| Autor |
Zpráva |
Hani
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 11:09
- Nahlásit
Kdo má pejska se zvětšeným srdcem, šelestí a vodou na plicích, jakými léky jej léčíte?
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 11:29
- Nahlásit
Hani
Tonka, když k nám přišla (cca 12let před 4 lety), tyhle problémy měla. Vet. vyšetřil pouze poslechem a natočil EKG. Vyslovil doměnku, že by mohlo jít o důsledky nějaké neléčené infekce.
Asi rok T. brala lidský Enap, během toho roku také pomalu zhubla (byla dřív strašně tlustá).
Před operací pyometry jsem jí zas nechala natočit EKG a udělat rentgen. Srdce bylo v pořádku, tak jsem jí Enap pod kontrolou veta postupně vysadila...
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 11:53
- Nahlásit
A jak se ztratila ta voda na plicích? Na to taky něco brala? Můžu se optat k jakému veterináři chodíte? U nás by dělali jen drahá vyšetřen( sono, rozbor krve atd..) a rentgen, který vše ukázal ani dělat nechtěli. Sono mě udělali bez mého souhlasu a krev jsem stačila odmítnout. Chtěla jsem jen rentgen. Před 10 dny brala antibiotika(kvůli té mrtvičce), a teď kvůli vodě na plicích je chtěla zase nasadit. Odmítla jsem, protože si myslím, že tak často není možné brát antibiotika a teplotu nemá. Na srdíčko jí dali fortekor 5 mg, ale ten je tak hrozně drahý, že tam zajdu, aby mě jej vyměnili buď za Enap nebo Ramil.
|
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 12:32
- Nahlásit
Hani
A jak se ztratila ta voda na plicích? Na to taky něco brala?
Ne, na to nebrala nic. Možná jí ale tenkrát taky dal vet. ATB, kvůli celkově nedobrému stavu (zdálo se, že má i nějakou infekci na průduškách)... Už je to dlouho a bohužel si to přesně nevybavuju.
Jinak v souvislosti s mrtvicí, mi žádný z vetů nikdy neordinoval ATB.
Chodila jsem sem (zde také operovali Hipíka i 2x Toničku). Je to otec a syn, raději jsem chodila za otcem - zdál se mi jako vet. lepší, sice někdy trochu ježatej, ale hodnej .
Netahali tam ze mě zbytečně prachy...
|
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 12:42
- Nahlásit
Hani
krev jsem stačila odmítnout
Laboratorní vyšetření krve jsem Toničce nechala udělat, to jsem zapoměla zmínit...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 13:18
- Nahlásit
Hani
Tak ty rozbory krve jsou potřeba, protože různé léky různě ovlivňují jednotlivé orgány a je potřeba je tomu uzpůsobit.
Stejně tak sono, to specializované ti řekne mnohem víc než rtg.
Jsou léky na srdce a léky na srdce, nelze šmahem říct "ber tohle". Každý pes je jiný a každý potřebuje něco jiného.
Důležité je, aby ti vet dokázal říct, proč tohle a proč tamto, jaký to má vliv, proč zrovna tomuhle psovi dal zrovna tenhle lék a tak.
My chodili do AAvetu k MVDr. Najmanovi, je to kardiolog a podle mě opravdu ví, co říká.
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 15:29
- Nahlásit
Nám vet - kardiolog taky dělal při vyšetření srdce obojí - rtg i sono, samotný rentgen nestačí, ten jen ukáže zvětšení, příp. vodu v osrdečníku. Ale krev necháváme taky dělat. A netahá z nás prachy - je to známej a dělá nám za režii. Prostě je to potřeba pro celkový posouzení. Enap je prakticky lidská obdoba fortekoru a fakt velice výrazně levnější a na odvodnění jsme brali diuretika (tuším furan nebo tak nějak - už je to dýl).
|
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 15:50
- Nahlásit
Hani
... Jěště k těm vyšetřením... Když jsem si Tonku brala, byla už stará a byla na tom celkově hodně blbě.
Domnívala jsem se, že má před sebou 1 - 2 měsíce života, a že ji prostě nechám dožít v pohodlí a teple, a nechám důstojně odejít... Proto jsem na začátku nenechala udělat všechna vyšetření...
Pak se ale její stav začal zlepšovat a přečkala operaci pyometry, rak. nádorů na lištách i mrtvice... Tonička to na rozdíl ode mne nevzdávala předem...
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 16:17
- Nahlásit
Atika
No právě, ten fortekor je hrozně drahý, to co stojí fortekor na měsíc stojí enap pro mě na celý rok. A ta diruetika se pořád neberou? To jste potom zase absolvovali rentgen, zda je na plicích voda? A za jak dlouho po léčbě je třeba to zkontrolovat?
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 16:20
- Nahlásit
Já jsem jí krev nechávala dělat v roce 2009 to byla naprosto v pohodě a za dva roky tohle. Tu krev jí chci nechat udělat až po pár měsících co bude brát ty léky, neboť doposud nic nebrala.
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 17:05
- Nahlásit
Hani
Fenka, která brala diuretika bohužel umřela do týdne, ale u té to byla skrytá srdeční vada a od prvních příznaků do konce to přes veškerou snahu trvalo jen 6 dní. A další pejsek - ten měl slabé srdíčko a občasné záchvaty (kdy se nedokrvoval a jakoby omdlel) - začalo mu to cca ve 12 letech a na Enapu a Kardicatu - už nevím, tak nějak - na to nedokrvování - se dožil vcelku bez nějakého omezování a později i bez záchvatů 16 let a nechávala jsem ho uspat kvůli něčemu jinému. Chodil jen na roční pravidelné kontroly (rtg a sono srdce) a krev 2 x do roka. Ale ten vodu neměl, diuretika nebral. Jo a dávala jsem mu i Karsivan na lepší prokrvení, ale to je dobré asi pro všechny seniory.
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 17:09
- Nahlásit
jak se ztratila ta voda na plicích?
naše čubina (11,5 let) byla nedávno v rámci zahájení léčby 1 den na vet. na kapačkách kvůli tomu odvodnění - v 10 jsem ji odvezla, v 18 h jsem si pro ni jela - byla skoro o 2 kg lehčí (voda). Bere Enap a furosemid, ten je právě na to odvodnění a bere se už trvale. To jste potom zase absolvovali rentgen, zda je na plicích voda? to myslím není nutné, projevilo by se to zhoršenou dušností.
Jinak naše čubka je po zaléčení celkem v pohodě a i objektivní nález se zlepšil. Občas sípe, ale jinak je veselá, těší se na procházky, baští.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 21:03
- Nahlásit
Hani
My měli něco trochu jiného, ale kontrolní sono a ekg dělal při každé návštěvě, krve asi obnávštěvu. Pokud je to potřeba pro správné posouzení stavu psa, pak nejsem blbá, abych to odmítala.
Podle mě jsou jiné situace, při kterých by se mělo šetřit. V tomto případě není šetření asi úplně na místě, myslím.
|
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2011 22:37 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Hani
My jsme se obešli bez Furonu (brala pouze Enap). Jak Tonka začala pomalu hubnout a chodit na procházky, ztratila se posléze i dušnost způsobená zadržováním vody...
Čímž nenabádám, aby F. tvůj pes nebral... Někdy to bez něj nejde. Je ale třeba počítat i s vedlejšími účinky.
U lidí se kvůli potlačení nežádoucích stavů při dlouhodobějším užívání F. přidává Kalium Chloratum. Nevím ale, jak je to s tímhle u psů.
Pokud bude muset pes brát stále Furon, dávala bych mu aspoň třeba ob den banán, tam je hodně draslíku...
|
Hani
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2011 15:29
- Nahlásit
Dnes je fenka zase taková jako" mouchy sežerte si mě", ani žrádlo jí nezajímá, tak dostala injekční stříkačkou trochu jogurtu a piškotu, tak nevím, zda zase dneska nepojedem na veterinu.
|