Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Druhé zuby
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 15 Zář 2005 06:47
- Nahlásit

Prosím o radu. Našemu 5 měsíčnímu pejskovi se už vyměnily všechny první zoubky. Jen nahoře mu jeden špičák stále drží a vedle mu roste nový, který je už poloviční velikosti jako ten starý.Četla jsem, že se má počkat do sedmého měsíce a pak se musí vytrhnout. V té době už ale bude možná stejně velký jako ten původní - nebude mít pak špatný skus? Co myslíte? Díky

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2005 07:25
- Nahlásit

je možné, že pokud starý zub neuvolní místo novému včas, že ten nový vyroste nakřivo....Možná by bylo dobré nečekat a zajít k vetovi....ten by měl vědět nejlépe a pokud by řekl, že zub musí ven, pak to hned může udělat.

Martina
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2005 07:25
- Nahlásit

http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=4&topic =140
http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=3&topic =998&page=0#3
http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=3&topic =7&page=0#7
Našla jsem tohle, je to docela častý dotaz tak to pročti a pak kdyžtak napiš.

Náhoda
# Zasláno: 15 Zář 2005 07:28
- Nahlásit

Měla jsem s mojí fenkou tentýž problém a vůbec jse nečekala do jejích sedmi měsíců, právě kvůli skusu a raději jsem jí nechala špičáky vytrhnout. Na jedné a té samé veterině mi doktor řekl počkat (měl méně zkušeností) a když jse trvala na svém, tak pozval druhého veta, aby řekl co si o tom myslí (byl to jeho zkušenější kolega), tak ten řekl, že vytrhnout, právě kvůli skusu.
Moje potvůrka dostala "probouzecí narkózu" a po vytržení zubů odešla po svých.
Tedy můj názor: nechat vytrhout. . .

Anonymní
# Zasláno: 15 Zář 2005 07:29
- Nahlásit

Díky za vyhledání
jdu číst...

Kimina
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2005 19:43
- Nahlásit

Měla jsem ten samý problém. Někdo tu psal, že se má se zoubky kyklat. Jenže ty držely jako přibitý. Můj vet taky říkal počkat do 8 měsíce. Nové zuby už byly větší, než ty staré. Byla jsem u mamky a stěžovala jsem si na to a ona se mu na ně šla podívat a už tam nebyly. A to jsem mu s nimi zkoušela kyklat a přišlo mi, že samovolně nevypadnou nikdy.
Měl je takhle oba aspoň měsíc. Takže nějakou dobu bych počkala, třeba se to vyřeší taky samo.
Samozřejmě jsem z toho nebyla nadšená, ale nechtěla jsem psa hnát hned pod narkózu i když slabou. Myslím, že každá narkóza znamená pro psa určité riziko.

Anonymní
# Zasláno: 16 Zář 2005 20:17
- Nahlásit

Proc chodit na veterinu?? .....ja jsem je me cubine trhala sama

Anonymní
# Zasláno: 16 Zář 2005 21:28
- Nahlásit

Již to v diskuzích zaznělo ale myslím, že si tato problematika zaslouží stručné shrnutí:

Přetrvávající mléčné zuby je vhodné vytrhnout v 7mi měsících věku (jejich ponechání např. oslabuje samočistící schopnost zubu a vede k časné tvorbě zubního kamene). Dřívější vytržení může porušit vývoj druhého zubu - je třeba být při extrakci velmi opatrný. Jsou především dvě vyjímky, kdy musíme mléčné zuby vytrhnout okamžitě.
1/ vedlo-li by ponechání mléčných zubů ke změně okluze (skusu - postavení trvalých zubů)
2/ při poškození (zlomení...) mléčného zubu s otevřením dřeňové dutiny hrozí proniknutí infekce k místu vývoje druhého zubu a jeho poškození. Je-li riziko poškození druhého zubu extrakcí příliš vysoké (zpravidla do 16 týdnů věku), je možné i poškozený první zub ošetřit endodonticky (plomba, výplň).
Ještě bych rád upozornil, že mléčné zuby se nesmí vylamovat a je odbornou chybou ponechat na místě kus kořene, který se zlomil při extrakci. Může to vést k tvorbě píštěle i několik let po zákroku a případně i následné ztrátě druhých zubů.

MVDr. Tomáš Vlach
www.AZVET.cz

Anonymní
# Zasláno: 21 Zář 2005 04:37
- Nahlásit

Ahoj,
tak jsem byla u veta a prý ten zub pevně drží a ve čtvrtek máme přijít, že mu dá narkózu a vytrhne mu ho. Tak jsem z toho docela zmatená. Mám tedy počkat do těch sedmi měsíců, nebo ne? Mám strach z té narkózy, po očkování strašně zvracel a omdlíval, jak mu bude po narkóze? Co myslíte? Díky.

Martina
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2005 08:24
- Nahlásit

Anonymní
Jestli Ti vet říkal, že máš přijít, tak bych to neřešila, on musí vědět co a jak i když vet v předchozím příspěvku píše v 7mi měsících. Já byla s fenkou asi v 8mi a vet mi řekl, že jsme to nechali dlouho a pěkně jí tam mordoval. Jo a k tý narkoze. Je to jako s lidma někdo to snáší líp někdo hůř. Moje fenka měla trošku průjem a zvracela, ale jenom to jedno odpoledne, co jsme byli na trhání, vyspala se z toho a byla do rána úplně v pohodě. Ale říkám, každý pejsa to snáší jinak. Já jsem na to taky pořád myslela co a jak bude. Prostě Tě to nemine, tak hlavu vzhůru a určitě to dobře dopadne, neboj. Držím palce a nic bych neodkládala.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání