| Autor |
Zpráva |
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 21:52
- Nahlásit
Přivezla jsem si do azylu dva pejsky. Nechala jsem je naočkovat vakcínou Duramune Basic.
Pejsek před přeočkováním (protože minulé očkování proběhlo cca před dvěma lety) šel do nového domova.
Pán si nechal psa zkontrolovat veterinářem a ten mu řekl, že pes dostal vakcínu americkou, která není pro evropské kmeny úplně nejlepší. A asi ho taky rovnou naočkoval jinou vakcínou.
Sdělila jsem tento fakt veterináři, který také pracuje v ordinaci, kde mi psíka očkovala jeho kolegyně. Šel se podívat, co tedy psík dostal a řekl mi, že je to holandský výrobek, který se naopak do USA dováží a používá se tam i v Evropě zcela běžně.
Dnes jsem dostala zprávu od pánečka pejska, že pejsek byl přeočkován (tak tedy pravděpodobně podruhé tou vakcínou nového veterináře - tedy byl během měsíce očkován třikrát).
Má s tímhle někdo zkušenosti? Ví o tom někdo něco? Kdo má pravdu? A není to trojí očkování trošku moc?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 15:45
- Nahlásit
Proč odsud zmizely moje a makrely příspěvky? Byly k věci! O vakcínách.
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 18:15
- Nahlásit
Tak - ono záleží co by to bylo za vakcínu...pokud třeba vzteklina, tak je to vcelku jedno, jestli evropská nebo americká...virus vztekliny má téměř stejnou strukturu všech kmenů...pokud se jedná o psinku a parvovirózu, tak je lepší samozřejmě očkovat tzv "naší" vakcínou...nechci se zastávat české Biovety, ale ta sbírá vzorky u nás a proto vakcína na parvu je podobnější parvoviróze co běhá u nás...Duramone ju ale podle mých zkušeností u nás dostatečná (jinak není moc očkovat psa 3 krát, já štěňata očkuji 4 krát) a nijak by to psovi nemělo uškodit...
přeočkován byl pes pravděpodobně kvůli leptospiře, která v Duramonu basic není a bez přeočkování nefunguje...
Můj pohled se ovšem liší u vakcín na Borelii, kdy by jsem rozhodně očkovala českou vakcínou, protože ta je vyrobená "na míru" českým klíšťatům...
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 18:25
- Nahlásit
Oprava koukám, že v duramonu je leptospira, v tekuté složce, ale nevím, jestli to bylo zapsáno v očkováku...musí tam být 2 nálepky...a taky je důležité, jestli byly očkovýny až po 12 týdnech věku...ona totiž vakcína s Leptospirou plně funguje až po 12 týdnech věku psa...pokud byla 1 před dovršením 12 týdnů tak se mají stejnak aplikovat 2 vakcíny po 12 týdnech věku...nehledě na předechozí vakcinaci...jinak každopádně je na zvážení veterináře jaké vakcíny vybere...podle zkušenosti...jestli se mu někdy stalo, že viděl třeba psinku po vakcinaci americkou vakcínou, tak už ji nikdy věřit nebude, stejně jako někteří veterináři nikdy nebudou očkovat vakcínou českou...tak jako já peru jenom Arielem a už nikdy v životě bych si nekoupila Rex, protože ten mi skvrny na prádle nevypral...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 18:26
- Nahlásit
andulicka
když jsi zmínila tu borelku, chci se tě zeptat na názor.. Můj vet mi řekl, že tot očkování nemá vůbec žádnej význam, že to je spíš kšeft, než že by to pomohlo. Vysvětloval mi to odborně, což jsem řeči jeho vet. kmene fakt nerozumněla, proč je tak složitý vymyslet vakcinaci proti boreliím, a že pokud by to opravdu fungovalo, že by ji měli i pro lidi, tak co si mám myslet?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 19:15
- Nahlásit
andulicka
Pejsci nejsou štěnda. Je jim 2 a 4,5 roku a měli propadlé očkování (jeden měl tedy ještě platnou vzteklinu, jinak vše propadlé).
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 20:48
- Nahlásit
dospělým fakt satčí dvakrát psí nemoci (pokud je má propadlé) a jednou vzteklina...ale musí mezi tím být interval max 28 dní, pokud by byla přestávka větší, tak se musí vícekrát...
k boreliím...ony jsou to složté breberky a k jejich aktivaci a inaktivaci vakcínou dochází zčásti již v klíštěti, proto je složité vyrobit vakcínu...pro zvířata není tak drahé a složité testování nezávadnosti jako u lidí, proto jsou dostupné...mareketingový tah...no...na každém šprochu pravdy trochu...tak jako s očkováním proti rakovině děložního hrdla...pokud nebudu chrápat s kupou chlapů a budu mít jednoho slušného, tak ji nedostanu, protože nemám od koho...a proto se nějakým Cervarixem nebo synflorixem očkovat nebudu...pokud budu běhna, tak je to očkování pro mne životně důležité...obdobně je to s Borelkou, pokud pes nebude mít klíště přisáté 48 h, tak se pravděpodobně nenakazí, protože Spirochety se aktivují až 48 h po přisátí klíštěte...ale už jsem bohužel viděla několik psů na boreliózu pojít, často ve spojitosti s jiným onemocněním...takže je potřeba se řídit rozumem...uvedu příklad...máme 4 psice, 3 žijou v Žilině, tam je klíšťat málo a při sběru a kontrole je nakažené boreliózou necelé procento klíšťa...tam psy neočkuju...ale mám psici v Beskydech a tam je nakaženo 25 - 30 procent...tam si pořádně hlídám, abych ji měla naočkovanou i když používám pipety proti klíšťatům a přiznám se, že na borelku dávám momentálně víc pozor než na vzteklinu, které je čr prostá...takže podle mě borelku, kór na severu Moravy ano...anebo hlídat pečlivě klíšťata...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 21:04
- Nahlásit
andulicka
děkuju za info s tou borelkou
jako s očkováním proti rakovině děložního hrdla...
akorát tady opět reklamní tah jak hrom...tato vakcinace má význam pouze pro holky, než začnou žít sex. život, později ztrácí absolutně význam, ale to nikomu reklama neřekne,
jen říkaj - nechte svoji dceru očkovat
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 21:15
- Nahlásit
pro mě má zatím taky smysl se nechat očkovat proti rakovině děložního hrdla, bo mám jednoho chlapa, který s nikým jiným nespí...takže kdyby mi hrozilo riziko nakažení, tak se naočkuju...třeba na klíšťovou encefalitidu, žloutenky a břišní tyfus naočkovaný mám...a děcko na rakovinu děložního hrdla naočkovat nechám, protože kdoví, jestli bude mít morální hodnoty stejné jako já...takstejně je to s borelkou...pro jistotu ji svojemu psovi očkuju...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 21:23
- Nahlásit
andulicka
bo mám jednoho chlapa, který s nikým jiným nespí..
nechci ti brát iluze, to jsem si myslela o to svým i já
kdyby se to nedej bože stalo tobě, určitě se to dozvíš až ex post, předem asi nejspíš nee
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2012 21:40
- Nahlásit
andulicka
Díky. Přestávka byla menší než 28 dní. Ale vet. to asi nějak komentoval, protože prý to bylo za pět minut dvanáct. Nevím. Bylo to asi po 14 dnech až 3 nedělích.
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2012 23:28
- Nahlásit
Eninko, já s ho hlídám...ale nevím, jestli on mě :-D a právě proto říkám , že je lepší borelku naočkovat...teda naočkovat radši všechno co je nebezpečné a jde to...aspoň z mého pohledu
|