Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Co tu fenušku tolik bolí?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 07:08
- Nahlásit

Malinká kříženka čivavy, cca 7 let.
Z ničeho nic začne křičet bolestí jakoby do ní vrážel vidle. Pak zaleze a tak hodinu dvě se choulí, neodváží se ani dýchat. Někdy křičí i z toho pelíšku.
Pak je zase živá, veselá, lítá a zlobí.
Nebo ji chovám v náručí a když ji pokládám na zem zařve a znovu bolí bolí, celá shrbená zaleze do pelíšku a trpí.
Trvá to už přes dva týdny. Veterinář nejdřív řešil co špatného snědla, klasicky hladovku, dietu, nějaké injekce, pak jsme zkoušeli čistit zuby jestli ji nebolí zuby. Její stav ale nic z toho neovlivnilo.
Teplotu nemá. Na rtg nic divného není vidět. Při prohmatávání u veta na stole ani nepípla, nevadilo ji nic. Prý je v pořádku. A pak zase začala naříkat za pár hodin doma.
A teď ráno zase.
Tak já už nevím.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 07:48
- Nahlásit

Za jakých okolností tyhle epizody nastávají? Před jídlem, po jídle, po procházce, v určitou denní dobu? Dělali jste rozbor krve a moči, sono břicha, rtg páteře?

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 07:55
- Nahlásit

Nastává to naprosto kdykoliv. Někdy v klidu, někdy po procházce, někdy ráno, někdy večer, na jídle to nezáleží.
Rozbor krve a moči asi bude na řadě teď, pojedeme k vetovi zase zítra.
Rtg se dělal kvůli břichu, jestli nebude vidět nějaké cizí těleso, na snímku je vidět bříško od předních tlapek až k zadním, včetně páteře, ale nikdo se na ni asi nezaměřil.
Sono se nedělalo.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:06
- Nahlásit

Včera při venčení lítala po louce normálně s ostatníma, domů jsem ji nesla pod bundou, protože hodně mrzlo. Kousek před domem už jsem ji položila zpátky na zem, že ten kousek už dojde. Ve chvíli pokládání na zem vykřikla a domů se doploužila zase shrbená s ocáskem na břiše. Fak jsme ji pokládala opatrně, jen co vím zavadila jsem prstem o bradavku, ale bradavky jsou úplně krásné, malé klidné.

Jebloň
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:09
- Nahlásit

aren
Taky je možný,že bude jen hodně hysterka.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:15 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Jebloň
Taky je možný,že bude jen hodně hysterka.
Taky mě to napadlo. Ona je hysterka fakt dost. Jenže Jak to poznám. Ona když má to bolení tak i odmítá své oblíbené pamlsky, odvrací od nich hlavu, je úplně jiná.
S tím pokládáním na zem doposud žádné psychické problémy neměla.
Kdybys viděla, jaký z ní byl veselý pejsek když po těch zubech dostala prášky proti bolesti

Jebloň
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:26
- Nahlásit

aren
já nevím jak to poznat,jen bych zkusila to míň řešit.....ona pozná,že když tohle dělá,má víc pozornosti.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:27
- Nahlásit

Mně podle popisu moc nepřipadá, že by si to "vymýšlela". To by spíš sehrála divadýlko u veta a netrpěla dvě hodiny na pelechu... Každopádně bez dalších vyšetření těžko říct

Jebloň
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:29
- Nahlásit

lamalucni
To by spíš sehrála divadýlko u veta
A proč.....tam se věnovali jen jí,tu pozornost tam měla,tak neměla potřebu hrát divadlo.
Já netvrdím,že ho nutně musí hrát,jen bych to brala jako možnost.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:31 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Jebloň
To ne, já se ji nijak obzvlášť nevěnuju, když bolestínkuje. Prostě ji nechám být a případně si hraju s ostatníma, navíc přichází o pamlsky, ne, není to výhodné.
Taky se s tím bolením nepodbízí ale zaleze do tmavého kouta.
Já jsem to neřešila pokud to bylo poprvé, podruhé, potřetí. Ale když se to opakuje několikrát denně tak to začínám brát vážně a prostě do těch vyšetření půjdu a risknu že jsou marný.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:32
- Nahlásit

Jebloň
bych to brala jako možnost.
To určitě, díky.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:33
- Nahlásit

lamalucni
Díky za tipy. Ty vyšetření nechám udělat.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:53
- Nahlásit

aren
Měla jsem něco podobného s velšandou. Dokonce mi jednou ležela s hlavou na břiše, vůbec se citelně nepohnula a najednou vypískla a pak chodila shrbená.
Nechala jsem udělat magnetickou rezonanci páteře a rtg kyčlí.
Výsledek:
1) rezonanace - kolem jednoho obratle dvě uvolněné plotýnky,
2) rtg - rozsáhlá artroza.
Oboje mohlo takhle bolet, ale spíš to byla ta páteř.
Omezili jsme skákání (nafurt) a pohyb (aktuálně v té chvíli). Pak se to ještě párkrát opakovalo a nakonec na cca 8 let klid. Nyní zase problémy, ale už je jí 11 let.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 08:58
- Nahlásit

aren
taky mi to úpa nepřijde jako simulování,spíš nějaká prudká akutní bolest..dělůá to furt co jí máš? možná bych to viděla na páteř,třá se blbě hne jako člověk..dyk víš,stačí blbej pohyb a cosi se blokne a máš vystaráno

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:05
- Nahlásit

davidkova renata
dělá to furt co jí máš?
Nee, jen poslední dva-tři týdny.
Někdy je úplně v pořádku a pak stačí půl vteřiny a je z ní troska.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:08
- Nahlásit

Je jedna věc, co se mohla stát. Zapoměla jsem ji jednou venku když byla hodně zima. Prostě jsem si nevšimla že chybí a zůstala na dvoře hodinu nebo dvě, mohla se nachladit. Jinak štěká v jednom kuse ale tam neštěkala. Je to přibližně od té doby..

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:09
- Nahlásit

aren
Tak jí kup obleček.

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:11
- Nahlásit

aren

já si taky myslím, že to budou ty záda- páteř. Asi dost prostydla. Já mám se zádama občas povyraženíčko, většinou je to během nějakýho pohybu, ale jednou se mi stalo, že jen tak sedíme, pijem kávičku a aniž bych cokoliv udělala, opravdu bez pohybu - záda se na....ly a fest zablokovaly (ani jsem nemusela prostydnout, bylo to v létě. Určitě bych jí obratem držela fest v teple a v klidu, než se to pořeší u veterináře

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:25
- Nahlásit

Typuju páteř nebo nějaký nerv odstupující od míchy, co se někde skřípá. Můj pes s tím teď má problémy, hodně vydrží, ale u tohodle je vidět, že má opravdu hrozné bolesti. Nepozoruješ u ní nějaké problémy s pohybem? Třeba jen maličké kulhání nebo tak...

Grin
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:33
- Nahlásit

Muj krysarik ma stejne priznaky v mensim kdyz ji chytnou plotynky. Je hakliva na zimu a na fyzickou aktivitu, hlidam ji aby moc neskakala treba na gauc. Pomuze ji dat zada do tepla a psa drzet tak 7 - deset dni v klidu. Driv jsem litala za vetem, ted uz postup i priznaky znam a chodim tam pro prasky kdyz je to fakt zly... Podle me jsou plotynky vysvetlenim, nejsem vet Ale z toho cos popisovala me to hned napadlo, protoze priznaky i priciny jsoi stejny i u nas.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:35
- Nahlásit

WhiteWolf
Když ji nic nebolí, je úplně v pořádku, nekulhá, raduje se.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:41
- Nahlásit

Grin
Prášky jako od bolesti?

Grin
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:44
- Nahlásit

aren
Jo, normalni prasky na bolest nebo kdyz je to hodne zly tak injekci.. Oni s tim nic jinyho neudelaj, neni to jak vylecit.. Ani u lidi neni jina lecba nez teplo a klid... Snad v extremnim pripade operaci.. Ale to nevim

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:45
- Nahlásit

Vlčáčková
Tak jí kup obleček.
Obleček máme, panička byla líná nasazovat bo jsme chodili vždy jen na chviličku se polepší už.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:51 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit

aren
Ty prášky na bolest, jak psáno výše, můj vet. naprosto ale striktně nedoporučil. Říkal, že je lepší bolest a opatrný pes, než bez bolesti a zdivočelý pes, který si myslí, že je zdravý a svým chováním si pak může způsobit ochrnutí.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:57
- Nahlásit

Vlčáčková
Ty prášky na bolest, jak psáno výše, můj vet. naprosto ale striktně nedoporučil. Říkal, že je lepší bolest a opatrný pes, než bez bolesti a zdivočelý pes, který si myslí, že je zdravý a svým chováním si pak může způsobit ochrnutí.
Ano, to bych taky souhlasila.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 09:59
- Nahlásit

Vlčáčková
Jak se to vezme. Můj pes třeba nespal celou noc bolestí, nemohl si položit hlavu... nebo nemohl chodit, jen stál, protože ho bolel každý pohyb. On už má tu míchu poškozenou, hodně špatně chodí, takže bere léky nepřetržitě.

Dokud to šlo, tak je nebral... ale když už je to pak špatný, ať třeba umře o půl roku dřív, ale ať ho nic nebolí, když to jde.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 10:03
- Nahlásit

WhiteWolf
Tak jasně. Však od toho má aren veterináře, aby jí poradil v tom konkrétním případě. Tvůj pejsek už asi nelítá a neskáče jako ta moje magorka v té době. Takže u ní byla ta hrozba velmi akutní.

Grin
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 10:03
- Nahlásit

Vlčáčková
No, jednak ty bolesti jsou nekdy zly a fenu boli i dejchat a jednak ty ses tam od toho abys toho psa zklidnila a donutila ho lezet. Chapu jak to vet myslel ale kdyby tohle navrhnul me, tak mu dam tecku. Nenecham svyho psa v bolestech jenom proto ze je to pohodlnejsi a on se hlida sam..

Grin
Člen
# Zasláno: 30 Led 2012 10:08
- Nahlásit

Vlčáčková
Ja teda kdyz chci aby byli psi v klidu tak jsou v klidu, samo to znamena uklidit hracky a nebejt ve styku s cizima psama, eliminovat treba navstevy a prochazky davat na voditku, ale jsou proste v klidu a hovovo..

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání