| Autor |
Zpráva |
Hani
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:02
- Nahlásit
Náš pejsek má zvětšené a zdůřelé uzliny na krku, při dýchání chrčí. Dostala antibiotika a ACC sirup, bere to již druhý den, le stále chrčí. Má s tímto někdo zkušenosti a jak jste to léčili. Zase jak jí asi bolí v krku nechce žrát a tak dostává injekční stříkačkou tvaroh.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:18
- Nahlásit
a má jen krční? Zkontroloval vet ostatní?
Pokud má angínu, tak musíte počkat až ATB zaberou, já sem taky takhle vyřízená první 3-4 dny.
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:23
- Nahlásit
stetisek123
a jaké další? Dělali jí ještě krevní obraz a ten dopadl dobře.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:27
- Nahlásit
Hani
sahal vet třeba do podbřišku,nebo na zadní nohy????
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:37
- Nahlásit
No prohlíželi jí, poslouchali srdce.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:38
- Nahlásit
Hani
předpokládám, že štětísek se ptala proto, že chtěla mít potvrzenou verzi angíky...je to tak? )
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 14:43
- Nahlásit
no, já se ptala proto, že sem začla podobnejma příznakama. Já osobně věděla jen o velkejch počelistních uzlinách. Návštěva u veta le potvrdila bohužel všechny hmatné uzliny zvětšené, čímž to bohužel bylo špatný...
ale nechci hned vidět všude čerty, jestli je to ta angína, tak vydžte v tom, co děláte
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 14:58
- Nahlásit
stetisek123
sem si to přesně myslela (zkušenost mě poučila, že mě to taky napadlo)....
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 19:09
- Nahlásit
stetisek123
A co teda pejskovi bylo, napište. A jak se to léčilo?
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 20:40
- Nahlásit
Lymfom. Léčit se to nedá, jen za určitých podmínek jde třeba i o dva roky prodloužit plnohodnotnej život,ale je to neléčitelný. POkud ste ale byli u veta, tak snad máte uzliny zkontrolovaný. Nebudu fakty strašit. Zkuste pejsovi nejen ládovat tvaroh do krku,ale udělat třeba i z něj priznic. Můžete mu stříkačkou stříknout tantum verde (lidskej roztok na kloktání), nebo šalvěj. Držím palce.
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 21:30
- Nahlásit
stetisek123
Aha, to je smutný. No léčíme to zatím dva dny, ale pořád při dýchání chrčí, a nechce sama žrát. Pokud se to nezlepší půjdu asi ve čtvrtek znovu na vet. Řekli, že je to angina, tak kéž by to byla pravda.
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 17:58
- Nahlásit
psa s Angínou jsem ještě neviděla...nechte udělat aspirační biopsii z těch bulí (můžou to být uzliny i slinné žlázy...)
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 18:01
- Nahlásit
Mandle psa tvoří Waldeyrův mízní okruh, pes má krční mandle, z nichž je dobře vyvinutá patrová mandle, tonsilla palatina. Jazyková mandle, madle měkkého patra a v okolí hrtanové příklopky je tvořena jen difúzní lymfatickou tkání v podslizničí, stejně tak nosní mandle je nevýrazná. Je to kopie z Wiki...Angína u člověka je zduření mandlí v okolí hrtanové příklopky - tam pes mandle jako takové nemá...
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 23:07
- Nahlásit
Ta aspirační biopsie se asi dělá v narkóze, tu dělat nebudeme. I kdyby to byla rakovina u nás by se to už chemoterapií neřešilo. Nechala bych už naší holku v jejích letech v klidu dožít.
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2012 23:32
- Nahlásit
aspirační biopsie je minutová záležitost bez narkózy, jen 3 píchnutí tenkou jehličkou...rychlovka s poměrně dobrým a přesným výsledkem...
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2012 11:14
- Nahlásit
andulicka
aha, a proč nám dělali rozbor krve zda to není rakovina, když se to dá udělat tak jak píšete? A jaká je pak léčba? Ta chemoterapie?
Holka se nám po týdnu léčby antibiotiky ale zlepšila, od soboty už má chuť k jídlu.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2012 15:28
- Nahlásit
andulicka
Zánět mandlí
Zánět mandlí je poměrně často se vyskytující onemocnění psů.
Příčiny: Uplatňuje se nachlazení, pití ledové vody po uhřátí, požírání sněhu. Dojde přitom k pomnožení choroboplodných zárodků (streptokoky, stafylokoky) tl zhnisání mandlí. Zánět mandlí je příznakem i u některých nakažlivých onemocnění.
Klinický obraz: Vysoká teplota, bolestivé otoky na krku, polykací obtíže, zarudnutí sliznice hrtanu, zarudlé mandle, někdy s hnisavými čepy, zduřelé podčelistní mízní uzliny, nucení ke zvracení, nechutenství a apatie.
Prognóza: Ve většině případů je příznivá.
zdroj
Další stovky odkazů ZDE
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2012 21:55
- Nahlásit
Hani, z krve se pozná více nemocí aspirační biopsií jen nemoc příslušného orgánu...já nepřed beru krev a pak dělám biopsii, byť i v jeden den...nebo pár dní po sobě, šetří se tak majiteli peníze...když nic nezjistím z krve pokračuji biopsií...
Stetisku, zánět mandlí je ok, jen zánět krčních mandlí (angína u člověka) u psa není jako taková klasická angína, kdy člověk má čepy na mandlích v krku pes tam má houby, protože tam fakticky ty mandle nemá hmatatelné a viditelné...ale samo, že zánět mandlí jako takových, třeba gl. palatini (patrové) může být...
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2012 23:08
- Nahlásit
andulicka
Tak asi měla ta naše holka zánět mandlí, protože nechtěla polikat a namáhavě štěkala, ale teplotu neměla. Vetka řekla, že má zduřelé uzliny pod krkem. Byla to moje chyba, že to dostala, protože hltala ledovou vodu a já jí neohlídala. Do čtvrtka bere ATB, ale je už podstatně lepší.
|