně v homeo se vyzná výborně. Mám na ní ohlasy dobré i špatné, jako u každýho...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2012 12:59
- Nahlásit

Eldoguero
homeopat Mvdr Jiřička..slušný reference většinou

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2012 13:08
- Nahlásit

jana33
nemáš kontakt na toho Šťourače?
kdyžtak mi to hoď do emila (pod členem by měl být) jeslti máš, díky
Určitě bych v takovéhle situaci vyzkoušela něco přírodního
Já si právě myslím to samé. Majitel s tím nemá žádnou zkušenost, ale rozhodně se tomu nebrání. Jen prostě čubina potřebuje asi něco víc než odvar z maliníku
davidkova renata
homeopat Mvdr Jiřička..
Máš kontakt? Dej

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2012 13:13
- Nahlásit

http://www.phytovet.cz/cz/zverolekar/4.html
http://www.firmy.cz/detail/266581-mvdr-michal-jiri cka-ceske-budejovice-7.html?source=fhint
http://www.vetkom.cz/ordinations/veterinaryDetail/ id/99

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2012 13:17
- Nahlásit

davidkova renata
děkuju

jana33
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2012 13:45 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit

Eldoguero
Tady je poradna a někde tam bude určitě i kontakt na ordinaci jako takovou. Hodně k němu chodí lidi,co mají psiska na Barfu,protože to je jeden z mála vetů,kterej to podporuje a je schopen poradit i diety na konkrétní problémy atd.
http://www.deutsche-dogge.cz/bonoda/poradna.html

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2012 13:59
- Nahlásit

jana33
Díky moc

Ještě jedna troufalost. Náhodou nevíte o někom přímo na Slovensku, kdo by byl schopen a ochoten poradit a řešit? Ideálně někoho, kdo nedělá diagnozu od dvěří ve stylu - "Bílej pes, tak ten je alergickej, to je jasný. A co, že vás to vlastně trápí?" Na tenhle přístup už začínám být v poslední době dost alergická já a nejsem si jistá, jestli je to barvou

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2012 14:29 - Změnil/a: Gi a smečka
- Nahlásit

jana33
Ještě zkuste MVDr. Šťourače
MVDr. Milan Štourač, doboha. Fakt se nešťourá.

A ordinaci má v Čisté u Brna.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání