Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Falešná březost - agresivita
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
charron
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 12:07
- Nahlásit

Prosím o radu.

Fena má falešnou březost a začala být dost agresivní na psa - nemůže kolem ní ani projít, aby po něm nevyjela. Když jsme venku, je v pohodě, ale doma vyvádí.

Pes je trouba a nebrání se, jak se máme zachovat my? Bojím se, aby nezačal a nebyly z toho boje... Mimo falešku spolu vycházejí skvěle...

Fifi
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 13:00
- Nahlásit

charron
jak se máme zachovat my?
Neakceptovat takovy chovani a usmernit ji. Neboli ji umerne velikosti a povaze potrestat. Rtw by za tohle dostala po tlame, na terierku by stacilo houknout..

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 13:01
- Nahlásit

charron
Mám doma fenu, která za normálních okolností je vůči domácím psům v pohodě, se starší (menší) fenkou a starším psem spolu dokáží ležet na gauči jeden přes druhého, hrajou si, žerou vedle sebe, prostě v pohodě.
Ovšem, jakmile se mladší fena začne hárat, je nutné jí od starší a všech ostatních fen (i cizích) izolovat, protože začíná cca pátý den "likvidovat konkurenci" a to velmi tvrdě. Vyjíždí i po psech až do doby, kdy je na krytí.
Jakmile hárání odezní je opět klid.
Březí byla zatím jednou a od půlky se chovala velmi podobně jako při hárání, tedy bylo nutné ji hlídat. Může zůstávat s druhými psy, ale vždy musí být pod kontrolou, jakmile odcházím z místnosti, zavřu ji na chotbu, do kenely, do klece, vezmu ji s sebou ... prostě nenechám ji spolu s ostatními.
Při falešce tyto stavy neměla, ale věřím, že pokud má vaše fenka vyšší hladinu hormonů, může se chovat podobně.
Doporučila bych dočasné oddělení na dobu než faleška odezní

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 13:06
- Nahlásit

Fifi
Tak tohle jistě, zapoměla jsem podotknout, že tohle chování není dobrý tolerovat. Ale u nás nepomohlo a nepomáhá jakýkoliv "trestání" a tím, že se vše vrátí k naprostému normálu v okamžiku, kdy se hormony zase uklidní, řeším to takhle.
V naší přítomnosti si nedovolí vystartovat po druhé feně.
Vrh odchovávala v obýváku za stálé přítomnosti psa i feny a žádný problém nebyl. Jediné co bylo nutné - nenechávat feny spolu o samotě, pes rychle pochopil, že když bude dělat, že tam není, nebude ho Kaly řešit

Fifi
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 13:08
- Nahlásit

Eldoguero
Při falešce tyto stavy neměla
Jsou to megery. Sadlo pri harani v pohode a pri falesce taky prudila, ale decentne, jen vokalne. Ale i tak jsem ji nechavala pri odjezdu separe, pro jistotu.

charron
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 13:49
- Nahlásit

Díky, já si právě nebyla jistá tím potrestáním, když při falešce je tak trochu "mešuge".
Ona to také nedělá v naší přítomnosti, jenom když je se psem sama, takže budu lépe hlídat a kdyžtak dostane pár facek (je to dobrmanka, takže pohlavek přežije).

Fifi
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 13:53
- Nahlásit

charron
Ona to také nedělá v naší přítomnosti, jenom když je se psem sama, takže budu lépe hlídat a kdyžtak dostane pár facek
A jak teda vis, ze to dela? A od koho facana dostane?

charron
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 14:46
- Nahlásit

Fifi

Protože to slyším
V naší nepřítomnosti jsem myslela vedlejší místnost. Když jsou v místnosti s námi, je klid. Sami v celém domě nejsou nikdy.

Facana dostane ode mě, jenom si musím vyčíhat tu správnou chvíli.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 14:52
- Nahlásit

Fifi
Naše potvora má snahu vyloženě napadat a to bez předchozího upozornění v tomhle období, okřiknout se ale nechá v pohodě, je na ní teda vidět, že čeká na příležitost ... Takže separujeme. Jinak spolu holky normálně fungujou, v autě je někdy vozím i v jedný kenele, jde jen o to hárání

Fifi
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 15:03
- Nahlásit

charron
jsem myslela vedlejší místnost. Když jsou v místnosti s námi, je klid
Aha. No tak proste rozdelit kazdyho jinam, dle myho zbytecny tlaky, abys cihala. Stejne to nestihnes. A netusim, jestli si hlida pelech, nebo si tam sysli hracky (ty kdyztak odebrat, pelech prekopat na jiny misto) - kazdopadne ji dej zahul fyzicky narocnej a prejdou ji roupy. A jak psala Eldoguero, preventivne oddelit a nemusis nic resit.
Eldoguero
Naše potvora má snahu vyloženě napadat a to bez předchozího upozornění v tomhle období,
Mne se takovy povahy libi. Jen to neni pro kazdyho.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 15:27
- Nahlásit

Fifi
Jen to neni pro kazdyho
to není, musíš hodně předvídat a hlavně nepodceňovat ale taky myslím, že to má něco do sebe

charron
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 15:59
- Nahlásit

Fifi
Nemá hračky, ani pelech, to je první, co jí zlikviduju, pohyb by taky měla - ona je venku v klidu, lítá, hrajou si, neperou se o balóny, ale doma (leží na gauči, na koberci v chodbě, u balkonu - není to tedy jedno místo, co by si určila za pelech) po něm vyjíždí.
Teď je teda klid, vrátili jsme se z venku, tak zalehla

Každopádně díky všem za rady, oddělím je a bude klid.

Houšková
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 21:01
- Nahlásit

Každá falešná březost má pro fenu za následek, že ve stáří bude mít zdravotní problémy. Nejlepší je kastrace, tím se předejde onemocnění ve stáří psa.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 21:22
- Nahlásit

Houšková
Obzvlášť pak pro chovnou fenu

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2011 21:22
- Nahlásit

Houšková
Nejlepší je kastrace, tím se předejde onemocnění ve stáří psa.
nejlepší je nechat v mládí psa vycpat,tím předejdem naprosto všemu

Darina1
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 06:16
- Nahlásit

Houšková
Nejlepší je kastrace, tím se předejde onemocnění ve stáří psa.
Nikdy bych nedoporučovala, aby se zbytečně do zdravého tělíčka operativně zasahovalo a to ještě ke všemu kastrace. Pokud to jde tak prostě jiným způsobem to vyřešit, ale zdravé tělo ničit už v mládi se mi zda dost drastický způsob zasahovaní a to ještě, že máme předpokládat.
Tak tady bych touto cestou určitě nešla tohle je poslední věc, o které bych někdy uvažovala někde úplně na konci a to ještě při nějaké nemoci jinak určitě ne.

A vy jste vykastrována huž od mládí páč by se mohlo předpokládat, že na stáři budete nějak nemocná????????

charron
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 12:39
- Nahlásit

Musím se přiznat, že než jsem si fenu pořídila, byla jsem pro kastraci rozhodnutá - je s PP, ale chovat nechci.
Ale když jsem si potom uvědomila, že bych jí způsobila bolest jen kvůli kdyby a možná, neudělali jsme to. Třeba toho budu jednou litovat, ale stejně tak by nemusela přežít narkozu (DB mají problémy se srdíčky), mohly by se objevit pooperační komplikace, bála jsem se změny povahy...
Od pozdějšího věku chci dělat každoročně kompletní vyšetření na klinice, takže snad udělám maximum i bez operace...

Hyena
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 13:32 - Změnil/a: Hyena
- Nahlásit

charron
byla jsem pro kastraci rozhodnutá - je s PP, ale chovat nechci.
Neber si to osobně,spíš mi tahle věta připomněla obdobná sdělení. A já si kolikrát si říkám, zda by prostě k tomu, že se rozhoduju a řídím si fenu nemělo patřit i to, že akceptuji fakt, že fena mi bude cca 2x do roka hárat a halt si budu muset odpustit některé aktivity a mít oči na šťopkách. Nějak mi občas přijde, že máme jako lidi neustále tendenci si vše vylepšovat pro vlastní pohodlí a alibystycky to zakrývat jinými důvody.
Ale tohle charron už vůbec není cílené na tebe...jen si mě inspirovala k takovému povzdechu.
Psiček by mi to určitě okomentoval, že jde o " k ničemu nevedoucí ventilaci emocí "

charron
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 14:03
- Nahlásit

Hyena

To jsi mě špatně pochopila, nebylo to kvůli hárání, to nás neznáš
Jenom to byla první fena, co jsme kdy měli, a ze všech stran se na nás hrnuly hrozby, že nám umře, když ji nevykastrujeme (to jsem trochu přehnala, ale v podstatě to z toho vyplývalo), tak jsme si řekli, když nebudeme chovat... Potom se mi to rozleželo, hledala jsem a ptala se a výsledek už znáte

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 14:21
- Nahlásit

Jenomže zase na druhou stranu opakující se falešky s ne zrovna lehkým průběhem taky nejsou pro čubu moc příjemné a přínosné a tady by byla kastrace na místě. Jen obecně...

charron
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 14:37
- Nahlásit

Ona ale nemá nijak extrémní falešky, snažíme se ji co nejvíc zapřáhnout a zatím to stačí. Nekňučí, po hračkách se neshání (všechny jí sebereme), ani pelech se moc nesnaží dělat. Stará se vlastně jen o tenisák (má ho místo mozku ) a má nalité cecíky a pár dní trochu mléka. A teď 2 dny vyjížděla po psovi, dneska je ale klid. Dostala dopoledne do těla, vymrzla a teď se válí u kamen
Prý by se to mělo s věkem stupňovat, takže máme v záloze homeopatika. Hormony do ní cpát nechci.
Kastrace je poslední řešení, ale zatím nepřipadá v úvahu.
Měla bych ještě jeden dotaz. Někde jsem četla, že když po hárání zvýším feně aktivitu, faleška se neobjeví. Je to pravda? Ona má podle mého pohybu dost, tak přemýšlím, jestli to je nesmysl nebo jestli jí ještě přidat?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 14:53
- Nahlásit

charron
Ona ale nemá nijak extrémní falešky

to bylo obecně, na konci jsem to pro jistotu připsala

Někde jsem četla, že když po hárání zvýším feně aktivitu, faleška se neobjeví. Je to pravda?

Tahle poučka asi nebude platit 100%... jako všechno i když možný to samože je, můžeš to vyzkoušet.

charron
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 15:27
- Nahlásit

Jasně, já to pochopila, že to nebylo přímo na mě

Hmmm, zkusím jí teda ještě něco vymyslet. Ale ne tenisák! Už teď mě vždychy bolí ruka, co ještě kdybych jí ho házela 2x déle :-D

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 15:52
- Nahlásit

charron

kup si házedlo, z toho ruka nebolí ))))

stetisek123
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 17:28
- Nahlásit

charron
Hale, já když měla vášnivou aportérku, tak sem zrovna chodila s fotbalistou a on jí vydržel kopat ty balony snad dvě hodiny v kuse, to byla pomoc maximální. Jediná nevýhoda byla, že se naučila skvěle chytat. Pak sem šla kolem zamrzlýho rybníku, kde malí kluci hráli hokej a nebyla odvolatelná dokud jim pochytala všechny puky

Hyena
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 18:02 - Změnil/a: Hyena
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

Jenomže zase na druhou stranu opakující se falešky s ne zrovna lehkým průběhem taky nejsou pro čubu moc příjemné a přínosné a tady by byla kastrace na místě[
To ano, ale rozhodně ne jak metoda první volby. Jsou i jiné varianty, jak falešku řešit. Rovnou čubu fiknout mi fakt přijde jako amputovat někomu prst kvůli zhnisané třísce. Ale tohle jsem ani řešit nechtěla. Spíš mi Charron připomněla hlášky některých lidí.... Prostě mi přijde, že některým lidem občas chybí respekt a ochota obětovat něco ze svého pohodlí.
charron
Jinak zkoušela si homeopatika? Moje čubís mívala falešky vcelku pravidelně každý hárání a homeopatika jí to docela spolehlivě stopla. Ale chce to najít šikovnýho homeopata, ne každej, kdo tvrdí, že to umí, to opravdu umí.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 20:06
- Nahlásit

charron
Potom se mi to rozleželo, hledala jsem a ptala se a výsledek už znáte
no to mi přijde podstatný
hele obecně se doporučuje.a i to funguje v lehčích případech,sebrat feně vše co by mohlo připomínat štěnata,omezit krmnou dávku ve smyslu ,že jí nebudu dávat nabušený krmivo horem dolem,ale klidně jí na tu chvíli trochu ošidim,vyvarovat se na tu dobu mléčnejch výrobků a pokud to jde a neohrozí to zvíře,maličko omezit i přístup k vodě(rozuměj aby nelemtala zbytečně) a samosebou zapřáhnout ..fyzicky ale hlavně psychicky..co možná nejvíc.Mě zabírá na jakýkoli excesy spojený s háráním či faleškou nabídnout činnost tzv. drajvovou,něco adrenalinovýho co má pes moc rád a při čem zapomene na všecko..mám NO tak je to snadný..prostě Práci..
Nevím zda se to věkem stupnuje,u nás to bylo naopak..první hárání děs,pak postupně snižující se tendence,ted v 6 letech skoro nic..žádný homeopatika,,žádný medikamenty,žádný léky..u nás se osvědčilo nenechat jí v těch pocitech ňachňat(platí i pro hárání)netolerovat jí žádný stavy vybočující z normálu a zaměstnat..

Hyena
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2011 22:02
- Nahlásit

davidkova renata
Tohle je bezesporu úplně první volba, jak falešce předcházet. Bohužel třeba pruhatá byla schopna chodit stovkové treky se sníženým žrádlem a vodou , kde co najde, tahat na běžkách , během víkendu trénovat v terénu s koňma ( což byly rozhodně aktivity , které preferovala před hnízděním) a mlíko měla stejně

Houšková
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2011 00:24
- Nahlásit

Asi by se zde měli vyjádřit veterináři, abychom si mohli přečíst fundované řešení. Nebo doporučuji se s nějakým šikovným veterinářem poradit.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2011 08:09
- Nahlásit

Hyena
no to máš blbý,my bysme 100km neujely ani v autě
jako popravdě mě třeba mlíko nevadí,pokud je to v minimální míře bez dalších projevů,nedejbože zánětů a jinejch záludností,neřešim to..myslim,že cecíky trochu naběhlý má pořád,ani se tomu už nevěnuju,jelikož jiný projevy nemá tak mi přijde zbytečný se tomu nějak věnovat.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání