| Autor |
Zpráva |
Falka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 00:18
- Nahlásit
Ahoj, měla bych dotaz, asi hlavně na ty, co mají feny a nějakou zkušenost s "netypickým" průběhem hárání. Mám fenu středního plemene, za měsíc jí bude 7 let, před 3 roky měla jeden vrh, vše bez problémů. Teď hárá - začla hárat plus minus po těch 6 měsících, takže to je ok. Nicméně hárá v podstatě od začátku ledna (od silvestra) a stále krvácí, teď tedy už 5.týden. Krvácení trvá celou dobu, ze začátku bylo fakt silné, nyní je slabší, možná i malinko zesvětlalo, ale prostě pořád je to červený krvavý výtok. Podle chování feny bych odhadovala, že fáze, kdy má být fena ke krytí, nastala tak cca po 22. dni hárání - i to krvácení se snad v té době trochu zmírnilo. Teď už to nespíš odeznívá, ocas na stranu dává pořád, ale už to není tak výrazný, krvácení - i když slabší - přetrvává. Před cca týdnem jsem to nevydržela a zajela k vetovi nechat jí zkontrolovat, udělal sono, vyloučil zánět dělohy a cysty na vaječnících. Pokud to prý do dalšího 1-2 týdnů neodezní, museli bychom to řešit dál. Nevíte někdo, co by ještě mohla být příčina? Jak by se to eventuelně řešilo? Nic moc mě nenapadá a už mě to dost znervózňuje, celkem se bojím i případných "následků" v podobě zánětu dělohy atd. Předešlá hárání probíhala relativně normálně, i když fázi ke krytí mívala asi vždycky trošku později, než je průměr, ale nikdy takhle dlouho nekrvácela. Díky předem za všechny zkušenosti a názory.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 06:54
- Nahlásit
Falka
moje NO to kdysi měla. Bohužel je to asi dvacet let zpátky, fakt si nevzpomenu čím jsme to tehdy léčili . Příznaky byli stejné jako popisuješ - několik týdnů trvající hárání. Potom přišel den kdy najednou začala velmi silně krvácet, pod ní byli neustále kaluže krve. Ale opravdu kaluže, na chvíli si lehla a vzápětí měla kaluž metr v průměru. Tehdy nebyli vetové na každém kroku a nedrželi pohotovost a pochopitelně to bylo v neděli Naštěstí jsem večer odchytla jednoho doma. Vzhledem k tomu, že mi bylo asi šestnáct si moc nepamatuju diagnozu, ale v zásadě šlo o to, že se nějak poblbalo žluté tělísko, které je ve vaječnících a které má nějakým způsobem (už nevím jak, asi tím, že zanikne) ukončit hárání. Píchal jí tehdy nějaké hormony. Kdybych ho nesehnala tak by pravděpodobně vykrvácela
Bageta (taky NO) měla podobné hárání minulou zimu. Hrozně dlouhé, pořád s krvavým výtokem, ale to masivní krvácení co tehdy u Kazbundy nenastalo a nakonec sama dohárala. Ale trvalo to asi šest týdnů.
|
Falka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 09:50
- Nahlásit
Biluško, díky moc za odpověď. Počkám asi do konce týdne a pak razím znova na veterinu, když jí vezmou krev, tohle by doufám měli případně odhalit - z hormonálního profilu nebo tak..... každopádně jsem z toho trošku na nervy, tak sonduju kde se dá. Tvoje NO neměla žádné problémy po tom hárání - v podobě nějakého zánětu nebo tak? Ona ta moje čuba navíc trpí na falešky, takže tentokrát to bude asi fakt divoký... .
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 12:13
- Nahlásit
Falka
ona už byla postarší v té době a sypalo se to pak jedno za druhým . Nakonec umřela na ledviny. Pokud si dobře pamatuju tak problémy s dělohou, faleškou, různými záněty a pod neměla snad nikdy.
|