| Autor |
Zpráva |
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 16:36 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Prosím o radu.
Mám starou fenečku cca 16 let, přesně nevím... Přes všechny neduhy stáří se má k světu a je i docela pohyblivá, ale vyskytl se následující problém.
I na hrubé suché podlaze se jí párkrát rozjely zadní nohy až skoro do "provazu" přesto, že má drápky ostříhané a vystříhané chlupy na packách.
Není schopna z této polohy vstát a je to pro ni zřejmě velmi bolestivé.
Naštěstí jsem vždy byla doma a mohla jí rychle pomoct, což ovšem nemusí být vždy...
Už jsem napsala žádost o konzultaci do Vetcentra Stodůlky.
Máte někdo s podobným problémem u psa zkušenost? A jak jste to řešili? Díky...
|
petra b
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 17:47
- Nahlásit
Jestliže šlo u st. psa o problém se vstáváním, dala jsem všude nekluzkou krytinu - koberce nebo silné měkké lino. I mnohem mladší psy, zvláště větších plemen mají problém na hladkém povrchu se vstáváním.
|
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 20:25 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
petra b
Jestliže šlo u st. psa o problém se vstáváním
ne, se vstáváním problém nemá i jinak normálně chodí, občas běhá a poskakuje...
Tohle se jí stalo když stála, tj. rozjely se jí zadní nohy do provazu a nebyla schopna sama se z tý nepřirozený bolestivý pozice dostat. Naštěstí si nenatrhla svaly ani nic podobnýho.
Vím, že už je stará, ale pořád je jinak pohyblivá. Tak musím tohle nějak vyřešit...
dala jsem všude nekluzkou krytinu
I na hrubé suché podlaze se jí párkrát rozjely zadní nohy (tedy ne kluzké podlaze)
|
petra b
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 22:07 - Změnil/a: petra b
- Nahlásit
Pak bych se snažila to řešit tedy s neurologem, neb jde jistě o tlak na míšní nerv. Snad na nějakou dobu pomůže. Držím palce.
|
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 22:59 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
petra b
neb jde jistě o tlak na míšní nerv
Dík . Právě, že nemá žádné bolesti, které aspoň co vím, zánět meziobratlových plotýnek a jiná podobná onemocnění způsobující tlak na míšní nervy, provází...
Vždycky se jí to stalo při "záseku", který občas má po mrtvicích. Myslím, že moc už toho dělat nejde, ale na druhou stranu je jinak docela v pohodě (přiměřeně věku)... Uvidíme, co řekne vet.
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:09
- Nahlásit
hele a co zkusit něco jako jsou pouta na krávy?
|
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:12 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Pumpa
hele a co zkusit něco jako jsou pouta na krávy?
To zní slibně... Jak to vypadá? Já si tady celej večer čmárám různý modely a zatím nic moc...
|
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:16
- Nahlásit
Myslelas tohle?
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:17
- Nahlásit
http://www.prozemedelce.cz/products-mainmenu-64?pa ge=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&produc t_id=2549&category_id=93
normoš, když se krávě rozjedou zadní nohy, slengově, čísne se, na zadní nohy se jí daj pouta. Tím se zafixujou.
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:19
- Nahlásit
jojo to je vono, mám nějak rozjebanej not, takže mi to nechce vložit vobrázek
|
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:24
- Nahlásit
Pumpa
Dííííky moc , to je dobrej nápad... a hlavně jednoduchej. Tohle bych mohla spíchnout i sama.
(Já na to šla v těch svejch malůvkách zbytečně složitě...)
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:26
- Nahlásit
simtě nejni zač... to spíchneš stopro, dva metry nylonu, trochu filcu a je to
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:38
- Nahlásit
Pumpa
Blbej dotaz: to jako se jí dají pouta jak trestanci? Nebrání to v chůzi? Možná by to užila Bekynka.
|
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:41
- Nahlásit
Pumpa
jj... s tímhle se jen bude moc svalit na bok a neublíží si
Dobrou
|
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:45 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Vlčáčková
to jako se jí dají pouta jak trestanci? Nebrání to v chůzi?
Toninka stejně spíš cupitá... a dá se to nastavit tak, aby mohla chodit, ale kravsky se nečísla . Nebude to mít furt. Jen když nebudu doma.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2012 23:59
- Nahlásit
Bekynka špatně drží balanc, padá do boku. Těch rozjíždějících se nohou jsem si všimla už několikrát u jídla nebo pití. Ale vždycky si sedne a srovná si nožičky. No, nevím, nevím, kolik toho ještě vydrží. Včera hrdinně ušla cca kilometr a chtěla, bavilo jí to. Sice jsme na ní furt čekali, ale druhá velšanda taky nemá lítat. No a šeltie krouží kolem nás jak satelit, tak ty se vyběhají, aniž bychom se příliš hýbali dopředu.
Bekynka má problém s nádorem - zase. Dá se jí z toho vymačkávat vodička, že stříká třičtvrtě metru daleko. Když to tam bylo, bolelo jí to. Když to opatrně vymačkávám, nelíbí se jí to, ale pak asi úleva. No prostě na prd. A k tomu ještě ty nožičky.
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:02
- Nahlásit
Vlčáčková
jo přesně tak, je to nastavený, aby kráva mohla udělat trochu kratší krok, ale většinou, když s tím dobře choděj, už se jim to nechá, a jak se s tím naučej mastit, nemůžou jen klusat, ale rajtujou s tím jak nemytý.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:07
- Nahlásit
Pumpa
Jo? Tak uvidím, jestli se to bude zhoršovat. Na Beky by to bylo dolu na nožky v jaké délce? 20 cm mezi nohama nebo víc?
|
worick
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:09
- Nahlásit
Předpokládám, že ten popruh jde přes záda a mezi nožkama se to sepne karabinou. Aby to nesjíždělo dole. My rozjíždějcí nožky nemáme. Alfčovi se spíš složí k sobě, nebo překříží a on kecne na bok. Ty zadní nožky už mu tam tak různě povlávají, ale dokáže s tím taky ujít kilometr a nejlíp mu to jde, když se rozběhne - to ani nepadá
|
worick
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:12 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Vlčáčková
Aha, sedíš tu zrovna taky Nemyslela bych, že až dolů na nožky, spíš přes stehna -aby s tím mohla v poho jít, ale právě se jí nožky nemohli díky karabině rozjet do stran. Musela by si ji změřit přes záda, do půl stehen...si myslím
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:13
- Nahlásit
worick
ne ty obojky se daj nad paznehty kolem každý nohy a je to jenom mezi nohama, nikde jinde žádnej popruh není
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:15
- Nahlásit
Vlčáčková
já bych to dala na pevno nad patní hrboly, ze zkušenosti si myslím, že je lepší mít to na pevno, než když se to po kůži nějak šmrdlá, pak jsou z toho otlaky, kor když to nebude mít pořád, ale jenom, když budeš pryč, nebo když půjde čuba ven. A to rozpětí budeš muset zkusit, to takle vod boku nestřelim...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:17
- Nahlásit
Pumpa
To je ale pro krávu, u které se asi ani žádný pohyb nečeká. Když ten popruh hodíte přes záda a mezi nožkama zajistíte - snad by to mělo fungovat. Nevím ovšem, jestli by to nějak z těch zad nesjíždělo - muselo by se to zkusit. Zkušenosti nemám, jen mne to napadlo.
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:19
- Nahlásit
worick
mimálně se čeká, že půjde dvakrát za den na dojení, ke žrádlu několikkrát k napaječce.Plus přehánění jednou za čas apod. Krávy na pastvě s tím běhají sem a tam a nijak jim to v pohybu nezamezuje. Myslím, že je zbytečný psa vomotat popruhem. Mezi nohama stejně jako u krávy to bude stačit...
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:21
- Nahlásit
hlavně Bekča i Tonka patrně nebudou přebornice v překonávání sedmimílových štrek, takže nepotřebujou ani spešl supertrekovej vohoz....
|
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:21 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
worick
Předpokládám, že ten popruh jde přes záda a mezi nožkama se to sepne karabinou.
Podle toho obrázku se mi spíš zdá, že popruh je jen dole mezi zadníma nohama.
Dobrý je to udělat tak, aby se délka dala přízpůsobit potřebě... třeba ze starýho textilního pásku...
ale dokáže s tím taky ujít kilometr a nejlíp mu to jde, když se rozběhne - to ani nepadá
, Tonička je taky docela čupr a občas na mě skáče ze zálohy , to musím jen hlídat, aby se třeba nerozmázla vo zeď, jak skoro nevidí...
Kdyby jen padala, tak je to ok, ale když se rozplácne jak žába a bolí jí to, to je blbý...
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 00:23
- Nahlásit
Podle toho obrázku se mi spíš zdá, že popruh je jen dole mezi zadníma nohama.
přésně, už se mi povedl i obrázek výše
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2012 01:26
- Nahlásit
Pumpa
hlavně Bekča i Tonka patrně nebudou přebornice
Bekča se teď velmi urazila a posílá Ti naštvaný štěk.
Jsem se odlifrovala na FB kvůli něčemu a skejsla na stránce mého milovaného Ústí nad Labem. Čímž tedy pokorně omlouvám svoj delší nepřítomnost...
Bekynka to zatím až tak nepotřebuje. Je to nový jev a objevuje se zatím nevýrazně. Ne jak u Toničky. Ale výhledově, pokud to Bekynka dřív nezabalí, což je velmi pravděpodobné, by se to mohlo hodit. Tak díky za info.
|