Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / fenka po mozkové mrtvici nežere
Autor Zpráva
Hani
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 13:45
- Nahlásit

Naše fenka prodělala v neděli v noci mozkovou mrtvici. Hned ráno jsme jeli k veterináři, dostala infůze a ještě nějaké léky. Teď bere Karsivan a B-komplex, ale pořád nechce žrát. Sežere jen půl piškoty a odejde. Jak ji po této příhodě rozežrat?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 13:51
- Nahlásit

Hani

A veterinář vám řekl co?

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 14:01 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Moje stará fenka v souvislosti s mrtvicí (už 3 během 1 roku) odmítala pít a jíst jen 1-2 dny, takže delší nechutenství v souvislosti s mrtvicí neznám.

Ale i když je jinak při chuti, odmítala jídlo jěště skoro týden po operaci kvůli zánětu pyometry.
Dostala tenkrát myslím 2 infuze a pak jsem do ní dostávala silný vývar inj. stříkačku po malých dávkách několikrát denně.

Asi po týdnu mi poradil vet., abych jí zkusila dát kolečko čabajky. Koukala jsem na něj hodně úkosem, a kdybych s ním neměla předchozí výborné zkušenosti (zachránil život Hipíkovi i Toničce), poslala bych ho rovnou někam.
Stejně jsem jí nejdřív žádnou čabajku dávat nechtěla (pálivou a slanou uzeninu na vyrajbovanej žaludek, odvyklej pracovat...

Ale po pár dalších dnech násilnýho krmení tekutou stravou jsem to přece jenom zkusila. No, a jeden tenounkej plátek čabajky zřejmě Toničce polechtal chuťový pohárky a začala jíst normálně .

Hani
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 14:15
- Nahlásit

Veterinář nám dal Reconvalescent dog pastu a ještě v neděli večer jí dal infuzi s glukózou. I naše fenka po zánětu pyometry asi týden nežrala a tenkrát dostávala nějaké injekce, to jí ale bylo 7 roků. Vaše kompletní téma jsem celé přečetla a držím Vám také palce, ať se Toničce daří. Je ale hrozné, jak se ta mrtvice rychle vrací. Zkusím také ten kuřecí vývar. Vše co jí dám přes injekční stříkačku tak sežere.

agáta12
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 15:14
- Nahlásit

Hani
dobrý vývárek jemně osolený místo vody - pěkně vlažňoučkej a klidně do něj i vajčko
ten kousek voňavé uzeniny na nastartování není od věci
a až upije vývárku, tak vlažný čajík pro změnu hezky oslazený

jinak dobře funguje VIYO
nebo calopet
ale i pívo pro psy - taky vlažný
pokud může snažte se dělat vše co před mrtvičkou - největší šance se vrátit co nejrychleji k normálu
takže jestli může jít na procházku a pak jí nabídnout vlňavou laskominu - třeba ten vývar

Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 15:46 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Hani
Je ale hrozné, jak se ta mrtvice rychle vrací.

No, u nás ataky mozkových příhod přišly naštěstí v dost velkém časovém rozpětí. První měla skoro před 2 lety, ne rokem, jak jsem mylně napsala výše.

Co mi říkal vet., tak největší nebezpečí, že se mrtvice bude opakovat hrozí bezprostředně po prvním ataku.
Proto bych cca 14 dní byla hodně opatrná, co se únavy, teplotních změn nebo extrémních teplot, ostrého světla, hluku, leknutí atd. týče...

Děkuji za přání a taky vám moc držím palce

Hani
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 18:20
- Nahlásit

A jakou prevenci nyní děláte u Toničky, myslím, jaké léky bere? Měřil jí někdy vet tlak? Jak jste psala, když jde ven je ustrojená v oblečku a na hlavě má kapucu. Taky děkuji za přání.

Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 18:59 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Teď jí dávám 1 x denně 1/2 Oxyphyllinu, 1/2 Sermionu, 3 kuličky hom. Causticum. Ob den 1 BKomplex.

Protože je teď poměrně teplo, obleček ani šálu na hlavu jí přes den ven nedávám. Jenom na noční venčení jí hlavu zababuším.

Tlak jí nikdy vet neměřil.

Jinak se Tonka drží... Má horší a lepší dny, jak to tak bejvá, ale furt je při chuti k jídlu i do života.
Jediný co se změnilo je, že se jí nějak přetočil čas a už ve 4.30 se dožaduje tím, že mě mlátí tlapkama přes hlavu , venčení, i když chodíme ven okolo půlnoci... Ale tak hlavně, že se dožaduje a neudělá louži do postele

Pakunobecny
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 19:21
- Nahlásit

Hani
Hele pitbulenku mojeho dyž flákla mozková mrtvice tak mu ochrnula půlka huby takže se dva dny tak jako dusil dyž něco sněd třetí den už to bylo lepší cca za14dní byl už dobrej po tý první teda.Takže fakt jestli třá ten vývar a nebo řídký třá má strach páč neví jak stí naložit myslím stím postižením,nikdo neví co všechno to zasáhlo že jo.

Hani
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 19:35
- Nahlásit

Tak dneska po nucení sežrala 4 psí piškoty, injekční stříkačkou kuřecí vývar a trošičku ochuceného kuřete. Ty léky jsou lidské, to píše veterinář a nebo je máte od praktického? Asi jsou účinější než ten Karvisin? No nevím, kdo mě je předepíše. Naše fenka ještě bere na šelest srdce Fortekor.

Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 20:08
- Nahlásit

Hani

Ano jsou to lidské léky, ale předepsala mi je veterinářka.

Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 20:14
- Nahlásit

Hani
Tak dneska po nucení sežrala 4 psí piškoty, injekční stříkačkou kuřecí vývar a trošičku ochuceného kuřete.

Tak je to zdá se na dobré cestě

Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 20:17 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Teď bych v souvislosti se svátkama dala pozor i na dělobuchy, prskavky (hluk i světlo) a taky např. nefotila s bleskem u stromečku apod...

Jo, a jěště hlídám, aby si Tonička nelehala s hlavou blízko kamen, zadek ať si klidně nahřejvá...

Hani
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 21:50
- Nahlásit

Díky za rady, jste opravdu velká podpora.A co Tonička, ta už žere po těch příhodách jako dřív? A jak to má s pohybem?

Člen
# Zasláno: 21 Pro 2011 23:23
- Nahlásit

Hani
A co Tonička, ta už žere po těch příhodách jako dřív?

Jo, už jo , ale také cca první dva dny po záchvatu nechtěla jíst...

A jak to má s pohybem?

Občas se zamotá a ztrácí stabilitu. Když má dobrej den, číhá a skáče ze zálohy, to jí hodně baví ...
Má už vysoký věk. Když jsem si ji před 4 lety brala, říkal vet i v útulku, že jí je "přes 12", takže teďka asi "přes 16" let. Téměř neslyší a nevidí. Takže u nás jsou to dohromady příznaky stáří a důsledky mozkových příhod. Na volném prostranství už ji venčím jen na vodítku. Kdyby se někam skulila, tak neuslyší mé volání ani nenajde cestu zpátky.
Doma se ale orientuje velmi dobře a rychle se třeba naučila vylézt na postel přes Hipíkův pelech (občas i hlavu ).

Má šťastnou povahu, přes různý trápení je veselá a život jí nepřestává bavit.

Hani
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2011 21:14
- Nahlásit

Chtěla jsem se zeptat, jak to má Tonička se srdíčkem? to má po těch příhodách v pořádku?

Člen
# Zasláno: 27 Pro 2011 21:21
- Nahlásit

Hani

Srdce má dle poslechu ok, a ani nemá příznaky, které by naznačovaly nějaký problém tohoto rázu, např. dušnost, netékání apod...

Hani
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2011 22:12
- Nahlásit

Tak to je na tom Tonička dobře a přeji ať jí to tak vydrží. To u nás právě nastal problém se srdíčkem a sice při té příhodě byla zjištěna šelest. Tak zítra jdeme na vyšetření srdce, RTG a také odběry krve na játra a ledviny.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání